ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Φλεβάρη 2024
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ Ν/Α ΕΥΡΩΠΗΣ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΖΕΛΕΝΣΚΙ
Νέες προτροπές και προτάσεις για την ευρωατλαντική ενσωμάτωση των Βαλκανίων

Από τη Σύνοδο στα Τίρανα με την παρουσία του Ζελένσκι

Copyright 2024 The Associated

Από τη Σύνοδο στα Τίρανα με την παρουσία του Ζελένσκι
Το πόσο γοργά όλη η Βαλκανική Χερσόνησος βυθίζεται στην ενδοϊμπεριαλιστική αναμέτρηση που έχει τυλίξει στις φλόγες την Ουκρανία επιβεβαιώνει και η διήμερη Σύνοδος που άρχισε χτες και ολοκληρώνεται σήμερα στα Τίρανα, με τον ίδιο τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι να απευθύνει κάλεσμα για ένταξη όλης της περιοχής στην ευρωατλαντική «οικογένεια», ως καθήκον για την απάντηση στη «ρωσική επιθετικότητα».

Στη Σύνοδο - την οποία πολλά ΜΜΕ εμφάνιζαν ως «διεθνή Σύνοδο για την ασφάλεια» και άλλα ως «Σύνοδο για την Ουκρανία» - συμμετέχουν 13 χώρες από τη Νοτιοανατολική Ευρώπη (Αλβανία, Σερβία, Βόρεια Μακεδονία, Κόσοβο, Βοσνία, Μαυροβούνιο, Κροατία, Μολδαβία κ.ά.), μεταξύ τους και ορισμένοι κρίσιμοι «παίκτες» σε ευρύτερες διεργασίες, όπως η Τουρκία, της οποίας ο Πρόεδρος αναμενόταν να παρέμβει μέσω βιντεοσύνδεσης.

Παρεμβαίνοντας χτες στο άνοιγμα της συνάντησης, ο Ζελένσκι έσπευσε να υποστηρίξει ότι «η Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ έχουν προσφέρει στην Ευρώπη τη μεγαλύτερη και πιο αξιόπιστη εποχή ασφάλειας και οικονομικής ανάπτυξης», ενώ απευθυνόμενος στους ηγέτες των βαλκανικών και άλλων κρατών τόνισε ότι «όλοι είμαστε εξίσου άξιοι να είμαστε μέρος της ευρωπαϊκής και ευρωατλαντικής κοινότητας», καθώς επίσης ότι το Κίεβο επιθυμεί «το Διεθνές Δίκαιο και η παγκόσμια σταθερότητα να βασίζονται σε πραγματικά πολυμερείς και διαφανείς διαδικασίες».

Απηύθυνε δε κάλεσμα για στενότερη στρατιωτική συνεργασία που θα τροφοδοτεί άμεσα τη σύγκρουση με τη Ρωσία, εξηγώντας ότι «ενδιαφερόμαστε για συμπαραγωγή (όπλων) με εσάς και όλους τους εταίρους μας» και προσθέτοντας: «Υπάρχουν περίπου 500 αμυντικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ουκρανία και καθεμιά απ' αυτές προσθέτει δύναμη, αλλά δεν αρκεί για να κερδίσουμε τον Πούτιν. Βλέπουμε τα προβλήματα με την προμήθεια πυρομαχικών, τα οποία επηρεάζουν την κατάσταση στο πεδίο της μάχης». Ανάμεσα σε άλλα ο Ουκρανός Πρόεδρος πρότεινε τη διοργάνωση ενός ουκρανοβαλκανικού αμυντικού φόρουμ στο Κίεβο ή σε μια βαλκανική πρωτεύουσα, προκειμένου να καλλιεργηθεί η συνεργασία στον τομέα των όπλων.

Από τη μεριά του ο Αλβανός πρωθυπουργός Εντι Ράμα δήλωσε περήφανος που υποδέχτηκε στη χώρα του τον Ζελένσκι, σε «μια συνάντηση αλληλεγγύης και με στόχο την περαιτέρω αφοσίωση των δημοκρατιών μας απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα».

Την ίδια στιγμή πάντως δημοσιεύματα καταγράφουν και αντιθέσεις. Η ρωσική εφημερίδα «Vecernje Novosti» επικαλέστηκε πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η σερβική κυβέρνηση Βούτσιτς επέμενε να αφαιρεθούν από την τελική διαμόρφωση Ανακοινωθέντος από τη διήμερη Σύνοδο αναφορές σε ανάγκη για αντιρωσικές κυρώσεις, προκειμένου να συνυπογράψει την έκδοσή του.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Σε τριήμερη απεργία οι τεχνικοί της «Lufthansa»

Σε τριήμερη προειδοποιητική απεργία προχωρούν από χτες οι εργαζόμενοι στις τεχνικές υπηρεσίες της «Lufthansa», μετά από κάλεσμα του συνδικάτου Ver.di, το οποίο ανακοίνωσε πως δεν θα επηρεαστεί το πτητικό πρόγραμμα της εταιρείας.

Στη νέα κινητοποίηση έχουν κληθεί να συμμετάσχουν οι εργαζόμενοι και οι εκπαιδευόμενοι στις «Lufthansa Technik», «Lufthansa Aviation Training» και «Lufthansa Technical Training», ενώ οι εργαζόμενοι στις «Lufthansa Technik Logistik» και «Lufthansa Logistik Services» θα συμμετάσχουν σε στάσεις εργασίας σε διαφορετικές ώρες κατά περιοχή.

Είχαν προηγηθεί δύο απεργίες του προσωπικού εδάφους της «Lufthansa», με μεγάλη επιτυχία και ακύρωση εκατοντάδων πτήσεων από και προς 7 μεγάλα αεροδρόμια της Γερμανίας.

Το Ver.di. αναφέρει ακόμη ότι στις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις με τη «Lufthansa» η εταιρεία βελτίωσε «μόνο λίγο» την προσφορά της και «μόνο σε δύο τομείς». Από την άλλη πλευρά, ο επικεφαλής του τμήματος ανθρώπινου δυναμικού της αεροπορικής εταιρείας υποστηρίζει ότι η «Lufthansa» έκανε «ένα μεγάλο βήμα προς το Ver.di» και ότι παρουσίασε «νέα και βελτιωμένη» προσφορά.

Το συνδικάτο διεκδικεί αύξηση αποδοχών κατά 1,25% και τουλάχιστον κατά 500 ευρώ μηνιαίως για τους περίπου 25.000 εργαζόμενους και «μπόνους πληθωρισμού» ύψους 3.000 ευρώ για το τρέχον έτος. Ο επόμενος γύρος των διαπραγματεύσεων έχει προγραμματιστεί για τις 13 και 14 Μάρτη.

Αυτήν τη βδομάδα βρίσκονται επίσης σε εξέλιξη απεργιακές κινητοποιήσεις στον κλάδο των τοπικών μέσων μαζικής μεταφοράς (μετρό, λεωφορεία, τραμ). Τα διαστήματα χωρίς ΜΜΜ διαφέρουν ανά κρατίδιο. Ενδεικτικά, στο Βερολίνο απήργησαν ήδη τη Δευτέρα, ενώ θα επαναλάβουν τις κινητοποιήσεις τους σήμερα και αύριο, σε συνεργασία με την οργάνωση «Παρασκευές για το Μέλλον», η οποία διοργανώνει αύριο 1 Μάρτη, συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Τουλάχιστον έξι νεκροί και 26 τραυματίες είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός της κατάρρευσης κτιρίων σε υπό ανέγερση εμπορικό κέντρο στην πόλη Ονίτσα της νοτιοανατολικής Νιγηρίας. Σε εξέλιξη παραμένει η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης στα ερείπια τριών κτιρίων που κατέρρευσαν υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, σύμφωνα με το δίκτυο «Channels TV», που επισημαίνει πως εκφράζονται φόβοι για μεγαλύτερο αριθμό θυμάτων.

ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ.-- Τουλάχιστον 30.000 κάτοικοι έλαβαν εντολή να εκκενώσουν τα σπίτια τους, καθώς μαίνονται οι φωτιές στην πολιτεία Βικτώρια της Αυστραλίας, που ξέσπασαν την περασμένη βδομάδα. Μετά και από τις πολυήμερες πυρκαγιές του 2023 αλλά και του 2022, η ανάγκη για ολοκληρωμένη αντιπυρική πρόληψη και προστασία επανέρχεται επιτακτικά στο προσκήνιο, αν και οι αστικές κυβερνήσεις προσπαθούν συνεχώς να κρύψουν τις ευθύνες τους, μιλώντας ανέξοδα και γενικά για την «κλιματική αλλαγή».

ΜΑΔΡΙΤΗ.-- Ο πρώην υπουργός Μεταφορών της Ισπανίας Χ. Λ. Αμπαλος απέρριψε τη διορία που του έθεσε το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE) να παραιτηθεί από βουλευτής, αφότου ο βοηθός του κατηγορήθηκε πως δωροδοκήθηκε ώστε να διευκολύνει τη σύναψη συμβολαίων για μάσκες κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID. Ο Αμπαλος είπε ότι θα ενταχθεί στην κοινοβουλευτική ομάδα των ανεξάρτητων βουλευτών, στην οποία περιλαμβάνονται τέσσερις βουλευτές του Podemos, που μετεξελίχθηκε σε Sumar, το οποίο συμμετέχει στον «εύθραυστο» κυβερνητικό συνασπισμό του Π. Σάντσεθ.

ΑΓΚΥΡΑ.-- Επτά γυναίκες σκοτώθηκαν από τους συντρόφους τους ή τους πρώην συντρόφους τους προχτές στην Τουρκία, μόνο σε ένα 24ωρο. Οι άτυχες γυναίκες, 32 - 49 ετών, δολοφονήθηκαν με όπλα ή μαχαίρια. Οι τρεις από τους δολοφόνους αυτοκτόνησαν, οι δυο συνελήφθησαν, ένας υπέκυψε αφού τραυματίστηκε κατά τη σύλληψή του, ενώ η τύχη του 7ου αγνοείται, αφού είχε μόλις αποδράσει από τη φυλακή.

«Πύρρειος νίκη» για τον Μπάιντεν στο Μίσιγκαν

Ο Τζο Μπάιντεν κέρδισε την Τρίτη στο Μίσιγκαν στις προκριματικές εκλογές για το χρίσμα των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές, αλλά τιμωρήθηκε από σημαντικό κομμάτι των ψηφοφόρων για τη στήριξή του στο Ισραήλ στον πόλεμο στη Γάζα, σε μια Πολιτεία με μεγάλο μουσουλμανικό και αραβικό πληθυσμό.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, 58.000 ψηφοφόροι επέλεξαν τη «μη δεσμευτική» ψήφο (αντίστοιχο του λευκού) στο Μίσιγκαν, απαντώντας στις εκκλήσεις ακτιβιστών να ασκήσουν πίεση στον Αμερικανό Πρόεδρο για να ζητήσει άμεση εκεχειρία στον πόλεμο στη Γάζα.

Το αποτέλεσμα αυτό είναι ανησυχητικό για τον Δημοκρατικό υποψήφιο, καθώς πριν 4 χρόνια κέρδισε στο Μίσιγκαν τον Ντ. Τραμπ με μικρή διαφορά.

Το Μίσιγκαν δίνει τη δυνατότητα στους ψηφοφόρους να επιλέξουν τη «μη δεσμευτική» ψήφο για να δείξουν ότι αμφιβάλλουν πως ο υποψήφιος ενός κόμματος έχει τη στήριξη της βάσης.

Στο Ευρωκοινοβούλιο μίλησε η Γ. Ναβάλναγια

Στο Ευρωκοινοβούλιο μίλησε χτες η Γιούλια Ναβάλναγια, χήρα του Ρώσου αντιπολιτευόμενου, Αλ. Ναβάλνι, που πέθανε στη φυλακή, πυροδοτώντας νέο «γύρο» στη γεωπολιτική αντιπαράθεση Δύσης - Μόσχας.

Η Ναβάλναγια, που φαίνεται να διεκδικεί ρόλο στη ρωσική αντιπολίτευση και αξιοποιείται αντίστοιχα από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, απευθύνθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο χαρακτηρίζοντας τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλ. Πούτιν, «αρχηγό εγκληματικής συμμορίας» και κατηγορώντας τον εκ νέου για τον θάνατο του συζύγου της.

Επεσήμανε, δε, ότι ο θάνατος του Ναβάλνι δείχνει ότι δεν μπορεί να υπάρξει διαπραγμάτευση με τον Πούτιν, ο οποίος «είναι ικανός για τα πάντα», σε μια σύνδεση της υπόθεσης με την ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία.

Η Ναβάλναγια πρόσθεσε ότι ο Πούτιν πρέπει να λογοδοτήσει για όσα έκανε στη Ρωσία, στην Ουκρανία και τον σύζυγό της, ενώ δεσμεύτηκε ότι «θα κάνω ό,τι μπορώ για να πραγματοποιήσω το όνειρό του, ότι το κακό θα αποτύχει και αυτό το όμορφο μέλλον θα έρθει».

Στο μεταξύ η κηδεία του Αλ. Ναβάλνι θα γίνει αύριο, Παρασκευή, στο νεκροταφείο Μπορισόφσκογε στη Μόσχα, έπειτα από αποχαιρετιστήρια τελετή σε εκκλησία στην περιοχή Μαρίινο.

Επίσης, ο δικηγόρος του Ναβάλνι, Β. Ντούμπκοφ, που εκπροσώπησε και την μητέρα του όταν εκείνη έκανε έκκληση στις αρχές να της παραδώσουν την σορό του γιου της, συνελήφθη προχτές στη Μόσχα, όπως μετέδωσαν ρωσικά ΜΜΕ.

ΗΠΑ
Δεκάδες πυρκαγιές στο Τέξας

Εκλεισε προσωρινά εργοστάσιο πυρηνικών όπλων

Μεγάλες πυρκαγιές μαίνονται στο Τέξας από την Τρίτη, προκαλώντας την εκκένωση περιοχών, διακοπή της ηλεκτροδότησης σε χιλιάδες νοικοκυριά και προσωρινό κλείσιμο ενός εργοστασίου πυρηνικών όπλων, καθώς οι ισχυροί άνεμοι, οι ασυνήθιστα υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες και η ύπαρξη περιοχών με ξεραμένο γρασίδι τροφοδοτούν τις φλόγες.

Αγνωστος αριθμός κατοικιών και κτιρίων καταστράφηκαν στην κομητεία Χάτσινσον του Τέξας από τις πυρκαγιές, ενώ η μονάδα παραγωγής πυρηνικών όπλων «Pantex», κοντά στην πόλη Αμαρίλο, στο βόρειο τμήμα της Πολιτείας, διέκοψε τη λειτουργία της το βράδυ της Τρίτης και ανακοίνωσε ότι θα δημιουργήσει αντιπυρικό φράγμα για να προστατεύσει τις εγκαταστάσεις της. Στο εργοστάσιο αυτό συναρμολογούνται τα αμερικανικά πυρηνικά όπλα, γίνονται δοκιμές σε ειδικά πυρηνικά υλικά και κατασκευάζονται ισχυρά εκρηκτικά.

Χθες η επιχείρηση ανακοίνωσε ότι ξαναρχίζει τις κανονικές της δραστηριότητες. Λίγο νωρίτερα η Δασική Υπηρεσία του Τέξας είχε ανακοινώσει ότι 25 από τις 31 δασικές πυρκαγιές που μαίνονται στην Πολιτεία έχουν πλέον τεθεί υπό έλεγχο, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι η πιο μεγάλη από αυτές παραμένει εκτός ελέγχου και έχει ήδη καταστρέψει πάνω από 1.200 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Ο κυβερνήτης του Τέξας κήρυξε την Τρίτη 60 κομητείες της Πολιτείας σε «κατάσταση καταστροφής», αποδεσμεύοντας πόρους για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ