ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Γενάρη 2024 - Κυριακή 21 Γενάρη 2024
Σελ. /48
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΝΣΤΟΛΟΥΣ
Το 2024 με τα μάτια μιας γυναίκας

Αυτές οι γιορτινές μέρες κάθε χρόνο δίνουν σε όλους μας την ευκαιρία να ξεκουραστούμε, να περάσουμε όμορφες στιγμές με την οικογένεια ή τους φίλους μας, να σκεφτούμε τα γεγονότα που εξελίχθηκαν στον χρόνο που πέρασε, να βάλουμε νέους στόχους.

Ομως, αυτές τις μέρες τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και ο λαός μας πενθεί, αφού τη δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων έχασε τη ζωή του ο 40χρονος πιλότος μετά από πτώση εκπαιδευτικού αεροσκάφους στην Καλαμάτα, στην τελευταία του πτήση σε Τ-2. Βέβαια, τα ερωτήματα για τις συνθήκες του δυστυχήματος παραμένουν πολλά και αναπάντητα.

Επίσης, είναι ανεξίτηλα χαραγμένοι στο μυαλό μας, αν και πέρασαν στα «ψιλά γράμματα» από την κυβέρνηση και τα περισσότερα ΜΜΕ, οι 5 συμπατριώτες μας - 3 στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και 2 πολίτες - που σκοτώθηκαν στη Λιβύη.

Παραμένουν νωπά στη μνήμη του λαού μας το έγκλημα στα Τέμπη, το γεγονός ότι περίπου κάθε τρεις μέρες υπάρχει ένας νεκρός εργάτης, οι νεκροί από την οπαδική βία, ο νεαρός φίλαθλος της ΑΕΚ που μαχαιρώθηκε θανάσιμα από επίθεση Κροατών φασιστών χούλιγκανς στη Νέα Φιλαδέλφεια. Είναι απαράδεκτη και εξοργιστική η στάση της κυβέρνησης, που παρά το γεγονός ότι γνώριζε, άφησε να δράσουν ανεξέλεγκτοι οι φασίστες. Την ίδια στιγμή, όταν πρόκειται για πλειστηριασμούς κατοικιών κινητοποιεί τα ΜΑΤ για να χάσουν τα σπίτια τους από τα «κοράκια» οι λαϊκές οικογένειες.

Δεν μπορούμε να βγάλουμε από το μυαλό μας το μαζικό έγκλημα και τις τρομακτικές εικόνες πολέμου από τη Γάζα, τα παιδιά, τους τραυματίες, την ολοσχερή καταστροφή.

Ο απολογισμός της χρονιάς είναι μεστός από γεγονότα και ο λαός πληρώνει το μάρμαρο. Με δυσκολία θα καταφέρουμε να μη μας καταβάλει η θλίψη. Η θλίψη είναι αναγκαίο να γίνει οργή και αγανάκτηση για όλα όσα συμβαίνουν. Να μπει στο στόχαστρό μας η πολιτική που γεννάει και αναπαράγει προβλήματα.

Τώρα πια ο πόλεμος δεν είναι κάτι μακρινό. Σύντομα κλείνουν δύο χρόνια από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία και τέσσερις μήνες από την εγκληματική σφαγή στην κατεχόμενη Παλαιστίνη, ενώ λίγο πιο πάνω, στο Κόσοβο, αλλά και ανατολικά μας, στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, παραμένει αναμμένο το φιτίλι του πολέμου.

Τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων είναι ιδιαίτερα ανήσυχα, καθώς παρακολουθούν μετά τον Φλεβάρη του 2022 τον πόλεμο στην Ουκρανία. Μάλιστα, προκαλεί ανησυχία το γεγονός ότι σημαντική ποσότητα οπλικών συστημάτων στέλνεται σε πολεμικά μέτωπα εκτός συνόρων, που καμία σχέση δεν έχουν με την υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας. Η κυβέρνηση έστειλε πολεμικό εξοπλισμό στον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά και στην Ανατολική Μεσόγειο τώρα, ενώ ένα δυναμικό βρίσκεται στο Κόσοβο, στην Αφρική και αλλού.

Ξοδεύονται τόσα δισεκατομμύρια κάθε χρόνο για εξοπλιστικά προγράμματα, για την αγορά και συντήρηση πανάκριβων οπλικών συστημάτων, ενώ γίνονται διαρκώς περικοπές στις δαπάνες για νοσοκομεία και σχολεία. Θεωρούνται επίσης κόστος οι δαπάνες για τη λήψη μέτρων αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών. Ολα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που οι μισθοί και οι συντάξεις δεν καλύπτουν το κόστος ζωής, πολύ δε περισσότερο τους τελευταίους μήνες, με το μεγάλο κύμα ακρίβειας. Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι χρήματα δεν υπάρχουν, αλλά η χώρα μας κατέχει κορυφαίες θέσεις στους εξοπλισμούς των χωρών του ΝΑΤΟ. Και, εν τέλει, πώς αξιοποιούνται αυτοί οι πανάκριβοι εξοπλισμοί; Με τα πλοία και τα αεροπλάνα να περιπολούν στον Ινδικό ή στον Ειρηνικό Ωκεανό; Τι δουλειά έχουν οι πανάκριβες φρεγάτες στην Ερυθρά Θάλασσα; Τι σχέση μπορεί να έχει αυτή η ενέργεια με την υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας;

Ο κάθε άνθρωπος καλής θέλησης, ο κάθε γνήσιος πατριώτης, αλλά και αξιωματικοί και υπαξιωματικοί μπορούν να αναρωτιούνται: Γιατί στέρησαν τα απαραίτητα για την άμυνα της χώρας μας, και πανάκριβα αντιπυραυλικά και αντιαρματικά συστήματα, για να τα στείλουν εκτός συνόρων; Πώς υπηρετεί αυτό την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας;

Γιατί πληρώνουμε τόσα λεφτά για τη συνεκπαίδευση Ελλήνων με Ισραηλινούς πιλότους στη χώρα μας και αλλού; Πώς επωφελούνται οι εθνικοί μας σκοποί από τη σφαγή αμάχων, από την καταστροφή σχολείων και νοσοκομείων στην Παλαιστίνη;

Γιατί, τελικά, όλες οι στρατιωτικές υποδομές και το προσωπικό της χώρας μας είναι στην υπηρεσία των σχεδίων του ΝΑΤΟ;

Αυτοί οι προβληματισμοί και οι συζητήσεις που απασχολούν, σε συνδυασμό με τα οξυμένα εργασιακά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, κάνουν αρκετούς και ακόμα περισσότερους να το σκέφτονται.

Πιο συγκεκριμένα:

  • Οι μισθοί παραμένουν καθηλωμένοι και εξανεμίζονται από την ακρίβεια.
  • Η υποστελέχωση δημιουργεί αύξηση της εντατικοποίησης και υπηρεσιακές αναθέσεις διπλών και τριπλών καθηκόντων, γεγονός που οδηγεί σε επιπλέον εντατικοποίηση και νέες παραιτήσεις.
  • Ο κίνδυνος που αντιμετωπίζουμε όταν διατασσόμαστε να πάρουμε μέρος στις πυρκαγιές και στις πλημμύρες χωρίς τα απαραίτητα μέσα, επειδή δεν προσλαμβάνονται πυροσβέστες.
  • Δεν γίνονται νέες απαραίτητες προσλήψεις προσωπικού.
  • Υπάρχει μειωμένο ενδιαφέρον από νέους να δηλώσουν να περάσουν σε παραγωγικές σχολές, κάτι που τα χρόνια της κρίσης αποτέλεσε διέξοδο για πολλούς.
  • Η κατάσταση των στρατευμένων, που το κράτος δεν τους παρέχει ούτε τα απολύτως απαραίτητα και αναγκάζονται οι οικογένειές τους να στερούνται τα βασικά για να τους στέλνουν λεφτά. Πολλά παιδιά δεν βγαίνουν στις εξόδους τους, γιατί δεν έχουν καθόλου χρήματα.
  • Η μη ένταξη των Οπλιτών Βραχείας Ανακατάταξης (ΟΒΑ) που απολύονται από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας στο ταμείο ανεργίας.
  • Το κλίμα απαξίωσης που με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων δημιουργείται στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και γενικότερα στον λαό, σε συνδυασμό με τον φόβο από την πιθανότητα να γενικευτεί ο πόλεμος, είτε με δημιουργία νέων εστιών είτε με την εμπλοκή κι άλλων δυνάμεων στα υπάρχοντα μέτωπα. Χρειάζεται να δυναμώσουν οι λαϊκοί κοινοί αγώνες.

Οσο ποσοστό από το ΑΕΠ και αν δαπανούν οι κυβερνήσεις για εξοπλιστικά προγράμματα, χωρίς το ανθρώπινο δυναμικό δεν υπάρχει άμυνα της χώρας.

Η κυβέρνηση δεν μπορεί να κλείνει άλλο τα αυτιά στα αιτήματα των ανθρώπων που υπηρετούν στις Ενοπλες Δυνάμεις.

Καλή χρονιά! Το 2024 να φέρει ειρήνη και υγεία σε όλο τον κόσμο.


Ν. Ξ.


ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΦΑΝΤΑΡΩΝ
Οχι φρεγάτα στην Ερυθρά Θάλασσα

Πληθαίνουν οι διαμαρτυρίες με επιστολές από φαντάρους ενάντια στην απόφαση της κυβέρνησης να στείλει φρεγάτα στην Ερυθρά Θάλασσα. Με την απόφασή της αυτή, η κυβέρνηση ενισχύει παραπέρα την εμπλοκή της χώρας μας στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και τη στήριξη του κράτους - δολοφόνου Ισραήλ.

Ενδεικτικά παραθέτουμε αποσπάσματα από επιστολές διαμαρτυρίας όπως του φαντάρου (ΠΒ) Μπαμπανιώτη Δημήτρη, ο οποίος τονίζει ότι δεν πάει πολύς καιρός απ' όταν η Φρεγάτα «Ψαρά» - με πλήρωμα και ομάδα ασφαλείας συνολικά πάνω από 200 άτομα - στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο είχε ενταχθεί σε ΝΑΤΟική δύναμη που επιχειρούσε στην περιοχή, ενώ ξανά τώρα η ελληνική κυβέρνηση ετοιμάζεται να στείλει φρεγάτα στην Ερυθρά Θάλασσα, στο πλαίσιο της ιμπεριαλιστικής αρμάδας «Φρουρός της Ευημερίας». Η συμμετοχή της χώρας μας σε αυτούς τους σχεδιασμούς βάζει τον λαό σε επικίνδυνες περιπέτειες, υπογραμμίζει: «Εμείς, τα παιδιά των φτωχών λαϊκών οικογενειών, δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε με τους άλλους λαούς».

Ο στρατιώτης Αποστολίδης Νίκος από την ΕΛΔΥΚ στην επιστολή του αναφέρει ότι οι αποστολές ελληνικών πολεμικών πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα, στην Αδριατική, στον Λίβανο, στον Ινδικό Ωκεανό, η συμμετοχή στις αποστολές «Irini» και «Sea Guardian» και στη μόνιμη ναυτική ΝΑΤΟική δύναμη SNMG2 στη Μεσόγειο, δεν γίνονται για την υπεράσπιση των συνόρων, αλλά σκοπό έχουν οι Ενοπλες Δυνάμεις να υπερασπιστούν συμφέροντα μονοπωλιακών ομίλων, συμφέροντα που είναι αντίθετα με τα συμφέροντα του λαού μας.

Ο δόκιμος έφεδρος αξιωματικός (ΠΖ) Κεσόπουλος Κωνσταντίνος στην επιστολή του εκφράζει τη ριζική του αντίθεση με τις συνεχόμενες συνεκπαιδεύσεις των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με τις Ενοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ, όπως πρόσφατα η συνεκπαίδευση της 26ης Αμερικανικής Ειδικής Αποβατικής Μονάδας Ταχείας Ανάπτυξης, περίπου 2.000 πεζοναυτών, και της 32ης Ταξιαρχίας Ελλήνων Πεζοναυτών στο Λιτόχωρο της Πιερίας και στην ευρύτερη περιοχή της Μαγνησίας, παρουσία του αμερικανικού ελικοπτεροφόρου πλοίου «USS Mesa Verde». Απαιτεί να ακυρωθεί η Στρατιωτική Συνεργασία Ελλάδας - ΗΠΑ και να επιστρέψουν οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις από όλες τις αποστολές εκτός συνόρων.

Ο φαντάρος Κούκης Κωνσταντίνος από την ΕΛΔΥΚ επισημαίνει στην επιστολή του ότι η στρατευμένη νεολαία έχει κάθε δικαίωμα να πάρει θέση στην επικίνδυνη κατάσταση που εξελίσσεται στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Ερυθράς Θάλασσας, αποτέλεσμα των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών για τον έλεγχο μεταφοράς εμπορευμάτων, καυσίμων και αγωγών μεταφοράς Ενέργειας. Στις συζητήσεις με τους υπόλοιπους φαντάρους αναπτύχθηκε προβληματισμός σχετικά με το τι δουλειά έχει μια ελληνική φρεγάτα στην Ερυθρά Θάλασσα, ποιον ακριβώς προστατεύει και τι λαϊκά συμφέροντα εξυπηρετεί η αποστολή της.

Οι φαντάροι στις επιστολές τους ζητούν ακόμα να κλείσουν εδώ και τώρα οι βάσεις των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στη χώρα μας, που αξιοποιούνται για το ματοκύλισμα στη Μέση Ανατολή και του λαού της Παλαιστίνης. Να σταματήσει η εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Να επιστρέψουν οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις από όλες τις αποστολές εκτός συνόρων. Να ακυρωθεί η αποστολή φρεγάτας στην Ερυθρά Θάλασσα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ