ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Γενάρη 2024 - Κυριακή 21 Γενάρη 2024
Σελ. /48
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΝΣΤΟΛΟΥΣ
Η σωστή πλευρά της Ιστορίας: Οχι φρεγάτα στην Ερυθρά Θάλασσα

Ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης, τόσο στην περίπτωση του πολέμου στην Ουκρανία όσο και σε εκείνη της Γάζας και της Ερυθράς Θάλασσας, έκανε επίδειξη γρήγορων αντανακλαστικών στα μάτια των ιμπεριαλιστών συμμάχων του. Και στις δυο περιπτώσεις έσπευσε να συμβάλει - ευρωΝΑΤΟικά - πολλαπλά με τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις. Εμφανίζεται αποφασιστικός, ούτε κατ' ελάχιστον προβληματισμένος. Φαντάζομαι ότι και ο Ελ. Βενιζέλος τις πρώτες δεκαετίες του προηγούμενου αιώνα, στο πλαίσιο των τότε ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών, θα πρέπει να ήταν επίσης σε κατάσταση ενθουσιασμού και αποφασιστικότητας όταν διέταξε τη συμμετοχή σώματος στρατού στην εκστρατεία της Κριμαίας, με σκοπό την ανατροπή του νεαρού σοβιετικού κράτους (1919). Το ίδιο προφανώς θα αισθανόταν όταν αναλάμβανε να υλοποιήσει την εκστρατεία στη Μ. Ασία λίγο αργότερα (1919). Ανάλογα επίσης θα ήταν τα συναισθήματα του Σ. Βενιζέλου όταν, παρά τις αντιδράσεις, ξεκινούσε στο πλευρό των ΗΠΑ η εκστρατεία της Κορέας, προκειμένου να καταστείλουν τους κομμουνιστές και τη ΛΔ Κορέας (1950)! Πολύ αργότερα ο Ευ. Αβέρωφ σεβάστηκε (!) ως «απόρρητο» μυστικό την πληροφόρηση, όπως ο ίδιος είπε, από αμερικανικής πλευράς, για το επικείμενο πραξικόπημα στην Κύπρο, που οδήγησε στην απώλεια του μισού νησιού. Σε όλες τις περιπτώσεις, οι επιπτώσεις συνεχίστηκαν για πολλά χρόνια. Ποιος την πλήρωσε; Ο λαός, με ανάπηρους, νεκρούς, ξεριζωμένους και πρόσφυγες: Καταστροφή!

Είναι πολύ χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του πρώην υπουργού Αμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλου (2019), προς τον διοικητή των χερσαίων δυνάμεων των ΗΠΑ στην Ευρώπη, ότι «πολεμήσαμε στο πλάι των ΗΠΑ, οι άνδρες μας μάτωσαν δίπλα σε Αμερικανούς στρατιώτες (...) και αυτό θα γίνει επίσης και στο μέλλον»!

Αυτήν την προκλητική τοποθέτηση, λαός και νεολαία να την μπλοκάρουν εδώ και τώρα. Και με αυτό το άρθρο βροντοφωνάζουμε: ΟΥΤΕ ΓΗ ΟΥΤΕ ΝΕΡΟ ΣΤΟΥΣ ΦΟΝΙΑΔΕΣ ΤΩΝ ΛΑΩΝ!

Από τον περασμένο Αύγουστο είχε προαναγγείλει ο Κυρ. Μητσοτάκης τη συμμετοχή ελληνικών πολεμικών αεροσκαφών και πλοίων σε επιχειρήσεις στον Ινδικό και στον Ειρηνικό Ωκεανό, μέσα από την εφημερίδα «Times of India»! Ομολόγησε δηλαδή ο πρωθυπουργός για ποιους ακριβώς σκοπούς ο ελληνικός λαός χρυσοπληρώνει πανάκριβους εξοπλισμούς διαχρονικά και στο άμεσο μέλλον. Επομένως, δεν είναι μόνο οι Χούθι στην Υεμένη ο λόγος για αποστολή ελληνικής φρεγάτας! Τα σχέδια πάνε πολύ μακριά! Ηδη ο πόλεμος μεταφέρθηκε και στην ξηρά! Ο κίνδυνος γενίκευσης του πολέμου είναι υπαρκτός! Το «παιχνίδι» είναι πολύ «χοντρό»! Ούτε άμυνα, ούτε ασφάλεια, ούτε σταθερότητα, που μας τσαμπουνάνε. Είναι τα κέρδη από την εκμετάλλευση κάθε τόπου και ποια πλευρά ιμπεριαλιστών - ανταγωνιστών θα τα καρπώνεται. Οι κυβερνητικές αποφάσεις φανερώνουν την πλήρη ταύτιση της πολιτικής της ΝΔ με τα ιμπεριαλιστικά σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ απέναντι στους ιμπεριαλιστές ανταγωνιστές τους.

Τα άλλα κόμματα πίνουν νερό στο όνομα των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Το ΚΚΕ είναι εναντίον της απόφασης για αποστολή φρεγάτας στην Ερυθρά, όπως και σε κάθε άλλη ανάλογη. Δεν είναι απλά εναντίον, οργανώνει σχετικές παραστάσεις διαμαρτυρίας και κινητοποιήσεις. Διοργανώνει διαδηλώσεις ενάντια σε ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Σωματεία, άλλες οργανώσεις, μεταξύ τους και αποστράτων, διαδηλώνουν επίσης την αντίθεσή τους. Ξεκαθαρίζουν ότι αποστολές όπως αυτές δεν αφορούν τα συμφέροντα του λαού και της πατρίδας μας, αλλά συμφέροντα αντίθετα προς αυτά! Ζητούν να ακυρωθεί η συγκεκριμένη απόφαση, αλλά και να επιστρέψουν οι στρατιωτικές μονάδες που βρίσκονται εκτός συνόρων. Να κλείσουν οι ξένες στρατιωτικές βάσεις στη χώρα, που την έχουν μεταβάλει σε ορμητήριο για να ισοπεδώνονται άλλοι λαοί, όπως επίσης τη μετατρέπουν σε στόχο αντιποίνων!

Πέρα από το πολιτικό θέμα που τίθεται, όπως τίθεται από κάθε πλευρά, ακόμα και στην πράξη η αποστολή φρεγάτας είναι ακόμα χειρότερη από άλλες παρόμοιες. Οι ναυτικές επιχειρήσεις στην Ερυθρά δεν ομοιάζουν με καμία προηγούμενη απ' αυτές που γίνονται στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και του ΟΗΕ. Πρόκειται για επιχείρηση όχι μόνο αιματοβαμμένη, αλλά και σε μεγάλο βαθμό επικίνδυνη για τα ίδια τα πληρώματα.

Τα στελέχη του ΠΝ που βρίσκονται στα επιτελεία και στις διοικήσεις του ...ξέρουν! Το ίδιο, αν όχι πολύ περισσότερο, ξέρουν τι ισχύει αξιωματικοί και υπαξιωματικοί που αποτελούν πληρώματα των πλοίων του στόλου! Ξέρουν ακόμα πώς τα «έβγαλαν πέρα» το καλοκαίρι του 2020. Τώρα, δεν μπορεί, κάνουν συσχετισμούς! Αλλη εκείνη η δουλειά και άλλη τούτη εδώ στην καυτή Μέση Ανατολή! Το 2020, από την πλευρά τους, τα έδωσαν όλα! Υπήρχε λόγος! Τώρα;

Ολοι τους ξέρουν αυτά που θέλει να παραβλέπει η κυβέρνηση, στην πρεμούρα της να βρεθεί στην - κατά τη γνώμη της - «σωστή πλευρά της Ιστορίας». Ξέρουν αξιωματικοί μάχιμοι και μηχανικοί. Ξέρει ο σηματωρός, ο τηλεγραφητής, ο αρμενιστής, ο διαχειριστής, ο ηλεκτρονικός, ο επιχειρήσεων / επικοινωνιών, ο τεχνικός όπλων, ο ηλεκτρολόγος, ο μηχανικός και ο θαλαμηπόλος. Ξέρει το πλήρωμα του ελικοπτέρου, ξέρουν τα μέλη της ομάδας ΟΥΚ που θα επιβαίνουν επίσης στη φρεγάτα! Ξέρουν ότι σε μια εμπόλεμη ζώνη ταξιδεύουν με ένα πλοίο 30-40 ετών, που στην καλύτερη περίπτωση έχει κάνει σχετικά πρόσφατα μια πιεστικά σύντομη και περιορισμένη σε έκταση επισκευή! Ξέρουν ότι αυτό που θα προσφέρουν θα αμειφθεί ελάχιστα και πάντως αναντίστοιχα με τους κινδύνους, ή με τις τυχόν υποσχέσεις. Δεν θα συμβεί πρώτη φορά!

Αυτό που χρειάζεται να καταλάβουν όμως τα στελέχη του ΠΝ, όπως και όλων των Ενόπλων Δυνάμεων, είναι ότι άλλο οι επιχειρήσεις στο Αιγαίο για την άμυνα και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και άλλο η ανθρωποκτόνα αποστολή στην Ερυθρά, στον Ινδικό ή στον Ειρηνικό, στη Μαύρη Θάλασσα ή στην Ανατολική Μεσόγειο, στο πλαίσιο του ξεριζωμού του λαού της Παλαιστίνης από τη Λωρίδα της Γάζας. Είναι άλλο πάλι οι ασκήσεις που πραγματοποιούνται για να εξασκηθούν πλοία και αεροσκάφη ή μονάδες του Στρατού Ξηράς σε αντικείμενα σχετικά με την άμυνα της χώρας, και άλλο να «συνεκπαιδεύονται» με αμερικανοΝΑΤΟικές μονάδες για να κατακρεουργήσουν τους λαούς μαζί με τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Αυτές οι λυκοσυμμαχίες και οι προετοιμασίες τους δεν υπηρετούν τα συμφέροντα της πατρίδας μας και του λαού μας.

Συνάδελφοι, εν ενεργεία και απόστρατοι,

Το ΚΚΕ έχει πεντακάθαρες, ειλικρινείς θέσεις, που έχουν στο κέντρο τους τα πραγματικά μας συμφέροντα. Δεν λειτουργεί - όπως άλλα κόμματα - με βάση ούτε τα συμφέροντα των εφοπλιστών και των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, που διψούν για τη λεία των πολέμων, ούτε για τα συμφέροντα και τα σχέδια των ιμπεριαλιστών Δύσης και Ανατολής! Αφουγκραστείτε το ΚΚΕ!


Γιάννης ΝΤΟΥΝΙΑΔΑΚΗΣ
Υποναύαρχος ΠΝ ε.α.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ