ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Ιούλη 2023 - Κυριακή 23 Ιούλη 2023
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Για τα 49 χρόνια από την πτώση της χούντας και την αντικατάστασή της από την κοινοβουλευτική δημοκρατία

Σαράντα εννιά χρόνια πριν, στις 24.7.1974, η χούντα έπεσε και η πολιτική εξουσία παραδόθηκε στη λεγόμενη κυβέρνηση «εθνικής ενότητας». Αυτή η μεταβολή ήταν προϊόν της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, του συμβιβασμού μεταξύ της χούντας και αστικών πολιτικών δυνάμεων, και της παρέμβασης των ΗΠΑ, οι οποίες φοβόντουσαν έναν ελληνοτουρκικό πόλεμο και τη συνεπακόλουθη αποσταθεροποίηση στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ.

Βασικός στόχος της πολιτικής αυτής μεταβολής ήταν η ενσωμάτωση της εργατικής - λαϊκής δυσαρέσκειας, η οποία είχε εμφανιστεί με την εκδήλωση της παγκόσμιας καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, είχε μαζικοποιηθεί με τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου και την καταστολή του και είχε κλιμακωθεί εξαιτίας των γεγονότων στην Κύπρο.

Η χούντα ήταν συνυφασμένη με το μεταπολεμικό αστικό σύστημα, έτσι όπως αυτό διαμορφώθηκε μετά το τέλος του Β' ιμπεριαλιστικού Παγκόσμιου Πολέμου. Συγκεκριμένα, στηρίχτηκε στο Σύνταγμα του 1952, στον αντικομμουνισμό του αστικού κράτους, στους νόμους και στους μηχανισμούς, οι οποίοι διαμορφώθηκαν για την καταστολή του εργατικού - λαϊκού κινήματος και όλων όσοι σήκωσαν κεφάλι στα χρόνια της ΕΑΜικής Αντίστασης και του αγώνα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. Η χούντα αξιοποιήθηκε προκειμένου να δοθεί διέξοδος στα αδιέξοδα του μετεμφυλιακού αστικού πολιτικού συστήματος, ενώ η ίδια παρέδωσε και πάλι την εξουσία στις αστικές πολιτικές δυνάμεις στη συνέχεια.

Η επιβολή της χούντας, η πτώση της και η αντικατάστασή της από την αστική κοινοβουλευτική δημοκρατία αποδεικνύουν ότι η αστική τάξη εναλλάσσει τις μορφές διαχείρισης της εξουσίας της, ανάλογα με τις εσωτερικές και διεθνείς προτεραιότητες και ανάγκες της.

Η σημερινή επέτειος υπενθυμίζει την αναγκαία και αδιάλειπτη τιμή σε όλους εκείνους που αγωνίστηκαν ενάντια στη χούντα, σε όλους εκείνους που συνελήφθησαν, βασανίστηκαν, φυλακίστηκαν, εξορίστηκαν και δολοφονήθηκαν.

Το ΚΚΕ είναι περήφανο για τα μέλη και στελέχη του Κόμματος και της ΚΝΕ, για την αταλάντευτη στάση τους και για την καθοριστική συμβολή τους στον αντιδικτατορικό αγώνα. Πάνω απ' όλα είναι υπερήφανο γιατί επιδίωξε την ανατροπή της δικτατορίας των συνταγματαρχών με όρους ενός μαζικού εργατικού - λαϊκού κινήματος και όχι μέσα από κάποια διαδικασία «μετάβασης» σε συνεννόηση με τις χουντικές αρχές. Χάρη και σε αυτούς τους δεσμούς του με τις εργατικές - λαϊκές δυνάμεις το ΚΚΕ επέβαλε μεταδικτατορικά και την de facto νομιμοποίησή του.

Οι δυνατότητες του εργατικού - λαϊκού κινήματος φανερώθηκαν στον αγώνα κατά της χούντας. Ωστόσο και με ευθύνη του ΚΚΕ, το εργατικό - λαϊκό κίνημα δεν μπόρεσε να αμφισβητήσει την ίδια την καπιταλιστική εξουσία, που αποτέλεσε μήτρα της δικτατορίας, με αποτέλεσμα και τη μη εκπλήρωση των περισσότερων αιτημάτων του αντιδικτατορικού αγώνα. Το ΚΚΕ εξήγαγε συμπεράσματα ως προς το ότι, σε οποιαδήποτε φάση, είναι ουτοπική η αναζήτηση μιας φιλολαϊκής δημοκρατικής κυβέρνησης σε συνεργασία με τις λεγόμενες «δημοκρατικές» αστικές πολιτικές δυνάμεις.

Σαράντα εννιά χρόνια μετά τη λεγόμενη «μεταπολίτευση», τα προβλήματα παραμένουν: Ακρίβεια, εκμετάλλευση, απουσία αντιπυρικής, αντιπλημμυρικής, αντισεισμικής προστασίας, υποβάθμιση και εμπορευματοποίηση της δημόσιας Υγείας και Παιδείας, σχεδιαζόμενη αναθεώρηση του άρθρου 16, νομοθετήματα για τον περιορισμό της απεργίας και των διαδηλώσεων και γενικότερα όξυνση της κρατικής καταστολής. Ταυτόχρονα, παραμένουν η επιδιωκόμενη γεωπολιτική αναβάθμιση της ελληνικής αστικής τάξης, η εμπλοκή της χώρας στις ιμπεριαλιστικές ενώσεις (ΝΑΤΟ, ΕΕ) και πολέμους (Ουκρανία), οι πολεμικοί κίνδυνοι, η αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και τα σχέδια συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου και επίσημης διχοτόμησης της Κύπρου.

Σήμερα απάντηση είναι η συγκρότηση μιας πανελλαδικής, μαζικής και μαχητικής κοινωνικής συμμαχίας της εργατικής τάξης και των λαϊκών μεσαίων στρωμάτων με τη μαζική συμμετοχή της νεολαίας, σε αντικαπιταλιστική - αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση και στόχο αρχικά να καθυστερήσουν μέτρα, να αποσπασθούν κατακτήσεις, να ανατραπούν όλοι οι αντιλαϊκοί σχεδιασμοί και οι παραλλαγές τους, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για το πέρασμα των μέσων παραγωγής και της πολιτικής εξουσίας στην εργατική τάξη και τους συμμάχους της, και για την αποδέσμευση της χώρας από τις αντιδραστικές συμμαχίες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, προϋπόθεση για την ισότιμη και αμοιβαία επωφελή συνεργασία των λαών.

Με υπόσχεση συνέχισης του αγώνα τίμησαν τον Σωτήρη Πέτρουλα

Καταθέσεις στεφανιών στο σημείο που δολοφονήθηκε από την ΠΟ Σπουδάζουσας Αθήνας της ΚΝΕ και τον Φοιτητικό Σύλλογο ΑΣΟΕΕ

Τη μνήμη του Σωτήρη Πέτρουλα τίμησε την Παρασκευή, ανήμερα της επετείου δολοφονίας του, 58 χρόνια πριν, αντιπροσωπεία της Περιφερειακής Οργάνωσης Σπουδάζουσας Αθήνας της ΚΝΕ, που κατέθεσε στεφάνι στο σημείο όπου δολοφονήθηκε, στη συμβολή των οδών Σταδίου και Χρ. Λαδά. Παρούσα στην κατάθεση ήταν η συγγενής του Δήμητρα Πέτρουλα.

Εκεί, ο Νίκος Καραγιάννης, μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ και επικεφαλής της Ιδεολογικής του Επιτροπής, αναφέρθηκε στο ιστορικό πλαίσιο της εποχής, με τις μεγάλες λαϊκές και νεολαιίστικες κινητοποιήσεις, τα «Ιουλιανά», σε εκείνη τη μέρα του Ιούλη του 1965, όταν ο Σωτήρης Πέτρουλας, στέλεχος της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη, έπεφτε νεκρός. «Ο Σωτήρης Πέτρουλας δεν ήταν ένας άνθρωπος που βρέθηκε στο λάθος μέρος τη λάθος στιγμή», σημείωσε και αναφέρθηκε στην καταγωγή του από οικογένεια κομμουνιστών πρωτοπόρων αγωνιστών, που έδρασαν στις γραμμές του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας και 41 μέλη της δολοφονήθηκαν την επταετία '43 - '50. Αναφερόμενος στην αγωνιστική πορεία του 23χρονου φοιτητή της Ανωτάτης Εμπορικής Σχολής (ΑΣΟΕΕ), τόνισε ότι «από το παράδειγμα το δικό του και χιλιάδων ακόμα αγωνιστών διδασκόμαστε, εμπνεόμαστε και συνεχίζουμε στον πρωτοπόρο αγώνα για μόρφωση, δουλειά και ζωή με δικαιώματα. Γιατί τα όνειρα και τα "θέλω" μας κατακτιούνται στην πράξη, με μικρές και μεγάλες καθημερινές μάχες, μαζί με τον εργαζόμενο λαό». «Τιμάμε τον Σωτήρη Πέτρουλα και όλους όσοι έπεσαν στον αγώνα για μια ζωή χωρίς εκμετάλλευση. Τους δίνουμε όρκο τιμής πως η θυσία τους δεν πήγε χαμένη. Είμαστε εδώ, συνεχίζουμε και θα συνεχίζουμε, μέχρι την ώρα που θα δικαιωθούν τελικά οι θυσίες τους, γιατί αυτός ο κόσμος όχι μόνο πρέπει αλλά μπορεί να αλλάξει και θα αλλάξει», σημείωσε μεταξύ άλλων.

Στεφάνι κατέθεσε την Παρασκευή το μεσημέρι και ο Φοιτητικός σύλλογος ΑΣΟΕΕ που ονομάζεται «Σωτήρης Πέτρουλας». «Τιμάμε στην πράξη τον Σωτήρη Πέτρουλα με τους καθημερινούς μας αγώνες ενάντια στην αντιλαϊκή και αντιεκπαιδευτική πολιτική. Εμπνεόμαστε και παλεύουμε μέσα από τον Φοιτητικό μας Σύλλογο με συλλογικές διαδικασίες για σπουδές, δουλειά, ζωή με δικαιώματα», σημειώνεται στο ψήφισμα του Συλλόγου που διαβάστηκε από τον πρόεδρο του ΔΣ, Π. Σπηλιόπουλο. Στεφάνι κατατέθηκε και από τον Φοιτητικό Σύλλογο Τουρκικών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών.

ΑΧΑΪΑ
Οδοιπορικό στα βήματα του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ

Οδοιπορικό στα βήματα του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ στη Χαλανδρίτσα, στα Δεμέστιχα και το Λεόντιο θα πραγματοποιήσουν την Κυριακή 23 Ιούλη η Τομεακή Επιτροπή Αχαΐας του ΚΚΕ και το Παράρτημα Πάτρας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ. Στο οδοιπορικό θα συμμετάσχει και το Παράρτημα Αιγιάλειας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.

Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

-- 7.30 π.μ.: Αναχώρηση από την πλατεία Τριών Συμμάχων της Πάτρας.

-- 8.30 π.μ.: Αφιξη στη Χαλανδρίτσα, αναφορά στη μάχη του ΕΛΑΣ στις 25 Ιούλη 1943.

-- 10.30 π.μ.: Αφιξη στα Δεμέστιχα στο μνημείο των πεσόντων της ΕΑΜικής Αντίστασης και του ΔΣΕ.

-- 11.30 π.μ.: Εκδήλωση τιμής και μνήμης στο Λεόντιο, για τους νεκρούς της νικηφόρας μάχης του ΕΛΑΣ ενάντια στους Ιταλούς φασίστες κατακτητές στις 15 - 16 Ιούλη 1943.

Στην εκδήλωση στο Λεόντιο θα μιλήσει η Δώρα Καραΐσκου, μέλος της ΤΕ Αχαΐας του ΚΚΕ. Θα ακολουθήσει γλέντι με αντάρτικα τραγούδια.

Εκδήλωση τιμής και μνήμης στον Κοσμά Αρκαδίας

Οι Τομεακές Επιτροπές Αρκαδίας και Λακωνίας του ΚΚΕ και τα αντίστοιχα Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, την Κυριακή 30 Ιούλη, διοργανώνουν εκδήλωση τιμής και μνήμης στον Κοσμά Αρκαδίας για τους αγωνιστές του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ - ΕΠΟΝ και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. Στις 11 π.μ. θα γίνει κατάθεση στεφάνων στον χώρο του μνημείου της μάχης, τον Ιούλη του 1943, κατά των Ιταλών φασιστών. Στις 12 μ. θα γίνει η κεντρική ομιλία στην πλατεία από στέλεχος του ΚΚΕ. Στον χώρο της πλατείας θα λειτουργεί έκθεση βιβλίου.

ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Τιμά την κομμουνίστρια ηρωίδα Ηλέκτρα Αποστόλου

Την Τετάρτη 26 Ιούλη, στις 8.30 μ.μ., η ΤΕ Βορειοδυτικής Αθήνας της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ καλεί σε εκδήλωση με θέμα: «Ο ηρωισμός της Ηλέκτρας Αποστόλου φωτίζει τον δρόμο μας. Τιμάμε την αλύγιστη κομμουνίστρια, ηρωίδα που δολοφονήθηκε από τους φασίστες κατακτητές και τους ντόπιους συνεργάτες τους», επί των οδών Κουντουριώτου και Νεότητος, στο Νέο Ηράκλειο. Θα μιλήσει η Κέλλυ Παπαϊωάννου, μέλος του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφια δήμαρχος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στον δήμο Νέου Ηρακλείου.

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΠΑΤΡΑΣ
Τη Δευτέρα η επίσημη παρουσίαση του ψηφοδελτίου

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Πάτρας θα πραγματοποιήσει την επίσημη παρουσίαση του ψηφοδελτίου της για τις επερχόμενες εκλογές στον δήμο Πατρέων τη Δευτέρα 24 Ιούλη, στις 8 μ.μ. στην Ιχθυόσκαλα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ