ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 28 Μάρτη 2023
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ
Μαζικές διαμαρτυρίες και ενδοαστική αντιπαράθεση

Το νομοσχέδιο που προωθεί ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, για δικαστικές μεταρρυθμίσεις που θα εξυπηρετούν την εκάστοτε κοινοβουλευτική πλειοψηφία και υποβαθμίζουν το Ανώτατο Δικαστήριο, προκαλεί εδώ και καιρό έντονες αντιδράσεις και λαϊκές κινητοποιήσεις. Το όλο θέμα είναι πεδίο και έντονης ενδοαστικής αντιπαράθεσης. Χτες, ο Νετανιάχου, μετά από παζάρι με τους ακροδεξιούς κυβερνητικούς εταίρους (όπως οι υπουργοί Οικονομικών και Εθνικής Ασφάλειας), ανακοίνωσε παύση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας στην Κνέσετ προκειμένου να γίνει διάλογος και να βρεθεί κάποια συμβιβαστική λύση.

Ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας, κατά γραπτή ανακοίνωση του κόμματός του, «Εβραϊκής Ισχύος», πήρε τη διαβεβαίωση ότι έως τα τέλη Ιούλη θα έχει συγκροτηθεί δύναμη Εθνοφρουράς. Το σχέδιο αυτό θα υποβληθεί για ψήφιση στο υπουργικό συμβούλιο την Κυριακή. Ο πρωθυπουργός πάντως προέβη μετά τις 8 μ.μ. σε νέο διάγγελμα αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Το μόνο πράγμα που δεν είμαι πρόθυμος να δεχθώ είναι μία μειονότητα εξτρεμιστών που θέλει να κάνει κομμάτια τη χώρα και να μας βάλει σε εμφύλιο πόλεμο καλώντας τον στρατό σε ανυπακοή, κάτι που είναι τρομερό έγκλημα».

Νωρίτερα, χτες το απόγευμα, ο εκπρόσωπος Τύπου του Συμβουλίου Ασφαλείας στον Λευκό Οίκο, Τζον Κίρμπι, δήλωσε ότι ο Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, δεν ανησυχεί για το ενδεχόμενο εμφύλιου πολέμου στο Ισραήλ, προσθέτοντας ότι οι διαδηλώσεις που γίνονται εδώ και 12 βδομάδες δείχνουν «τα ισχυρά θεμέλια δημοκρατίας στο Ισραήλ». Βέβαια, το Σαββατοκύριακο, αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν εξέφραζαν «έντονη ανησυχία» για τις εξελίξεις στο Ισραήλ.

Μαζικές κινητοποιήσεις και εθνική απεργία

Χτες, πραγματοποιήθηκε εθνική απεργία που έβαλε λουκέτο στα λιμάνια της Χάιφα και του Ασντόντ, στο αεροδρόμιο «Μπεν Γκουριόν» του Τελ Αβίβ, σε τράπεζες, χιλιάδες επιχειρήσεις, ακόμη και στην αλυσίδα πρόχειρου φαγητού «McDonald's». Είχε προηγηθεί απόφαση του μεγαλύτερου εργατικού συνδικάτου στο Ισραήλ, Χισταντρούτ (Histadrut), για άμεση γενική απεργία με αίτημα την απόσυρση του νομοσχεδίου για τη δικαστική μεταρρύθμιση που έχει διχάσει τη χώρα. Μετά την ανακοίνωση της εθνικής απεργίας από τον επικεφαλής του Χισταντρούτ, Αρνον Μπαρ Νταβίντ, ακολούθησε η Ιατρική Ενωση Ισραήλ που προκήρυξε επίσης γενική απεργία στα δημόσια νοσοκομεία και τις δημόσιες ιατρικές υπηρεσίες της χώρας. Παράλληλα, από το πρωί, οι εργαζόμενοι στο αεροδρόμιο «Μπεν Γκουριόν» συμμετείχαν στη γενική απεργία, με αποτέλεσμα να μην εκτελούνται οι πτήσεις.

Η απόφαση του Νετανιάχου να αποπέμψει προχτές τον υπουργό Αμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ, επειδή ζήτησε την απόσυρση της μεταρρύθμισης εκφράζοντας ανησυχίες για την ασφάλεια του Ισραήλ, όξυνε τις αντιδράσεις. Το βράδυ της Κυριακής διαδηλωτές γέμισαν τους κεντρικούς δρόμους του Τελ Αβίβ, της Ιερουσαλήμ, της Χάιφα και άλλων μεγάλων πόλεων και αρκετοί κατηγορούσαν τον Νετανιάχου ως «δικτάτορα» και έλεγαν ότι «αγωνίζονται για τη δημοκρατία».

Το πρωί, ο Πρόεδρος του Ισραήλ, Ισαάκ Χέρτσογκ, κάλεσε την κυβέρνηση «να σταματήσει αμέσως» το νομοθετικό έργο επί του νομοσχεδίου και ο πρώην πρωθυπουργός και ηγέτης του κόμματος «Γες Ατίντ» («Υπάρχει Μέλλον»), Γιαΐρ Λαπίντ, δήλωσε ότι ο ίδιος δεν θα ησυχάσει εάν δεν αποκτήσει το Ισραήλ το δικό του Σύνταγμα ώστε να μην υπονομεύονται δικαιώματα και ελευθερίες.

Την ίδια ώρα πάντως οι κατοχικές αρχές συνέχισαν τις προκλήσεις κατά του Παλαιστινιακού λαού και των Μουσουλμάνων προσκυνητών στο τέμενος αλ Ακσα, με Ισραηλινούς αστυνομικούς να τους απωθούν βίαια ενώ έχει ήδη ξεκινήσει το Ραμαζάνι.

ΚΟΥΒΑ
Πάνω από 75% η συμμετοχή στις εκλογές

Εκλογες πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή στην Κούβα για την εκλογή των αντιπροσώπων της Εθνοσυνέλευσης της Λαϊκής Εξουσίας, του ανώτατου νομοθετικού σώματος. Αναδείχθηκαν 470 αντιπρόσωποι (το 2018 ήταν 605) για θητεία 5 χρόνων και στη συνέχεια όσοι πήραν 50%+1 θα εκλέξουν το Κρατικό Συμβούλιο και τον Πρόεδρο της χώρας, στις 19 Απρίλη.

Η συμμετοχή στις εκλογές έφτασε στο 75,92% του εκλογικού σώματος, που αντιστοιχεί σε 6,1 εκατομμύρια πολίτες. Το 90,28% ήταν έγκυρες ψήφοι, τα λευκά 6,22% και τα άκυρα 3,50%. Η συμμετοχή ξεπέρασε αυτή του 68,5% στις εκλογές του περασμένου Νοέμβρη για τα Τοπικά Συμβούλια Λαϊκής Εξουσίας, ενώ στο δημοψήφισμα για τον οικογενειακό κώδικα είχε φτάσει στο 74% και το 2009, για το νέο Σύνταγμα, στο 90%.

Ο νυν Πρόεδρος Μιγκέλ Ντίας - Κανέλ σε δηλώσεις του από τη Σάντα Κλάρα, την Κυριακή, επέκρινε την κυβέρνηση των ΗΠΑ για την εχθρική ρητορική τους όσον αφορά τις εκλογές στην Κούβα και κάλεσε τους συμπολίτες του να υπερασπιστούν την πατρίδα τους έναντι των ξένων επεμβάσεων, τονίζοντας: «Αυτή είναι ψήφος υπεράσπισης της επανάστασης, υπεράσπισης του σοσιαλισμού».

Ο Μπράιαν Νίκολς, υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδιος για θέματα Δυτικού Ημισφαιρίου, είχε μιλήσει για «έλλειψη αντιπολίτευσης και αυταρχικό καθεστώς». Οι εκλογές πραγματοποιήθηκαν σε μια περίοδο που κλιμακώνεται ο πολύμορφος αποκλεισμός από τις ΗΠΑ και η χώρα είναι αντιμέτωπη με σοβαρές οικονομικές δυσκολίες και ελλείψεις, μετά την υποχώρηση του τουρισμού την περίοδο της πανδημίας και μια σειρά από φυσικές καταστροφές και άλλες σε υποδομές, όπως και την ένταση των προσπαθειών υπονόμευσης και εξωτερικών παρεμβάσεων.

Θυμίζουμε ότι με βάση το Σύνταγμα της Κούβας, το ΚΚ Κούβας, η ΚΝ Κούβας, οι μαζικοί φορείς, συνδικάτα, αγροτικές ενώσεις, ενώσεις γυναικών, φοιτητών κ.λπ. κάνουν προτάσεις, χωρίς να καταρτίζουν λίστες και ψηφοδέλτια. Οι Λαϊκές Συνελεύσεις σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο αποφασίζουν τα πρόσωπα που προτείνονται να είναι υποψήφιοι και θα πρέπει να πάρουν το 50%+1. Το ίδιο ισχύει και για την εκλογή στην Εθνοσυνέλευση. Επίσης, οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι είναι ανακλητοί και υπάρχουν διαδικασίες λογοδοσίας καθ' όλη τη διάρκεια της θητείας τους. Δικαίωμα εκλέγειν έχουν όλοι οι πολίτες άνω των 16 και εκλέγεσθαι άνω των 18 ετών.

ΗΠΑ
Μεγάλες καταστροφές σε Μισισίπι και Αλαμπάμα

Βομβαρδισμένο τοπίο θυμίζουν το τελευταίο τριήμερο εκτενείς περιοχές των αμερικανικών πολιτειών του Μισισίπι και της Αλαμπάμα, μετά το πέρασμα καταστροφικών ανεμοστρόβιλων που προκάλεσαν τον θάνατο τουλάχιστον 26 ανθρώπων, τον τραυματισμό δεκάδων, ενώ χιλιάδες άνθρωποι έμειναν δίχως σπίτι ή και δουλειά.

Πάνω από 4.800 νοικοκυριά στο Μισισίπι παραμένουν δίχως ρεύμα, όπως και άλλα 11.000 σπίτια και επιχειρήσεις στη γειτονική Αλαμπάμα.

Ο κυβερνήτης του Μισισίπι Τέιτ Ριβτς προειδοποίησε για σημαντικούς κινδύνους από τις καταστροφές, ενώ χιλιάδες άνθρωποι (οι περισσότεροι φτωχοί Αφροαμερικανοί) αναζητούν κουράγιο για να επιβιώσουν σε πρόχειρα καταλύματα και με συσσίτια, αντιμετωπίζοντας το μέλλον με ανησυχία, ξέροντας ότι ελάχιστα μπορούν να περιμένουν από το κράτος.

Σφοδρές καταιγίδες έπληξαν το Σαββατοκύριακο και τη γειτονική Αλαμπάμα, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί τουλάχιστον ένας άνδρας κατά την ανατροπή του τροχόσπιτού του.

Μπροστά στη μεγάλη καταστροφή ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε την αποδέσμευση ομοσπονδιακής βοήθειας για τις πληγείσες περιοχές, προκειμένου να στηθούν προσωρινά καταλύματα, να γίνουν εργασίες αποκατάστασης των ζημιών και να δοθούν δάνεια με μειωμένα επιτόκια για την κάλυψη των μη ασφαλισμένων περιουσιακών στοιχείων.

  • Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και τουλάχιστον ένας τραυματίστηκε σοβαρά μέσα στο τελευταίο 48ωρο σε ατυχήματα που σχετίζονται με τις καταιγίδες και πλήττουν εδώ και μέρες περιοχές της κεντρικής και νότιας Καλιφόρνιας. Μόνο στην περιοχή του Μοντερέι χτες πάνω από 82.000 νοικοκυριά έμειναν χωρίς ρεύμα.
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΝΑΣΒΙΛ.-- Νέο μακελειό σε σχολείο στο Νάσβιλ του Τενεσί των ΗΠΑ σημειώθηκε χτες βράδυ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τρεις μαθητές και τρεις ενήλικες (μάλλον εκπαιδευτικοί) στη διάρκεια ένοπλης επίθεσης γυναίκας σε ιδιωτικό σχολείο.

ΧΙΟΥΣΤΟΝ.-- Την περασμένη Παρασκευή δύο μετανάστες πέθαναν από θερμοπληξία μέσα σε βαγόνι εμπορικής αμαξοστοιχίας, ενώ άλλοι δέκα απεγκλωβίστηκαν ημιλιπόθυμοι και διακομίστηκαν με ελικόπτερο σε νοσοκομείο του Τέξας.

ΜΠΙΣΜΠΑΡΓΚ.-- Εμπορική αμαξοστοιχία της καναδικής σιδηροδρομικής εταιρείας «Canadian Pacific» εκτροχιάστηκε προχτές στη Βόρεια Ντακότα με αποτέλεσμα τη διαρροή επικίνδυνων χημικών στην περιοχή. Οπως αναφέρθηκε, εκτροχιάστηκαν 31 βαγόνια που μετέφεραν «επικίνδυνα χημικά», τα οποία δεν προσδιορίστηκαν επακριβώς στην ύπαιθρο της κομητείας Ρίτσλαντ.

ΟΝΔΟΥΡΑ
Διέκοψε τις σχέσεις με την Ταϊβάν

Την πλήρη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με την Ταϊβάν ανακοίνωσε η Ονδούρα, με το ΥΠΕΞ της να αναφέρει ότι «η κυβέρνηση της Ονδούρας αναγνωρίζει την ύπαρξη μίας μόνο Κίνας στον κόσμο και ότι η κυβέρνηση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας είναι η μόνη νόμιμη κυβέρνηση που εκπροσωπεί όλη την Κίνα». Πρόσθεσε δε ότι «η Ταϊβάν αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του κινεζικού εδάφους».

Αντιδρώντας, ο υπουργός Εξωτερικών της Ταϊβάν (με την οποία έως τώρα διατηρούσε διπλωματικές σχέσεις η Ονδούρα), Τζόζεφ Γου, υποστήριξε ότι «η Κίνα δεν σταμάτησε να προσπαθεί να προσελκύσει την Ονδούρα με οικονομικά κίνητρα» και ότι «η διακοπή των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ της χώρας μας και της Ονδούρας εντάσσεται στο πλαίσιο των εξαναγκασμών και των εκφοβισμών της Κίνας (...)».

Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σχολίασε ότι «εμείς ενθαρρύνουμε έντονα όλες τις χώρες να επεκτείνουν τους δεσμούς τους με την Ταϊβάν και να εξακολουθήσουν να στέκονται στο πλευρό της δημοκρατίας, της σωστής διακυβέρνησης, της διαφάνειας και της προσήλωσης στο κράτος δικαίου».

Στο μεταξύ, χτες, η Πρόεδρος της Ταϊβάν, Τσάι Ινγκ-γουέν, υποδέχθηκε μια μεγάλη τσεχική αντιπροσωπεία, με τη συμμετοχή και της προέδρου της Κάτω Βουλής της χώρας, Μαρκέτα Πεκάροβα - Αντάμοβα. Η Τσάι, συναντώντας την Πεκάροβα - Αντάμοβα, εξέφρασε ικανοποίηση που ήλθε στην Ταϊβάν παρά «τις μεγάλες πιέσεις» και πρόσθεσε ότι «μπορούμε να γίνουμε σταθεροί εταίροι ο ένας με τον άλλο στον δρόμο για τη στήριξη της δημοκρατίας και της ελευθερίας».

ΗΠΑ - ΚΑΝΑΔΑΣ
Συνεργασία σε μετανάστευση και άμυνα

Στο πλαίσιο της επίσκεψης του Προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στον Καναδά την περασμένη Παρασκευή, οι ηγέτες των δύο χωρών αποφάσισαν συνεργασία κατά των μεταναστευτικών ροών «που κατακλύζουν τα κοινά τους σύνορα», αλλά και σε τομείς όπως η «άμυνα» και η «ασφάλεια». Επίσης, φρόντισαν να συγχρονίσουν τα «πυρά» τους κατά της Κίνας, επισημαίνοντας ότι αναγνωρίζουν «τη σοβαρή μακροπρόθεσμη πρόκληση για τη διεθνή τάξη» που θέτει, «μεταξύ άλλων με διασπαστικές ενέργειες όπως ο οικονομικός καταναγκασμός, οι παραβιάσεις δικαιωμάτων και πολιτικές - πρακτικές που δεν αφορούν την αγορά».

Της κοινής αμερικανοκαναδικής ανακοίνωσης είχε προηγηθεί η δέσμευση της κυβέρνησης του Καναδού πρωθυπουργού Τζάστιν Τριντό να δεχτεί μέσα σε έναν χρόνο 15.000 μετανάστες που προέρχονται από όλη την αμερικανική ήπειρο. Σύμφωνα δε με το πρακτορείο «Reuters», οι δύο χώρες κατέληξαν σε συμφωνία που μπορεί να κλείσει την πόρτα σε «παράτυπες» μεταναστευτικές ροές, μέσω μίας ανεπίσημης συνοριακής διέλευσης που βρίσκεται μεταξύ της Πολιτείας της Νέας Υόρκης (ΗΠΑ) και της επαρχίας του Κεμπέκ (Καναδάς).

  • Στο περιθώριο της συνάντησης των δύο ηγετών ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν αναφέρθηκε σε βίαιες συμπλοκές στην Αϊτή, επαναφέροντας στο τραπέζι την πρόταση για συγκρότηση πολυεθνικής δύναμης επέμβασης.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ