ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Μάρτη 2023
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΚΙΝΕΖΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ
«Εταίροι σε μια στρατηγική συνεργασία» δηλώνουν οι δύο πλευρές

Σήμερα οι επίσημες συνομιλίες ενώ αναμένονται συμφωνίες ειδικά για την οικονομική συνεργασία τους

«Εχουμε πολλά κοινά καθήκοντα και στόχους», δήλωσε χτες ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, απευθυνόμενος στον Κινέζο ομόλογό του, Σι Τζινπίνγκ, που ξεκίνησε τριήμερη επίσημη επίσκεψη στη Μόσχα, λίγα 24ωρα μετά την έκδοση εντάλματος σύλληψης στην οποία προχώρησε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) σε βάρος του πρώτου. Ο Πούτιν χαιρέτισε το γεγονός ότι το Πεκίνο δίνει «μεγάλη προσοχή στην ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και Κίνας» και έσπευσε να υποστηρίξει ότι «η Κίνα έχει δημιουργήσει ένα πολύ αποτελεσματικό σύστημα για την ανάπτυξη της οικονομίας και την ενίσχυση του κράτους. Είναι πολύ πιο αποτελεσματική από ό,τι πολλές άλλες χώρες», δηλώνοντας μάλιστα ότι «ζηλεύει λίγο» για την ταχεία ανάπτυξη της Κίνας τις τελευταίες δεκαετίες.

Από τη μεριά του, ο Σι μίλησε για τις «στενές σχέσεις» μεταξύ των δύο πλευρών, αναφέροντας ότι «είμαστε εταίροι σε μια παγκόσμια στρατηγική συνεργασία» και ότι «είναι αυτό το καθεστώς που καθορίζει πως πρέπει να υπάρχουν στενές σχέσεις μεταξύ των χωρών μας».

Μετά τη χτεσινή τους, άτυπη συνάντηση και ένα δείπνο που ακολούθησε, οι δύο ηγέτες αναμένεται να έχουν σήμερα επίσημες συνομιλίες.

Στο επίκεντρό τους θα βρεθούν ασφαλώς και οι εξελίξεις γύρω από την Ουκρανία, με τον Πούτιν να δηλώνει ότι «είμαστε πάντα ανοιχτοί σε μια διαδικασία διαπραγμάτευσης» αλλά και ότι «αντιμετωπίζουμε με σεβασμό» τις «πρωτοβουλίες» της Κίνας.

Ο διπλωματικός σύμβουλος του Κρεμλίνου Γιούρι Ουσάκοφ δήλωσε ότι οι δύο ηγέτες θα υπογράψουν «κοινή ανακοίνωση (...) για την εμβάθυνση των στενών εταιρικών σχέσεων και για την είσοδο της στρατηγικής τους σχέσης σε μια νέα εποχή», αλλά και έγγραφο ειδικά για τη διμερή οικονομική συνεργασία με ορίζοντα το 2030.

Αρθρογραφώντας στη ρωσική εφημερίδα «Rossiyskaya Gazeta», ο Σι σημειώνει ότι «εκφράζω την ανυπομονησία μου να εργαστώ με τον Πρόεδρο Πούτιν για να υιοθετήσουμε μαζί ένα νέο όραμα» για τις διμερείς σχέσεις, ενώ ο Πούτιν σε δική του ανάλυση εκτίμησε ότι «οι σινορωσικές σχέσεις έχουν φτάσει στο καλύτερο σημείο της ιστορίας τους».

Την άφιξη Σι στη Μόσχα επέκρινε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Αντονι Μπλίνκεν, που είπε ότι «ο κόσμος δεν πρέπει να ξεγελαστεί από οποιαδήποτε τακτική απόφαση της Ρωσίας, με την υποστήριξη της Κίνας ή οποιασδήποτε άλλης χώρας, να παγώσει τη σύγκρουση με τους δικούς της όρους». Πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ αμφιβάλλουν για την προθυμία της Κίνας να διατηρηθούν «η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα» της Ουκρανίας και απέδωσε στο Πεκίνο «μια τακτική στασιμότητας» ή απλώς (ότι) «επιδιώκει να διευκολύνει ένα άδικο αποτέλεσμα» υποστηρίζοντας ότι «αυτό δεν είναι εποικοδομητική διπλωματία».

Ανησυχία Πεκίνου για τις ασκήσεις Ουάσιγκτον - Σεούλ

Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, Γουάνγκ Γουενμπίν, δήλωσε ότι «ανησυχούμε σοβαρά για τις κινήσεις ΗΠΑ και Νότιας Κορέας στις στρατιωτικές τους ασκήσεις», αναφερόμενος στα νέα γυμνάσια (τα ευρύτερα της τελευταίας 5ετίας τουλάχιστον) που συνεχίζουν Σεούλ και Ουάσιγκτον από την περασμένη βδομάδα. «Η σημερινή κατάσταση στην Κορεατική Χερσόνησο είναι πολύ σύνθετη και ευαίσθητη. Ολες οι πλευρές πρέπει να μείνουν συγκρατημένες και να κάνουν περισσότερα πράγματα που θα βοηθήσουν την ειρήνη και τη σταθερότητα στη Χερσόνησο, όχι το αντίθετο», πρόσθεσε.

Ολα αυτά ενώ η Βόρεια Κορέα προχώρησε την Κυριακή σε ακόμα μία εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου, μικρού βεληνεκούς αυτήν τη φορά, προς τα ανοιχτά της ανατολικής ακτής της Χερσονήσου, ανακοίνωσαν οι νοτιοκορεατικές Ενοπλες Δυνάμεις. Είχε προηγηθεί την Παρασκευή βαλλιστική δοκιμή που η Πιονγιάνγκ υποστήριξε ότι αφορούσε διηπειρωτικό πύραυλο ICBM και ήταν απάντηση στα γυμνάσια ΗΠΑ - Νότιας Κορέας.

Αντιδρώντας, το Τόκιο υποστήριξε διά στόματος υφυπουργού Αμυνας, Τοσίρο Ινο, ότι «η συμπεριφορά της Βόρειας Κορέας απειλεί τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια». Επίσης, η αμερικανική διοίκηση Ινδικού-Ειρηνικού ανέφερε ότι οι πρόσφατες εκτοξεύσεις υπογραμμίζουν τον αποσταθεροποιητικό αντίκτυπο των παράνομων βορειοκορεατικών προγραμμάτων όπλων μαζικής καταστροφής και βαλλιστικών πυραύλων. Η δε Αμερικανίδα πρέσβειρα στον ΟΗΕ, Λίντα Τόμας Γκρίνφιλντ, κατηγόρησε «τρεις χώρες» ότι «αρνούνται να συμμετάσχουν σε μια καλή τη πίστει διπλωματία σχετικά με αυτήν την απειλή»: Τη Βόρεια Κορέα, «η οποία συνεχίζει να αγνοεί πολλαπλές προσφορές διαλόγου». Καθώς τη «Ρωσία και την Κίνα, των οποίων η παρεμπόδιση στο Συμβούλιο Ασφαλείας ενθαρρύνει τη Βόρεια Κορέα να εκτοξεύει βαλλιστικούς πυραύλους ατιμώρητα».

Στο Πεκίνο ο πρώην Πρόεδρος της Ταϊβάν

Πολυήμερη επίσκεψη στην Κίνα θα ξεκινήσει στις 27/3 ο πρώην Πρόεδρος της Ταϊβάν, Μα Γινγκ-τζέου, στην πρώτη επίσκεψη πρώην ή νυν Προέδρου της Ταϊβάν στην Κίνα από το 1949, από τότε δηλαδή που η κυβέρνηση της αποκαλούμενης «Δημοκρατίας της Κίνας» εγκατέλειψε την ηπειρωτική χώρα και εγκατέστησε ξεχωριστή κυβέρνηση στο νησί (η οποία δεν αναγνωρίζεται από το Πεκίνο).

Σήμερα ο Μα Γινγκ-τζέου είναι υψηλόβαθμο στέλεχος του (σήμερα) αντιπολιτευόμενου κόμματος Κουόμιντανγκ (ΚΜΤ), το οποίο παρότι είναι το «παραδοσιακό» εθνικιστικό κόμμα που κυβέρνησε επί δεκαετίες το νησί, τάσσεται υπέρ της διατήρησης σχέσεων με το Πεκίνο. Πριν από περίπου έναν μήνα, ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΚΜΤ, Αντριου Χσία, είχε συναντηθεί στο Πεκίνο με υψηλόβαθμα στελέχη του κινεζικού κυβερνώντος κόμματος, εισπράττοντας κριτική από το σήμερα κυβερνών Δημοκρατικό Προοδευτικό Κόμμα της Ταϊβάν, που κατηγόρησε το ΚΜΤ για τις στενές σχέσεις που θέλει με το Πεκίνο.

Διαμαρτυρία στην πολωνική πρεσβεία για την κλιμάκωση του αντικομμουνισμού

Διάβημα στην πρεσβεία της Πολωνίας στην Αθήνα πραγματοποίησε την Παρασκευή 17/3 αντιπροσωπεία του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον ευρωβουλευτή του Κόμματος Λευτέρη Νικολάου - Αλαβάνο, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κλιμάκωση της ποινικοποίησης της κομμουνιστικής ιδεολογίας και δράσης από την πολωνική κυβέρνηση, με όχημα την πρόσφατη αναθεώρηση του Ποινικού Κώδικα, που επίκειται τους επόμενους μήνες η ενεργοποίησή του.

Με συνθήματα όπως «Ούτε στην Πολωνία δεν πιάνουν απειλές, κάτω τα χέρια απ' τους κομμουνιστές» και «Αλληλεγγύη στην πάλη των λαών, όχι στις διώξεις των κομμουνιστών», η αντιπροσωπεία κατήγγειλε τον αντικομμουνισμό του νέου Ποινικού Κώδικα, που προβλέπει ποινές φυλάκισης ακόμα και για κατοχή ενός βιβλίου ή μίας αφίσας από την εποχή της οικοδόμησης του σοσιαλισμού στη χώρα, και εξέφρασε την αμέριστη αλληλεγγύη του στο ΚΚ Πολωνίας.

Η αντιπροσωπεία θυροκόλλησε στην είσοδο της πρεσβείας υπόμνημα που αναφέρει τα εξής:

«Με το παρόν έγγραφο εκφράζουμε την εντονότατη διαμαρτυρία μας προς την κυβέρνηση της Πολωνίας για την κλιμάκωση της ποινικοποίησης της κομμουνιστικής ιδεολογίας και δράσης με όχημα την πρόσφατη αναθεώρηση του Ποινικού Κώδικα, που επίκειται τους επόμενους μήνες η ενεργοποίησή του.

Ο νέος, ακόμα πιο αντιδραστικός Ποινικός Κώδικας έρχεται να προστεθεί στις διαχρονικές διώξεις εναντίον του ΚΚ Πολωνίας, στελέχη του οποίου αντιμετωπίζουν δίκες γιατί έκαναν το "έγκλημα" να εκδώσουν εφημερίδα. Καθηγητές πανεπιστημίου διώκονται επειδή οργάνωσαν πανεπιστημιακά σεμινάρια μαρξισμού, διαδηλωτές επειδή φορούσαν μπλούζα με την εικόνα του Λένιν κ.λπ.

Σύμφωνα με τις αλλαγές του νέου Ποινικού Κώδικα, κάθε άνθρωπος ο οποίος μεταξύ άλλων "δημόσια προωθεί" ή "παράγει, καταγράφει ή εισάγει, κατέχει, πουλά, προσφέρει, αποθηκεύει, κρατά, παρουσιάζει, μεταφέρει ή προβάλλει έντυπα, ηλεκτρονικά ή μέσω άλλης μορφής κομμουνιστικά σύμβολα και ιδέες" θα τιμωρείται με ποινές φυλάκισης έως και τριών ετών.

Τα παραπάνω σημαίνουν ότι πρακτικά οποιοσδήποτε έχει στην κατοχή του ένα βιβλίο, μία αφίσα, ένα κινηματογραφικό ιστορικό ντοκουμέντο, ακόμα κι από την ίδια την Ιστορία της Πολωνίας στον 20ό αιώνα, είναι εν δυνάμει ένοχος, αντιμετωπίζοντας ποινές φυλάκισης.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας εκφράζει την αμέριστη αλληλεγγύη του στο ΚΚ Πολωνίας, υποστηρίζει το δικαίωμα στην ελεύθερη και απρόσκοπτη πολιτική έκφραση και δράση των κομμουνιστών, άλλων ριζοσπαστών αγωνιστών στην Πολωνία. Καταδικάζει την ανιστόρητη εξίσωση του κομμουνισμού με τον ναζισμό - φασισμό από την κυβέρνηση της Πολωνίας και άλλα κράτη - μέλη της ΕΕ, με τις πλάτες της ΕΕ, και απαιτεί από τις πολωνικές αρχές να σταματήσουν τώρα όλες οι διώξεις σε βάρος των κομμουνιστών, να αποσυρθεί ο απαράδεκτος και αντικομμουνιστικός νέος Ποινικός Κώδικας, να καταργηθούν όλοι οι αντικομμουνιστικοί νόμοι και διατάξεις που απαγορεύουν τη δράση τους και πλήττουν τις στοιχειώδεις λαϊκές ελευθερίες στην Πολωνία».

ΝΑΓΚΟΡΝΟ ΚΑΡΑΜΠΑΧ
Συνάντηση των ΥΠΕΞ Ρωσίας και Αρμενίας

Η Μόσχα απορρίπτει τον «διάλογο» με τη Δύση για τον Νότιο Καύκασο

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σ. Λαβρόφ, κατά τη χθεσινή του συνάντηση με τον Αρμένιο ομόλογό του Αρ. Μιρζογιάν στη Μόσχα, δήλωσε ότι δεν βλέπει ούτε δυνατότητα ούτε ανάγκη για διάλογο με τη Δύση σχετικά με την περιοχή του Νότιου Καυκάσου και άλλα παγκόσμια και περιφερειακά ζητήματα.

«Βλέπουμε πολύ καλά ποιους στόχους επιδιώκει η Δύση στον Νότιο Καύκασο. Στην πραγματικότητα δεν τους αποκρύπτει, αλλά τους διακηρύσσει: Να απομακρύνει τη Ρωσία» από την περιοχή, σημείωσε.

Στο μεταξύ ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Αντ. Μπλίνκεν συνομίλησε χθες με τον πρωθυπουργό της Αρμενίας, Νικόλ Πασινιάν, και του πρότεινε τη στήριξη των ΗΠΑ στη «διευκόλυνση» των διμερών ειρηνευτικών συνομιλιών με το Αζερμπαϊτζάν.

Παράλληλα ο Λαβρόφ δήλωσε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η Αρμενία δεν έχει εγκαταλείψει την απόφασή της να αναπτύξει αποστολή παρατηρητών του «αμυντικού» συμφώνου της Ρωσίας, Οργανισμός Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO). Υπενθύμισε ότι η απόφαση πάρθηκε μετά από πολύωρες συνομιλίες ενόψει της Συνόδου Κορυφής του CSTO στο Γερεβάν. «Το μόνο που πρέπει να κάνουμε τώρα είναι να φροντίσουμε να το υπογράψουν όλοι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων», είπε.

Πάντως ο Αρμένιος ΥΠΕΞ επέμεινε ότι «είναι απαραίτητο να χρησιμοποιηθούν διεθνείς μηχανισμοί για την πρόληψη της γενοκτονίας στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, καθώς και να αποσταλεί μια διεθνής διερευνητική αποστολή στον διάδρομο του Λατσίν και στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Ελπίζουμε σε συνεργασία με τη ρωσική πλευρά σε αυτό το θέμα».

ΡΩΣΙΑ
Αξιωματούχοι καλούνται να μη χρησιμοποιούν iPhones

Το Κρεμλίνο έδωσε οδηγία στους Ρώσους αξιωματούχους να σταματήσουν να χρησιμοποιούν τα iPhones της «Apple», λόγω ανησυχιών ότι οι συσκευές αυτές είναι ευάλωτες στην πρόσβαση από δυτικές μυστικές υπηρεσίες, έγραψε τη Δευτέρα η εφημερίδα «Kommersant».

Σε σεμινάριο που διοργάνωσε το Κρεμλίνο για αξιωματούχους που ασχολούνται με την εσωτερική πολιτική, ο Σεργκέι Κιριένκο, αναπληρωτής επικεφαλής της προεδρικής διοίκησης, είπε στους αξιωματούχους να αλλάξουν τα τηλέφωνά τους μέχρι 1η Απρίλη, σύμφωνα με το ρεπορτάζ.

Το Κρεμλίνο μπορεί να παράσχει άλλες συσκευές, με διαφορετικά λειτουργικά συστήματα, για να αντικαταστήσει τα iPhones, σημείωσε ακόμα η «Kommersant».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ