Τρίτη 21 Μάρτη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΚΙΝΕΖΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ
«Εταίροι σε μια στρατηγική συνεργασία» δηλώνουν οι δύο πλευρές

Σήμερα οι επίσημες συνομιλίες ενώ αναμένονται συμφωνίες ειδικά για την οικονομική συνεργασία τους

«Εχουμε πολλά κοινά καθήκοντα και στόχους», δήλωσε χτες ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, απευθυνόμενος στον Κινέζο ομόλογό του, Σι Τζινπίνγκ, που ξεκίνησε τριήμερη επίσημη επίσκεψη στη Μόσχα, λίγα 24ωρα μετά την έκδοση εντάλματος σύλληψης στην οποία προχώρησε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) σε βάρος του πρώτου. Ο Πούτιν χαιρέτισε το γεγονός ότι το Πεκίνο δίνει «μεγάλη προσοχή στην ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και Κίνας» και έσπευσε να υποστηρίξει ότι «η Κίνα έχει δημιουργήσει ένα πολύ αποτελεσματικό σύστημα για την ανάπτυξη της οικονομίας και την ενίσχυση του κράτους. Είναι πολύ πιο αποτελεσματική από ό,τι πολλές άλλες χώρες», δηλώνοντας μάλιστα ότι «ζηλεύει λίγο» για την ταχεία ανάπτυξη της Κίνας τις τελευταίες δεκαετίες.

Από τη μεριά του, ο Σι μίλησε για τις «στενές σχέσεις» μεταξύ των δύο πλευρών, αναφέροντας ότι «είμαστε εταίροι σε μια παγκόσμια στρατηγική συνεργασία» και ότι «είναι αυτό το καθεστώς που καθορίζει πως πρέπει να υπάρχουν στενές σχέσεις μεταξύ των χωρών μας».

Μετά τη χτεσινή τους, άτυπη συνάντηση και ένα δείπνο που ακολούθησε, οι δύο ηγέτες αναμένεται να έχουν σήμερα επίσημες συνομιλίες.

Στο επίκεντρό τους θα βρεθούν ασφαλώς και οι εξελίξεις γύρω από την Ουκρανία, με τον Πούτιν να δηλώνει ότι «είμαστε πάντα ανοιχτοί σε μια διαδικασία διαπραγμάτευσης» αλλά και ότι «αντιμετωπίζουμε με σεβασμό» τις «πρωτοβουλίες» της Κίνας.

Ο διπλωματικός σύμβουλος του Κρεμλίνου Γιούρι Ουσάκοφ δήλωσε ότι οι δύο ηγέτες θα υπογράψουν «κοινή ανακοίνωση (...) για την εμβάθυνση των στενών εταιρικών σχέσεων και για την είσοδο της στρατηγικής τους σχέσης σε μια νέα εποχή», αλλά και έγγραφο ειδικά για τη διμερή οικονομική συνεργασία με ορίζοντα το 2030.

Αρθρογραφώντας στη ρωσική εφημερίδα «Rossiyskaya Gazeta», ο Σι σημειώνει ότι «εκφράζω την ανυπομονησία μου να εργαστώ με τον Πρόεδρο Πούτιν για να υιοθετήσουμε μαζί ένα νέο όραμα» για τις διμερείς σχέσεις, ενώ ο Πούτιν σε δική του ανάλυση εκτίμησε ότι «οι σινορωσικές σχέσεις έχουν φτάσει στο καλύτερο σημείο της ιστορίας τους».

Την άφιξη Σι στη Μόσχα επέκρινε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Αντονι Μπλίνκεν, που είπε ότι «ο κόσμος δεν πρέπει να ξεγελαστεί από οποιαδήποτε τακτική απόφαση της Ρωσίας, με την υποστήριξη της Κίνας ή οποιασδήποτε άλλης χώρας, να παγώσει τη σύγκρουση με τους δικούς της όρους». Πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ αμφιβάλλουν για την προθυμία της Κίνας να διατηρηθούν «η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα» της Ουκρανίας και απέδωσε στο Πεκίνο «μια τακτική στασιμότητας» ή απλώς (ότι) «επιδιώκει να διευκολύνει ένα άδικο αποτέλεσμα» υποστηρίζοντας ότι «αυτό δεν είναι εποικοδομητική διπλωματία».

Ανησυχία Πεκίνου για τις ασκήσεις Ουάσιγκτον - Σεούλ

Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, Γουάνγκ Γουενμπίν, δήλωσε ότι «ανησυχούμε σοβαρά για τις κινήσεις ΗΠΑ και Νότιας Κορέας στις στρατιωτικές τους ασκήσεις», αναφερόμενος στα νέα γυμνάσια (τα ευρύτερα της τελευταίας 5ετίας τουλάχιστον) που συνεχίζουν Σεούλ και Ουάσιγκτον από την περασμένη βδομάδα. «Η σημερινή κατάσταση στην Κορεατική Χερσόνησο είναι πολύ σύνθετη και ευαίσθητη. Ολες οι πλευρές πρέπει να μείνουν συγκρατημένες και να κάνουν περισσότερα πράγματα που θα βοηθήσουν την ειρήνη και τη σταθερότητα στη Χερσόνησο, όχι το αντίθετο», πρόσθεσε.

Ολα αυτά ενώ η Βόρεια Κορέα προχώρησε την Κυριακή σε ακόμα μία εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου, μικρού βεληνεκούς αυτήν τη φορά, προς τα ανοιχτά της ανατολικής ακτής της Χερσονήσου, ανακοίνωσαν οι νοτιοκορεατικές Ενοπλες Δυνάμεις. Είχε προηγηθεί την Παρασκευή βαλλιστική δοκιμή που η Πιονγιάνγκ υποστήριξε ότι αφορούσε διηπειρωτικό πύραυλο ICBM και ήταν απάντηση στα γυμνάσια ΗΠΑ - Νότιας Κορέας.

Αντιδρώντας, το Τόκιο υποστήριξε διά στόματος υφυπουργού Αμυνας, Τοσίρο Ινο, ότι «η συμπεριφορά της Βόρειας Κορέας απειλεί τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια». Επίσης, η αμερικανική διοίκηση Ινδικού-Ειρηνικού ανέφερε ότι οι πρόσφατες εκτοξεύσεις υπογραμμίζουν τον αποσταθεροποιητικό αντίκτυπο των παράνομων βορειοκορεατικών προγραμμάτων όπλων μαζικής καταστροφής και βαλλιστικών πυραύλων. Η δε Αμερικανίδα πρέσβειρα στον ΟΗΕ, Λίντα Τόμας Γκρίνφιλντ, κατηγόρησε «τρεις χώρες» ότι «αρνούνται να συμμετάσχουν σε μια καλή τη πίστει διπλωματία σχετικά με αυτήν την απειλή»: Τη Βόρεια Κορέα, «η οποία συνεχίζει να αγνοεί πολλαπλές προσφορές διαλόγου». Καθώς τη «Ρωσία και την Κίνα, των οποίων η παρεμπόδιση στο Συμβούλιο Ασφαλείας ενθαρρύνει τη Βόρεια Κορέα να εκτοξεύει βαλλιστικούς πυραύλους ατιμώρητα».

Στο Πεκίνο ο πρώην Πρόεδρος της Ταϊβάν

Πολυήμερη επίσκεψη στην Κίνα θα ξεκινήσει στις 27/3 ο πρώην Πρόεδρος της Ταϊβάν, Μα Γινγκ-τζέου, στην πρώτη επίσκεψη πρώην ή νυν Προέδρου της Ταϊβάν στην Κίνα από το 1949, από τότε δηλαδή που η κυβέρνηση της αποκαλούμενης «Δημοκρατίας της Κίνας» εγκατέλειψε την ηπειρωτική χώρα και εγκατέστησε ξεχωριστή κυβέρνηση στο νησί (η οποία δεν αναγνωρίζεται από το Πεκίνο).

Σήμερα ο Μα Γινγκ-τζέου είναι υψηλόβαθμο στέλεχος του (σήμερα) αντιπολιτευόμενου κόμματος Κουόμιντανγκ (ΚΜΤ), το οποίο παρότι είναι το «παραδοσιακό» εθνικιστικό κόμμα που κυβέρνησε επί δεκαετίες το νησί, τάσσεται υπέρ της διατήρησης σχέσεων με το Πεκίνο. Πριν από περίπου έναν μήνα, ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΚΜΤ, Αντριου Χσία, είχε συναντηθεί στο Πεκίνο με υψηλόβαθμα στελέχη του κινεζικού κυβερνώντος κόμματος, εισπράττοντας κριτική από το σήμερα κυβερνών Δημοκρατικό Προοδευτικό Κόμμα της Ταϊβάν, που κατηγόρησε το ΚΜΤ για τις στενές σχέσεις που θέλει με το Πεκίνο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ