ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Μάρτη 2023
Σελ. /32
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Κατέρρευσε τμήμα του μαρμάρινου υπόστεγου στο κυλικείο της Κτηνιατρικής!

Ενώ στο ΕΚΠΑ έπεσαν σοβάδες σε διάδρομο της ΣΕΦΑΑ

Στη ΣΕΦΑΑ ΕΚΠΑ
Στη ΣΕΦΑΑ ΕΚΠΑ
Σε κινητοποίηση στον πρόεδρο του Τμήματος καλούν οι εκλεγμένοι με την «Πανσπουδαστική» στον Φοιτητικό Σύλλογο Κτηνιατρικής ΑΠΘ σήμερα Τρίτη, καθώς την Παρασκευή μάρμαρα από τμήμα του υπόστεγου στο κυλικείο της σχολής βρέθηκαν γκρεμισμένα στο έδαφος, ενώ, όπως καταγγέλλουν, σε αντίστοιχη κατάσταση - έτοιμα δηλαδή να καταρρεύσουν - βρίσκονται κι άλλα τμήματα του υπόστεγου.

«Είναι θαύμα το γεγονός ότι δεν γκρεμίστηκε ενώ περνούσαν από κάτω φοιτητές και έτσι δεν έχουμε τραυματίες. Αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά πως η χρόνια πολιτική της υποχρηματοδότησης, που ακολουθούν όλες οι κυβερνήσεις, σε πλήρη συμπόρευση με τις κατευθύνσεις της ΕΕ, είναι αυτή που έχει φέρει τις υποδομές και τις εγκαταστάσεις της σχολής μας σε αυτή την κατάσταση», σημειώνουν σε καταγγελία τους οι εκλεγμένοι με την «Πανσπουδαστική».

Απαιτούν τον έλεγχο όλων των εγκαταστάσεων και των κτιρίων του Πανεπιστημίου, τη λήψη όλων των μέτρων ασφαλείας και την αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την αναβάθμιση των υποδομών και των εγκαταστάσεων.

Επεσαν σοβάδες στη ΣΕΦΑΑ ΕΚΠΑ

Οι επιπτώσεις της χρόνιας υποχρηματοδότησης και έλλειψης συντήρησης των εγκαταστάσεων αναδείχθηκαν και στη Σχολή Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Αθήνας, όπου έπεσαν σοβάδες έξω από τις αίθουσες του Μεγάλου Αμφιθεάτρου και της αίθουσας 5.

Στην Κτηνιατρική ΑΠΘ
Στην Κτηνιατρική ΑΠΘ
Το γεγονός καταγγέλλουν οι εκλεγμένοι με την «Πανσπουδαστική ΚΣ», τονίζοντας σε ανακοίνωσή τους:

«Μπορούμε να πούμε ότι από τύχη δεν έπεσε το ταβάνι στο κεφάλι μας, ότι από τύχη δεν βρέθηκε κάποιος συμφοιτητής μας στο νοσοκομείο. Αυτό το γεγονός φέρνει στο προσκήνιο τις επιπτώσεις από τη χρόνια υποχρηματοδότηση των Ιδρυμάτων και την ελλιπή συντήρηση των υποδομών και εγκαταστάσεών μας, με ευθύνη διαχρονικά όλων των κυβερνήσεων. Γίνεται ακόμα πιο ξεκάθαρο ότι η πολιτική τους βάζει στο ζύγι από τη μία τις ανάγκες που έχουν οι φοιτητές για σύγχρονους όρους φοίτησης, σύγχρονες εγκαταστάσεις, σύγχρονα μέσα και εργομετρικά εργαστήρια, και από την άλλη τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, την πολιτική ιδιωτικοποίησης της Παιδείας, των πανάκριβων μεταπτυχιακών και σεμιναρίων. Δεν είναι τυχαίο ότι ολόκληρο το ΕΚΠΑ λαμβάνει ετήσια χρηματοδότηση 2,6 εκατ. ευρώ και την ίδια στιγμή δίνονται για την απόσπαση της διδακτικής και παιδαγωγικής επάρκειας και από τη δική μας σχολή 13,6 εκατ. ευρώ. Ενάντια στην πολιτική που υποβαθμίζει τις σπουδές μας, καλούμε όλους τους συμφοιτητές μας να αγωνιστούν για τις σπουδές που έχουμε ανάγκη σήμερα!

Να αναβαθμιστούν οι απαρχαιωμένες μας εγκαταστάσεις, να παρθούν μέτρα προστασίας τόσο στα γήπεδα στα οποία αθλούμαστε όσο και στους χώρους στους οποίους κάνουμε μάθημα. Δεν είναι λίγα τα περιστατικά όπου συμφοιτητές μας έχουν τραυματιστεί την ώρα του μαθήματος, ακριβώς επειδή το ταρτάν του στίβου, συνολικότερα τα γήπεδα είναι ακατάλληλα.

Απαιτούμε:

  • Να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να επιλυθούν άμεσα οι υλικές ζημιές στον χώρο της σχολής και να αναπληρωθούν όλα τα μαθήματα που αναβάλλονται λόγω της ζημιάς!
  • Εκτακτο κρατικό κονδύλι για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό των υποδομών, συνολικά των εγκαταστάσεων, των γηπέδων και εργαστηρίων της σχολής!
  • Μετεγκατάσταση της σχολής μας στον χώρο της Ζωγράφου, για τον οποίο υπάρχει συγκεκριμένο κρατικό κονδύλι και πληροί όλες τις προϋποθέσεις μετεγκατάστασης!».
ΑΣΓΜΕ
Να παρθούν όλα τα μέτρα για ασφαλείς μεταφορές και σχολικές εκδρομές

«Οι γονείς δεν μπορούμε να ανεχτούμε τη λογική "πάμε κι όπου βγει", ειδικότερα όταν πρόκειται για τις ζωές των παιδιών μας», δηλώνει η ΑΣΓΜΕ, η οποία ζητά συγκεκριμένα άμεσα μέτρα που θα εξασφαλίσουν ουσιαστικά την ασφάλεια των μετακινήσεων των παιδιών, είτε πρόκειται για σχολικές εκδρομές είτε για τη μετακίνηση από και προς το σχολείο.

«Ηδη, επιβεβαιώθηκαν οι αγωνίες και οι προβληματισμοί των γονέων για τους όρους με τους οποίους γίνονται οι μεταφορές των μαθητών.

Είδαμε να βρίσκονται ακατάλληλα λεωφορεία, να καθυστερούν ή και να ακυρώνονται οι εκδρομές επειδή βρέθηκαν λεωφορεία που δεν πληρούσαν τους όρους ασφαλείας.

Την ίδια ώρα πολλαπλασιάζονται οι καταγγελίες για αύξηση του κόστους των εκδρομών από γονείς που καλούνται να πληρώσουν επιπλέον χρήματα για να μπορέσει να πραγματοποιηθεί η εκδρομή με ασφάλεια.

Δεν θέλουμε να φανταστούμε τι θα συμβεί σε περίπτωση δυστυχήματος και σε ποιους θα καταλογιστούν ευθύνες για τις ελλείψεις και τις ανεπάρκειες του κρατικού μηχανισμού», τονίζει η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας, προσθέτοντας ότι οι γονείς δεν ανέχονται να γίνονται μπαλάκι από το υπουργείο Παιδείας στο υπουργείο Εσωτερικών και το υπουργείο Τουρισμού μέχρι τον δήμο και την Περιφέρεια για το ποιος έχει την ευθύνη για τη μεταφορά των παιδιών.

Οι γονείς καλούν την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα και «χωρίς τσιγκουνιές» σε όλα εκείνα τα μέτρα που εξασφαλίζουν ουσιαστικά την ασφάλεια των μετακινήσεων και παραθέτουν τα όσα προβλέπονται με την Κοινή Υπουργική Απόφαση 20883/ΓΔ4/2020 - ΦΕΚ 456/Β/13-2-2020: «Ο/Η διευθυντής/ντρια του σχολείου, εφόσον η μετακίνηση γίνεται με τουριστικά λεωφορεία, απευθύνεται εγγράφως στη Διεύθυνση Τροχαίας της Ελληνικής Αστυνομίας, ώστε να διενεργηθεί έλεγχος των οχημάτων (έγγραφα καταλληλότητας οχήματος, επαγγελματική άδεια οδήγησης, έγγραφα οδηγού κ.λπ.), λίγο πριν την αναχώρηση των εκδρομέων. Οι συνοδοί καθηγητές/τριες επιβλέπουν τα όρια ταχύτητας και, εφόσον κρίνουν σκόπιμο, απευθύνονται στις αστυνομικές διευθύνσεις του τόπου προορισμού, για επανάληψη των ελέγχων)».

Η ΑΣΓΜΕ καταλήγει σε μια σειρά από συγκεκριμένα αιτήματα τα οποία καλεί Ομοσπονδίες και Ενώσεις να θέσουν σε όλους τους υπεύθυνους σε κάθε κρίκο της εκπαιδευτικής ιεραρχίας και να έχουν σταθερό έλεγχο για την υλοποίησή τους. Συγκεκριμένα:

  • «Σχολαστικοί έλεγχοι οχημάτων και οδηγών πριν από την αναχώρηση, κατά τη διάρκεια των εκδρομών και στην επιστροφή τους με βάση την Κοινή Υπουργική Απόφαση 20883/ΓΔ4/2020 - ΦΕΚ 456/Β/13-2-2020. Οι σχολικές εκδρομές - εκπαιδευτικές επισκέψεις μπορούν και πρέπει να αναχωρούν τις προγραμματισμένες ώρες.
  • Να υπάρξει πρόβλεψη κυρώσεων για τους ιδιοκτήτες οχημάτων - τουριστικών γραφείων, που αποδεδειγμένα με δική τους ευθύνη, ένα όχημα κρίνεται ακατάλληλο και ακυρώνεται μια σχολική εκδρομή - επίσκεψη πριν από την αναχώρησή της. Οι εκδρομές - επισκέψεις είναι κομμάτι της εκπαιδευτικής λειτουργίας του σχολείου και κανένας δεν μπορεί να τις παρακωλύει.
  • Τήρηση των ωραρίων οδήγησης - ανάπαυσης των οδηγών, ανεξαρτήτως της σχέσης εργασίας τους. Δεύτερος οδηγός σε όλα τα πολύωρα ταξίδια.
  • Ειδικότερα κατά τις διανυκτερεύσεις, να μην απαιτείται από τους αρχηγούς των εκδρομών οι οδηγοί να πραγματοποιούν μετακινήσεις αργά τη νύχτα, στερώντας τους ώρες ύπνου και ξεκούρασης.
  • Επαναφορά του ελέγχου από τα ΚΤΕΟ όλων των λεωφορείων που πραγματοποιούν ημερήσιες ή πολυήμερες εκδρομές.
  • Να αποσυρθεί η εγκύκλιος του υπουργείου που ζητά υπεύθυνη δήλωση από τους γονείς ότι αναλαμβάνουν προσωπική ευθύνη της μεταφοράς των παιδιών τους».
ΣΤΕΚΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΝΕΑΝΙΚΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΚΝΕ - «ΜΑΝΟΣ ΛΟΪΖΟΣ»
Ξεκινά το τρίτο μέρος του αφιερώματος στο γιουγκοσλαβικό σινεμά

Το πρόγραμμα του αφιερώματος στο γιουγκοσλαβικό σινεμά από το Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ - «Μάνος Λοΐζος» (Τροίας 36, Βικτώρια) συνεχίζεται με την τρίτη ενότητα, με θέμα τον πόλεμο. Αναλυτικά:

  • Την Πέμπτη 23 Μαρτίου, στις 7.30 μ.μ. προβολή ταινίας.

Ενας Σέρβος και ένας Βόσνιος, δύο αδερφικοί φίλοι, δύο στρατιώτες σε αντίπαλα στρατόπεδα. Η στροφή από τη συμπόρευση και την κοινή ζωή στον εθνικισμό και την αλληλοεξόντωση. Η Ιστορία του Βοσνιακού Πολέμου σε πραγματικό σχεδόν χρόνο. Η ταινία, γυρισμένη το 1996, αναφέρεται στα γεγονότα του πολέμου που οδήγησαν στη διάλυση της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας. Χώρες όπως η Κροατία, Σλοβενία, η ΠΓΔΜ ανακήρυσσαν η μία μετά την άλλη την ανεξαρτησία τους από τη Γιουγκοσλαβία, με τις «ευλογίες» της Γερμανίας, του Βατικανού και της τότε ΕΟΚ.

  • Την Πέμπτη 30 Μαρτίου, στις 7.30 μ.μ. προβολή ταινίας.

Εν μέσω του πολέμου της Βοσνίας, ένας θεατρικός θίασος αποφασίζει να περιοδεύσει στο μέτωπο για να βγάλει λεφτά. Η πλάνη του όμως και η άγνοια κινδύνου φέρνουν τον θίασο αντιμέτωπο με την πραγματική ζωή, στην προκειμένη τον πόλεμο.

  • Η θεματική συναυλία, που είχε αναβληθεί, θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 9 Απριλίου στις 8 μ.μ.. Το πρόγραμμα που έχουν ετοιμάσει οι Frog String Quartet θα μας ταξιδέψει μουσικά στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, κλείνοντας με τον πιο όμορφο τρόπο το αφιέρωμα του Στεκιού!
Συγκέντρωση με ομιλητή τον Θ. Κωτσαντή στο ΠαΔΑ

Σειρά συγκεντρώσεων με ομιλητή τον Γραμματέα του ΚΣ, Θοδωρή Κωτσαντή, διοργανώνει η ΚΝΕ αυτήν την περίοδο.

Υστερα από τη Λάρισα και τα Γιάννενα, όπου ο Θ. Κωτσαντής μίλησε σε μαζικές συγκεντρώσεις νεολαίας την περασμένη Κυριακή και την περασμένη Τετάρτη αντίστοιχα, αύριο Τετάρτη 22 Μάρτη προγραμματίζεται συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι, στο ΠαΔΑ, στην Πανεπιστημιούπολη 2.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ