Τρίτη 21 Μάρτη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΑΣΓΜΕ
Να παρθούν όλα τα μέτρα για ασφαλείς μεταφορές και σχολικές εκδρομές

«Οι γονείς δεν μπορούμε να ανεχτούμε τη λογική "πάμε κι όπου βγει", ειδικότερα όταν πρόκειται για τις ζωές των παιδιών μας», δηλώνει η ΑΣΓΜΕ, η οποία ζητά συγκεκριμένα άμεσα μέτρα που θα εξασφαλίσουν ουσιαστικά την ασφάλεια των μετακινήσεων των παιδιών, είτε πρόκειται για σχολικές εκδρομές είτε για τη μετακίνηση από και προς το σχολείο.

«Ηδη, επιβεβαιώθηκαν οι αγωνίες και οι προβληματισμοί των γονέων για τους όρους με τους οποίους γίνονται οι μεταφορές των μαθητών.

Είδαμε να βρίσκονται ακατάλληλα λεωφορεία, να καθυστερούν ή και να ακυρώνονται οι εκδρομές επειδή βρέθηκαν λεωφορεία που δεν πληρούσαν τους όρους ασφαλείας.

Την ίδια ώρα πολλαπλασιάζονται οι καταγγελίες για αύξηση του κόστους των εκδρομών από γονείς που καλούνται να πληρώσουν επιπλέον χρήματα για να μπορέσει να πραγματοποιηθεί η εκδρομή με ασφάλεια.

Δεν θέλουμε να φανταστούμε τι θα συμβεί σε περίπτωση δυστυχήματος και σε ποιους θα καταλογιστούν ευθύνες για τις ελλείψεις και τις ανεπάρκειες του κρατικού μηχανισμού», τονίζει η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας, προσθέτοντας ότι οι γονείς δεν ανέχονται να γίνονται μπαλάκι από το υπουργείο Παιδείας στο υπουργείο Εσωτερικών και το υπουργείο Τουρισμού μέχρι τον δήμο και την Περιφέρεια για το ποιος έχει την ευθύνη για τη μεταφορά των παιδιών.

Οι γονείς καλούν την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα και «χωρίς τσιγκουνιές» σε όλα εκείνα τα μέτρα που εξασφαλίζουν ουσιαστικά την ασφάλεια των μετακινήσεων και παραθέτουν τα όσα προβλέπονται με την Κοινή Υπουργική Απόφαση 20883/ΓΔ4/2020 - ΦΕΚ 456/Β/13-2-2020: «Ο/Η διευθυντής/ντρια του σχολείου, εφόσον η μετακίνηση γίνεται με τουριστικά λεωφορεία, απευθύνεται εγγράφως στη Διεύθυνση Τροχαίας της Ελληνικής Αστυνομίας, ώστε να διενεργηθεί έλεγχος των οχημάτων (έγγραφα καταλληλότητας οχήματος, επαγγελματική άδεια οδήγησης, έγγραφα οδηγού κ.λπ.), λίγο πριν την αναχώρηση των εκδρομέων. Οι συνοδοί καθηγητές/τριες επιβλέπουν τα όρια ταχύτητας και, εφόσον κρίνουν σκόπιμο, απευθύνονται στις αστυνομικές διευθύνσεις του τόπου προορισμού, για επανάληψη των ελέγχων)».

Η ΑΣΓΜΕ καταλήγει σε μια σειρά από συγκεκριμένα αιτήματα τα οποία καλεί Ομοσπονδίες και Ενώσεις να θέσουν σε όλους τους υπεύθυνους σε κάθε κρίκο της εκπαιδευτικής ιεραρχίας και να έχουν σταθερό έλεγχο για την υλοποίησή τους. Συγκεκριμένα:

  • «Σχολαστικοί έλεγχοι οχημάτων και οδηγών πριν από την αναχώρηση, κατά τη διάρκεια των εκδρομών και στην επιστροφή τους με βάση την Κοινή Υπουργική Απόφαση 20883/ΓΔ4/2020 - ΦΕΚ 456/Β/13-2-2020. Οι σχολικές εκδρομές - εκπαιδευτικές επισκέψεις μπορούν και πρέπει να αναχωρούν τις προγραμματισμένες ώρες.
  • Να υπάρξει πρόβλεψη κυρώσεων για τους ιδιοκτήτες οχημάτων - τουριστικών γραφείων, που αποδεδειγμένα με δική τους ευθύνη, ένα όχημα κρίνεται ακατάλληλο και ακυρώνεται μια σχολική εκδρομή - επίσκεψη πριν από την αναχώρησή της. Οι εκδρομές - επισκέψεις είναι κομμάτι της εκπαιδευτικής λειτουργίας του σχολείου και κανένας δεν μπορεί να τις παρακωλύει.
  • Τήρηση των ωραρίων οδήγησης - ανάπαυσης των οδηγών, ανεξαρτήτως της σχέσης εργασίας τους. Δεύτερος οδηγός σε όλα τα πολύωρα ταξίδια.
  • Ειδικότερα κατά τις διανυκτερεύσεις, να μην απαιτείται από τους αρχηγούς των εκδρομών οι οδηγοί να πραγματοποιούν μετακινήσεις αργά τη νύχτα, στερώντας τους ώρες ύπνου και ξεκούρασης.
  • Επαναφορά του ελέγχου από τα ΚΤΕΟ όλων των λεωφορείων που πραγματοποιούν ημερήσιες ή πολυήμερες εκδρομές.
  • Να αποσυρθεί η εγκύκλιος του υπουργείου που ζητά υπεύθυνη δήλωση από τους γονείς ότι αναλαμβάνουν προσωπική ευθύνη της μεταφοράς των παιδιών τους».

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ