RIZOSPASTIS |
Το ΚΚΕ από την αρχή όχι μόνο καταψήφισε, αλλά μεταφέροντας στη Βουλή τα αιτήματα των ναυτεργατών, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο τερατούργημα και απαίτησε την απόσυρσή του εδώ και τώρα.
Το νομοσχέδιο έχει ήδη καταδικαστεί από τους ναυτεργάτες, οι οποίοι συμμετέχοντας μαζικά και αποφασιστικά στην 48ωρη προειδοποιητική απεργία τους (χτες ήταν η δεύτερη μέρα της απεργίας) απαίτησαν την ανανέωση και εφαρμογή των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με ικανοποιητικές αυξήσεις στους μισθούς, δίνοντας με τον καλύτερο τρόπο την κατάλληλη απάντηση στο κυβερνητικό έκτρωμα.
Οπως ανέδειξε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου, το νομοσχέδιο θωρακίζει όλο το αντιδραστικό πλαίσιο των αντεργατικών νόμων των κυβερνήσεων ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ και προχωράει παραπέρα, καθώς ενισχύει και επεκτείνει την εφαρμογή της MLC που έχουν επικυρώσει ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ από το 2012, η οποία «καθορίζει τους ελάχιστους όρους για τους μισθούς, γενικότερα τις αμοιβές των ναυτεργατών και τα εργασιακά δικαιώματα, ώστε διαρκώς να οδηγούνται προς τα κάτω, να γίνονται οι ναυτεργάτες φθηνότεροι». Χαρακτηριστικά αυτή η Διεθνής Σύμβαση προβλέπει 72 ώρες δουλειά τη βδομάδα. «Ποιος ανθρώπινος οργανισμός το αντέχει;» σχολίασε η Δ. Μανωλάκου. Προβλέπει τον μισό μισθό σε σύγκριση με την κλαδική σύμβαση των ποντοπόρων, άδεια μόνο δυόμισι μέρες τον μήνα, ενώ οι ναυτεργάτες έχουν κατακτήσει στην κλαδική σύμβαση οκτώ μέρες τον μήνα.
Επιπλέον στο νομοσχέδιο προβλέπεται ότι ο ναυτεργάτης χάνει τις αξιώσεις, όπως για παράδειγμα δεδουλευμένα που μπορεί να του οφείλονται όταν μεταβιβαστεί η κυριότητα του πλοίου. Πρόκειται για το άρθρο 50, που ακόμα και ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά έχει απαιτήσει την απόσυρσή του.
Σε περίπτωση που ο πλοιοκτήτης κηρυχθεί σε πτώχευση, τα δεδουλευμένα του ναυτικού θα αφορούν μόνο τους έξι τελευταίους μήνες πριν τη μέρα της κήρυξης της πτώχευσης. Δηλαδή, αν υπάρχουν οφειλές περισσοτέρων μηνών, παραγράφονται.
Με σειρά άρθρων διαμορφώνονται προϋποθέσεις ώστε οι εφοπλιστές να απολύσουν και να πετούν στη στεριά τους ναυτεργάτες πολύ πιο εύκολα ανάλογα με τα συμφέροντά τους.
Προβλέπεται ότι σε περίπτωση ασθένειας και ατυχήματος ο ναυτεργάτης δικαιούται νοσηλεία και πλήρη μισθό, όχι όσο διαρκεί η ασθένεια, αλλά για τέσσερις μήνες.
Κάλυψη προσφέρεται στον πλοιοκτήτη και στις περιπτώσεις ρύπανσης του θαλάσσιου περιβάλλοντος από πετρέλαιο και μεταφορά επικίνδυνων και επιβλαβών ουσιών, ενώ τα εξιλαστήρια θύματα είναι πλοίαρχος και πλήρωμα. «Ο πλοιοκτήτης αλώβητος. Μονά ζυγά δικά του, μόνο να κερδοφορεί», σχολίασε η Δ. Μανωλάκου.
Μέχρι και η ασφάλιση των ναυτεργατών για την κάλυψη από πολεμικούς κινδύνους καθίσταται προαιρετική!
Ο υπουργός Ναυτιλίας Γ. Πλακιωτάκης χαρακτήρισε ως ...«ιστορικό γεγονός» την ψήφιση του νομοσχεδίου, καθώς έρχεται «να καλύψει θεσμικά τον εξόχως και διαρκώς μεταβαλλόμενο χώρο της ναυτιλίας, αλλά και να συνεισφέρει ουσιαστικά στην περαιτέρω ανταγωνιστικότητα της ελληνικής ναυτιλίας», δηλαδή την κερδοφορία της.
«Η διαδικασία κωδικοποίησης του ναυτικού δικαίου απετέλεσε προτεραιότητα και για τη δική μας διακυβέρνηση», όπως και η «ενίσχυση της βιώσιμης ανταγωνιστικότητας της ελληνικής ναυτιλίας προς όφελος της οικονομίας της χώρας και των πολιτών», αντέτεινε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Μιχαηλίδης.
Ναι αλλά στην ακτοπλοΐα «ήταν 90 εκατομμύρια ευρώ η κρατική επιδότηση στις ακτοπλοϊκές γραμμές, και την έχουμε πάει στα 138 εκατομμύρια ευρώ», ανταπάντησε ο υφυπουργός Ναυτιλίας Κ. Κατσαφάδος, με τον Ανδρέα Μιχαηλίδη να του υπενθυμίζει ότι η «εμβληματική πρωτοβουλία» για το Μεταφορικό Ισοδύναμο ήταν του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που παραδέχτηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Γ. Βρούτσης. Αυτό που δεν είπαν βέβαια είναι ότι το Μεταφορικό Ισοδύναμο λειτουργεί ως έμμεση επιδότηση των ακτοπλόων εφοπλιστών.
Αξίζει να σημειωθεί ακόμα πως ο ΣΥΡΙΖΑ, αν και ρωτήθηκε από βουλευτές της ΝΔ «αν ψήφιζε τι θα ψήφιζε» για το νομοσχέδιο, απέφυγε να δώσει απάντηση...
Ο υπουργός Ναυτιλίας Γ. Πλακιωκάτης είπε ορθά - κοφτά ότι το άρθρο της τροπολογίας «δεν γίνεται δεκτό», ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αστικά κόμματα δεν έβγαλαν άχνα για την τροπολογία, δείχνοντας με αυτήν την εκκωφαντική σιωπή τη συμφωνία τους με τη κυβέρνηση της ΝΔ.
Η τροπολογία που είχε κατατεθεί από το ΚΚΕ αφορούσε την τροποποίηση του άρθρου 165 του νομοσχεδίου του υπουργείου Ναυτιλίας για την αναμόρφωση του Κώδικα Ιδιωτικού Ναυτικού Δικαίου, που ψηφίστηκε χτες.
Το άρθρο της τροπολογίας που απέρριψαν προέβλεπε η σύμβαση ναυτολόγησης, οι όροι εργασίας και τα δικαιώματα των ναυτεργατών να ρυθμίζονται μόνο από τις ελληνικές Συλλογικές Συμβάσεις, που θα δεσμεύουν υποχρεωτικά όλους τους εργοδότες και θα εξακολουθούν να εφαρμόζονται ακόμα κι αν έχει λήξει η χρονική διάρκεια ισχύος τους.
Ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Μαρίνος, μιλώντας στην Ολομέλεια, χαιρέτισε τη 48ωρη απεργία των ναυτεργατών και ανέδειξε τη σύμπραξη ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ ενάντια στους εργαζόμενους συνολικά.
Υπενθύμισε ότι από κοινού απέρριψαν στη Συνταγματική Αναθεώρηση την πρόταση του ΚΚΕ να καταργηθεί η συνταγματική θωράκιση των προκλητικών φοροαπαλλαγών και των άλλων εφοπλιστικών προνομίων, ρίχνοντας τα βάρη στον λαό, που πληρώνει τα αβάσταχτα φορολογικά χαράτσια και το 95% των φόρων του κρατικού προϋπολογισμού.
Συμφώνησαν στην «εθελοντική φορολογία» των εφοπλιστών, σε συνθήκες τεράστιας κερδοφορίας τους. Ενώ η πολιτική τους οδήγησε στη μείωση των οργανικών συνθέσεων, στη μη υπογραφή ΣΣΕ στα ποντοπόρα πλοία, στη σφαγή σε μισθούς, συντάξεις, στη ληστεία σε βάρος του ΝΑΤ, στην υποβάθμιση της Ναυτικής Εκπαίδευσης και στην καταπάτηση των δικαιωμάτων των σπουδαστών και των καθηγητών των Ναυτικών Σχολών, στη διατήρηση του στρατιωτικού καθεστώτος.
Δείχνοντας με στοιχεία τα οδυνηρά αποτελέσματα της πολιτικής τους, ο Γ. Μαρίνος αναφέρθηκε στις απογραφές σύμφωνα με τις οποίες από 91.872 που ήταν οι ναυτεργάτες το 1980, στα πλοία υπό ελληνική σημαία και συμβεβλημένα με το ΝΑΤ, το 2020 απέμειναν 16.541, από τους οποίους μόνο οι 10.000 είναι Ελληνες, όταν ο στόλος έχει πολλαπλασιαστεί και η ελληνόκτητη ναυτιλία είναι πρώτη στη διεθνή ναυτιλιακή πυραμίδα.
Ολες οι κυβερνήσεις στήριξαν την «απελευθέρωση» της ακτοπλοΐας, τη χειροτέρευση των όρων εργασίας και αμοιβής των ναυτεργατών, πλειοδότησαν στο ποιος θα δώσει περισσότερα εκατομμύρια σε επιδοτήσεις στους εφοπλιστές, κάνοντάς τους ταυτόχρονα πλάτες για να επιβάλλουν διαρκώς αυξήσεις - φωτιά στα εισιτήρια.
«Οι μάσκες των ψευτοσωτήρων έχουν πέσει», τόνισε ο Γ. Μαρίνος, προσθέτοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά τα σκληρά μνημονιακά μέτρα που πήρε σε βάρος του λαού, έχει ψηφίσει πάνω από το 50% των αντιλαϊκών νομοσχεδίων της ΝΔ, το δε ΠΑΣΟΚ πάνω από το 70%.
Κλείνοντας τόνισε ότι οι εργαζόμενοι, οι άνθρωποι του μόχθου που παλεύουν με το ΚΚΕ, το βλέπουν δίπλα τους βρέξει - χιονίσει, στον αγώνα για την ανατροπή της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, όπου καράβια, λιμάνια, ναυτιλία θα είναι κοινωνική ιδιοκτησία.
Με την επιτυχημένη απεργία τους απαίτησαν παράλληλα την απόσυρση των διατάξεων που προωθούνται με την αναμόρφωση του Κώδικα Ιδιωτικού Ναυτικού Δικαίου (ΚΙΝΔ) και οι οποίες δίνουν τη χαριστική βολή στους όρους αμοιβής και εργασίας τους.
Οι εφοπλιστές από τη μεριά τους αρνούνται ακόμα και να συζητήσουν με τα σωματεία για τις Συμβάσεις, ενώ συνεχίζουν να απολαμβάνουν συνεχώς νέα προνόμια και επιδοτήσεις. Επιπλέον, με την τροποποίηση του ΚΙΝΔ τούς δίνεται ένα πρόσθετο «όπλο» για το χτύπημα των ΣΣΕ σε όλες τις κατηγορίες των πλοίων, προκειμένου να επικρατήσουν οι ελάχιστες προβλέψεις της Διεθνούς Σύμβασης Ναυτικής Εργασίας.
Η απεργιακή μάχη δόθηκε κόντρα στην επίθεση από την εργοδοσία και τα παπαγαλάκια της, που για μια ακόμα φορά ανέλαβαν «εργολαβικά» τη συκοφάντηση των απεργών. Παρά τις προσπάθειες, δεν σηκώθηκε άγκυρα, ενώ στην πορθμειακή γραμμή Κεραμωτής Καβάλας - Λιμένα Θάσου η εργοδοσία επιστράτευσε εκβιαστικές μεθοδεύσεις και πιέσεις στους ναυτεργάτες να υπογράψουν υπεύθυνη δήλωση ότι δεν συμμετέχουν στην απεργία, πρακτική που ακολουθήθηκε με την ανοχή των λιμενικών αρχών, δυνάμεις των οποίων επιτέθηκαν σε εργαζόμενους που περιφρουρούσαν την απεργία, την πρώτη μέρα της, στο πλοίο Ε/Γ-Ο/Γ «Anax» της Ναυτιλιακής Εταιρείας Καβάλας.
«Πράσινο φως» για προγκρόμ πλειστηριασμών, με βάση το νομοθετικό πλαίσιο που έχουν διαμορφώσει όλες οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, έδωσε χτες η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου με απόφασή της σε κλειστή συνεδρίαση. Η απόφαση που πάρθηκε κατά πλειοψηφία (56-9 σύμφωνα με πληροφορίες) προβλέπει ότι οι διαχειριστές των funds που εδρεύουν στην Ελλάδα μπορούν να ενεργούν δικαστικές πράξεις και να προβαίνουν σε πλειστηριασμούς με τη δική τους επωνυμία και όχι ως πληρεξούσιοι των funds, δεχόμενη τη σχετική εισήγηση.
Η απόφαση οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε νέο γύρο εκβιασμών και μαζικών πλειστηριασμών λαϊκών σπιτιών, μετά τους 40 χιλιάδες πλειστηριασμούς της περσινής χρονιάς και ενώ διακηρυγμένος στόχος κάθε αστικού κόμματος που διεκδικεί τη διακυβέρνηση είναι η «εξυγίανση των τραπεζών», για τον φτηνό δανεισμό των επιχειρηματικών ομίλων. Σε ...απλά Ελληνικά σημαίνει ξεφόρτωμα «κόκκινων» δανείων και επέλαση στα λαϊκά σπίτια, με βάση τους σχετικούς νόμους της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ το 2016, αλλά και τον πτωχευτικό της ΝΔ ο οποίος ακολούθησε.