Παρασκευή 10 Φλεβάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Ολοκληρώνεται το ξημέρωμα η 48ωρη απεργία

Ολοκληρώνεται σήμερα τα ξημερώματα η 48ωρη προειδοποιητική απεργία με την οποία οι ναυτεργάτες έδεσαν όλα τα πλοία στα λιμάνια, στέλνοντας μήνυμα ανυποχώρητου αγώνα για ανανέωση και εφαρμογή των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, με αυξήσεις στους μισθούς.

Με την επιτυχημένη απεργία τους απαίτησαν παράλληλα την απόσυρση των διατάξεων που προωθούνται με την αναμόρφωση του Κώδικα Ιδιωτικού Ναυτικού Δικαίου (ΚΙΝΔ) και οι οποίες δίνουν τη χαριστική βολή στους όρους αμοιβής και εργασίας τους.

Οι εφοπλιστές από τη μεριά τους αρνούνται ακόμα και να συζητήσουν με τα σωματεία για τις Συμβάσεις, ενώ συνεχίζουν να απολαμβάνουν συνεχώς νέα προνόμια και επιδοτήσεις. Επιπλέον, με την τροποποίηση του ΚΙΝΔ τούς δίνεται ένα πρόσθετο «όπλο» για το χτύπημα των ΣΣΕ σε όλες τις κατηγορίες των πλοίων, προκειμένου να επικρατήσουν οι ελάχιστες προβλέψεις της Διεθνούς Σύμβασης Ναυτικής Εργασίας.

Η απεργιακή μάχη δόθηκε κόντρα στην επίθεση από την εργοδοσία και τα παπαγαλάκια της, που για μια ακόμα φορά ανέλαβαν «εργολαβικά» τη συκοφάντηση των απεργών. Παρά τις προσπάθειες, δεν σηκώθηκε άγκυρα, ενώ στην πορθμειακή γραμμή Κεραμωτής Καβάλας - Λιμένα Θάσου η εργοδοσία επιστράτευσε εκβιαστικές μεθοδεύσεις και πιέσεις στους ναυτεργάτες να υπογράψουν υπεύθυνη δήλωση ότι δεν συμμετέχουν στην απεργία, πρακτική που ακολουθήθηκε με την ανοχή των λιμενικών αρχών, δυνάμεις των οποίων επιτέθηκαν σε εργαζόμενους που περιφρουρούσαν την απεργία, την πρώτη μέρα της, στο πλοίο Ε/Γ-Ο/Γ «Anax» της Ναυτιλιακής Εταιρείας Καβάλας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ