Παρασκευή 10 Φλεβάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ
Απέρριψαν την τροπολογία του ΚΚΕ για την προστασία των δικαιωμάτων των ναυτεργατών

Η πλήρης στοίχιση των ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ πίσω από τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων - εν προκειμένω των εφοπλιστών - επιβεβαιώθηκε ξανά χτες στην Ολομέλεια της Βουλής. με την απόρριψη της τροπολογίας του ΚΚΕ για την προστασία και κατοχύρωση των Συλλογικών Συμβάσεων των ναυτεργατών.

Ο υπουργός Ναυτιλίας Γ. Πλακιωκάτης είπε ορθά - κοφτά ότι το άρθρο της τροπολογίας «δεν γίνεται δεκτό», ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αστικά κόμματα δεν έβγαλαν άχνα για την τροπολογία, δείχνοντας με αυτήν την εκκωφαντική σιωπή τη συμφωνία τους με τη κυβέρνηση της ΝΔ.

Η τροπολογία που είχε κατατεθεί από το ΚΚΕ αφορούσε την τροποποίηση του άρθρου 165 του νομοσχεδίου του υπουργείου Ναυτιλίας για την αναμόρφωση του Κώδικα Ιδιωτικού Ναυτικού Δικαίου, που ψηφίστηκε χτες.

Το άρθρο της τροπολογίας που απέρριψαν προέβλεπε η σύμβαση ναυτολόγησης, οι όροι εργασίας και τα δικαιώματα των ναυτεργατών να ρυθμίζονται μόνο από τις ελληνικές Συλλογικές Συμβάσεις, που θα δεσμεύουν υποχρεωτικά όλους τους εργοδότες και θα εξακολουθούν να εφαρμόζονται ακόμα κι αν έχει λήξει η χρονική διάρκεια ισχύος τους.

«Κολλημένοι» με τα συμφέροντα του εφοπλιστικού κεφαλαίου

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Μαρίνος, μιλώντας στην Ολομέλεια, χαιρέτισε τη 48ωρη απεργία των ναυτεργατών και ανέδειξε τη σύμπραξη ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ ενάντια στους εργαζόμενους συνολικά.

Υπενθύμισε ότι από κοινού απέρριψαν στη Συνταγματική Αναθεώρηση την πρόταση του ΚΚΕ να καταργηθεί η συνταγματική θωράκιση των προκλητικών φοροαπαλλαγών και των άλλων εφοπλιστικών προνομίων, ρίχνοντας τα βάρη στον λαό, που πληρώνει τα αβάσταχτα φορολογικά χαράτσια και το 95% των φόρων του κρατικού προϋπολογισμού.

Συμφώνησαν στην «εθελοντική φορολογία» των εφοπλιστών, σε συνθήκες τεράστιας κερδοφορίας τους. Ενώ η πολιτική τους οδήγησε στη μείωση των οργανικών συνθέσεων, στη μη υπογραφή ΣΣΕ στα ποντοπόρα πλοία, στη σφαγή σε μισθούς, συντάξεις, στη ληστεία σε βάρος του ΝΑΤ, στην υποβάθμιση της Ναυτικής Εκπαίδευσης και στην καταπάτηση των δικαιωμάτων των σπουδαστών και των καθηγητών των Ναυτικών Σχολών, στη διατήρηση του στρατιωτικού καθεστώτος.

Δείχνοντας με στοιχεία τα οδυνηρά αποτελέσματα της πολιτικής τους, ο Γ. Μαρίνος αναφέρθηκε στις απογραφές σύμφωνα με τις οποίες από 91.872 που ήταν οι ναυτεργάτες το 1980, στα πλοία υπό ελληνική σημαία και συμβεβλημένα με το ΝΑΤ, το 2020 απέμειναν 16.541, από τους οποίους μόνο οι 10.000 είναι Ελληνες, όταν ο στόλος έχει πολλαπλασιαστεί και η ελληνόκτητη ναυτιλία είναι πρώτη στη διεθνή ναυτιλιακή πυραμίδα.

Ολες οι κυβερνήσεις στήριξαν την «απελευθέρωση» της ακτοπλοΐας, τη χειροτέρευση των όρων εργασίας και αμοιβής των ναυτεργατών, πλειοδότησαν στο ποιος θα δώσει περισσότερα εκατομμύρια σε επιδοτήσεις στους εφοπλιστές, κάνοντάς τους ταυτόχρονα πλάτες για να επιβάλλουν διαρκώς αυξήσεις - φωτιά στα εισιτήρια.

«Οι μάσκες των ψευτοσωτήρων έχουν πέσει», τόνισε ο Γ. Μαρίνος, προσθέτοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά τα σκληρά μνημονιακά μέτρα που πήρε σε βάρος του λαού, έχει ψηφίσει πάνω από το 50% των αντιλαϊκών νομοσχεδίων της ΝΔ, το δε ΠΑΣΟΚ πάνω από το 70%.

Κλείνοντας τόνισε ότι οι εργαζόμενοι, οι άνθρωποι του μόχθου που παλεύουν με το ΚΚΕ, το βλέπουν δίπλα τους βρέξει - χιονίσει, στον αγώνα για την ανατροπή της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, όπου καράβια, λιμάνια, ναυτιλία θα είναι κοινωνική ιδιοκτησία.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ