Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Φλεβάρη 2023 - αριθ. φύλλου: 14186

13ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΚΝΕ
Ολα έτοιμα για την αυριανή έναρξη των εργασιών στον Περισσό

«Είμαστε η σπίθα που θα κάνει τα σκοτάδια φως! Με τη δύναμη των επαναστατικών ιδεών - Για τον σοσιαλισμό. Τολμάμε το μεγάλο βήμα στο μέλλον, με το ΚΚΕ. ΚΝΕ δυνατή παντού!» το σύνθημα του Συνεδρίου | Θα συμμετάσχουν 28 ξένες αντιπροσωπείες Οργανώσεων Νεολαίας από όλο τον κόσμο


ΣΕΛ.  3

Να αρθεί τώρα το εγκληματικό εμπάργκο και οι κυρώσεις των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ!

Με επιστολή τους στην πρόεδρο της Κομισιόν οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ ζητούν να εξασφαλιστεί η ανεμπόδιστη αποστολή βοήθειας στους λαούς της Συρίας και της Τουρκίας

Copyright 2023 The Associated

Δυναμώνει η αλληλεγγύη του λαού, με πρωτοβουλίες συλλογής ειδών πρώτης ανάγκης από σωματεία και φορείς | Συγκινητική ανταπόκριση των νοσοκομειακών γιατρών στην έκκληση της ΟΕΝΓΕ για αποστολή στις σεισμόπληκτες περιοχές | Αιμοδοσία οργανώνει η ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ | Συγκλονιστικές περιγραφές ανθρώπων που ζουν την καταστροφή, πάνω από 11.000 οι νεκροί


ΣΕΛ.  7   -   9

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Σε ... ξένο αχυρώνα

Σε ...ξένο αχυρώνα ήταν ο προεκλογικός καβγάς που έστησαν τις προάλλες στη Βουλή η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή τις εξοπλιστικές δαπάνες. Με δεδομένη τη συμφωνία τους για μεγαλύτερη εμπλοκή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στον ΝΑΤΟικό σχεδιασμό, η αντιπαράθεσή τους ήταν αναπόφευκτο να εξελιχθεί σε διαγωνισμό ...ΝΑΤΟφροσύνης.

Και πώς θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά, όταν και οι δύο:

-- Δαπανούν διαχρονικά πάνω από το 2% του ΑΕΠ για εξοπλισμούς που υπηρετούν τις προτεραιότητες και τις ανάγκες του ΝΑΤΟ. Μάλιστα, σε συνθήκες όξυνσης των ανταγωνισμών, η σημερινή κυβέρνηση κατέγραψε το 2021 ένα μεγάλο ρεκόρ: Κατέταξε τη χώρα μας πρώτη σε στρατιωτικές δαπάνες ως ποσοστό του ΑΕΠ ανάμεσα σε όλα τα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ, πιο μπροστά ακόμα κι από τις ΗΠΑ! Αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πήγε πίσω, δαπανώντας για εξοπλισμούς το 2,4% του ΑΕΠ μόνο το 2018!

-- Συνεχίζοντας ο ένας την πολιτική του άλλου, έχουν μετατρέψει τη χώρα σε ένα απέραντο ΝΑΤΟικό ορμητήριο πολέμου, βάζοντας τον λαό σε μεγάλους κινδύνους. Ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε τον «Στρατηγικό Διάλογο» με τον «διαβολικά καλό» Τραμπ και πρόλαβε σχεδόν να τον ολοκληρώσει πριν παραδώσει τη σκυτάλη στη ΝΔ, που υπέγραψε και ψήφισε τη σχετική «αμυντική συμφωνία». Η αναβάθμιση της βάσης της Σούδας, η νέα βάση της Αλεξανδρούπολης, τα ΝΑΤΟικά προπύργια στη Θεσσαλία και άλλες υποδομές που διατίθενται για τις ανάγκες της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας έχουν την υπογραφή και της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ.

-- Συμφωνούν στην αποστολή πολεμικού υλικού στην Ουκρανία, στη σύγκρουση ΝΑΤΟ - Ρωσίας που κλιμακώνεται ραγδαία, με τον κίνδυνο να γενικευτεί. Μαζί χειροκροτούσαν τον Ζελένσκι και τους φασίστες του τάγματος Αζόφ στην ελληνική Βουλή, όταν ζητούσαν ακόμα μεγαλύτερη βοήθεια σε όπλα. Οι όποιες «ενστάσεις» του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν να κάνουν με το βάθος της εμπλοκής, αλλά με τα υποτιθέμενα «ανταλλάγματα» πάνω στα οποία υποδεικνύει στην κυβέρνηση να διαπραγματευτεί για κάθε νέα καραβιά όπλων που κατευθύνεται στην Ουκρανία.

Θυμίζουμε ότι η δική του κυβέρνηση διαπραγματευόταν την πώληση στρατιωτικού υλικού στη Σαουδική Αραβία για να χρησιμοποιηθεί στον πόλεμο με την Υεμένη, με τα στελέχη του να επιχειρηματολογούν χυδαία ότι ο πόλεμος θα συνεχιστεί «είτε η Ελλάδα πουλήσει πυρομαχικά είτε όχι». Για να έρθει μετά η κυβέρνηση της ΝΔ και να συμφωνήσει, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, στην αποστολή συστοιχίας «Patriot» στη Σαουδική Αραβία.

-- Εμπλέκουν τις Ενοπλες Δυνάμεις σε αποστολές και συνεκπαιδεύσεις που καμία σχέση δεν έχουν με την άμυνα της χώρας, αλλά με τη θωράκιση της ΝΑΤΟικής συμμαχίας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, στα Βαλκάνια, στη Βόρεια Αφρική και στον Περσικό Κόλπο, απέναντι στους ανταγωνιστές της, Κίνα και Ρωσία. Ελληνικές φρεγάτες περιπολούν εκατοντάδες μίλια μακριά από τα σύνορα της χώρας, τα πληρώματά τους συνεκπαιδεύονται σε επιθετικές αποστολές με αμερικανοΝΑΤΟικά αεροπλανοφόρα, μαχητικά αεροσκάφη συμμετέχουν σε ασκήσεις που καμία σχέση δεν έχουν με την υπεράσπιση του ελληνικού εναέριου χώρου, αλλά υπηρετούν την «προβολή ισχύος» του ΝΑΤΟ χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από αυτόν.

Τι μένει μετά από όλα αυτά; Να σκιαμαχούν στο έδαφος των «συμμαχικών» ανταγωνισμών που συνοδεύουν κάθε φορά τα εξοπλιστικά προγράμματα. Δεν είναι τυχαίο ότι αυτό το «άρωμα» έχουν και οι καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ για την παρακολούθηση του σημερινού αρχηγού του ΓΕΕΘΑ από την ΕΥΠ.

Ηρθε η ώρα η παράστασή τους να λάβει τέλος! Ο λαός έχει πείρα και ξέρει ότι οι διαφορές τους, και στα ζητήματα των εξοπλισμών και της ιμπεριαλιστικής εμπλοκής, χωράνε να περάσουν από το ...μάτι της βελόνας, ακριβώς επειδή συμπλέουν στους στρατηγικούς στόχους του κεφαλαίου, που είναι άμεσα συνδεδεμένοι με τον αμερικανοΝΑΤΟικό σχεδιασμό.

Μπροστά στους κινδύνους που πολλαπλασιάζονται στη σκιά του πολέμου, ο λαός έχει χίλιους λόγους να δυναμώσει παντού το ΚΚΕ. Με την πρωτοπόρα δράση του ενάντια στην εμπλοκή, για να κλείσουν οι βάσεις και να επιστρέψουν οι Ελληνες στρατιωτικοί από τις ΝΑΤΟικές αποστολές, είναι η πιο αποτελεσματική ασπίδα σήμερα και η πιο σίγουρη δύναμη στη σύγκρουση για αποδέσμευση της χώρας από όλους τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς.


RIZOSPASTIS

ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Απεργούν και σήμερα για Συμβάσεις, μισθούς, δικαιώματα

Δεύτερη μέρα της 48ωρης απεργίας, που ξεκίνησε χτες με καθολική συμμετοχή | Στο πλευρό τους το ΚΚΕ, που κατέθεσε τροπολογία στη Βουλή για την προστασία και κατοχύρωση των Συλλογικών τους Συμβάσεων


ΣΕΛ.  11

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ
Νέες μαζικές απεργιακές διαδηλώσεις

Σε συμβολική κατάληψη του υπουργείου Πολιτισμού προχώρησαν χτες εργαζόμενοι και σωματεία


ΣΕΛ.  24


ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Η πάλη του λαού το μόνο πραγματικό τείχος απέναντι στον φασισμό και τις παραφυάδες του

Επικίνδυνους δρόμους ανοίγει η ρύθμιση που ψηφίστηκε χτες | Περίσσεψε η υποκρισία από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ


ΣΕΛ.  5

Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ