Συνεχίζονται σήμερα οι εργασίες, αύριο οι ψηφοφορίες για τα όργανα της Ομοσπονδίας
Στους κοινούς αγώνες γιατρών και νοσηλευτών αναφέρθηκε στην παρέμβασή της η Αφροδίτη Ρέτζιου, πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ, χαιρετίζοντας εκ μέρους της Ομοσπονδίας. Και μιλώντας για τη σημασία αυτών των αγώνων πρόσθεσε: «Στους κοινούς μας αγώνες για μέτρα προστασίας της υγείας και της ζωής μας σπάσαμε το φράγμα της σιωπής, κόντρα στον αυταρχισμό, στην τρομοκρατία και την καταστολή κυβέρνησης και διοικήσεων, αλλά και όσων μας ζητούσαν "να λογαριαστούμε μετά". Οι διεκδικήσεις μας για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας για μέτρα προστασίας από την πανδημία εφοδίασαν τους συναδέλφους μας από τους άλλους κλάδους, για μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς». Θύμισε τις κοινές πρωτοβουλίες των σωματείων, όπως η μεγάλη σύσκεψη στο «Σπόρτινγκ», το συλλαλητήριο για τα 2 χρόνια της πανδημίας, τονίζοντας ότι «αποτελούν πολύτιμη παρακαταθήκη για τους αγώνες του μέλλοντος. Αγώνες σε μια σειρά κλάδους που έφεραν στο προσκήνιο εμάς τους πραγματικούς πρωταγωνιστές της ζωής. Εδειξαν τη δύναμη που έχουμε εμείς οι εργαζόμενοι όταν αποφασίζουμε να συγκρουστούμε με αυτά τα παράσιτα που μας στερούν τη δυνατότητα να ζήσουμε τη ζωή που μας αξίζει. Τους επιχειρηματικούς ομίλους, το κράτος τους και τους πολιτικούς τους υπηρέτες».
«Γροθιά στο στομάχι» είναι αρκετές από τις παρεμβάσεις αντιπροσώπων στο Συνέδριο, φωτίζοντας τη σκληρή πραγματικότητα μέσα στα δημόσια νοσοκομεία. Χαρακτηριστικά είναι όσα ανέφερε για τις επιπτώσεις αυτής της κατάστασης στις εργαζόμενες γυναίκες η Αννα Καλούρη, νοσηλεύτρια σε ΜΕΘ Covid και μέλος της διοίκησης του Σωματείου Εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό». Ξεχώρισε την «εργασιακή ανασφάλεια, τους χαμηλούς μισθούς, τις συνεχόμενες βάρδιες και το εργασιακό "burnout", τα δεκάδες οφειλόμενα ρεπό και τις χρωστούμενες άδειες, την τρομοκρατία από διευθύνσεις και διοικήσεις που αρνούνται οποιαδήποτε διευκόλυνση στις χιλιάδες μητέρες νοσηλεύτριες».
Οπως υπογράμμισε: «Είναι κραυγαλέα η έλλειψη οποιασδήποτε κοινωνικής προστασίας που να λαμβάνει υπόψη τη θέση και τις ιδιαίτερες συνθήκες που πηγάζουν από τη μητρότητα και την ανισότητα των οικογενειακών καθηκόντων.
Γιατρός επικουρική, μητέρα μονογονεϊκής οικογένειας που όσο διαρκεί η πανδημία δεν μπορεί να πάρει άδεια ειδικού σκοπού, γιατί αρνείται ο διοικητής του νοσοκομείου. Τραυματιοφορέας με σοβαρές κακώσεις σπονδυλικής στήλης και καρπού, γιατί συνήθως μεταφέρει μόνη της το φορείο και τους ασθενείς, αφού δεν υπάρχει δεύτερος εργαζόμενος στη βάρδια. Ειδικευόμενη που γυρνάει από άδεια τοκετού και λοχείας στη δουλειά, δεν μπορεί να κάνει μειωμένες εφημερίες, ενώ το δικαιούται, γιατί δεν βγαίνει το πρόγραμμα. Επικουρική νοσηλεύτρια που δεν μπορεί να αποφασίσει αν θα κάνει οικογένεια, γιατί δεν ξέρει πού και αν θα δουλεύει μετά από μερικούς μήνες. Καθαρίστρια που δεν μπορεί να φύγει από μια βίαιη συζυγική σχέση, γιατί ο μισθός του εργολάβου είναι 350 ευρώ...!». Ολα τα παραπάνω δεν είναι «ακραίες περιπτώσεις», κατέληξε η εργαζόμενη νοσηλεύτρια, αλλά αποτελούν τον κανόνα.
Οι εργασίες συνεχίζονται σήμερα και ολοκληρώνονται αύριο Παρασκευή με τις αρχαιρεσίες. Καλώντας σε ενίσχυση του ψηφοδελτίου της η «Αγωνιστική Συνεργασία Υγειονομικών» απευθύνεται στους συνέδρους που βιώνουν την τραγική κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία και στις άλλες δομές Υγείας, που αγανακτούν για τις συνθήκες που χειροτερεύουν, που αγωνιούν για την εργασία και τη διαβίωσή τους, που προβληματίζονται για το αν υπάρχει διέξοδος από αυτή την κατάσταση. «Να αγωνιστούμε συλλογικά και περήφανα για όλα όσα δικαιούμαστε, για όσα μας πήραν στα χρόνια της κρίσης τους - για όσα σήμερα έχουμε ανάγκη!», αναφέρει μεταξύ άλλων στη διακήρυξή της η ΑΣΕ, αναδεικνύοντας ότι «κριτήριο της δικής μας πρότασης και των αγώνων μας είναι η κάλυψη των λαϊκών αναγκών για δωρεάν, υψηλού επιπέδου υπηρεσίες Υγείας - Πρόνοιας και η διασφάλιση των δικαιωμάτων των υγειονομικών». Και τονίζει ότι «σήμερα η εξέλιξη της επιστήμης, η αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας και ο παραγόμενος πλούτος δίνουν τη δυνατότητα να καλυφθούν όλες οι σύγχρονες ανάγκες και στην Υγεία - Πρόνοια. Εμπόδιο είναι η επιχειρηματική δράση και κερδοσκοπία, η πολιτική και τα κόμματα που τη στηρίζουν».
Οι υποψήφιοι της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης» καλούν τους αντιπροσώπους στο συνέδριο και με την ψήφο τους να καταδικάσουν το «νέο ΕΣΥ» «που οραματίζονται κυβέρνηση και επιχειρηματικοί όμιλοι» και το οποίο, όπως λένε, «είναι αποκρουστικό! Περιλαμβάνει απολύσεις, συγχωνεύσεις, ακόμη πιο εξαντλητικές και αβέβαιες συνθήκες εργασίας. Περιλαμβάνει ακόμη μεγαλύτερη ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών Υγείας, προαναγγέλλοντας τεράστια κέρδη για τους επιχειρηματίες Υγείας και ένα τρομακτικό μέλλον για την υγεία και την περίθαλψη του λαού».
Κινητοποιήσεις εξαγγέλλει η δημοτική αρχή Πάτρας
Κινητοποιήσεις για την υπεράσπιση της λειτουργίας του «Καραμανδάνειου» Νοσοκομείου, μοναδικού παιδιατρικού νοσηλευτικού ιδρύματος στη Δυτική Ελλάδα, με αφορμή το σταμάτημα των τακτικών χειρουργείων του, προγραμματίζει άμεσα η δημοτική αρχή Πάτρας, με δήλωση του δημάρχου Κώστα Πελετίδη, καλώντας το υπουργείο Υγείας να δώσει λύση έως τη Δευτέρα.
Εδώ και ένα χρόνο είναι γνωστό ότι το νοσοκομείο θα αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα λόγω συνταξιοδότησης των δύο αναισθησιολόγων. Παρά τις επανειλημμένες παρεμβάσεις απ' την πλευρά της δημοτικής αρχής αλλά και των εργαζομένων, μέχρι και σήμερα, δεν έχουν γίνει με ευθύνη της κυβέρνησης και της 6ης ΥΠΕ οι αναγκαίες μόνιμες προσλήψεις.
Χτες, σύμφωνα και με τοπικά ηλεκτρονικά ΜΜΕ, δεν πραγματοποιήθηκαν τακτικά χειρουργεία, επειδή στο ίδρυμα βρισκόταν μόνο ένας αναισθησιολόγος απασχολούμενος με τα έκτακτα περιστατικά. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, αναβλήθηκαν όλα τα τακτικά χειρουργεία για δέκα μέρες από χτες Τετάρτη. Αναφερόμενος στο θέμα, με δήλωσή του, ο δήμαρχος Πατρέων απαιτεί έως τη Δευτέρα που θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του ΔΣ του νοσηλευτικού ιδρύματος με την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας Μ. Γκάγκα, το θέμα να έχει επιλυθεί, σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Δυστυχώς επιβεβαιωθήκαμε! Ο Χειρουργικός Τομέας του Καραμανδάνειου αδυνατεί να λειτουργήσει, λόγω της έλλειψης αναισθησιολόγων. Ενώ το συγκεκριμένο πρόβλημα είναι γνωστό εδώ και έναν ολόκληρο χρόνο, η κυβέρνηση και η διοίκηση της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή των παιδιών μας. Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια αναμονής, πρέπει τώρα να προσληφθούν αναισθησιολόγοι στο νοσοκομείο, με άμεση, κατεπείγουσα προκήρυξη των απαιτούμενων μόνιμων θέσεων εργασίας και με έλεγχο αποκλειστικά των τυπικών προσόντων των υποψηφίων».
Σε συγκέντρωση καλεί η ΕΝΙΘ την Πέμπτη 2 Ιούνη
Την προωθούμενη διάλυση της ΩΡΛ κλινικής του νοσοκομείου «Παπανικολάου», η οποία ουσιαστικά αναστέλλει τη λειτουργία της (γενική εφημερία και επείγοντα χειρουργεία) λόγω της τραγικής έλλειψης μόνιμων γιατρών, καταγγέλλει η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ). Απαιτεί την εδώ και τώρα κάλυψη όλων των οργανικών θέσεων με προσλήψεις μόνιμων ειδικών ιατρών με κατεπείγουσες διαδικασίες. Και καλεί σωματεία και φορείς της πόλης στη συγκέντρωση που οργανώνεται την Πέμπτη 2 Ιούνη στις 12 μ., στην πύλη του Νοσοκομείου «Παπανικολάου».
Οπως αναφέρει, «η συνολική λειτουργία της κλινικής τίθεται ουσιαστικά σε αμφιβολία, μένοντας με έναν μόνο ειδικό ιατρό. Το προηγούμενο έτος αποχώρησαν 2 ιατροί, ενώ αναμένεται άμεσα να φύγουν άλλοι 3, λόγω σύνταξης και παραιτήσεων. Ολα αυτά σε γνώση της Διοίκησης και όλων των αρμοδίων, που δεν έχουν κάνει καμιά κίνηση για να καλυφθούν άμεσα οι 4 κενές από τις συνολικά 6 οργανικές θέσεις».
«Η υπολειτουργία της κλινικής θα έχει τεράστιο αντίκτυπο, οδηγώντας σε αύξηση στις λίστες αναμονής και την ταλαιπωρία και επιδείνωση των ασθενών, καθώς και τη διακοπή της εκπαίδευσης των νέων ειδικευόμενων ιατρών. Ακόμα περισσότερο που με τη διακοπή της λειτουργίας της κλινικής δεν θα υπάρχει καμιά ΩΡΛ χειρουργική κλινική για παιδιατρικά περιστατικά στο δημόσιο σύστημα Υγείας σε όλη τη Β. Ελλάδα», αναφέρει η ΕΝΙΘ και σχολιάζει πως αυτή είναι η αντίληψη της κυβέρνησης για την «αναβάθμιση» του ΕΣΥ. «Λειτουργία με το ελάχιστο προσωπικό, κλείσιμο και συγχωνεύσεις τμημάτων, υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών Υγείας στους ασθενείς. Με την πορεία διάλυσης της ΩΡΛ κλινικής να την ακολουθούν δεκάδες κλινικές στα δημόσια νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης». Και προσθέτει ότι με τη νομοθέτηση για την κάλυψη των κενών στις δημόσιες μονάδες Υγείας από ιδιώτες γιατρούς με part time απασχόληση, η κυβέρνηση ομολογεί ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει σε καμιά πρόσληψη μόνιμου προσωπικού.
Αλλα 4.634 κρούσματα κορονοϊού επιβεβαιώθηκαν χτες, δείχνοντας ότι η διάδοση συνεχίζεται στον πληθυσμό, ενώ 17 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ανεβάζοντας τον τραγικό απολογισμό στους 29.743 θανάτους.
Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 140 ασθενείς, εκ των οποίων το 54,29% είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Στο μεταξύ, στην άρση και του μέτρου της μάσκας στις δομές Εκπαίδευσης, με εξαίρεση τις εξετάσεις, προχωρά το υπουργείο Παιδείας. Οπως ανακοίνωσε, παύει η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε σχολεία, IEK, πανεπιστήμια και κάθε εκπαιδευτική δομή, σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, από την Τετάρτη 1η Ιούνη. Εξαιρείται η παρουσία σε πάσης φύσεως εξετάσεις (ενδοσχολικές/προαγωγικές, πανελλήνιες, πανεπιστημιακές, ξένων γλωσσών κ.τ.λ.) όπου τόσο οι υποψήφιοι όσο και οι επιβλέποντες υποχρεούνται στη χρήση μάσκας εντός της αίθουσας διενέργειας των εξετάσεων.
Στα 614 φτάνουν τα περιστατικά οξείας ηπατίτιδας άγνωστης αιτιολογίας σε παιδιά σε όλο τον κόσμο, εκ των οποίων 176 έχουν δηλωθεί από το Ηνωμένο Βασίλειο και 125 από 14 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Στην Ελλάδα - όπως ενημερώνει ο ΕΟΔΥ - την τελευταία βδομάδα έχουν εντοπιστεί δύο νέα περιστατικά παιδιών τα οποία πληρούν τα κριτήρια του «πιθανού κρούσματος», ένα 5 και ένα 2 ετών.
Το πρώτο παιδί νοσηλεύτηκε, βελτιώθηκε και εξήλθε σε άριστη κατάσταση. Το δεύτερο εισήχθη στο νοσοκομείο και υποβλήθηκε σε ευρύ διαγνωστικό έλεγχο προκειμένου να διαπιστωθεί η αιτία της αύξησης των ηπατικών ενζύμων. Ο έλεγχος απέβη αρνητικός και σε όλη τη διάρκεια της νοσηλείας του το παιδί παρέμεινε σε άριστη κατάσταση.