Πέμπτη 26 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΥΓΕΙΑ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ
Σε πάλη ενάντια στην επιχειρηματική δράση στην Υγεία καλούν οι ταξικές δυνάμεις

Συνεχίζονται σήμερα οι εργασίες, αύριο οι ψηφοφορίες για τα όργανα της Ομοσπονδίας

Για δεύτερη μέρα συνεχίστηκαν χτες οι εργασίες του 16ου εκλογοαπολογιστικού συνεδρίου της ΠΟΕΔΗΝ, με τις δυνάμεις της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης Υγειονομικών» (ΑΣΥ) (συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ) να επιμένουν να φωτίζουν τις αιτίες των σοβαρών προβλημάτων του κλάδου, επικεντρώνοντας στην επιχειρηματική δράση στα δημόσια νοσοκομεία και τις αρνητικές επιπτώσεις τόσο στο υγειονομικό προσωπικό όσο και στο δικαίωμα του λαού για αναβαθμισμένες αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν σύγχρονες υπηρεσίες Υγείας. Σε αντίθεση με αυτόν τον προσανατολισμό και τις τοποθετήσεις των συνέδρων της ΑΣΥ, ο απολογισμός της πλειοψηφίας απερχόμενης διοίκησης περιορίστηκε σε μια απαρίθμηση των προβλημάτων και κυρίως απέφυγε όπως ο «διάβολος το λιβάνι» να θίξει το κρίσιμο ζήτημα της εμπορευματοποίησης της Υγείας, της λειτουργίας των νοσοκομείων με όρους επιχείρησης, που προωθείται από όλες τις κυβερνήσεις. Επίσης, όπως σημειώνουν οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, η συνδικαλιστική πλειοψηφία στην απερχόμενη ηγεσία της Ομοσπονδίας απέφυγε τη ζωντανή συζήτηση και αντιπαράθεση, κάτι που αποτυπώθηκε και στη συμμετοχή της στις εργασίες του Συνεδρίου, με τις επιδεικτικές απουσίες τους.

Στους κοινούς αγώνες γιατρών και νοσηλευτών αναφέρθηκε στην παρέμβασή της η Αφροδίτη Ρέτζιου, πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ, χαιρετίζοντας εκ μέρους της Ομοσπονδίας. Και μιλώντας για τη σημασία αυτών των αγώνων πρόσθεσε: «Στους κοινούς μας αγώνες για μέτρα προστασίας της υγείας και της ζωής μας σπάσαμε το φράγμα της σιωπής, κόντρα στον αυταρχισμό, στην τρομοκρατία και την καταστολή κυβέρνησης και διοικήσεων, αλλά και όσων μας ζητούσαν "να λογαριαστούμε μετά". Οι διεκδικήσεις μας για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας για μέτρα προστασίας από την πανδημία εφοδίασαν τους συναδέλφους μας από τους άλλους κλάδους, για μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς». Θύμισε τις κοινές πρωτοβουλίες των σωματείων, όπως η μεγάλη σύσκεψη στο «Σπόρτινγκ», το συλλαλητήριο για τα 2 χρόνια της πανδημίας, τονίζοντας ότι «αποτελούν πολύτιμη παρακαταθήκη για τους αγώνες του μέλλοντος. Αγώνες σε μια σειρά κλάδους που έφεραν στο προσκήνιο εμάς τους πραγματικούς πρωταγωνιστές της ζωής. Εδειξαν τη δύναμη που έχουμε εμείς οι εργαζόμενοι όταν αποφασίζουμε να συγκρουστούμε με αυτά τα παράσιτα που μας στερούν τη δυνατότητα να ζήσουμε τη ζωή που μας αξίζει. Τους επιχειρηματικούς ομίλους, το κράτος τους και τους πολιτικούς τους υπηρέτες».

«Γροθιά στο στομάχι» είναι αρκετές από τις παρεμβάσεις αντιπροσώπων στο Συνέδριο, φωτίζοντας τη σκληρή πραγματικότητα μέσα στα δημόσια νοσοκομεία. Χαρακτηριστικά είναι όσα ανέφερε για τις επιπτώσεις αυτής της κατάστασης στις εργαζόμενες γυναίκες η Αννα Καλούρη, νοσηλεύτρια σε ΜΕΘ Covid και μέλος της διοίκησης του Σωματείου Εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό». Ξεχώρισε την «εργασιακή ανασφάλεια, τους χαμηλούς μισθούς, τις συνεχόμενες βάρδιες και το εργασιακό "burnout", τα δεκάδες οφειλόμενα ρεπό και τις χρωστούμενες άδειες, την τρομοκρατία από διευθύνσεις και διοικήσεις που αρνούνται οποιαδήποτε διευκόλυνση στις χιλιάδες μητέρες νοσηλεύτριες».

Οπως υπογράμμισε: «Είναι κραυγαλέα η έλλειψη οποιασδήποτε κοινωνικής προστασίας που να λαμβάνει υπόψη τη θέση και τις ιδιαίτερες συνθήκες που πηγάζουν από τη μητρότητα και την ανισότητα των οικογενειακών καθηκόντων.

Γιατρός επικουρική, μητέρα μονογονεϊκής οικογένειας που όσο διαρκεί η πανδημία δεν μπορεί να πάρει άδεια ειδικού σκοπού, γιατί αρνείται ο διοικητής του νοσοκομείου. Τραυματιοφορέας με σοβαρές κακώσεις σπονδυλικής στήλης και καρπού, γιατί συνήθως μεταφέρει μόνη της το φορείο και τους ασθενείς, αφού δεν υπάρχει δεύτερος εργαζόμενος στη βάρδια. Ειδικευόμενη που γυρνάει από άδεια τοκετού και λοχείας στη δουλειά, δεν μπορεί να κάνει μειωμένες εφημερίες, ενώ το δικαιούται, γιατί δεν βγαίνει το πρόγραμμα. Επικουρική νοσηλεύτρια που δεν μπορεί να αποφασίσει αν θα κάνει οικογένεια, γιατί δεν ξέρει πού και αν θα δουλεύει μετά από μερικούς μήνες. Καθαρίστρια που δεν μπορεί να φύγει από μια βίαιη συζυγική σχέση, γιατί ο μισθός του εργολάβου είναι 350 ευρώ...!». Ολα τα παραπάνω δεν είναι «ακραίες περιπτώσεις», κατέληξε η εργαζόμενη νοσηλεύτρια, αλλά αποτελούν τον κανόνα.

Κάλεσμα στήριξης από την «Αγωνιστική Συνεργασία Υγειονομικών»

Οι εργασίες συνεχίζονται σήμερα και ολοκληρώνονται αύριο Παρασκευή με τις αρχαιρεσίες. Καλώντας σε ενίσχυση του ψηφοδελτίου της η «Αγωνιστική Συνεργασία Υγειονομικών» απευθύνεται στους συνέδρους που βιώνουν την τραγική κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία και στις άλλες δομές Υγείας, που αγανακτούν για τις συνθήκες που χειροτερεύουν, που αγωνιούν για την εργασία και τη διαβίωσή τους, που προβληματίζονται για το αν υπάρχει διέξοδος από αυτή την κατάσταση. «Να αγωνιστούμε συλλογικά και περήφανα για όλα όσα δικαιούμαστε, για όσα μας πήραν στα χρόνια της κρίσης τους - για όσα σήμερα έχουμε ανάγκη!», αναφέρει μεταξύ άλλων στη διακήρυξή της η ΑΣΕ, αναδεικνύοντας ότι «κριτήριο της δικής μας πρότασης και των αγώνων μας είναι η κάλυψη των λαϊκών αναγκών για δωρεάν, υψηλού επιπέδου υπηρεσίες Υγείας - Πρόνοιας και η διασφάλιση των δικαιωμάτων των υγειονομικών». Και τονίζει ότι «σήμερα η εξέλιξη της επιστήμης, η αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας και ο παραγόμενος πλούτος δίνουν τη δυνατότητα να καλυφθούν όλες οι σύγχρονες ανάγκες και στην Υγεία - Πρόνοια. Εμπόδιο είναι η επιχειρηματική δράση και κερδοσκοπία, η πολιτική και τα κόμματα που τη στηρίζουν».

Οι υποψήφιοι της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης» καλούν τους αντιπροσώπους στο συνέδριο και με την ψήφο τους να καταδικάσουν το «νέο ΕΣΥ» «που οραματίζονται κυβέρνηση και επιχειρηματικοί όμιλοι» και το οποίο, όπως λένε, «είναι αποκρουστικό! Περιλαμβάνει απολύσεις, συγχωνεύσεις, ακόμη πιο εξαντλητικές και αβέβαιες συνθήκες εργασίας. Περιλαμβάνει ακόμη μεγαλύτερη ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών Υγείας, προαναγγέλλοντας τεράστια κέρδη για τους επιχειρηματίες Υγείας και ένα τρομακτικό μέλλον για την υγεία και την περίθαλψη του λαού».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ