ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Νοέμβρη 2021
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΙΝΙΚΟ ΚΩΔΙΚΑ
Τροποποιήσεις που ενισχύουν την καταστολή σε βάρος του λαού

Ψηφίστηκε χτες στη Βουλή το νομοσχέδιο. Καταψήφισε το ΚΚΕ

Ψηφίστηκαν χτες στην Ολομέλεια της Βουλής οι νέες αντιδραστικές τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα που ενισχύουν την καταστολή σε βάρος του εργατικού - λαϊκού κινήματος και βάζουν στο στόχαστρο κάθε διαφορετική φωνή που αμφισβητεί την κυρίαρχη πολιτική και συνολικά την εξουσία του κεφαλαίου. Οι τροποποιήσεις είχαν κατατεθεί ως νομοσχέδιο από το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Από τις εμβληματικές ρυθμίσεις είναι οι τροποποιήσεις στο αδίκημα της διασποράς ψευδών ειδήσεων, που έχουν ξεσηκώσει πληθώρα αντιδράσεων από την Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων, φορείς του εργατικού κινήματος, καθώς διαμορφώνουν μια διάταξη - λάστιχο, ικανή να οδηγήσει στη φίμωση κάθε φωνής που απλά και μόνο εκφράζει αντίθετη άποψη στην κυρίαρχη πολιτική της εκάστοτε αστικής κυβέρνησης. Ως κερασάκι αυτών ήρθε τροπολογία της τελευταίας στιγμής, που προβλέπει ότι «όποιος κατέχει εμπρηστικές ύλες, ενώ βρίσκεται σε δημόσια συνάθροιση, τιμωρείται με κάθειρξη έως δέκα έτη»!

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε κυρίως για να στήσει μία αποπροσανατολιστική αντιπαράθεση με την ΝΔ για το ύψος των ποινών των εγκλημάτων, πίσω από την οποία προσπάθησε να καλύψει τη συμφωνία του στο κύριο περιεχόμενο των τροποποιήσεων που άλλωστε αποτελούν συνέχεια των εξίσου αντιδραστικών τροποποιήσεων του Ποινικού Κώδικα, που είχε περάσει με συνοπτικές διαδικασίες παραμονές των βουλευτικών εκλογών το καλοκαίρι του 2019. Αλλωστε, αυτό επισήμανε και ο υπουργός Δικαιοσύνης Κ. Τσιάρας, λέγοντας ότι «δεν εντόπισε σοβαρές διαφωνίες στο περιεχόμενο». «Παρών» ψήφισε το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, μετά τις κόντρες και την ένταση που επικράτησε στο εσωτερικό του και τον βουλευτή του και υποψήφιο για την προεδρία του κόμματος, Ανδ. Λοβέρδο, να υπερψηφίζει τελικά επί της αρχής το νομοσχέδιο και επί άρθρων.

Το ΚΚΕ καταψήφισε και κατήγγειλε το νομοσχέδιο. Η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα στη δευτερολογία της τόνισε για την αντιπαράθεση που έστησαν ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ ότι είναι πολύ βολική, γιατί αποπροσανατόλισαν από τις συνθήκες που αναπτύσσεται η εγκληματικότητα, την ανάγκη ενός δικτύου προστασίας των θυμάτων, τον σωφρονισμό και την κοινωνική επανένταξη, για τις άθλιες συνθήκες στα σωφρονιστικά καταστήματα και τον υπερπληθυσμό που υπάρχει στις φυλακές.

Δείχνοντας ότι στόχος των αλλαγών του Ποινικού Κώδικα είναι το χτύπημα του εργατικού - λαϊκού κινήματος και όχι η προστασία της κοινωνίας από το πραγματικό έγκλημα, αναφέρθηκε στη διάταξη που αφορά στη «διασπορά ψευδών ειδήσεων», αλλά και αυτή που «διαμορφώνει κρατικό μηχανισμό προβοκάτσιας», όπως σημείωσε, καθώς όποιος κατέχει «εμπρηστικές ύλες» π.χ. αναπτήρα μέχρι μπουκαλάκι με αντισηπτικό για τον κορονοϊό σε δημόσια συνάθροιση μπορεί να κατηγορηθεί για κακούργημα.

Δήλωσε ότι το ΚΚΕ θα ψηφίσει την αυστηροποίηση των ποινών για γενετήσια εγκλήματα, καθώς και διατάξεις που διευκολύνουν την καταγγελία για τέτοιου είδους εγκλήματα. «Θεωρούμε, όμως, προβληματικό - επέμεινε - ότι εξακολουθεί να μην υπάρχει εκείνο το δίκτυο υποστηρικτικών δομών που πραγματικά θα βοηθάει, θα αποτρέπει, θα προλαμβάνει και θα στηρίζει και τα θύματα για να μπορέσουν πραγματικά να καταγγείλουν και να αντιμετωπίσουν τέτοιου είδους φαινόμενα».

ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ
Κόντρες υποψηφίων για τον Ποινικό Κώδικα και προτάσεις για ψυχαγωγική κάνναβη...

Εμφανείς και θορυβώδεις είναι πλέον οι προσπάθειες των υποψηφίων για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ να δώσουν «σινιάλο» στα άλλα αστικά κόμματα αλλά και στους επιχειρηματικούς ομίλους που τα στηρίζουν για το τι στάση θα κρατήσει ο καθένας την επόμενη μέρα. Πάντα με γνώμονα το τι ρόλο θα παίξει το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ σε μια αντιλαϊκή κυβέρνηση αστικής διαχείρισης.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Α. Λοβέρδος ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής τη διαφοροποίησή του από την επίσημη γραμμή του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ για το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης με τις τροποποιήσεις στον Ποινικό Κώδικα, το οποίο ψηφίστηκε χτες στη Βουλή. Συγκεκριμένα, ξεκαθάρισε ότι ο ίδιος θα υπερψηφίσει το νομοσχέδιο, τόσο επί της αρχής όσο και τις περισσότερες διατάξεις του, ενώ άφησε αιχμές για τη στάση του κόμματός του. «Απαλλαγμένος πλέον από το να υπακούω στους κομματικούς συσχετισμούς, θα δώσω απολύτως το δικό μου στοιχείο της πολιτικής μου ταυτότητας (...) σας λέω ότι παρά το ότι διαφωνώ σε ορισμένα ζητήματα, ψηφίζω "ναι" επί της αρχής και επί των περισσοτέρων άρθρων», ανέφερε ο Α. Λοβέρδος.

Εξάλλου, ο Γ. Παπανδρέου χτες μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό έκανε λόγο για «μοντέλο αυτοδιαχείρισης των δεδομένων» του Facebook, ενώ επανέφερε μια παλιότερη δική του, επικίνδυνη για τον λαό και τη νεολαία πρόταση για αποποινικοποίηση της κάνναβης. «Η κάνναβη θα έπρεπε να αποποινικοποιηθεί. Η χώρα θα μπορούσε να έχει τεράστια έσοδα από την παραγωγή και την πώληση, αλλά με έλεγχο», είπε. Πρόσθεσε ότι μπορούν όλοι να είναι μέτοχοι στο Facebook και αναφορικά με τη διαχείριση δεδομένων μίλησε για τις δύο σχολές που υπάρχουν, «αυτή της Κίνας, που υποστηρίζει πως τα data ανήκουν στο κράτος, και αυτή των ΗΠΑ, που υποστηρίζει πως ανήκουν στις πολυεθνικές».

ΤΜΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ - ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ - ΤΟ ΥΓΕΙΑΣ - ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΗΣ ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ
Αποχαιρετούν τον σύντροφο Θανάση Ζαπάντη

«

Εφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 65 ετών ο σύντροφος Θανάσης Ζαπάντης, μετά από άνιση μάχη με τον καρκίνο. Ο σύντροφος ήταν γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων στο νοσοκομείο «Αγ. Ολγα». Δούλεψε για πολλά χρόνια ως φαρμακοποιός στο νοσοκομείο της Καλύμνου και στη συνέχεια στο Κωνσταντοπούλειο Γενικό Νοσοκομείο Νέας Ιωνίας («Αγ. Ολγα»), ενώ τα τελευταία 15 χρόνια ήταν διευθυντής του φαρμακείου.

Πάντα στην πρώτη γραμμή του αγώνα των υγειονομικών με το χαμόγελο και την αισιοδοξία που τον χαρακτήριζαν. Ο σύντροφος Θανάσης ποτέ δεν το έβαζε κάτω μπροστά στις δυσκολίες, πάλευε και αγωνιζόταν για ένα καλύτερο αύριο, στεκόταν πάντα στο πλευρό του απλού κόσμου που είχε ανάγκη. Πάντα καυστικός και με εύστοχο χιούμορ, αποκάλυπτε την απανθρωπιά του καπιταλιστικού συστήματος. Ασυμβίβαστος με την αδικία, αγωνιζόταν για τα δικαιώματα των συναδέλφων του στο νοσοκομείο αλλά και όλων των ασθενών, για να έχουν περίθαλψη, σύμφωνα με τις σύγχρονες δυνατότητες της επιστήμης. Η στάση του αυτή αναγνωριζόταν από τους συναδέλφους του στο νοσοκομείο, ήταν ιδιαίτερα αγαπητός και για πολλά χρόνια εκλεγόταν στο ΔΣ του Σωματείου εργαζομένων.

Γεννήθηκε το 1956 στο Αργοστόλι Κεφαλονιάς από φτωχή λαϊκή προοδευτική οικογένεια με αντιστασιακή δράση στην Κατοχή. Τα βιώματά του αυτά τον έφεραν στις γραμμές του νεολαιίστικου και στη συνέχεια του εργατικού - λαϊκού κινήματος. Ολη του τη ζωή πήρε μέρος στους λαϊκούς αγώνες και πρωτοστάτησε στους αγώνες των υγειονομικών. Ηταν σε κάθε βήμα στο πλευρό του Κόμματος μέχρι τη στιγμή που αποφάσισε να οργανωθεί, όταν μέσα στο νοσοκομείο, όπως έλεγε ο ίδιος, ήρθαν νέοι σύντροφοι και φίλοι και το καθήκον της συμβολής για την ισχυροποίηση του ΚΚΕ το ένιωσε και προσωπική υπόθεση, τονίζοντας «ότι δεν μπορώ να λείπω πια από την οργανωμένη πάλη».

Το Τμήμα Υγείας - Πρόνοιας της ΚΕ, η ΤΟ Υγείας - Πρόνοιας της ΚΟΑ και η ΚΟΒ του νοσοκομείου αποχαιρετούν τον σύντροφο Θανάση. Εκφράζουμε τα θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

Η τελετή της πολιτικής κηδείας του συντρόφου Θανάση θα γίνει αύριο Σάββατο 13/11 στις 10 π.μ. στο συνεδριακό κέντρο Δηλαβέρη στη Μεταμόρφωση (Λητούς και Κύμης). Η ταφή θα γίνει, όπως είχε ζητήσει, στο χωριό του. Παράκληση της οικογένειάς του είναι αντί στεφάνου να δοθεί οικονομική ενίσχυση στο ΚΚΕ.

Συλλυπητήρια της ΚΕ του ΚΚΕ

Η ΚΕ του ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στον σ. Γιώργο Νάνο, μέλος του Τμήματος Υγείας - Πρόνοιας της ΚΕ, για την απώλεια του αδερφού του, Αντώνη.

ΚΟ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Συγκέντρωση για μέτρα προστασίας του λαϊκού εισοδήματος

Συγκέντρωση με θέμα «Τώρα μέτρα προστασίας και ενίσχυσης του λαϊκού εισοδήματος! Να πληρώσει το μεγάλο κεφάλαιο!» διοργανώνουν σήμερα οι Κομματικές Οργανώσεις Καισαριανής του ΚΚΕ, στις 6 μ.μ. στην πλατεία Δημάρχου Π. Μακρή.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Διήμερο εκδηλώσεων για το περιβάλλον και την πράσινη ανάπτυξη

Διήμερο εκδηλώσεων για το περιβάλλον διοργανώνουν οι Τομεακές Οργανώσεις Ανατολικής Θεσσαλονίκης και Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής - Ερευνας της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ στις 14 και 19 Νοέμβρη.

Την Κυριακή 14/11 προγραμματίζουν περιβαλλοντική δράση με θέμα «Γνωρίζουμε τον τόπο μας - Αντιστεκόμαστε στην υποβάθμιση του - Διεκδικούμε αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής μας», στο πλαίσιο της οποίας θα πραγματοποιηθούν πεζοπορία στις πλαγιές του Χορτιάτη και πικνίκ στη Λίμνη Τριαδίου. Η εκκίνηση θα γίνει στις 9 π.μ. από το Γήπεδο Τριαδίου.

Την Παρασκευή 19/11, στις 7 μ.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο Θέρμης, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Πόσο πράσινο είναι το πράσινο New Deal; Αλήθειες και ψέματα για την πράσινη ανάπτυξη».

Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Σωτήρης Αβραμόπουλος, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και περιφερειακός σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Παρεμβάσεις θα κάνουν οι:

-- Μιχάλης Μιχαήλ, απόστρατος ανθυποπυραγός, με θέμα «Οι θέσεις του ΚΚΕ για την πυρασφάλεια και τη δασοπροστασία στην Ανατολική Θεσσαλονίκη».

-- Φάνης Καρκατζούνης, στέλεχος του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος Θέρμης με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», με θέμα «Αγώνας για ολοκληρωμένη αντιπλημμυρική προστασία. Το παράδειγμα του δήμου Θέρμης».

ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Σύσκεψη για την πανδημία και το «νέο ΕΣΥ»

Σύσκεψη με τη συμμετοχή υγειονομικών διοργανώνει η Τομεακή Επιτροπή Μαγνησίας του ΚΚΕ αύριο Σάββατο 13 Νοέμβρη, στις 6.30 το απόγευμα, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του «Μεταξουργείου» στο Βόλο, με θέμα: «Κριτική του ΚΚΕ στο σχέδιο για το "Νέο ΕΣΥ" και οι θέσεις του Κόμματος για την πανδημία».

Θα μιλήσει ο Γιώργος Λαμπρούλης, πνευμονολόγος, βουλευτής του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ