ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Οχτώβρη 2021
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΟΙ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΥΒΟΙΑΣ
Οργανώνουν την κάθοδο στην Αθήνα στις 6 Νοέμβρη

Το αγωνιστικό ραντεβού όλων των πληγέντων από φυσικές καταστροφές στις 12 μ. στο Σύνταγμα

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι προετοιμασίες της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Πυρόπληκτων Βόρειας Εύβοιας για το μεγάλο συλλαλητήριο στην Αθήνα το Σάββατο 6 Νοέμβρη, στις 12 μ. στο Σύνταγμα, που θα πραγματοποιηθεί σε συντονισμό με φορείς και Επιτροπές Αγώνα πληγέντων φυσικών καταστροφών από διάφορες περιοχές της χώρας.

Καθημερινά αντιπροσωπείες της Συντονιστικής και των Επιτροπών Αγώνα που έχουν στηθεί στα χωριά της περιοχής πραγματοποιούν εξορμήσεις, μοιράζοντας το κάλεσμα για το συλλαλητήριο από σπίτι σε σπίτι και άνθρωπο τον άνθρωπο. Ηδη τα πυρόπληκτα χωριά της Βόρειας Εύβοιας έχουν «στολιστεί» με τις αφίσες και τα πανό του συλλαλητηρίου, ενώ παράλληλα οι Επιτροπές Αγώνα συγκεντρώνουν και καταγράφουν συμμετοχές προκειμένου να προγραμματιστούν τα πούλμαν που θα αναχωρήσουν για το συλλαλητήριο της Αθήνας.

Την ίδια στιγμή η οργή και η αγανάκτηση φουντώνουν στον πυρόπληκτο λαό της Βόρειας Εύβοιας. Από τη μία τα ψέματα και η κοροϊδία της κυβέρνησης για αποζημιώσεις, μέτρα αναπλήρωσης του χαμένου εισοδήματος και άμεση έναρξη αντιπλημμυρικών έργων και από την άλλη η συνεχιζόμενη αντιλαϊκή πολιτική, που έρχεται να προσθέσει νέα βάσανα στα λαϊκά νοικοκυριά. Αντί για μέτρα που θα στηρίξουν την προσπάθεια του λαού της Βόρειας Εύβοιας να συνεχίσει να ζει στον τόπο του, η κυβέρνηση υποβαθμίζει σχολεία, αφήνει υποστελεχωμένα τα Κέντρα Υγείας και τα Περιφερειακά Ιατρεία.

Δίνοντας συνέχεια στις αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν την προηγούμενη βδομάδα ενάντια στην υποβάθμιση σχολικών μονάδων, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Κηρίνθου έχει προγραμματίσει νέα συνέλευση για σήμερα Πέμπτη, προκειμένου να σχεδιάσει τις επόμενες αγωνιστικές του δράσεις. Αντίστοιχες αντιδράσεις σημειώνονται στις Ροβιές και στο Πήλιο, καθώς και εκεί υποβαθμίζονται τα Δημοτικά Σχολεία.

ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΟΙ ΗΛΕΙΑΣ
Τελική ευθεία για τη συναυλία αλληλεγγύης το Σάββατο

Στην τελική ευθεία για την πραγματοποίηση της μεγάλης συναυλίας αλληλεγγύης με την Ρίτα Αντωνοπούλου, το Σάββατο στις 9 μ.μ. στο κλειστό γυμναστήριο του Πύργου, βρίσκεται η Συντονιστική Επιτροπή των Πυρόπληκτων της Ηλείας, που καθημερινά περιοδεύει στα χωριά του νομού, πραγματοποιώντας επαφές με τους κατοίκους.

Της συναυλίας θα προηγηθεί ομιλία του προέδρου της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων του νομού, μέλους της Συντονιστικής, Θανάση Βομπίρη, που προχτές παραχώρησε συνέντευξη Τύπου για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στις πυρόπληκτες περιοχές, σχεδόν τρεις μήνες μετά τις πυρκαγιές.

Οπως υπογραμμίζεται, άλλωστε, η κατάσταση όχι μόνο δεν βελτιώθηκε, αντιθέτως χειροτερεύει. Τις καταστροφές από τις φωτιές ακολούθησαν η εξευτελιστική τιμή στη σταφίδα (με πολλούς παραγωγούς να έχουν ζημιές και από τις πυρκαγιές), η δύσκολη κατάσταση με τους κτηνοτρόφους που παραμένουν χωρίς ζωοτροφές, οι αυξήσεις στην τιμή του ρεύματος, στα αγροεφόδια και βασικά καταναλωτικά αγαθά, ακόμη και οι συγχωνεύσεις τμημάτων στα σχολεία μέχρι και σε πυρόπληκτα χωριά, όπως στο Λάλα και το Πελόπιο.

Η συμμετοχή της Συντονιστικής Επιτροπής Ηλείας στην Πανελλαδική Επιτροπή των πληγέντων αλλά και η απόφαση για το συλλαλητήριο στις 6 Νοέμβρη στην Αθήνα αποτελούν τον επόμενο μεγάλο στόχο, για δικαίωση όλων στα αιτήματά τους και την παραμονή στον τόπο τους. «Να "βουλιάξουμε" το Σύνταγμα, με τη μαζική μας συμμετοχή, να διεκδικήσουμε όλα όσα μας ανήκουν», τονίζεται από την Επιτροπή, που ήδη συγκεντρώνει συμμετοχές.

Σε ό,τι αφορά τέλος τη μεθαυριανή συναυλία, η είσοδος για το κοινό θα είναι δωρεάν, ενώ μέλη της επιτροπής κατά την είσοδο θα συγκεντρώνουν τις προσφορές των συμμετεχόντων αλλά και των φορέων του νομού για την ενίσχυση των πυρόπληκτων.

Στον αγώνα και οι σεισμόπληκτοι της Κρήτης

Τη συμμετοχή της Συντονιστικής Επιτροπής Σεισμόπληκτων δήμου Μινώα Πεδιάδας στο συλλαλητήριο στην Αθήνα στις 6 Νοέμβρη, όπου θα πάρουν μέρος οι Επιτροπές Πληγέντων από φυσικές καταστροφές, αποφάσισε η Γραμματεία της. Παράλληλα, το επόμενο χρονικό διάστημα θα πραγματοποιήσει εξορμήσεις στα σεισμόπληκτα χωριά και θα διεξαγάγει συνελεύσεις με τους κατοίκους τους για τη συγκρότηση και άλλων επιτροπών.

Εξάλλου, πριν από λίγες μέρες συγκροτήθηκε η Γραμματεία της Συντονιστικής Επιτροπής Σεισμόπληκτων δήμου Μινώα Πεδιάδας και σε συνεδρίασή της αποφασίστηκε ο εξής σχεδιασμός: Συνάντηση με τον δήμαρχο Μινώα Πεδιάδας για ολόπλευρη ενημέρωση σχετικά με τα στοιχεία των ελέγχων των κτιρίων, την κατάσταση των αστέγων, την εγκατάσταση οικίσκων κ.λπ. Παρεμβάσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο Μινώα Πεδιάδας και στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης για τα οξυμένα προβλήματα των κατοίκων της περιοχής και τα ζητήματα κρατικής αρωγής. Συνάντηση με εργατικά σωματεία και άλλους φορείς για την οργάνωση της αλληλεγγύης στους πληγέντες. Παρεμβάσεις στα χωριά του δήμου Μινώα Πεδιάδας.

Επίσης, αποφασίστηκαν ο πανελλαδικός συντονισμός με τις Επιτροπές Πληγέντων από φυσικές καταστροφές και η συμμετοχή στο συλλαλητήριο στην Αθήνα στις 6 Νοέμβρη.

Τα βασικά αιτήματα της Συντονιστικής Επιτροπής προς τον κρατικό μηχανισμό είναι τα εξής: «Κάλυψη των άμεσων στεγαστικών αναγκών όλων των αστέγων, ιδιοκτητών και ενοικιαστών. Τοποθέτηση οικίσκων στα χωριά, με όλα τα αναγκαία συνοδά έργα, ως προσωρινή λύση. Στήριξη όλων των πληγέντων με χορήγηση μηνιαίου βοηθήματος για κάλυψη χαμένου εισοδήματος. Στήριξη των ανέργων. Απαλλαγή από ΕΝΦΙΑ, εισφορές, τέλη, νερό, ρεύμα. Απαγόρευση διακοπής σε ρεύμα, νερό, τηλέφωνο.

Αποζημίωση όλων των πληγέντων στο 100% της ζημιάς για όλα τα ακίνητα, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, χωρίς δάνεια, χωρίς να εξαιρεθούν ζημιές από τον σεισμό της 24/7. Καμία επιβάρυνση για μηχανικούς, κοστολόγια, παράβολα για να εκταμιευτούν τα χρήματα. Παράκαμψη της γραφειοκρατίας για αυθαίρετα. Ανοικοδόμηση και αποζημίωση των μαγαζιών στο Αρκαλοχώρι στα παλιά τετραγωνικά. Κατεδάφιση επικίνδυνων κατεδαφιστέων χωρίς επιβάρυνση των ιδιοκτητών.

Αντικειμενικοί έλεγχοι, όχι "πρασίνισμα" ακατάλληλων κτιρίων. Στήριξη της μόρφωσης, της υγείας και της πρόσβασης στον αθλητισμό των οικογενειών μας. Κάλυψη όλων των αναγκών λειτουργίας των σχολείων προσωρινά σε προκάτ. Στελέχωση - λειτουργία του Κέντρου Υγείας Αρκαλοχωρίου ως πολυδύναμου, ενίσχυση Αγροτικών Ιατρείων. Χώροι άθλησης και άλλοι ελεύθεροι χώροι για τη νεολαία της περιοχής. Δεν έχουμε εμπιστοσύνη στα παχιά λόγια για την "ανοικοδόμηση του Αρκαλοχωρίου" από τον πρωθυπουργό και άλλους πολιτικούς, που έχουν ευθύνη για την έλλειψη αντισεισμικής πρόληψης που κόστισε τα σπίτια και τα σχολειά μας.

Οχι σε λύσεις έξω από μας! Οχι σε λύσεις ενάντιά μας! Θέλουμε να μείνουμε στον τόπο μας, που ζήσαμε και μεγαλώσαμε, να τον φτιάξουμε καλύτερο από πριν. Τα σπίτια μας, τα μαγαζιά μας, τις περιουσίες και τα χωριά μας, τα θέλουμε για τα παιδιά μας την επόμενη μέρα, όχι για τα αρπακτικά και μεγάλα συμφέροντα που ορέγονται άλλα πράγματα για την περιοχή!».

ΠΑΜΕ
Καταγγέλλει την επίθεση στον αγωνιστή δικηγόρο

Την επίθεση που δέχτηκε προχτές ο δικηγόρος Βασίλης Αρχιμανδρίτης από αστυνομικούς των ΜΑΤ στο κέντρο της Αθήνας, επειδή διαμαρτυρήθηκε για την κακοποίηση διαδηλωτή, καταγγέλλει το ΠΑΜΕ.

«Ο Βασίλης Αρχιμανδρίτης είναι δικηγόρος που με συνέπεια στέκεται για χρόνια στο πλευρό του ταξικού εργατικού κινήματος, υπερασπίζοντας από το δικό του μετερίζι τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα τους, συμμετέχοντας σε όλους τους αγώνες του εργατικού - λαϊκού κινήματος. Αυτόν επέλεξαν να χτυπήσουν τα ΜΑΤ, επιδιώκοντας ταυτόχρονα να χτυπήσουν το μαχόμενο κίνημα των δικηγόρων, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση αφήνει ανενόχλητη τη μεγαλοεργοδοσία να ξετυλίγει όλες τις αντεργατικές μεθοδεύσεις που οδηγούν σε εγκλήματα, όπως στις προβλήτες της COSCO, και χτυπά χωρίς κανένα πρόσχημα όσους υπερασπίζονται τα δικαιώματα του λαού», αναφέρει στην ανακοίνωσή του.

«Αυτό που δεν ξέρουν η κυβέρνηση και οι μηχανισμοί της είναι ότι τέτοια περιστατικά μεγαλώνουν την οργή, αλλά και την αποφασιστικότητα των εργαζομένων να βάλουμε τέλος στην κυριαρχία των επιχειρηματικών ομίλων πάνω στις ζωές μας. Ο,τι κι αν κάνουν οι κυβερνήσεις τους, το εργατικό κίνημα έχει τη δύναμη να τσακίσει την αντιλαϊκή πολιτική και τον αυταρχισμό από τους κατασταλτικούς μηχανισμούς, να μείνουν κενό γράμμα οι νόμοι τους που έχουν στόχο τις δημοκρατικές ελευθερίες των εργαζομένων», τονίζει. Στην κατεύθυνση αυτή, καλεί τους εργαζόμενους να δώσουν την απάντησή τους με μαζική συμμετοχή στα συλλαλητήρια και στις απεργιακές συγκεντρώσεις που οργανώνονται το επόμενο διάστημα.

ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗΣ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑΣ
Διοικητική έρευνα ανακοίνωσε η αστυνομία

Μετά τη δημόσια κατακραυγή για περιστατικά αστυνομικής αυθαιρεσίας, η ΕΛ.ΑΣ. και η ηγεσία του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας αναγκάστηκαν να προχωρήσουν σε διοικητική έρευνα. Τα περιστατικά αυτά αφορούν τον τραυματισμό της βουλευτή του ΜέΡΑ25 Μαρίας Απατζίδη από αστυνομικό των ΜΑΤ σε διαδήλωση, το σπάσιμο τζαμαρίας καταστήματος από άλλον αστυνομικό των ΜΑΤ στα Εξάρχεια και την επίθεση που δέχτηκε επίσης στα Εξάρχεια ο δικηγόρος Βασίλης Αρχιμανδρίτης, με χτύπημα στο πρόσωπο, απωθήσεις με ασπίδες και ύβρεις από αστυνομικούς των ΜΑΤ, επειδή διαμαρτυρήθηκε για την κακοποίηση διαδηλωτή απ' αυτούς.

Ετσι, χτες ανακοινώθηκε από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής ότι έχει διαταχθεί «η διοικητική διερεύνηση περιστατικών που αναπαράγονται σε δημοσιεύματα του διαδικτύου και αφορούν σε καταγγελίες γυναίκας βουλευτή και δικηγόρου, καθώς και σε περιστατικό που αποτυπώνεται σε βιντεοληπτικό υλικό, όπου εμφαίνεται αστυνομικός να προβαίνει σε θραύση υαλοπίνακα πόρτας. Επιπρόσθετα, το βιντεοληπτικό υλικό από το περιστατικό θραύσης του υαλοπίνακα υποβλήθηκε από την Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών για ποινική αξιολόγηση».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ