ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Αυγούστου 2021
Σελ. /20
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ
Γεωπολιτικές κόντρες για τη διεθνή ναυτιλία

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--

Σε πεδίο έντονης αντιπαράθεσης γεωπολιτικών συμφερόντων ιδιαίτερα ανάμεσα σε ΗΠΑ με Κίνα, Ρωσία και Ιράν μετατράπηκε αργά το βράδυ της Δευτέρας η συζήτηση που διεξήχθη στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την ασφάλεια της διεθνούς ναυτιλίας.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν, επικέντρωσε τα πυρά του έναντι της Κίνας κατηγορώντας την ως βασική υπεύθυνη για την έξαρση «επικίνδυνων συμβάντων» μεταξύ σκαφών ειδικά στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και για «προβοκατόρικες ενέργειες που επιδιώκουν την προώθηση παράνομων αιτημάτων στη θάλασσα». Ισχυρίστηκε ότι είναι ευθύνη «των ΗΠΑ και άλλων χωρών να υπερασπιστούν τους κανόνες που όλοι συμφωνήσαμε να ακολουθούμε για να επιλύσουμε ειρηνικά τις θαλάσσιες διαφορές».

Σε επόμενο επίπεδο κατήγγειλε το Ιράν ως «υπεύθυνο» για την επίθεση σε ισραηλινό τάνκερ στις 29 Ιούλη ανοιχτά του Ομάν δίχως να παρουσιάσει την παραμικρή απόδειξη. Μετά αναφέρθηκε και σε άλλες χώρες που προβαίνουν κατά τη γνώμη του σε «παράνομες συμπεριφορές», συμπεριλαμβάνοντας σε αυτές την Κίνα, το Ιράν και τη Ρωσία, κατηγορώντας την τελευταία για ανάλογα συμβάντα σε Μαύρη Θάλασσα, Αζοφική Θάλασσα και Στενά Κερς.

Ο Κινέζος διπλωματικός επιτετραμμένος στον ΟΗΕ, Ντάι Μπινγκ, σηκώνοντας το «γάντι» της πρόκλησης, κατήγγειλε τις ΗΠΑ πως έχουν γίνει «η μεγαλύτερη απειλή για την ειρήνη και τη σταθερότητα» ειδικά στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας. Χαρακτήρισε την (προ ετών) απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου που δικαίωνε τις Φιλιππίνες έναντι της Κίνας σε θαλάσσια διαφιλονικούμενη περιοχή «άκυρη, μη δεσμευτική νομικά». Χαρακτήρισε την κατάσταση στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας «γενικά σταθερή» επισημαίνοντας τις προσπάθειες της Κίνας να φτιάξει έναν κοινό κώδικα συμπεριφοράς στη θάλασσα μεταξύ των 10 χωρών - μελών του ASEAN (Συνδέσμου χωρών της ΝΑ Ασίας). Κατηγόρησε επίσης τις ΗΠΑ πως δεν έχουν καμία αξιοπιστία, μεταξύ άλλων, επειδή δεν έχουν καν υπογράψει τη Διεθνή Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, που έχει τεθεί σε ισχύ από το 1994.

Η Ρωσία εκπροσωπήθηκε στο ανώτατο επίπεδο, από τον Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος απέφυγε τους οξείς τόνους και τις καταγγελίες διατηρώντας ένα χαμηλό σχετικά προφίλ. Ζήτησε «ειρηνική και υπεύθυνη χρήση των θαλασσών» προσθέτοντας πως η Ρωσία, ως ηγέτιδα δύναμη στη διεθνή ναυτιλία, κάνει πολλά για να διατηρήσει και να ενισχύσει την ασφάλειά της. Δήλωσε «παρών» προκειμένου η Ρωσία να συμβάλει, όπως είπε, στην ασφάλεια της διεθνούς ναυτιλίας σε Περσικό Κόλπο, Κόλπο της Γουινέας (όπου σημειώνονται τα τελευταία χρόνια οι περισσότερες πειρατικές επιθέσεις), Ατλαντικό Ωκεανό, όπου παρατηρείται, όπως πρόσθεσε, «αυξημένος αριθμός πειρατικών επιθέσεων και ένοπλων ληστειών στη θάλασσα».

Ενδιαφέρον παρουσίασε και η τοποθέτηση της Βρετανίας, που εκπροσωπήθηκε από τον υπουργό Αμυνας, Μπεν Ουάλας. Ο Ουάλας ανήγγειλε ότι η χώρα του ετοιμάζει μια νέα «Εθνική Στρατηγική Ναυτιλιακής Ασφάλειας». Δεν παρέλειψε (δίχως αποδείξεις) να κατηγορήσει το Ιράν ως υπεύθυνο για την επίθεση drone στο ισραηλινό τάνκερ «Mercer Street» στις 29 Ιούλη, ανοιχτά του Ομάν, θεωρώντας πως πρόκειται για «σαφή παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου από το Ιράν».

Ο Ινδός πρωθυπουργός, Ναρέντρα Μόντι, που είχε την προεδρία της συνεδρίασης, ανέφερε ότι η αύξηση προκλήσεων και έντασης παρατηρείται σε διαφιλονικούμενες θαλάσσιες περιοχές, όπου υπάρχει μείωση φυσικών πόρων και διεξάγονται ένοπλες συγκρούσεις (από πειρατεία έως τρομοκρατία). Στη δήλωση που εξέδωσε μετά τη λήξη της πολύωρης συνεδρίασης, κάλεσε όλες τις χώρες να εφαρμόσουν τους διεθνείς κώδικες ασφάλειας της ναυσιπλοΐας.

Επίθεση σε πλοίο στο λιμάνι της Λαττάκειας

Μερικές ώρες μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης για την ασφάλεια της διεθνούς ναυτιλίας σημειώθηκε (χτες, μετά τις 3 μ.μ. ώρα Ελλάδας) επίθεση αγνώστων σε εμπορικό σκάφος που είχε ελλιμενιστεί στο λιμάνι της Λαττάκειας στη Συρία. Η ισχυρή έκρηξη προκάλεσε σημαντικές υλικές ζημιές και σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες τον ελαφρύ τραυματισμό δύο ατόμων.

Το πλοίο φέρεται πως ήταν ιρανικό και εξετάζεται αν ήταν αντίποινα για την επίθεση με drone που σημειώθηκε στις 29 Ιούλη στο ισραηλινό τάνκερ «Mercer Street» ανοιχτά των Εμιράτων, με αποτέλεσμα τον θάνατο ενός Βρετανού σεκιουριτά και του Ρουμάνου καπετάνιου.

ΚΙΝΑ - ΡΩΣΙΑ
Ξεκίνησαν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις στη βόρεια Κίνα

Η Ρωσία και η Κίνα διεξάγουν από τη Δευτέρα μεγάλης κλίμακας κοινές στρατιωτικές ασκήσεις στη βόρεια και κεντρική Κίνα, με τη συμμετοχή άνω των 10.000 στρατιωτών, αεροσκαφών, οπλικών συστημάτων και οχημάτων, καθώς οι δύο χώρες εντείνουν τη συνεργασία τους και σε πολιτικό - στρατιωτικό επίπεδο εκτός από τον οικονομικό - ενεργειακό τομέα, προκαλώντας ανησυχία στη Δύση.

Τα γυμνάσια «Sibu/Cooperation-2021» στην επαρχία Νίνγκσια θα διαρκέσουν μέχρι την Παρασκευή, αποτελούν τις τέταρτες συνεχείς ασκήσεις Πεκίνου - Μόσχας και τις πρώτες σε κινεζικό έδαφος, όπου Ρώσοι στρατιώτες χρησιμοποιούν για πρώτη φορά κινεζικά όπλα. Ρωσία και Κίνα διεξάγουν κοινά γυμνάσια από το 2005.

Οι ασκήσεις επικεντρώνονται στη σταθερότητα στη γειτονική Κεντρική Ασία, καθώς η κατάσταση ασφαλείας στην Ευρασία συνεχίζει να αλλάζει, ενώ οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν «τραντάζουν» την ευρύτερη περιοχή. Ρωσία και Κίνα δήλωσαν πρόσφατα σε συνάντηση του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης ότι θα πρωτοστατήσουν και στρατιωτικά στην Κεντρική Ασία, μεταξύ άλλων και για να εμποδίσουν τις επιδιώξεις των ΗΠΑ να δημιουργήσουν βάσεις σε χώρες αυτής της περιοχής.

Η Μόσχα έστειλε μαχητικά αεροσκάφη «Sukhoi-Su-30SM», μηχανοκίνητες ομάδες Πεζικού και συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας στα γυμνάσια, που επικεντρώνονται στην αντιτρομοκρατία, ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Αμυνας.

Σύμφωνα με το κινεζικό υπουργείο Αμυνας, στόχος των ασκήσεων είναι η «εδραίωση της συνεργασίας» και η «διατήρηση της περιφερειακής ειρήνης και ασφάλειας», εστιάζοντας στην αντιτρομοκρατία και δημιουργώντας ένα κοινό κέντρο διοίκησης για καλύτερη συνεργασία σε κοινές αναγνωρίσεις, έγκαιρες προειδοποιήσεις, κοινά χτυπήματα και στην αντιμετώπιση ηλεκτρονικών επιθέσεων.

ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
Επίσκεψη του διευθυντή της CIA

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Η αύξηση της έντασης που προκαλούν εδώ και καιρό οι επιθέσεις των ισραηλινών κατοχικών αρχών και Εβραίων εποίκων στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, αλλά και η πρόσφατη ένταση στα σύνορα Ισραήλ - Λιβάνου, με την «ανταλλαγή» ρουκετών και όλμων, φαίνεται πως δίνουν νέο έναυσμα στις ΗΠΑ για να ενισχύσουν τον ρόλο τους στην περιοχή.

Ο διευθυντής της CIA Μπιλ Μπερνς αναμένεται σήμερα Τετάρτη στο Ισραήλ και στη Ραμάλα της Δυτικής Οχθης, όπου έχει την έδρα της η Παλαιστινιακή Αρχή, προκειμένου να πραγματοποιήσει διαδοχικές συναντήσεις με Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους αξιωματούχους.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι οι συνομιλίες με τον Μπερνς θα αφορούν κυρίως - αλλά όχι μόνο - τις νέες διαπραγματεύσεις Αμερικανών και Ιρανών στη Βιέννη για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, την πιθανή επαναφορά των ΗΠΑ στη σχετική Διεθνή Συμφωνία του 2015 και την πολιτική των ΗΠΑ ενόψει της νέας κυβέρνησης στο Ιράν υπό τον Πρόεδρο Εμπραχίμ Ραϊσί.

Στη συνέχεια ο Μπερνς θα μεταβεί στη Ραμάλα και θα συναντηθεί με τον επικεφαλής των παλαιστινιακών αρχών ασφαλείας, Ματζίντ Φάρατζ, και τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Μαχμούτ Αμπάς.

Τραυματισμός Παλαιστίνιας στη Ναμπλούς

Νωρίτερα, αργά το βράδυ της Δευτέρας, Ισραηλινοί στρατιώτες πυροβόλησαν και τραυμάτισαν μία Παλαιστίνια, με τη δικαιολογία ότι επιχείρησε να τους επιτεθεί με μαχαίρι.

Η γυναίκα υπέστη σοβαρά τραύματα στον κορμό και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της περιοχής.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Αξιωματούχοι του FBI «δεσμεύτηκαν» να εξετάσουν εκ νέου τα άκρως απόρρητα έγγραφα που συντάχθηκαν στο πλαίσιο των ερευνών για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτέμβρη του 2001, ώστε να αποφασίσουν αν κάποια θα μπορούσαν να αποχαρακτηριστούν. Η «δέσμευση» έρχεται υπό την έντονη πίεση οικογενειών των χιλιάδων θυμάτων, που κατηγορούν πλέον τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν ότι αθετεί την υπόσχεσή του να υπάρξει περισσότερη διαφάνεια σχετικά με τον ρόλο ορισμένων χωρών στις επιθέσεις του 2001, με πρώτη τη Σαουδική Αραβία.

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Ο πρέσβης των ΗΠΑ στη Βαγδάτη, Μάθιου Τόλερ, πρότεινε να γίνει το Ιράκ Ομοσπονδία με αυτόνομη κουρδική περιοχή. Η δημιουργία μιας τέτοιας οντότητας είναι ο καλύτερος τρόπος «αντιμετώπισης του ζητήματος του πλουραλισμού» στο Ιράκ, υποστήριξε.

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.-- Το Ινστιτούτο Μελετών για την Ανάπτυξη και την Ειρήνη (Indepaz) της Κολομβίας καταγγέλλει μία ακόμα δολοφονία λαϊκού αγωνιστή, την 106η για φέτος, και αναφέρει ότι οι λαϊκοί αγωνιστές - θύματα της κρατικής και παρακρατικής τρομοκρατίας έχουν φτάσει τους 1.222 από την υπογραφή της λεγόμενης ειρηνευτικής συμφωνίας του 2016 με το αντάρτικο των FARC, ανάμεσά τους και 281 αντάρτες. Μόνο μέσα στο 2021 έχουν σημειωθεί 65 δολοφονίες αγωνιστών, μαζί με συγγενείς ή συνεργάτες τους. Τελευταίο θύμα ήταν ο πρώην αντάρτης Ερνάν Βάσκες, που σπούδαζε Ιατρική στην Κούβα και δολοφονήθηκε χτες στην περιοχή Κακετά όπου πραγματοποιούσε επίσκεψη.

ΚΟΝΑΚΡΙ.-- Το πρώτο κρούσμα της νόσου του αιμορραγικού ιού Μάρμπουργκ, που θεωρείται ιδιαίτερα μολυσματική, καταγράφηκε στη Γουινέα. Θεωρείται το πρώτο κρούσμα στη Δυτική Αφρική και εντοπίστηκε πριν περάσουν δύο μήνες αφότου η Γουινέα κήρυξε το τέλος της επιδημίας Εμπολα, που είχε ξεσπάσει στις αρχές του 2021. Η ασθένεια του ιού Μάρμπουργκ εκδηλώνεται ξαφνικά, με υψηλό πυρετό, έντονες κεφαλαλγίες και αδιαθεσία.

ΠΕΚΙΝΟ - ΟΤΑΒΑ.-- Η θανατική ποινή που επιβλήθηκε πρωτοδίκως στον Καναδό Μάικλ Σπέιβορ για διακίνηση ναρκωτικών επικυρώθηκε χτες από κινεζικό εφετείο, με φόντο τη συνεχιζόμενη διπλωματική κρίση μεταξύ του Πεκίνου και της Οτάβας, που οξύνθηκε μετά τη σύλληψη της οικονομικής διευθύντριας και κόρης του ιδρυτή της κινεζικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών «Huawei», ύστερα από απαίτηση των ΗΠΑ.

ΗΠΑ
Ψηφίστηκε από τη Γερουσία νομοσχέδιο για υποδομές σε δίκτυα

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Μετά από πολύμηνα σκληρά παζάρια, το νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό βασικών υποδομών των ΗΠΑ - όπως δίκτυα τηλεπικοινωνιών, ηλεκτροδότησης, υδροδότησης, οδικών αξόνων - ύψους περίπου ενός τρισ. δολαρίων εξασφάλισε τις ψήφους 50 γερουσιαστών που απαιτούνταν (σε σύνολο 100). Στη συνέχεια το νομοσχέδιο αναμένεται να προωθηθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων, προκειμένου να τεθεί προς ψήφιση.

Ακολούθως, βουλευτές και γερουσιαστές του Δημοκρατικού Κόμματος αναμένεται να προωθήσουν ξεχωριστό νομοσχέδιο για άλλες υποδομές, αλλά και για την υποτιθέμενη στήριξη οικογενειών, της Υγείας, της Παιδείας κ.λπ., ύψους περίπου 3,5 τρισ. δολαρίων. Υποτίθεται ότι ένα μέρος του θα χρηματοδοτηθεί από την «αύξηση» της φορολογίας πλούσιων Αμερικανών (με ετήσια εισοδήματα άνω των 400.000 δολαρίων) και μεγάλων πολυεθνικών, ωστόσο είναι βέβαιο ότι η μερίδα του λέοντος των 3,5 τρισ. θα ωφελήσει εγχώρια μονοπώλια, στο πλαίσιο της ενίσχυσής τους απέναντι στον ανταγωνισμό από την Κίνα, τη Ρωσία αλλά και την ΕΕ.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ