ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Αυγούστου 2021
Σελ. /20
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Συνεχίζεται η επέλαση των Ταλιμπάν

Σήμερα στην Ντόχα τα ενδοϊμπεριαλιστικά παζάρια ΗΠΑ, Ρωσίας, Κίνας, Πακιστάν και άλλων «παικτών»

Χιλιάδες είναι οι εκτοπισμένοι από τις συγκρούσεις στο Αφγανιστάν

Copyright 2021 The Associated

Χιλιάδες είναι οι εκτοπισμένοι από τις συγκρούσεις στο Αφγανιστάν
Καθώς οι Ταλιμπάν συνεχίζουν την επέλαση στα μεγάλα αστικά κέντρα και ήδη ελέγχουν 7 από τις 34 πρωτεύουσες επαρχιών στο βόρειο, στο δυτικό και στο νότιο Αφγανιστάν, οι μάχες με τον κυβερνητικό στρατό δίνονται για την υπεράσπιση της Μαζάρ-ι-Σαρίφ, της μεγαλύτερης πόλης του βόρειου Αφγανιστάν, η πτώση της οποίας θα κατάφερνε συντριπτικό πλήγμα στην αφγανική κυβέρνηση.

Χτες οι Ταλιμπάν κατέλαβαν τη Φάρα, πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας στο δυτικό Αφγανιστάν, την έβδομη πρωτεύουσα σε πέντε μέρες.

Η επέλαση των Ταλιμπάν και οι μάχες με τον κυβερνητικό στρατό εντάθηκαν από τον περασμένο Μάη, όταν οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την απόσυρση των αμερικανικών και ΝΑΤΟικών στρατιωτικών δυνάμεων, μετά από απευθείας διαπραγματεύσεις και συμφωνία με τους Ταλιμπάν. Σε διαπραγματεύσεις με τους Ταλιμπάν βρίσκεται και η Κίνα, ενώ η Ρωσία θεωρεί βέβαιη τη συμμετοχή τους σε μια μελλοντική κυβέρνηση.

Το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι η κατάσταση ασφαλείας στο Αφγανιστάν «δεν βαίνει προς τη σωστή κατεύθυνση», αλλά πρόσθεσε ότι οι αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας έχουν την ικανότητα να πολεμήσουν τους Ταλιμπάν.

Παράλληλα εξελίσσονται τα ενδοϊμπεριαλιστικά παζάρια και σήμερα συναντιέται στην Ντόχα η διευρυμένη τρόικα (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Πακιστάν) για το Αφγανιστάν.

Ο Αμερικανός ειδικός επιτετραμμένος για το Αφγανιστάν, Ζαλμάι Χαλιλζάντ, αναχώρησε για το Κατάρ, όπου θα ασκήσει «πίεση στους Ταλιμπάν να σταματήσουν τη στρατιωτική επίθεση και να διαπραγματευτούν πολιτική επίλυση» της σύγκρουσης, και «να υπάρξει δέσμευση ότι δεν θα αναγνωριστεί μια κυβέρνηση που θα επιβληθεί διά της βίας», ανακοίνωσε το ΥΠΕΞ των ΗΠΑ.

Το NATO, μετά από δεκαετίες ιμπεριαλιστικής επέμβασης στο Αφγανιστάν, εξέφρασε «βαθιά ανησυχία» για «τα υψηλά επίπεδα βίας που προκαλεί η στρατιωτική επίθεση των Ταλιμπάν», όπως δήλωσε αξιωματούχος. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Ταλιμπάν «ποτέ δεν θα αναγνωριστούν από τη διεθνή κοινότητα, εάν απορρίψουν την πολιτική διαδικασία και προσπαθήσουν να καταλάβουν τη χώρα διά της βίας. Πρέπει να σταματήσουν τις επιθέσεις και να λάβουν μέρος στις ειρηνευτικές συνομιλίες καλόπιστα».

Χτες ολοκληρώθηκαν και οι πενθήμερες κοινές στρατιωτικές ασκήσεις Ρωσίας - Τατζικιστάν - Ουζμπεκιστάν περίπου 20 χλμ. από τα σύνορα Τατζικιστάν - Αφγανιστάν, καθώς οι Ταλιμπάν καταλαμβάνουν βόρειες επαρχίες γειτονικές με την Κεντρική Ασία και «η κατάσταση στο Αφγανιστάν είναι απρόβλεπτη», όπως τόνισε ο υπουργός Αμυνας του Τατζικιστάν.

Μάλιστα στις ασκήσεις χρησιμοποιήθηκαν νέα ρωσικά πυροβόλα όπλα, φλογοβόλα και εκτοξευτές πυραύλων εδάφους - αέρος, τα οποία θα παραμείνουν στο Τατζικιστάν.

Παράλληλα, μετά τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, και η Γερμανία - που είχε τις δεύτερες μεγαλύτερες στρατιωτικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν - ανακοίνωσε ότι «εντείνει τις προσπάθειες» για να υποδεχθεί για λόγους ασφαλείας Αφγανούς που είχαν εργαστεί για τις γερμανικές Ενοπλες Δυνάμεις στο Αφγανιστάν. Υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 1.000 ντόπιοι είχαν εργαστεί για την υποστήριξη των γερμανικών στρατευμάτων.

Η ελληνική και άλλες κυβερνήσεις ζητούν συνέχιση των απελάσεων

Την ώρα που η ύπατη αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα δήλωνε πως αναφέρονται «παραβιάσεις που ενδέχεται να αποτελούν εγκλήματα πολέμου ή εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», χιλιάδες άμαχοι έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες είναι εκτοπισμένοι, η Ελλάδα και άλλα 5 μέλη της ΕΕ (Γερμανία, Βέλγιο, Ολλανδία, Αυστρία, Δανία) με επιστολή προς την Κομισιόν ζητούσαν να μη σταματήσουν οι απελάσεις μεταναστών προς το Αφγανιστάν από την ΕΕ.

«Το ότι κάποιες περιοχές της χώρας δεν είναι ασφαλείς δεν συνεπάγεται αυτόματα ότι κάθε υπήκοος του Αφγανιστάν δικαιούται προστασία», δήλωσε ο Βέλγος υπουργός Μετανάστευσης Σαμί Μαντί.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα απαντήσει «εν ευθέτω χρόνω» και υπενθυμίζει ότι κάθε απόφαση επιστροφής είναι «εθνική» και «μεμονωμένη», και φυσικά «σύμφωνη με την ευρωπαϊκή νομοθεσία». Το θέμα ενδέχεται να συζητηθεί σε διάσκεψη των υπουργών Εσωτερικών την επόμενη Τετάρτη, 18 Αυγούστου.

«Βλέπουμε κατεστραμμένα σπίτια, ιατρικό προσωπικό και ασθενείς να αντιμετωπίζουν φοβερούς κινδύνους, νοσοκομεία, υποδομές ηλεκτροδότησης και υδροδότησης να καταστρέφονται», ανέφερε ο επικεφαλής της αποστολής της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (ICRC) στο Αφγανιστάν, ενώ από τις αρχές Αυγούστου έχουν νοσηλευτεί στις κλινικές της οργάνωσης πάνω από 4.000 άνθρωποι.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ τουλάχιστον 241.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από τον Μάη, ενώ αναφέρει καταστροφή κατοικιών, σχολείων και κλινικών και χρήση μεγάλου αριθμού αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών.

ΑΡΜΕΝΙΑ - ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ
Παραμένει η ένταση για τον καθορισμό των συνόρων

Ρώσοι συνοριοφύλακες αναπτύχθηκαν στα σύνορα των δύο κρατών

Η Αρμενία «διατηρεί το δικαίωμα να επιλύσει με τη βία την κατάσταση στα σύνορα» με το Αζερμπαϊτζάν, δήλωσε ο Αρμένιος υπουργός Αμυνας, Αρσάκ Καραπετιάν, σε συνάντηση που είχε με τον γενικό γραμματέα του «αμυντικού συμφώνου» Οργανισμός Συνθήκης για τη Συλλογική Ασφάλεια (CSTO), Στάνισλαβ Ζας.

«Από τον Μάη οι Ενοπλες Δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν έχουν διεισδύσει στο κυρίαρχο έδαφος της Αρμενίας σε δύο κατευθύνσεις. Υποστηρίζουμε την ειρήνη και δεν θέλουμε ένταση στα σύνορά μας, αλλά δεν θα δεχτούμε να παραβιάζονται τα σύνορα της Αρμενίας», πρόσθεσε ο Καραπετιάν. Μετά τη λήξη του πολέμου στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, τον περασμένο Νοέμβρη, με διαμεσολάβηση της Ρωσίας, προέκυψαν σύνορα μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν τα οποία παραμένουν ακαθόριστα.

Ταυτόχρονα, εξέφρασε «λύπη» για το γεγονός ότι «οι μηχανισμοί απόκρισης του CSTO» - τα μέλη του οποίου «δεσμεύονται» να αλληλοϋποστηρίζουν στρατιωτικά σε περίπτωση επίθεσης - «δεν αντιστοιχούν στην εξέλιξη της επιχειρησιακής κατάστασης». Ο γγ του CSTO ισχυρίστηκε ότι οι συνοριακές διαφορές μπορούν να επιλυθούν με διάλογο και αυτή είναι η καλύτερη επιλογή για όλες τις πλευρές.

Χτες, ο Αρμένιος υπουργός Αμυνας επισκέφτηκε τη Μόσχα όπου συναντήθηκε με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Σόιγκου.

Στο μεταξύ, ρωσικές «ειρηνευτικές» δυνάμεις σταθμεύουν στα σύνορα Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν από την περασμένη βδομάδα, όπου εδώ και μήνες σημειώνονται επεισόδια έντασης ακόμη και με νεκρούς ή τραυματίες. Οι ρωσικές δυνάμεις ελέγχου των συνόρων έχουν αναπτυχθεί στην επαρχία Ταβούζ, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η κατασκευή υλικοτεχνικής υποστήριξης και διαμονής σε μια «διαδικασία στο πλαίσιο της αρμενικής - ρωσικής συνεργασίας». Επιπλέον, στο πλαίσιο της «ειρηνευτικής συμφωνίας» για το Ναγκόρνο Καραμπάχ περίπου 2.000 Ρώσοι στρατιώτες βρίσκονται στην περιοχή ως «εγγυητές ασφαλείας».

Ενταση επικρατεί και γύρω από τον «αυτοδιοικούμενο θύλακα» Ναχιτσεβάν, που ενδέχεται να αποτελέσει τη νέα μελλοντική εστία σύγκρουσης Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν.

ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ - ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ
Χιλιάδες μετανάστες «μπαλάκι» στις γεωπολιτικές αντιθέσεις

Συνεχίζεται η ένταση στα σύνορα Λιθουανίας - Λευκορωσίας, σε μια ακόμη περίπτωση «εργαλειοποίησης» της μετανάστευσης στο πλαίσιο ευρύτερων γεωπολιτικών αντιπαραθέσεων, που δεν αποκλείεται να πυροδοτήσει ακόμη και ένοπλες συγκρούσεις.

Μέσα σε μια βδομάδα, η κρατική συνοριοφυλακή της Λιθουανίας επαναπροώθησε στη Λευκορωσία περίπου 1.300 μετανάστες, σύμφωνα με το λιθουανικό υπουργείο Εσωτερικών.

Οι Λιθουανοί συνοριοφύλακες εξουσιοδοτήθηκαν την περασμένη βδομάδα από την κυβέρνηση να χρησιμοποιούν βία απέναντι σε μετανάστες - οι περισσότεροι Ιρακινοί - που περνούν τα λευκορωσικά σύνορα. Η κυβέρνηση της Λιθουανίας κατηγορεί τη Λευκορωσία ότι ενθαρρύνει τους μετανάστες να περάσουν στην επικράτειά της ως αντίποινα στις κυρώσεις.

Πάνω από 4.100 μετανάστες κρατούνται στα σύνορα Λιθουανίας - Λευκορωσίας από τις αρχές του έτους, 50 φορές περισσότεροι από ό,τι το 2020, ενώ η κρατική τηλεόραση της Λευκορωσίας προβάλλει αναφορές μελανιασμένων και ξυλοκοπημένων μεταναστών. Την περασμένη Τετάρτη μεταδόθηκε ότι ένας Ιρακινός πέθανε από τραύματα.

Από την πλευρά του, ο Λευκορώσος Πρόεδρος, Αλεξάντερ Λουκασένκο, δήλωσε ότι οι μετανάστες που απομακρύνθηκαν από τους Λιθουανούς δεν θα επιτραπεί να επιστρέψουν στη Λευκορωσία, ενώ οι Λευκορώσοι συνοριοφύλακες «έχουν λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αποτρέψουν τις προκλήσεις της Λιθουανίας και τις παράνομες εισόδους».

Σε απάντηση των κυρώσεων της ΕΕ κατά της Λευκορωσίας, το Μινσκ δήλωσε τον Ιούνη ότι αναστέλλει τη συμφωνία επανεισδοχής με την ΕΕ, που το δεσμεύει να υποδεχτεί παράνομους μετανάστες που εισέρχονται στην ΕΕ από λευκορωσικό έδαφος.

Η Βαγδάτη ανακοίνωσε ότι αναστέλλει «προσωρινά» τις πτήσεις προς τη Λευκορωσία και κάλεσε τους Ιρακινούς πολίτες «να μην πέσουν στην παγίδα» της εμπορίας ανθρώπων. Η απόφαση πάρθηκε μετά από τηλεφωνική συνομιλία του Ιρακινού ΥΠΕΞ, Φουάντ Χουσέιν, με τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, και τους ομολόγους του της Λιθουανίας και της Λετονίας.

ΗΠΑ - ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ
Ιράν, Περσικός και Υεμένη στο επίκεντρο συζήτησης

ΡΙΑΝΤ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Την περιφερειακή ασφάλεια στον Περσικό Κόλπο και στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, την πρόσφατη επίθεση σε ισραηλινό τάνκερ ανοιχτά των Εμιράτων, τις κινήσεις για εκεχειρία στην Υεμένη αλλά και τα «ανθρώπινα δικαιώματα» στη Σαουδική Αραβία συζήτησαν προχτές βράδυ οι υπουργοί Εξωτερικών ΗΠΑ, Αντονι Μπλίνκεν, και Σαουδικής Αραβίας, Φαϊζάλ μπιν Φαρχάν αλ Σαούντ, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Συζήτησαν επίσης τρόπους περαιτέρω ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας στην ασφάλεια, την υποστήριξη της Σαουδικής Αραβίας για «συνολική ειρήνευση» στην Υεμένη, αλλά και την ανάγκη άμεσων βημάτων για να μετριαστεί η ανθρωπιστική κρίση στη φτωχότερη χώρα της Αραβικής Χερσονήσου που έχει ισοπεδωθεί από την ιμπεριαλιστική επίθεση της Σαουδικής Αραβίας εδώ και περίπου 6 χρόνια.

«Ο υπουργός Μπλίνκεν έδωσε έμφαση στην ανάγκη προόδου στα ανθρώπινα δικαιώματα», προστίθεται στην ανακοίνωση, επαναλαμβάνοντας το περιεχόμενο ανακοίνωσης που είχε εκδοθεί τον Ιούλη, μετά τις συνομιλίες που είχε ο Σαουδάραβας υφυπουργός Αμυνας στην Ουάσιγκτον με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ