Τη στήριξή της εκφράζει η «Λαϊκή Συσπείρωση»
Στην κινητοποίηση παρευρέθηκαν ο Σωτήρης Αβραμόπουλος, περιφερειακός σύμβουλος και επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Κεντρικής Μακεδονίας, και ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Δήμου Θεσσαλονίκης, δηλώνοντας τη συμπαράστασή τους στην κινητοποίηση και στην απεργία των αρχαιολόγων, ενώ ταυτόχρονα ζήτησαν την επιτάχυνση και άμεση ολοκλήρωση του Μετρό χωρίς επιπλέον αποζημιώσεις για τον ανάδοχο. Πιο συγκεκριμένα, σε κοινή τους δήλωση αναφέρουν:
«Εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας στην κινητοποίηση - απεργία των έκτακτων και μόνιμων αρχαιολόγων και συνολικά στα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων στην κατασκευή του Μετρό.
Ο Σταθμός Βενιζέλου πρέπει να ολοκληρωθεί με τα αρχαία να παραμείνουν στον χώρο, να αναδειχθούν μουσειογραφικά επιτόπου, με κατάλληλη διεπιστημονική μελέτη και χρηματοδότηση από την κατασκευαστική κοινοπραξία. Για να προχωρήσει αυτό χρειάζεται η κινητοποίηση όλου του απαραίτητου επιστημονικού και τεχνικού δυναμικού, και βεβαίως ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Η σημερινή τραγική κατάσταση, να μην έχει ολοκληρωθεί η βασική γραμμή του Μετρό δεκαπέντε ολόκληρα χρόνια μετά την έναρξη κατασκευής, αλλά και να προωθείται μια "λύση" για τις αρχαιότητες που σύμφωνα με τοποθετήσεις επιστημονικών φορέων τις θέτει σε πολύ μεγάλο κίνδυνο, δεν έπεσε από τον ουρανό.
Μεγάλες ευθύνες έχει φυσικά η κυβέρνηση της ΝΔ, ενώ αναδεικνύονται σε κάθε φάση οι διαχρονικές ευθύνες από την αρχική επιλογή κατασκευής του έργου με τη μέθοδο μελέτης - κατασκευής που οδήγησε στην πρακτική "βλέποντας και κάνοντας". Ευθύνες έχει και η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που δεν διασφάλισε την ολοκληρωμένη και έγκαιρη προώθηση της κατασκευής του Σταθμού με τα αρχαία να παραμένουν στον χώρο, ενώ συνολικότερα άσκησε πολιτική στήριξης των κατασκευαστικών και άλλων ομίλων σε βάρος των εργαζομένων του έργου και του λαού γενικότερα. Τέλος, το δικό τους μερίδιο ευθύνης έχουν και οι διοικήσεις σε Περιφέρεια και δήμο, οι οποίες στηρίζουν σε κάθε φάση τις κεντρικές πολιτικές επιλογές που οδηγούν σε αδιέξοδα και μεγάλη επιβάρυνση του λαού της περιοχής.
Διεκδικούμε, εκτός από την εφαρμογή της βέλτιστης λύσης για τον Σταθμό Βενιζέλου με την παραμονή των αρχαίων στον χώρο, την επιτάχυνση και άμεση ολοκλήρωση του Μετρό χωρίς επιπλέον αποζημιώσεις για τον ανάδοχο, που "ματώνουν" τον λαό μας, προσλήψεις και διασφάλιση εργασιακών δικαιωμάτων όλων των εργαζομένων όλων των ειδικοτήτων στο έργο, συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τις απαραίτητες επεκτάσεις, όπως αυτή προς τα δυτικά της πόλης. Και, βεβαίως, πραγματική ενίσχυση του ΟΑΣΘ, για να αναπνεύσει η πόλη μέχρι να αρχίσουν κάποια στιγμή να κινούνται οι συρμοί του Μετρό».
Την παράσταση παρακολούθησαν και ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Βάλσαμος Συρίγος, μέλος της ΚΕ, και ο γνωστός μουσικοσυνθέτης Μιχάλης Τρανουδάκης.
Ο Ευριπίδης γράφει και παρουσιάζει τις «Τρωάδες» στα Μεγάλα Διονύσια το 415 π.Χ. Το έργο είναι ένα αμείλικτο «κατηγορώ» για τις φρικαλεότητες του πολέμου και ένα σπαρακτικό αίτημα για αλληλεγγύη και ανθρωπισμό. Είναι ένα έργο με φόντο τον πόλεμο, όχι μόνο εξαιτίας της θεματικής του αλλά και λόγω της ιστορικής περιόδου κατά την οποία γράφτηκε: Μόλις είχε διαπραχθεί από τους Αθηναίους μία από τις σκληρότερες γενοκτονίες της αρχαιότητας, η καταστροφή της Μήλου και η σφαγή των Μηλίων.
Τη σκηνοθεσία της παράστασης έχει επιμεληθεί η Νάγια Μητσάκου, τη μουσική ο Νίκος Μόσχος, την κίνηση και χορογραφία η Αννα Λιανοπούλου και τα σκηνικά ο Στράτος Σαραντίδης.
Αυτό το Σάββατο, στις 9 το βράδυ, στο θέατρο του Αττικού Αλσους «Κατίνα Παξινού» θα δοθεί η τελευταία παράσταση για το καλοκαίρι. Η είσοδος είναι ελεύθερη.
Ανακοινώθηκαν τα Κρατικά Λογοτεχνικά Βραβεία 2020, για τις εκδόσεις 2019, από τη Διεύθυνση Γραμμάτων του υπουργείου Πολιτισμού.
Το Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων για το έτος 2020 απονεμήθηκε στην Τζένη Μαστοράκη για τη συνολική της προσφορά στα Γράμματα.
Τα υπόλοιπα βραβεία που απονεμήθηκαν είναι τα εξής: Το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος στον Ηλία Μαγκλίνη για το έργο «Είμαι όσα έχω ξεχάσει. Μια αληθινή ιστορία» («Μεταίχμιο»). Το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος - Νουβέλας στον Αχιλλέα ΙΙΙ για το έργο «Παραχαράκτης» («Νεφέλη») και στον Μιχάλη Μακρόπουλο για το «Μαύρο νερό» («Κίχλη»). Το Κρατικό Βραβείο Ποίησης στον Γιάννη Αντιόχου για το «Αυτός, ο κάτω ουρανός» («Ικαρος»). Το Κρατικό Βραβείο Δοκιμίου - Κριτικής στον Κώστα Ιωαννίδη για το «Μία "υπερόχως νόθος" τέχνη: ποιητικές της φωτογραφίας. Τέλη 19ου - αρχές 20ού αιώνα» («Futura»). Το Κρατικό Βραβείο Μαρτυρίας - Bιογραφίας - Χρονικού - Ταξιδιωτικής Λογοτεχνίας στον Κωνσταντίνο Πουλή για το «Απ' το αλέτρι στο smartphone. Συζητήσεις με τον πατέρα μου» («Μελάνι»). Το Κρατικό Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Συγγραφέα στην Ηλέκτρα Λαζάρ για το «Αγια νήπια» («Απαρσις») και στον Μιχάλη Μαλανδράκη για το «Patriot» («Πόλις»). Το Ειδικό Κρατικό Βραβείο 2020 στον Μάνο Ραγιάδη για το «Αγόρι» («Bibliotheque»). Τιμητική Διάκριση απονεμήθηκε στα περιοδικά «Πρεβεζάνικα Χρονικά» και «Απόπλους».
Το Κρατικό Βραβείο Παιδικού Λογοτεχνικού Βιβλίου στον Γιώργο Παναγιωτάκη για το έργο με τίτλο «Ο Ισιντόρ και το φεγγάρι» («Πατάκη»). Το Κρατικό Βραβείο Εφηβικού - Νεανικού Λογοτεχνικού Βιβλίου στον Νίκο Πουρσανίδη για το «Πέρα από το δάσος & Η μαγεμένη καρυδιά» («Καλειδοσκόπιο») και στην Μελίνα Σιδηροπούλου για το έργο με τίτλο «Ηλιος με μουστάκια» («Καλειδοσκόπιο»).
Το Κρατικό Βραβείο Εικονογραφημένου Παιδικού Βιβλίου απονέμεται κατά πλειοψηφία στην εικονογράφο Χρύσω Χαραλάμπους και στον συγγραφέα Δημήτρη Μπασλάμ για το έργο με τίτλο «Το πουλόβερ» («Καλειδοσκόπιο»). Το Κρατικό Βραβείο Βιβλίου Γνώσεων για παιδιά στην Ροδούλα Παππά για το «Πώς φτιάχνεται ένα παιδικό βιβλίο και οι συνέπειες για το περιβάλλον μας» («Νεφέλη»).
Το Κρατικό Βραβείο Απόδοσης Εργου της Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας στα Νέα Ελληνικά στον Σταμάτη Ευ. Μπουσέ για τη μετάφραση του «Ρητόρων Διδάσκαλος» του Λουκιανού («Gutenberg»). Το Κρατικό Βραβείο Μετάφρασης Εργου Ελληνικής Λογοτεχνίας σε Ξένη Γλώσσα στην Maria Caracausi για τη μετάφραση του «Ghiannis Ritsos, Bianche macule sopra il biancο» («Torri del Vento», Palermo) και στην Paola Maria Minucci για τη μετάφραση του «Konstandinos P.Kavafis, Tutte le poesie» («Donzelli», Roma). Το Κρατικό Βραβείο Μετάφρασης Εργου Ξένης Λογοτεχνίας στην Ελληνική Γλώσσα στην Ρίτα Κολλαϊτη για τη μετάφραση του «Ανάστροφα του HUYSMANS-K.J.» («Στερέωμα»).
Η Μ. Λυμπεροπούλου γεννήθηκε το 1940. Εζησε και μεγάλωσε στα Πατήσια. Παράλληλα με τις σπουδές της στη Νομική, σπούδασε, κρυφά από τους γονείς της, και υποκριτική στο Θέατρο Τέχνης του Καρόλου Κουν. Ευτύχησε να θητεύσει στο πλευρό του Κουν ερμηνεύοντας σπουδαίους ρόλους. Μετά το 1970 έφυγε από το Θέατρο Τέχνης και έμεινε για έξι χρόνια στη Γαλλία, όπου σπούδασε κινηματογράφο και εργάστηκε ως ηθοποιός. Με την επιστροφή της στην Ελλάδα συνέχισε την καλλιτεχνική της πορεία, συνεργαζόμενη με το Εθνικό Θέατρο, το Θέατρο Τέχνης, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας και άλλους θιάσους αναλαμβάνοντας μεγάλους ρόλους. Πάντα στις δουλειές της επεδίωκε το «θέατρο συνόλου», όπως έλεγε χαρακτηριστικά. Είχε διατελέσει και καλλιτεχνική διευθύντρια του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας.
Συνεχίζονται οι αντιδράσεις των απολυμένων του Ταμείου Αλληλοβοηθείας του υπουργείου Πολιτισμού. Στο πλαίσιο αυτό, την Τετάρτη κατέθεσαν στο ΣτΕ αίτηση ακύρωσης «της παράλειψης της υπουργού Πολιτισμού να μεταφέρει τους εργαζόμενους του παιδικού σταθμού και του Ταμείου Αλληλοβοηθείας στο υπουργείο».
Υπενθυμίζουμε ότι το Ταμείο Αλληλοβοηθείας βρίσκεται σε καθεστώς εκκαθάρισης, ενώ διερευνώνται από τη Δικαιοσύνη τυχόν σοβαρά αδικήματα που σχετίζονται με κακοδιαχείριση δημόσιου χρήματος. Το Ταμείο είχε ως κύρια αρμοδιότητα τη διαχείριση του βρεφονηπιακού σταθμού, της παιδικής κατασκήνωσης και άλλες υπηρεσίες. Σε αυτό απασχολούνταν γύρω στους 35 εργαζόμενους, οι οποίοι από το 2014 είχαν απογραφεί στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών και στο Μητρώο Απογραφής Δημοσίων Υπαλλήλων. Το 2019 ψηφίστηκε νόμος (4598) ο οποίος προέβλεπε τη μεταφορά του παιδικού σταθμού σε αυτοτελές τμήμα του υπουργείου και το σύνολο του προσωπικού του Ταμείου Αλληλοβοηθείας να καταλάβει προσωποπαγείς θέσεις στο ΥΠΠΟΑ, μετά από τυπικό έλεγχο των προσόντων τους από το ΑΣΕΠ. Σε αυτήν τη διαδικασία ελέγχου σημειώθηκαν απαράδεκτες καθυστερήσεις. Στο μεταξύ η νέα υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, με Κοινή Υπουργική Απόφαση έθεσε το Ταμείο Αλληλοβοηθείας σε καθεστώς εκκαθάρισης εν λειτουργία και έδωσε τη δυνατότητα στον εκκαθαριστή, αυθαίρετα και παράτυπα, να θέσει σε καθεστώς ιδιότυπης αναστολής όσους εργαζόμενους «δεν του χρειάζονταν». Από τότε ξεκινά και η οδύσσεια των 7 εργαζομένων, που τέθηκαν αρχικά σε αναστολή (χωρίς αμοιβή και ένσημα) και χωρίς να τους δοθεί η δυνατότητα, που υπήρχε, να τοποθετηθούν σε άλλες θέσεις. Στα τέλη Μάη ενημερώθηκαν αιφνιδιαστικά ότι απολύονται και μαζί τους άλλοι δύο εργαζόμενοι.
Τη στήριξή του στον αγώνα των απολυμένων έχει εκφράσει το ΚΚΕ και με Ερώτηση που έχει καταθέσει στη Βουλή για το συγκεκριμένο θέμα.