ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Ιούνη 2021
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
Εκπαιδευτές ή εκπαιδευόμενοι οι «εργολαβικοί» της «Lockheed Martin»;

Σε ενορχηστρωμένη επίθεση σε βάρος των εργαζομένων της ΕΑΒ και του σωματείου τους έχει επιδοθεί το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση, μέσα από δηλώσεις υπουργών της αλλά και από στοχευμένα συκοφαντικά δημοσιεύματα.

Πρόκειται για τη γνωστή τακτική που αξιοποιήθηκε πρόσφατα στη ΛΑΡΚΟ, αλλά και παλιότερα στην ΕΑΣ, στην ΕΛΒΟ, στην «Ολυμπιακή» και σε μια σειρά ακόμα κρατικές επιχειρήσεις. Τακτική η οποία χρησιμοποιείται κατά κόρον ως προπέτασμα καπνού και αφετηρία για αντεργατικές - αντιλαϊκές εξελίξεις, επιχειρώντας να ενεργοποιήσει και τον «κοινωνικό αυτοματισμό».

Ως αφορμή για την εξαπόλυση της επίθεσης αυτής αξιοποιήθηκε η αντίδραση του Σωματείου Εργαζομένων απέναντι στην είσοδο στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ «εργολαβικών» που προσέλαβε όχι η ίδια η εταιρεία, αλλά η «Lockheed Martin», με σκοπό υποτίθεται να εκπαιδεύσουν τους εργαζομένους της ΕΑΒ και να επιταχυνθούν οι εργασίες κατασκευής των τμημάτων των «F-16 Viper» που έχει αναλάβει η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία.

Πρωτοκλασάτα στελέχη της κυβέρνησης, μάλιστα, όπως ο υπουργός Ανάπτυξης, έφτασαν στο σημείο να θέσουν ευθέως εκβιαστικά διλήμματα ότι αν δεν μπουν στον χώρο οι «εργολαβικοί», η ΕΑΒ θα κλείσει και όλοι οι εργαζόμενοι θα ψάχνουν για δουλειά. Ταυτόχρονα, με εντολή των συναρμόδιων υπουργείων η διοίκηση της ΕΑΒ κατέθεσε ασφαλιστικά μέτρα σε βάρος του σωματείου, τα οποία θα εκδικαστούν στις 8/7.

Σειρά πήραν πρόθυμοι κονδυλοφόροι, αναπαράγοντας τη γραμμή της κυβέρνησης και παραθέτοντας μια σειρά «κινδύνους», όπως η φυγή της «Lockheed Martin» και η μεταφορά της δραστηριότητάς της σε άλλες χώρες. Οι αναφορές αυτές πλαισιώθηκαν με επίθεση στους εργαζόμενους και στο σωματείο τους, με τις γνωστές συκοφαντίες σε βάρος της συνδικαλιστικής δράσης.

Εκπαιδευτές ή εκπαιδευόμενοι;

Τελικά, την Παρασκευή 18 Ιούλη οι «εργολαβικοί», ανάμεσά τους ένας συνταξιούχος της ΕΑΒ και δυο - τρεις πρώην εργαζόμενοι που είχαν παραιτηθεί την περίοδο 2012 - 2013, εισήλθαν στον χώρο των εγκαταστάσεων.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες μέσα από το εργοστάσιο της ΕΑΒ, το διάστημα που βρίσκονται εκεί όχι μόνο δεν έχουν αναλάβει την εκπαίδευση εργαζομένων, όχι μόνο δεν εργάζονται, αλλά αντίθετα εκπαιδεύονται. Εξάλλου οι πρώην ΕΑΒίτες εργάζονταν στην ΕΑΒ την περίοδο που η παραγωγική δραστηριότητα αφορούσε το μοντέλο «F-16 Block 52» και όχι το «F-16 Viper», τμήματα του οποίου κατασκευάζονται αυτήν την περίοδο και υποτίθεται - σύμφωνα με ένα ακόμα παιδαριώδες κυβερνητικό επιχείρημα - ότι η παρουσία τους θα επιτάχυνε την παραγωγική διαδικασία.

Η εξέλιξη αυτή προκαλεί ανησυχία και προβληματισμό ότι η ΕΑΒ, στην προκειμένη περίπτωση, μετατρέπεται σε «σχολείο» μεταφοράς τεχνογνωσίας και εξειδίκευσης για τη στελέχωση αντίστοιχων παραγωγικών εγκαταστάσεων, που στο πλαίσιο των σχεδιασμών των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ θα στηθούν σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Δηλαδή ο «κίνδυνος» να τα βροντήξει η «Lockheed Martin», που επικαλείται η κυβέρνηση, δεν αποτελεί απλώς το μέσο άσκησης πίεσης, αλλά μέρος ενός συνολικότερου σχεδιασμού επέκτασης των δραστηριοτήτων της.

Κάτι αντίστοιχο εξάλλου έχει συμβεί στο πρόσφατο παρελθόν με άλλη εργολαβική εταιρεία, που αφού απέκτησε τεχνογνωσία στην ΕΑΒ, στη συνέχεια πήρε ως «προίκα» τα ναυπηγεία στο Νεώριο της Σύρου, όπως σημείωνε σε ανακοίνωσή της η «Δημοκρατική Εργατοϋπαλληλική Συσπείρωση» ΕΑΒ, εκφράζοντας παράλληλα τον προβληματισμό της για το αν θα συμβεί το ίδιο και στη συγκεκριμένη περίπτωση. Η ΔΕΣ, που χτες πραγματοποίησε εξόρμηση στον χώρο, τονίζει επίσης ότι «οι εργαζόμενοι της ΕΑΒ δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα με τους εργολαβικούς, καθώς δεκάδες εργαζόμενοι δουλεύουν επί σειρά ετών σε διάφορα αντικείμενα μέσω εργολάβων, όπως και οι αορίστου χρόνου δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα με τους συμβασιούχους της εταιρείας». Και στο πλαίσιο αυτό καλεί τους εργαζόμενους «να παλέψουν για στελέχωση της ΕΑΒ με προσωπικό πλήρους απασχόλησης αορίστου χρόνου, χωρίς εργολαβικούς και συμβασιούχους, για κατάργηση του Ν. 4484/2017, υπογραφή Επιχειρησιακής ΣΣΕ με αυξήσεις, καθώς και για να μην εφαρμοστεί το αντεργατικό έκτρωμα που ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ για την κατάργηση του 8ωρου και την περιστολή της συνδικαλιστικής δράσης».

ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
Σήμερα η παράσταση διαμαρτυρίας στον ΕΛΓΑ

Διεκδικούν αποζημιώσεις στο 100%

Με την παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία του ΕΛΓΑ στη Λάρισα, που οργανώνει σήμερα, Παρασκευή, στις 10 π.μ., η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, οι βιοπαλαιστές αγρότες του νομού δίνουν αγωνιστική απάντηση στην κυβερνητική κοροϊδία, με τις ανεπαρκείς και καθυστερημένες αποζημιώσεις για τις ζημιές που σημειώθηκαν στην αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή από το ισχυρό μπουρίνι της περασμένης Κυριακής. Οι ζημιές αυτές επιβαρύνουν κι άλλο τους βιοπαλαιστές αγρότες, που έτσι κι αλλιώς αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα με το αυξημένο κόστος παραγωγής και τις χαμηλές τιμές σε μια σειρά προϊόντα.

Η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας διεκδικεί:

-- Να καταγραφούν άμεσα οι ζημιές σε όλες τις καλλιέργειες και να προχωρήσουν σε γρήγορη και δίκαιη αποζημίωση στο 100% της ζημιάς.

-- Να γίνει άμεσα αλλαγή του αναχρονιστικού κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100%, άμεσα και δίκαια, από όλους τους φυσικούς κινδύνους και τις νόσους, χωρίς εξαιρέσεις και σε όλα τα στάδια της παραγωγής, παίρνοντας υπόψη τις κλιματικές αλλαγές που έχουν συντελεστεί.

-- ΕΛΓΑ - δημόσιος φορέας, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση, και όχι να στηρίζεται μόνο στις ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών.

-- Να καταγραφούν και να αποζημιωθούν άμεσα στο 100%, από τον κρατικό προϋπολογισμό, οι ζημιές σε στάβλους, θερμοκήπια, αποθήκες, σπίτια, εξοπλισμό κ.λπ. Να μην ενταχθούν στα ΠΣΕΑ.

-- Αμεσα να πληρωθούν οι αγρότες που αδικήθηκαν από τις αποζημιώσεις του «Ιανού» και του πάγιου κεφαλαίου που καταστράφηκε, καθώς και αυτοί που δεν πληρώθηκαν τη συνδεδεμένη στο βαμβάκι.

-- Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με εκπαίδευση και επιστημονική κατάρτιση για άμεσες και δίκαιες εκτιμήσεις και αποζημιώσεις.

-- Να καταργηθούν οι αυξήσεις των τελευταίων χρόνων στις ασφαλιστικές εισφορές.

-- Να χρηματοδοτηθούν στο σύνολό τους έργα υποδομής για την ασφάλεια της παραγωγής από φυσικούς κινδύνους, επίγεια και εναέρια αντιχαλαζική προστασία.

-- Να ανασταλούν οι πληρωμές των υποχρεώσεων των πληγέντων αγροτών μέχρι την αποζημίωσή τους για τις ζημιές τους.

-- Να αναπληρωθεί άμεσα το χαμένο εισόδημα των πληγέντων αγροτών και κτηνοτρόφων, με έκτακτη οικονομική ενίσχυση.

-- Οχι στην ιδιωτικοποίηση του ΕΛΓΑ.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Η περιφερειακή αρχή πρωτοσταστεί στο τσάκισμα της κυριακάτικης αργίας

«Πριν στεγνώσει το μελάνι του αντεργατικού νομοσχεδίου της ΝΔ, ο περιφερειάρχης Αττικής τσακίζει την Κυριακή αργία, αφού όπως εξήγγειλε θα διενεργούνται θεωρητικές εξετάσεις υποψήφιων οδηγών και τις Κυριακές»: Αυτήν την εξέλιξη καταγγέλλει ο Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής (ΣΥΠΑ), σημειώνοντας ότι η περιφερειακή αρχή αξιοποιεί ως πρόσχημα την «καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών», ότι τάχα έτσι θα αποσυμφορήσει την κατάσταση μετά την πολύμηνη αναστολή των εξετάσεων λόγω της πανδημίας. Ο ΣΥΠΑ τονίζει ότι το «ενδιαφέρον» της περιφερειακής αρχής είναι «υποκριτικό, αφού δεν προέκυψαν τώρα οι χιλιάδες αναμονές και αφού εδώ και δύο χρόνια, ακολουθώντας την ίδια πορεία σε επίπεδο κυβερνητικής πολιτικής, δεν έκαναν τίποτα ουσιαστικό και το σύστημα παραμένει διάτρητο».

Δείχνοντας ότι υπάρχει τρόπος να γίνουν οι εξετάσεις και πράγματι να εξυπηρετηθούν οι εξεταζόμενοι, χωρίς να χτυπηθεί η κυριακάτικη αργία, ο ΣΥΠΑ σημειώνει ότι «λύση για να εξυπηρετούνται μόνιμα και αποτελεσματικά οι υποψήφιοι οδηγοί δεν είναι να γίνονται οι θεωρητικές εξετάσεις τους και τις Κυριακές, γιατί το πολύ - πολύ να εξυπηρετηθούν με τα σημερινά δεδομένα και τις συγκεκριμένες αίθουσες εξετάσεων 80-100 πολίτες επιπλέον (...).

Λύση είναι να φτιαχτεί επιτέλους έστω και μία μόνιμη MEGA Aίθουσα Εξετάσεων με 200-300 θέσεις εξέτασης/ηλεκτρονικών υπολογιστών, που θα λειτουργεί σε σταθερή βάση, εξοπλισμένη με όλα τα τεχνολογικά συστήματα, που θα την καθιστούν "άτρωτη" σε παρεμβάσεις, ώστε οι θεωρητικές εξετάσεις να είναι αδιάβλητες. Λύση είναι να έχει η κάθε Σχολή Εκπαίδευσης και ο κάθε υποψήφιος οδηγός ισότιμη μεταχείριση σε όλες τις φάσεις των εξετάσεων. Λύση είναι να μπορεί να εξυπηρετείται σταθερά και άμεσα κάθε εκπαιδευτής οδήγησης, κάθε υποψήφιος οδηγός.

Για αυτά όμως κουβέντα κυβέρνηση και περιφερειάρχης... Προσπαθούν να μας πείσουν ότι λύση στα προβλήματα και στα αδιέξοδα που οι πολιτικές τους επιλογές δημιουργούν είναι το τσάκισμα εργασιακών δικαιωμάτων, η ισοπέδωση όλων, μισθωτών, αυτοαπασχολούμενων κ.λπ., είναι η διαιώνιση διάτρητων μεθόδων και εξυπηρετήσεων παντός τύπου.

Είναι όμως μακριά νυχτωμένοι... Οι εργαζόμενοι απαιτούν λύσεις που και τους πολίτες θα εξυπηρετούν και τις εργασιακές σχέσεις όλων δεν θα τσακίζουν. Οχι στο τσάκισμα της Κυριακής αργίας».

ΣΕΤΕΠΕ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Τη Δευτέρα ξεκινούν οι αρχαιρεσίες

Τις αρχαιρεσίες του θα πραγματοποιήσει τις επόμενες μέρες το Σωματείο Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις Παραγωγής Επισιτιστικών Προϊόντων Κεντρικής Μακεδονίας. Οι εκλογές θα διεξαχθούν στις 28 Ιούνη και στις 1, 2, 3, 5 και 6 Ιούλη, στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης και σε χώρους δουλειάς σε Σίνδο, Χαλκιδική, Κιλκίς και Κατερίνη.

Με ανακοίνωσή του, το Σωματείο καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου τροφίμων και ποτών να συμμετάσχουν μαζικά στις εκλογές και να δυναμώσουν το συνδικάτο τους.

Αναφέρεται σε μια σειρά από μάχες που έδωσε το Σωματείο το προηγούμενο διάστημα, όπως π.χ. για την ανατροπή του εργασιακού μεσαίωνα στο εργοστάσιο της ΤORRE, για να μην περάσουν οι απαράδεκτες ατομικές συμβάσεις στη EURICOM, για την ανάκληση απολύσεων συναδέλφων σε διάφορες επιχειρήσεις, όπως στην «Pelopac». Αλλά και για τις μάχες που έδωσε για θέματα υγιεινής και ασφάλειας, για την υπογραφή Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, για τη δημιουργία Κέντρου Υγείας στη Σίνδο, για να μην αδειοδοτηθούν δύο νέες μονάδες καύσης επικίνδυνων υγειονομικών αποβλήτων στη ΒΙΠΕ της Σίνδου.

Καλεί τους εργαζόμενους να κάνουν το βήμα, να οργανωθούν στο Σωματείο και όλοι μαζί να παλέψουν:

-- Για την υπογραφή Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, ώστε κανείς εργαζόμενος να μην είναι αναγκασμένος να διαπραγματευτεί το μισθό του και τα υπόλοιπα δικαιώματά του μόνος του.

-- Για τα δικαιώματα των συμβασιούχων.

-- Για τη βελτίωση της ζωής της γυναίκας εργάτριας, που σακατεύεται κάθε μέρα στα εργοστάσια.

-- Για την αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων στο εργατικό κίνημα.

-- Για μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.

-- Για την κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων των προηγούμενων ετών.

-- Για να μην εφαρμοστεί το αντεργατικό έκτρωμα στους χώρους δουλειάς. Να μείνει στα χαρτιά.

-- Για μείωση του εργάσιμου χρόνου, με 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Σήμερα η κινητοποίηση στα δικαστήρια της Σχολής Ευελπίδων

Σε παράσταση διαμαρτυρίας στα δικαστήρια της Σχολής Ευελπίδων, έξω από το κτίριο «προκάτ», σήμερα αύριο, στις 9 π.μ., καλεί το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, καθώς εκείνη την ώρα σέρνονται σε δίκη από τη δημοτική αρχή Αλίμου συνδικαλιστικά στελέχη, επειδή υπερασπίστηκαν εργαζόμενη που, όταν ήταν αντιπρόεδρος του τοπικού Συλλόγου Εργαζομένων υπέστη αυθαίρετη και εκδικητική πειθαρχική δίωξη από τον δήμο, η οποία έφτανε στο βαθμό της απόλυσής της.

Την τακτική της δημοτικής αρχής καταδικάζουν ο Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής και ο Σύλλογος Εργαζομένων στον δήμο Λυκόβρυσης - Πεύκης. Τετράωρη στάση εργασίας (8.30 π.μ. - 12.30 μ.) για συμμετοχή στην κινητοποίηση οργανώνει το Σωματείο Οδηγών Μηχανικών και Εργατοτεχνιτών Δήμου Πειραιά, αφού ανάμεσα στους διωκόμενους είναι και ο γενικός γραμματέας του και μέλος της διοίκησης της ΠΟΕ ΟΤΑ, Βασίλης Γκιτάκος, μαζί με άλλους τρεις συνδικαλιστές του Συλλόγου Εργαζομένων δήμου Αλίμου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ