Υπόμνημα της Ομοσπονδίας προς τον πρωθυπουργό και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας
Η ΟΕΝΓΕ επισημαίνει ότι στον αντίποδα των δίκαιων διεκδικήσεων για ουσιαστική θωράκιση των νοσοκομείων η σημερινή κυβέρνηση, όπως έκαναν και οι προηγούμενες, λογαριάζοντας την Υγεία σαν «κόστος» που πρέπει να μειωθεί, με το βλέμμα στραμμένο στη «μετά-COVID» εποχή εργαζόταν «πυρετωδώς για την υλοποίηση του σχεδίου για το "νέο ΕΣΥ". Ενα "νέο ΕΣΥ" φτιαγμένο με την ίδια αποτυχημένη συνταγή, χρησιμοποιώντας τα ίδια μπαγιάτικα υλικά της εμπορευματοποίησης που το οδήγησαν στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Πριν καλά - καλά υφεθεί η πανδημία, θέτετε σε εφαρμογή το σχέδιό σας για να δώσετε τη χαριστική βολή. Εχοντας προνομιακό σας συνομιλητή αυτούς που λιποτάκτησαν από τη μάχη, που κρατούσαν ερμητικά κλειστές τις ΜΕΘ την ώρα που ασθενείς ξεψυχούσαν διασωληνωμένοι στους διαδρόμους των δημόσιων νοσοκομείων. Τους ιδιωτικούς ομίλους στην Υγεία».
Η ΟΕΝΓΕ απαιτεί: Προκήρυξη του συνόλου των κενών οργανικών θέσεων. Ολοκλήρωση με κατεπείγουσες διαδικασίες, με έλεγχο μόνο των τυπικών προσόντων των προσλήψεων για τις θέσεις μόνιμων γιατρών που έχουν προκηρυχθεί, συμπεριλαμβανομένων και των επιλαχόντων. Σε περίπτωση άγονων προκηρύξεων, οι θέσεις να επαναπροκηρύσσονται με ειδικά μισθολογικά, οικονομικά, θεσμικά κίνητρα. Μονιμοποίηση των επικουρικών γιατρών χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Θέσπιση πλαισίου κινήτρων για την προσέλκυση και παραμονή γιατρών σε άγονες, απομακρυσμένες και νησιωτικές περιοχές. Επανεξέταση των κριτηρίων για τον χαρακτηρισμό των άγονων περιοχών. Κατάργηση της υποχρεωτικής υπηρεσίας υπαίθρου ως προαπαιτούμενου για έναρξη ειδικότητας, για τη συμμετοχή στις εξετάσεις για την απόκτηση του τίτλου της ειδικότητας. Κάλυψη των θέσεων υπηρεσίας υπαίθρου (αγροτικών) με μόνιμους γιατρούς, με ειδικότητα Γενικής Ιατρικής. Αμεση εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ, με επαναφορά του ιατρικού μισθολογίου στα επίπεδα πριν από τις μνημονιακές περικοπές του 2012. Καταβολή του συνόλου των αναδρομικών διαφορών. Αύξηση της ωριαίας αποζημίωσης εφημερίας που είναι σε εξευτελιστικά χαμηλά επίπεδα. Αυτοτελή φορολόγηση των εφημεριών, ξεχωριστά από τον μισθό. Θέσπιση αφορολόγητου για τις πρόσθετες εφημερίες. Ενταξη στα ΒΑΕ. Χορήγηση επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας. Αμεση πρόσληψη του συνόλου των ειδικευόμενων γιατρών που είναι στην αναμονή για την έναρξη ή συνέχιση της ειδικότητάς τους. Τοποθέτηση για την έναρξη ειδικότητας ως υπεράριθμων όλων των πτυχιούχων γιατρών χωρίς ειδικότητα που εργάζονται με σύμβαση COVID. Κατάργηση της εγκυκλίου Χουλιαράκη. Πλήρη κάλυψη της αστικής ευθύνης από το κράτος.
Δηλώνει επίσης κατηγορηματικά αντίθετη στην όποια και με οποιοδήποτε τρόπο παράταση της παραμονής στο ΕΣΥ γιατρών που έχουν συμπληρώσει το 67 έτος της ηλικίας τους. Ετσι, απαιτεί να αποσυρθεί άμεσα η διάταξη στο σχέδιο νόμου που κατατέθηκε πρόσφατα για την κύρωση της σύμβασης δωρεάς μεταξύ του Ιδρύματος «Σταύρος Σ. Νιάρχος» και του Ελληνικού Δημοσίου, που δίνει τη δυνατότητα (άρθρο 18) παράτασης του χρόνου παραμονής στο ΕΣΥ μέχρι 31/12/2021 γιατρών που επρόκειτο να συνταξιοδοτηθούν στις 31/12/2020 λόγω συμπλήρωσης του 67ου έτους.
«Αντί για μόνιμες μαζικές προσλήψεις, ώστε να ενισχυθεί αποφασιστικά το δημόσιο σύστημα Υγείας με νέο αίμα, με πρόσχημα την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών της πανδημίας και με τη μέθοδο της διολίσθησης, αυξάνονται τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και ενισχύεται η αιμορραγία προς το εξωτερικό νέου ηλικιακά αξιόλογου και αξιόμαχου επιστημονικού δυναμικού», σημειώνει χαρακτηριστικά το υπόμνημα.
Στους υγειονομικούς προσπάθησε να φορτώσει χτες τις κυβερνητικές ευθύνες για την άσχημη κατάσταση των δημόσιων νοσοκομείων ο βουλευτής της ΝΔ Κωνσταντίνος Μαραβέγιας προκαλώντας την άμεση αντίδραση του βουλευτή του ΚΚΕ Γιώργου Λαμπρούλη, ο οποίος του θύμισε ότι επιτίθεται στους ανθρώπους που τα έδωσαν όλα για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Ο βουλευτής της ΝΔ, αφού διάβασε σε επιτροπή της Βουλής ένα μήνυμα από συμπολίτισσά του η οποία νοσηλεύτηκε με κορονοϊό στο Νοσοκομείο Βόλου που αναφερόταν στην κατάσταση του νοσοκομείου, είπε προκλητικά: «Οσοι γνωρίζουν από Ιατρική, ας απαντήσουν αν η κακή νοσηλευτική υπηρεσία μπορεί να παίξει ρόλο ακόμα και στην επιβίωση». Και πρόσθεσε πως «αν κάνεις ένα τρίωρο να επισκεφτείς ασθενή, δεν ξέρεις αν αυτός ο ασθενής συνεχίζει να έχει το οξυγόνο στη μύτη του». Ενώ, στο γνωστό χαβά της κυβέρνησης, κατέληξε ότι «αυτό που λείπει είναι η αξιολόγηση και πολλές φορές έχουμε επισημάνει ότι ακόμα και ερωτηματολόγιο θα μπορούσε να υπάρχει για να αξιολογούνται οι υπηρεσίες, πρωτίστως από τους χρήστες των ίδιων των υπηρεσιών, δηλαδή τους ασθενείς».
Επειδή προφανώς ο βουλευτής της ΝΔ κάνει πως δεν έχει ακούσει ποτέ για την ασφυκτική κατάσταση που επικρατεί μέσα στα νοσοκομεία λόγω των τραγικών ελλείψεων σε προσωπικό και μέσα, άμεση ήταν η απάντηση του Γιώργου Λαμπρούλη, που ανέδειξε την επιδίωξη του εν λόγω να φορτώσει την ευθύνη στους εργαζόμενους.
Σημείωσε πως πρόκειται για απαράδεκτες τοποθετήσεις, που προκαλούν τους χιλιάδες υγειονομικούς, οι οποίοι δώσανε και τον εαυτό τους και την τελευταία ικμάδα των δυνάμεών τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας. «Ο κ. Μαραβέγιας προσπάθησε τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία να τα φορτώσει στους εργαζόμενους», σημείωσε ο Γ. Λαμπρούλης, αποκαθιστώντας την αλήθεια, ότι δηλαδή η επιστολή της γυναίκας από τον Βόλο περιγράφει ακριβώς αυτήν την κατάσταση. «Δεν απαγγέλλει κατηγορίες σαν εισαγγελέας, όπως κάνετε εσείς, κ. Μαραβέγια. Είστε από τον Βόλο, με ένα νοσοκομείο με τεράστια προβλήματα και μυρωδιά δεν πήρατε. Θα πρέπει οι συνάδελφοι, αν μην τι άλλο και ο λαός του Βόλου να σας καταδικάσει, απέναντι σε αυτές τις προκλητικότατες, απαράδεκτες και ανεύθυνες δηλώσεις που κάνατε», κατέληξε.
Ο διάλογος αυτός έγινε κατά τη συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής για το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που αφορά την κύρωση σύμβασης δωρεάς του Ιδρύματος «Στ. Νιάρχος» στον τομέα της Υγείας. Ο Γ. Λαμπρούλης μετέφερε τη θέση του ΚΚΕ που καταψηφίζει επί της αρχής το νομοσχέδιο, εκτός ορισμένων άρθρων που διευκολύνουν τους εργαζόμενους, τα οποία δεν αλλάζουν πάντως την ουσία του νομοσχεδίου που ενισχύει την εμπορευματοποίηση της Υγείας. Ο βουλευτής του Κόμματος κατήγγειλε αυτήν την πολιτική, «που εφαρμόζεται διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις και έφτασε τη δημόσια Υγεία στην άθλια κατάσταση που όλοι βιώσαμε την περίοδο της πανδημίας».
Κατήγγειλε τις ευθύνες όλων των κομμάτων για την πανσπερμία των εργασιακών σχέσεων που επικρατεί στον τομέα της Υγείας, στοιχείο που εντάσσεται στην παραπάνω στρατηγική ώστε το κράτος να απαλλάσσεται από το κόστος και τις υποχρεώσεις του για ένα δημόσιο σύστημα Υγείας και να ενισχύεται ο ιδιωτικός τομέας.
Ανέδειξε ότι με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο επεκτείνονται οι προσωρινές και ορισμένου χρόνου σχέσεις εργασίας ενώ διαιωνίζεται η μετακίνηση των εργαζομένων από μονάδα σε μονάδα. Πουθενά στο σχέδιο νόμου - συνέχισε - δεν γίνεται λόγος για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού ή τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων εργαζομένων, παρότι είναι αναγκαίοι για τη λειτουργία του συστήματος Υγείας αφού τα κενά ξεπερνούν τα 30.000, ακόμα και την περίοδο πριν από την πανδημία.
Αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα άρθρα (18) που προβλέπουν την παράταση των «ελαστικών» μορφών εργασίας, γεγονός που αποτελεί προπομπό για παράταση του εργάσιμου βίου με άλλοθι την πανδημία, αντί να γίνουν νέες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.
Εκανε λόγο ακόμα για την εμπορευματοποίηση τομέων όπως η φύλαξη και η καθαριότητα ανοίγοντας τον δρόμο στους εργολάβους (άρθρα 83 - 84).
Κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση αξιοποιεί την πανδημία ενισχύοντας προκλητικά τους επιχειρηματικούς ομίλους και με την αποπληρωμή των χρεών τους αλλά και με τις αυξημένες τιμές στις υπηρεσίες που πουλάνε στο κράτος αντί για την επίταξή τους χωρίς αποζημίωση (άρθρο 53).
Χαρακτήρισε πρόκληση το «δωράκι» που κάνει προς τους επιχειρηματικούς ομίλους η σημερινή κυβέρνηση, όπως και η προηγούμενη με το clow back (άρθρα 63 - 35) όπως και την αποπληρωμή των ποσών που χρωστάνε στο κράτος σε δέκα χρόνια, σε 120 δόσεις και μάλιστα άτοκες!
Σχεδόν οι μισοί καρκινοπαθείς απευθύνθηκαν στον ιδιωτικό τομέα και υποχρεώθηκαν σε επιπλέον δαπάνες
Μία ακόμα πτυχή της εγκληματικής πολιτικής που θεωρεί «κόστος προς εξορθολογισμό» την Υγεία του λαού, της πολιτικής που εφάρμοσε και η κυβέρνηση ΝΔ μετατρέποντας το εμπορευματοποιημένο δημόσιο σύστημα Υγείας σε μίας νόσου, αντανακλάται στα ευρήματα από το 2ο στάδιο της έρευνας που πραγματοποίησε η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ) την άνοιξη του 2021, για την εμπειρία των ασθενών με καρκίνο από τα μέτρα της κυβέρνησης και τις επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19 κατά το 2ο και 3ο κύμα της, τον χειμώνα 2020 - 2021.
Η έρευνα υλοποιήθηκε από 10 Μάρτη έως 10 Απρίλη, συμμετείχαν 512 ασθενείς και άτομα με εμπειρία καρκίνου από όλη την Ελλάδα, και αφορά το χρονικό διάστημα Νοέμβρης 2020 - Απρίλης 2021. Οι απαντήσεις των ασθενών θρυμματίζουν για άλλη μια φορά το κυβερνητικό αφήγημα ότι «κανείς ογκολογικός ασθενής δεν έμεινε χωρίς θεραπεία», «το ενισχυμένο ΕΣΥ λειτούργησε κανονικά» και ξεσκεπάζουν τις πραγματικές προτεραιότητες και αυτής της κυβέρνησης. Συγκεκριμένα, τα ευρήματα δείχνουν μεταξύ άλλων τα εξής: