Με επιτυχία συνεχίστηκαν οι εκδηλώσεις σε πόλεις, συνοικίες και νησιά
Στη Λαμπρινή |
Εχοντας ενώσει τις φωνές τους στα ίδια δίκαια αιτήματα τους προηγούμενους μήνες, οι μαθητές σε όλη τη χώρα συζήτησαν μέσα από τα Φεστιβάλ για τα όσα κέρδισαν, με αγωνιστική διάθεση, για τη συνέχιση των αγώνων. Παράλληλα, η αλληλεγγύη στον Παλαιστινιακό λαό εκφράστηκε απ' άκρη σ' άκρη με διάφορα μέσα, όπως γκράφιτι, ομαδικές φωτογραφίες, συνθήματα κ.ά. Ιδιαίτερα αξιόλογο είναι το καλλιτεχνικό κομμάτι των Φεστιβάλ, δίνοντας βήμα στην ερασιτεχνική δημιουργία, αναδεικνύοντας τις ανάγκες της νεολαίας για πολιτισμό αλλά και αθλητισμό. Ενώ ξεχωριστή θέση επιφυλάσσουν τα Φεστιβάλ για τους φίλους του «κόκκινου Αερόστατου», με δραστηριότητες προσαρμοσμένες σε μικρότερες ηλικίες. Τα παραπάνω αποτελέσαν τον κορμό του προγράμματος των Μαθητικών Φεστιβάλ που, όπως δείχνει μία ματιά στις εκδηλώσεις των προηγούμενων ημερών, είχαν να παρουσιάσουν πρωτότυπες δραστηριότητες, βγαλμένες από την εμπειρία και τις ιδιαίτερες συνθήκες κάθε περιοχής.
Στο Ναύπλιο |
Με πρόγραμμα που περιλάμβανε δραστηριότητες όπως επίδειξη judo, μάθημα latin από το Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ, stand up comedy, συζητήσεις και συναυλίες έγινε το Φεστιβάλ στο Δημοτικό Βουστάσιο, στα Σεπόλια.
Μαθητές και νεολαίοι από το Χαλάνδρι και τους γύρω δήμους συμμετείχαν στις εκδηλώσεις. Το ενδιαφέρον τράβηξαν οι εργασίες και τα επιτραπέζια παιχνίδια που είχαν δημιουργήσει οι Μαθητικές Οργανώσεις της ΚΝΕ, το βίντεο προβολής των αποτελεσμάτων ερωτηματολογίου για τα κοινωνικά δικαιώματα και τη θέση της γυναίκας, η έκθεση με μεγάλες στιγμές του αγώνα του λαού κατά την ΕΑΜική Αντίσταση και την 3χρονη πάλη του ΔΣΕ. Με μεγάλη συμμετοχή ολοκληρώθηκε το τουρνουά σκακιού ενώ ξεχωριστές «πινελιές» αποτέλεσαν η επίδειξη πολεμικών τεχνών και το εργαστήρι ζωγραφικής και graffiti.
Στην Αρτέμιδα |
Επίδειξη skate περιλάμβανε το πρόγραμμα και στο Φεστιβάλ στην Αρτέμιδα. Ξεχώρισε το θεατρικό με τίτλο «Δύο Δρόμοι», από μαθητές της περιοχής, για τη σύγκρουση της εργατικής και της αστικής τάξης μέσα από μια μείξη από ποιήματα μεγάλων αγωνιστών - κομμουνιστών ποιητών (Τ. Λειβαδίτης, Γ. Ρίτσος, Γ. Δ. Μπίμης, Β. Μαγιακόφσκι, Ν. Χικμέτ, Θ. Μπακαλάκος, Μ. Λουντέμης) πλεγμένο με τους εμπνευσμένους στίχους από το τραγούδι των Υπεραστικών «Σκλάβε Ημών». Μάλιστα, οι Μαθητικές Οργανώσεις Ραφήνας - Αρτέμιδας, καθώς και ο κόσμος που βρισκόταν εκεί, με πείσμα και διάθεση εξασφάλισαν την επιτυχία του Φεστιβάλ παρά τη λυσσαλέα προσπάθεια του δήμου Σπάτων - Αρτέμιδας και κάποιων δήθεν «αγανακτισμένων» φασιστοειδών που ενοχλημένοι από την επιτυχία του προσπάθησαν να το ακυρώσουν καλώντας την αστυνομία, αλλά και την... Πυροσβεστική.
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Φεστιβάλ της ΚΝΕ στο Μπραχάμι, στο πάρκο Ασυρμάτου, με workshop ρομποτικής στο στέκι του ΕΠΑΛιώτη και συζήτηση με τίτλο «Τα όνειρα δεν κλείνονται μέσα στην καραντίνα, παίρνουμε εκδίκηση κόντρα στη ρουτίνα». Τουρνουά σκακιού, χώρος graffiti αφιερωμένος σε αντιπολεμικά σκίτσα και ενάντια στον «τρομονόμο» στην Τέχνη, έκθεση για τους μαθητικούς αγώνες ήταν από τις δραστηριότητες που ξεχώρισαν.
Στο Χαλάνδρι |
Στη Σταυρούπολη οι μαθητές συζήτησαν για το «Αν η γυναίκα μπορεί να είναι πραγματικά ισότιμη στο σήμερα», παρουσιάζοντας τα ερωτηματολόγια με τη γνώμη δεκάδων μαθητριών από τα σχολεία της περιοχής. Με ενδιαφέρον παρακολούθησαν τη συζήτηση με θέμα «Η πάλη της ΚΝΕ ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά», ενώ υπήρχε και γωνιά graffiti για την Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος. Μαθητές από τα σχολεία των Αμπελοκήπων και της Μενεμένης διοργάνωσαν και συμμετείχαν σε αθλητικά τουρνουά ποδοσφαίρου στα γηπεδάκια Εσπερος, διατρανώνοντας την ανάγκη της νεολαίας, των μαθητών για ελεύθερους και δωρεάν χώρους άθλησης.
Στη Θέρμη το πρόγραμμα περιλάμβανε stand up comedy, στο χώρο υπήρχαν ράμπες skate και ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν οι εκθέσεις για τη γυναικεία ανισοτιμία και για την Παλαιστίνη.
Μέσα από τον ιστορικό περίπατο που έγινε στο πλαίσιο του Φεστιβάλ στο Λιτόχωρο, οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με την ιστορία της περιοχής.
Στα Σεπόλια |
Στη Βέροια, πραγματοποιήθηκαν διάφορες δραστηριότητες και παιχνίδια με θέμα το περιβάλλον.
Στις Σέρρες, μεγάλη επιτυχία είχε η επίδειξη skate αλλά και το μάθημα Χαρακτικής, φωτίζοντας το πώς το μάθημα των Καλλιτεχνικών στα σχολεία μπορεί να αναδείξει τις δυνατότητες και τα ταλέντα των μαθητών. Το πρόγραμμα έκλεισε με μουσικο-αφηγηματικό αφιέρωμα.
Με μαζική συμμετοχή ολοκληρώθηκε το Μαθητικό Φεστιβάλ της ΚΝΕ στα Χανιά. Το πρόγραμμα ξεκίνησε με παρουσίαση εργασίας μαθητών για την «πάλη για την απελευθέρωση της γυναίκας από κάθε κοινωνική ανισοτιμία στον 21ο αιώνα» και συνεχίστηκε με αθλητικές δραστηριότητες (bmx, skate), παιχνίδια, συζητήσεις, γκράφιτι, καλλιτεχνικό πρόγραμμα.
Διήμερο ήταν το Φεστιβάλ στη Ρόδο, με συναυλίες, χώρο καλλιτεχνικής δημιουργίας, έκθεση, workshop Μηχανολογίας και τουρνουά μπάσκετ 3x3.
Στο Βαθύ Σάμου, στο πρόγραμμα εντάχθηκαν αθλητικά τουρνουά και συζήτηση με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος.
Στην Καλαμάτα, παρουσιάστηκε θεατρικό εμπνευσμένο από τη σχολική χρονιά που ολοκληρώνεται από μαθητές του 2ου ΕΠΑΛ και του Μουσικού Γυμνασίου της Καλαμάτας. Τη δική του ξεχωριστή γωνιά είχε ο Πολυχώρος Δημιουργίας της ΚΝΕ «Μικρόβιο - Γιώργος Βουβαλέας».
Στη Ρόδο |
Ιστορικός περίπατος με αφορμή τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση οργανώθηκε στο πλαίσιο του Μαθητικού Φεστιβάλ στη Ζάκυνθο.
Στην Ηγουμενίτσα, μέσα από την εκδήλωση μεταφέρθηκε πείρα από τους αγώνες των μαθητών ενάντια στη μετατροπή του ΕΠΑΛ σε πρότυπο. Περιλάμβανε μεταξύ άλλων μουσικό πρόγραμμα από τα παιδιά των λαϊκών φροντιστηρίων του Εργατικού Κέντρου Θεσπρωτίας.
Στη Λιβαδειά το Φεστιβάλ ξεκίνησε με τουρνουά μπάσκετ 3x3 όπου έλαβαν μέρος μαθητές όλων των ηλικιών. Οι ομάδες που συμμετείχαν απαρτίζονταν και από προσφυγόπουλα, στέλνοντας και με αυτόν τον τρόπο το μήνυμα ότι τα παιδιά των εργαζομένων και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, από όποια χώρα και να είναι, δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν.
Λόγω πληθώρας ύλης στον σημερινό «Ριζοσπάστη», ενόψει και της πανεργατικής απεργίας ενάντια στο νόμο - έκτρωμα, η υπόλοιπη ύλη του σημερινού τετρασέλιδου «Νεολαία» θα δημοσιευτεί σε επόμενα φύλλα.