Είναι σημαντικό ότι η πεζοπορία πραγματοποιείται λίγες βδομάδες μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στην περιοχή του Σχίνου - Αλεποχωρίου. Οπως κάθε τέτοια πρωτοβουλία, στοχεύει στην ανάδειξη της συλλογικής και οργανωμένης διεκδίκησης της προστασίας του περιβάλλοντος, της ελεύθερης πρόσβασης σε βουνά και ακτές. Στην ανάδειξη των διαχρονικών ευθυνών όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων στην παράδοση και την εμπορευματοποίηση της γης σε μονοπωλιακούς ομίλους, στην απουσία κάθε μέτρου πρόληψης για πυρκαγιές και πλημμύρες.
Στην περιοχή του Ελικώνα έδρασε το 2/34 Τάγμα του ΕΛΑΣ, με διοικητή τον Κώστα Αντωνόπουλο από τον Παπά Φθιώτιδας, γνωστό ως καπετάν Κρόνο. Το Τάγμα πήρε μέρος σε πολλές μάχες στην ευρύτερη περιοχή της Στερεάς και της Αττικής, όπως ήταν η νικηφόρα μάχη του Αυλώνα κατά τη διάρκεια υποχώρησης των Γερμανών τον Οκτώβρη του 1944, η οποία προκάλεσε μεγάλες απώλειες στους ναζί. Τον Δεκέμβρη του 1944 το Τάγμα 2/34 πήρε μέρος στις μάχες της Αθήνας, στις περιοχές του Βύρωνα και της Καισαριανής.
Η κορυφή που θα προσεγγίσουν οι πεζοπόροι |
Η περιοχή όπου δρούσαν τα συγκεκριμένα τάγματα ήταν στρατηγικής σημασίας, αφού μέσω Ελικώνα και Κιθαιρώνα ενώνονταν οι περιοχές διεξαγωγής του πολέμου στη Στερεά με αυτές της Αττικής. Η γνωστότερη επιχείρηση του ΔΣΕ στην περιοχή είναι αυτή της 126ης Ταξιαρχίας του ΔΣΕ. Τάγμα της με διοικητή τον Κώστα Αντωνόπουλο (Κρόνο), τον Γενάρη του 1948, ξεκίνησε από τον Παρνασσό, διέσχισε τη Βοιωτία και επιχείρησε να εγκατασταθεί στην Πάρνηθα και στα Γεράνεια. Από το Δελτίο Ειδήσεων του ΔΣΕ στις 18 Φλεβάρη 1948, αντλούμε τις παρακάτω πληροφορίες:
Τμήματα του ΔΣΕ του Αρχηγείου Ρούμελης στις 5 και 6 του Φλεβάρη διενήργησαν διείσδυση στην Πάρνηθα και στην περιοχή της 20 χιλιόμετρα από την Αθήνα. Στις 6 του Φλεβάρη, τμήματα του ίδιου Αρχηγείου διενήργησαν επίθεση και κατέλαβαν την Πύλη. Οι μοναρχοφασίστες είχαν απώλειες 9 νεκρούς και περισσότερους τραυματίες.
Την ίδια μέρα, τμήματα του ΔΣΕ μπήκαν στα Σκούρτα. Στην εμφάνισή τους, οι χωροφύλακες και ΜΑΥδες εγκατέλειψαν το χωριό πανικόβλητοι. Στις 9/2 τμήματα του ΔΣΕ συγκρούστηκαν με μεγάλες δυνάμεις του αστικού στρατού στον Κιθαιρώνα.
Ο αστικός στρατός χρησιμοποίησε σε μεγάλη κλίμακα αεροπορία και τανκ, για να τα αντιμετωπίσει. Στη μάχη, που κράτησε 4 ώρες, τα τμήματα του ΔΣΕ προξένησαν σοβαρές απώλειες στους μοναρχοφασίστες.
Στις 10/2 τμήματα του ΔΣΕ μπήκαν σε Νεοχώρι και Λεύκτρα των Θηβών, σαρώνοντας τους ΜΑΥδες. 30 νέοι με ενθουσιασμό ακολούθησαν τα τμήματα του ΔΣΕ και κατατάχθηκαν στις γραμμές του.
Παρ' όλα αυτά, ο συσχετισμός δύναμης ήταν συντριπτικός σε βάρος του ΔΣΕ. Μάχη διεξήχθη την Καθαρή Δευτέρα του 1948, ανάμεσα σε δυνάμεις του Τάγματος του Κρόνου που είχαν διεισδύσει στην Πάρνηθα και στρατοπέδευσαν στη θέση Σαλονίκη και του αστικού στρατού που διενεργούσε εκκαθαριστικές επιχειρήσεις από την πλευρά της Χασιάς με δύναμη τεθωρακισμένων.
Το Τάγμα χτυπήθηκε άγρια από το στρατό και την αεροπορία.
Στις 29 Μάρτη ο Κρόνος σκοτώθηκε σε μάχη στην Αλυκή Ξηρονομής, στη Βοιωτία.
Η διαδρομή θα ξεκινήσει από το χωριό Αγία Αννα του νομού Βοιωτίας, σε απόσταση 2 ωρών από την Αθήνα. Το χωριό βρίσκεται σε υψόμετρο 700 μ. στις πλαγιές του Ελικώνα. Από εκεί ξεκινάει το μονοπάτι που οδηγεί στην κορυφή της Παλιοβούνας, σε υψόμετρο 1.748 μ. Με δεδομένο το πολύωρο της διαδρομής, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατούν τη μέρα της πεζοπορίας, θα αποφασιστεί επιτόπου μέχρι ποιο σημείο θα φτάσουν οι πεζοπόροι (αν θα ακολουθήσουν πορεία μόνο μέσα στο δάσος ή και στο βράχινο κομμάτι).
Οι συμμετέχοντες πρέπει να φοράνε ελαφρύ άρβυλο ή αθλητικά παπούτσια, μακρύ ελαφρύ παντελόνι ή φόρμα, μακρυμάνικο πουκάμισο ή ελαφριά μακρυμάνικη μπλούζα και καπέλο. Να έχουν μαζί τους αδιάβροχο, αντιηλιακό, παγούρι με νερό (1 ή 1,5 λίτρο), γυαλιά ηλίου, δεύτερο μπλουζάκι και κάλτσες, κάποιο σνακ και μικρό σακίδιο πλάτης.
Λόγω των υγειονομικών περιορισμών που ισχύουν για την COVID-19, οι συμμετέχοντες θα πρέπει να φέρουν μαζί τους υποχρεωτικά αρνητικό self test ή rapid test. Η συμμετοχή θα είναι 120 άτομα και τα λεωφορεία που θα μεταφέρουν τους συμμετέχοντες θα έχουν την προβλεπόμενη πληρότητα.
Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στα τηλέφωνα: 6951165574, 6944683479 και στο email: kne@kne.gr
Κόστος Συμμετοχής: 10 ευρώ.
Αναχώρηση: 7 π.μ., πλατεία Καραϊσκάκη (Μεταξουργείο).
Σε σύσκεψη με μέλη ΔΕΠ μπροστά στο 21ο Συνέδριο του Κόμματος μίλησε ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ
Στην ομιλία του, ο Ν. Σοφιανός μεταξύ άλλων αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην επεξεργασία του Τμήματος Παιδείας για το Πανεπιστήμιο των σύγχρονων αναγκών και των δυνατοτήτων της εποχής μας και τη σημασία αυτής της επεξεργασίας για τη δράση του Κόμματος στα πανεπιστήμια. «Θα επιδιώξουμε από τον Σεπτέμβρη την ευρύτερη παρουσίαση και συζήτηση της πρότασής μας, κάνοντας πιο ικανές τις δυνάμεις μας στο να ξεδιπλώνουν τον πολιτικό, τον ιδεολογικό, τον μαζικό αγώνα», είπε και αναφέρθηκε με συντομία σε ορισμένες πλευρές αυτής της πρότασης, τονίζοντας:
«Στεκόμαστε στον κρίσιμο ρόλο που παίζει το αστικό πανεπιστήμιο συνολικά στην καπιταλιστική οικονομία. Στη διαμόρφωση και του εργατικού τεχνικού επιστημονικού δυναμικού, προσαρμοσμένου στις ανάγκες του κεφαλαίου, αλλά και στις προσαρμογές στις οποίες συμβάλλει το πανεπιστήμιο στη συνολικότερη λειτουργία των κλάδων της οικονομίας αλλά και στη λειτουργία του ίδιου του αστικού κράτους και της μεγάλης γκάμας των υπηρεσιών του. Αλλά δεν ξεχνάμε, αντίθετα απαιτείται η παρακολούθηση και η εύστοχη αντιπαράθεση με τον ρόλο του αστικού πανεπιστημίου στην αναπαραγωγή της κυρίαρχης ιδεολογίας, έναν ρόλο τον οποίον τον επιτελεί και στις σύγχρονες συνθήκες, όπως τον είχε και στο παρελθόν.
Ξεχωρίζουμε την ανάγκη να κατανοείται η συνέχεια και η συνέπεια των αλλαγών που προωθούνται την τελευταία 20ετία στον χώρο των Πανεπιστημίων. Με διαφορετικές κυβερνήσεις και υπουργούς, έχοντας όμως την ίδια στόχευση: Την κατεύθυνση του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης, παρά τις αντιφάσεις που έχει αυτή η πορεία, και ταυτόχρονα τη διεύρυνση και εμβάθυνση της επιχειρηματικής λειτουργίας του πανεπιστημίου. Και εδώ φαίνεται η ανάγκη να κεντράρουμε καλύτερα την παρέμβασή μας σ' αυτόν τον συνολικό ρόλο που παίζει το αστικό πανεπιστήμιο. Δεν είναι τυχαίο, είναι κοινή διαπίστωση όλων μας ότι όλη την περίοδο της πανδημίας το μόνο που δεν λειτουργούσε ήταν η διά ζώσης εκπαίδευση των φοιτητών. Ολα τα άλλα ήταν σε πλήρη λειτουργία.
Αυτήν τη συνολικότερη λειτουργία του πανεπιστημίου πρέπει να την παρακολουθήσουμε ακόμα καλύτερα και να κεντράρουμε την παρέμβασή μας, γιατί πέραν της ευθύνης που έχει η ΚΝΕ και που πρέπει να στηριχθεί από το Κόμμα ώστε να δούμε τη δουλειά μας στις προπτυχιακές σπουδές, στη μεγάλη μάζα των φοιτητών, στη σχέση που έχουν αυτές οι σπουδές με τους κλάδους της οικονομίας, στο περιεχόμενο των σπουδών και των προγραμμάτων, χρειάζεται να εστιάσουμε καλύτερα ως Κόμμα πρώτα απ' όλα στην έρευνα, στα προγράμματα που είναι σε εξέλιξη, στη διασύνδεση των πανεπιστημίων με τις επιχειρήσεις και τα ιμπεριαλιστικά κέντρα. Να παρακολουθήσουμε και να παρέμβουμε σ' αυτή τη μεγάλη εκπαιδευτική αγορά - κυριολεκτικά - που λειτουργεί το αστικό πανεπιστήμιο με τα μεταπτυχιακά, με τα κέντρα επιμόρφωσης, με τα σεμινάρια, με τα ολιγοετή προγράμματα τα οποία θα τα βρούμε μπροστά μας - δεν ήταν μια ιδιαιτερότητα του Γαβρόγλου, θα επιμείνουν στην ανάγκη λειτουργίας ολιγοετών προγραμμάτων ακόμα πιο εξειδικευμένης κατάρτισης. Και φυσικά στη συνολικότερη τριβή που έχει ένας αρκετά σημαντικός κόσμος, ένα επιστημονικό δυναμικό που διαχέεται στην έρευνα, στη διατριβή, στη διδασκαλία και είναι κυριολεκτικά "στον αέρα" από πλευράς μορφών οργάνωσης, παρέμβασης, διαμόρφωσης αιτημάτων, στόχων και παρέμβασης στον ίδιο το ρόλο που παίζει αυτό το δυναμικό στη λειτουργία του πανεπιστημίου. Επίσης δεν πρέπει να φύγει από την προσοχή μας η παρακολούθηση και άμεσων οικονομικών λειτουργιών που αναπτύσσονται στα πανεπιστήμια, με συμπράξεις, με την αξιοποίηση των ακινήτων, με μια σειρά δηλαδή επιχειρηματικά πλάνα τα οποία εξελίσσονται ή θα εξελιχθούν το επόμενο διάστημα».