Τετάρτη 9 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΤΟΜΕΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ - ΕΡΕΥΝΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Στο επίκεντρο ο κρίσιμος ρόλος που παίζει το αστικό πανεπιστήμιο συνολικά στην καπιταλιστική οικονομία

Σε σύσκεψη με μέλη ΔΕΠ μπροστά στο 21ο Συνέδριο του Κόμματος μίλησε ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Σύσκεψη με μέλη ΔΕΠ από Πανεπιστήμια της Αττικής μπροστά στο 21ο Συνέδριο του ΚΚΕ διοργάνωσε την Παρασκευή η Τομεακή Οργάνωση Πανεπιστημίων - Ερευνας Αττικής του ΚΚΕ στο Μουσείο Μακρονήσου, στο Θησείο, όπου μίλησε ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Της ομιλίας ακολούθησε συζήτηση και ανταλλάχθηκε προβληματισμός γύρω από πλευρές των Θέσεων της ΚΕ για το Συνέδριο από τοποθετήσεις πανεπιστημιακών που πήραν τον λόγο.

Στην ομιλία του, ο Ν. Σοφιανός μεταξύ άλλων αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην επεξεργασία του Τμήματος Παιδείας για το Πανεπιστήμιο των σύγχρονων αναγκών και των δυνατοτήτων της εποχής μας και τη σημασία αυτής της επεξεργασίας για τη δράση του Κόμματος στα πανεπιστήμια. «Θα επιδιώξουμε από τον Σεπτέμβρη την ευρύτερη παρουσίαση και συζήτηση της πρότασής μας, κάνοντας πιο ικανές τις δυνάμεις μας στο να ξεδιπλώνουν τον πολιτικό, τον ιδεολογικό, τον μαζικό αγώνα», είπε και αναφέρθηκε με συντομία σε ορισμένες πλευρές αυτής της πρότασης, τονίζοντας:

«Στεκόμαστε στον κρίσιμο ρόλο που παίζει το αστικό πανεπιστήμιο συνολικά στην καπιταλιστική οικονομία. Στη διαμόρφωση και του εργατικού τεχνικού επιστημονικού δυναμικού, προσαρμοσμένου στις ανάγκες του κεφαλαίου, αλλά και στις προσαρμογές στις οποίες συμβάλλει το πανεπιστήμιο στη συνολικότερη λειτουργία των κλάδων της οικονομίας αλλά και στη λειτουργία του ίδιου του αστικού κράτους και της μεγάλης γκάμας των υπηρεσιών του. Αλλά δεν ξεχνάμε, αντίθετα απαιτείται η παρακολούθηση και η εύστοχη αντιπαράθεση με τον ρόλο του αστικού πανεπιστημίου στην αναπαραγωγή της κυρίαρχης ιδεολογίας, έναν ρόλο τον οποίον τον επιτελεί και στις σύγχρονες συνθήκες, όπως τον είχε και στο παρελθόν.

Ξεχωρίζουμε την ανάγκη να κατανοείται η συνέχεια και η συνέπεια των αλλαγών που προωθούνται την τελευταία 20ετία στον χώρο των Πανεπιστημίων. Με διαφορετικές κυβερνήσεις και υπουργούς, έχοντας όμως την ίδια στόχευση: Την κατεύθυνση του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης, παρά τις αντιφάσεις που έχει αυτή η πορεία, και ταυτόχρονα τη διεύρυνση και εμβάθυνση της επιχειρηματικής λειτουργίας του πανεπιστημίου. Και εδώ φαίνεται η ανάγκη να κεντράρουμε καλύτερα την παρέμβασή μας σ' αυτόν τον συνολικό ρόλο που παίζει το αστικό πανεπιστήμιο. Δεν είναι τυχαίο, είναι κοινή διαπίστωση όλων μας ότι όλη την περίοδο της πανδημίας το μόνο που δεν λειτουργούσε ήταν η διά ζώσης εκπαίδευση των φοιτητών. Ολα τα άλλα ήταν σε πλήρη λειτουργία.

Αυτήν τη συνολικότερη λειτουργία του πανεπιστημίου πρέπει να την παρακολουθήσουμε ακόμα καλύτερα και να κεντράρουμε την παρέμβασή μας, γιατί πέραν της ευθύνης που έχει η ΚΝΕ και που πρέπει να στηριχθεί από το Κόμμα ώστε να δούμε τη δουλειά μας στις προπτυχιακές σπουδές, στη μεγάλη μάζα των φοιτητών, στη σχέση που έχουν αυτές οι σπουδές με τους κλάδους της οικονομίας, στο περιεχόμενο των σπουδών και των προγραμμάτων, χρειάζεται να εστιάσουμε καλύτερα ως Κόμμα πρώτα απ' όλα στην έρευνα, στα προγράμματα που είναι σε εξέλιξη, στη διασύνδεση των πανεπιστημίων με τις επιχειρήσεις και τα ιμπεριαλιστικά κέντρα. Να παρακολουθήσουμε και να παρέμβουμε σ' αυτή τη μεγάλη εκπαιδευτική αγορά - κυριολεκτικά - που λειτουργεί το αστικό πανεπιστήμιο με τα μεταπτυχιακά, με τα κέντρα επιμόρφωσης, με τα σεμινάρια, με τα ολιγοετή προγράμματα τα οποία θα τα βρούμε μπροστά μας - δεν ήταν μια ιδιαιτερότητα του Γαβρόγλου, θα επιμείνουν στην ανάγκη λειτουργίας ολιγοετών προγραμμάτων ακόμα πιο εξειδικευμένης κατάρτισης. Και φυσικά στη συνολικότερη τριβή που έχει ένας αρκετά σημαντικός κόσμος, ένα επιστημονικό δυναμικό που διαχέεται στην έρευνα, στη διατριβή, στη διδασκαλία και είναι κυριολεκτικά "στον αέρα" από πλευράς μορφών οργάνωσης, παρέμβασης, διαμόρφωσης αιτημάτων, στόχων και παρέμβασης στον ίδιο το ρόλο που παίζει αυτό το δυναμικό στη λειτουργία του πανεπιστημίου. Επίσης δεν πρέπει να φύγει από την προσοχή μας η παρακολούθηση και άμεσων οικονομικών λειτουργιών που αναπτύσσονται στα πανεπιστήμια, με συμπράξεις, με την αξιοποίηση των ακινήτων, με μια σειρά δηλαδή επιχειρηματικά πλάνα τα οποία εξελίσσονται ή θα εξελιχθούν το επόμενο διάστημα».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org