Copyright 2021 The Associated |
Από τη διαδικτυακή σύνοδο των δύο κυβερνήσεων |
Η Κοινή Διακήρυξη της Γαλλο-Γερμανικής Συνόδου αναφέρεται μεταξύ άλλων στα «πρώτα διδάγματα από την πανδημία». Με φόντο την όξυνση του ανταγωνισμού γύρω από την «πίτα» των φαρμάκων και των εμβολίων, τονίζει την ανάγκη να υπάρξει «εγγύηση της ανθεκτικότητας και βιωσιμότητας των εφοδιαστικών αλυσίδων της ΕΕ».
Παράλληλα, στο πλαίσιο της συνολικότερης προώθησης της «πράσινης» και «ψηφιακής μετάβασης», για την εξασφάλιση νέων πεδίων κερδοφορίας στα ευρωπαϊκά μονοπώλια, οι δύο κυβερνήσεις «καλούν την ΕΕ να εφοδιαστεί με ένα στρατηγικό όραμα όσον αφορά το εμπόριο, τον ανταγωνισμό και τη βιομηχανία, ώστε οι πράσινες και ψηφιακές τεχνολογίες να μπορέσουν να ωφελήσουν μεγάλες επενδύσεις».
Η Διακήρυξη ξεχωρίζει επίσης την ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας σε Ασφάλεια και Αμυνα, χαρακτηρίζοντας «αναμφισβήτητη» την ανάγκη «η ευρωπαϊκή ασφάλεια και άμυνα να είναι αποτελεσματική, συνεκτική και αξιόπιστη». Αναφέρει ότι «επιδιώκουμε να ενισχύσουμε τον ευρωπαϊκό πυλώνα στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και τη συνεργασία μεταξύ ΕΕ και ΝΑΤΟ, για μια ακόμα μεγαλύτερη αλληλοσυμπλήρωση», αλλά και ότι «επιθυμούμε εξίσου να προωθήσουμε μια κοινή στρατηγική κουλτούρα μέσα στην ΕΕ ώστε να ενισχυθούν οι ευρωπαϊκές στρατιωτικές επιχειρήσεις και ικανότητες».
Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις ΗΠΑ - ΕΕ, το κείμενο αναφέρει ότι «θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε τη διατλαντική εταιρική σχέση» και «θα αναζητήσουμε την υλοποίηση μιας φιλόδοξης διατλαντικής ατζέντας».
Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις με το Πεκίνο, η γαλλο-γερμανική Διακήρυξη τάσσεται υπέρ «μιας ενιαίας πολιτικής της ΕΕ απέναντι στην Κίνα, που θα λαμβάνει υπόψη τις αξίες και τα συμφέροντά μας», υποστηρίζοντας ταυτόχρονα «μια ευρωπαϊκή στρατηγική για την περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού επικερδή για όλους, που θα βασίζεται στη διεθνή τάξη πάνω σε κανόνες δικαίου ώστε να παγιωθεί η συμβολή της ΕΕ στη σταθερότητα και την ασφάλεια».
Τέλος, σε ό,τι αφορά τη Ρωσία, η Διακήρυξη κάνει λόγο για «αποσταθεροποιητική συμπεριφορά» της και επισημαίνει «εντάσεις στις σχέσεις μας που πρέπει να αντιμετωπιστούν αποφασιστικά». Ωστόσο οι δύο κυβερνήσεις «επαναβεβαιώνουν τη βούληση να συνεχίσουμε το διάλογό μας με τη Ρωσία στη βάση των κοινών αρχών της ΕΕ και να συζητήσουμε ειδικότερα για ορισμένους τομείς αμοιβαίου συμφέροντος».
Πρόσθετες πιέσεις στις έμμεσες διαπραγματεύσεις ΗΠΑ και Ιράν στη Βιέννη, με στόχο την αναβίωση της διεθνούς Συμφωνίας του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, προκαλεί έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) στην οποία καταγράφονται «ανησυχίες» του επικεφαλής της, Ρ. Γκρόσι, σχετικά με τον εντοπισμό ιχνών ουρανίου σε αδήλωτες ιρανικές εγκαταστάσεις, ενόσω τα αποθέματα εμπλουτισμένου ουρανίου της Τεχεράνης συνεχίζουν να συσσωρεύονται.
Στην ίδια έκθεση ο γενικός διευθυντής της ΙΑΕΑ εμφανίζεται να «ανησυχεί» για το γεγονός ότι «οι τεχνικές συζητήσεις μεταξύ του Ιράν και της διεθνούς υπηρεσίας δεν παρήγαγαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα».
Αυτό που μένει να φανεί στην πράξη είναι κατά πόσο η εν λόγω έκθεση θα χρησιμοποιηθεί ως αφορμή από τη Γαλλία, τη Γερμανία και τη Βρετανία (γνωστές ως Ε3), προκειμένου να αυξήσουν την πίεση στο Ιράν στα εξελισσόμενα παζάρια. Σημειώνεται ότι την επόμενη βδομάδα είναι προγραμματισμένη η πραγματοποίηση Συνόδου της ΙΑΕΑ.
Σε μια πρώτη τοποθέτηση, η εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε ότι «καλούμε το Ιράν να δώσει απαντήσεις (σ.σ. στο ζήτημα του ουρανίου σε αδήλωτες εγκαταστάσεις) το συντομότερο δυνατόν».
Σύμφωνα με το πρακτορείο «Reuters», η ίδια έκθεση αναφέρεται επίσης σε πιθανές συνέπειες από τη ζημιά που υπέστη τον περασμένο Απρίλη το ιρανικό πυρηνικό συγκρότημα στο Νατάνζ, από έκρηξη που αποδίδεται πιθανώς σε ισραηλινό σαμποτάζ. Η τριμηνιαία αύξηση του εμπλουτισμένου ουρανίου του Ιράν θεωρείται η χαμηλότερη από τον Αύγουστο του 2019 (περίπου 273 κιλά), με το σύνολο του εμπλουτισμένου ουρανίου να εκτιμάται από εμπειρογνώμονες της ΙΑΕΑ στα 3.241 κιλά. Ωστόσο τα στοιχεία αυτά δεν έχουν εξακριβωθεί πλήρως, καθώς το Ιράν έχει περιορίσει τη συνεργασία του με τον οργανισμό, εξαιτίας της άρνησης των ΗΠΑ αφενός να επανέλθουν πλήρως στη Συμφωνία του 2015, από την οποία αποχώρησαν μονομερώς το 2018, και αφετέρου να άρουν τις ασφυκτικές κυρώσεις σε βάρος του Ιράν.
Σε κάθε περίπτωση, ο Ιρανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Αλί Ραμπί στη διάρκεια χτεσινής συνέντευξης Τύπου εκτίμησε ότι δεν είναι απίθανη η επίτευξη συμφωνίας ΗΠΑ - Ιράν στη Βιέννη. «Είναι φυσικό ότι λόγω της πολυπλοκότητας από τις πολυάριθμες κυρώσεις της κυβέρνησης Τραμπ και τα μέτρα του Ιράν (...) πρέπει να ληφθούν υπόψη πολλές λεπτομέρειες, αλλά κανένα από αυτά τα εμπόδια δεν είναι ανυπέρβλητο», εκτίμησε ο Ραμπί. Πρόσθεσε δε ότι δεν αναμένονται καθυστερήσεις ή άλλες επιπλοκές στις διαπραγματεύσεις της Βιέννης εξαιτίας των προγραμματισμένων για τις 18/6 ιρανικών προεδρικών εκλογών.
Παράλληλα, ο Ισραηλινός υπηρεσιακός (και μάλλον απερχόμενος) πρωθυπουργός Μπ. Νετανιάχου δήλωσε πως είναι διατεθειμένος να πληρώσει το τίμημα μίας έντασης στις σχέσεις με τις ΗΠΑ με αφορμή το Ιράν, αν είναι να προστατεύσει τα συμφέροντα της χώρας του...
Στην τελική ευθεία μπήκαν χτες οι ζυμώσεις και τα παζάρια του εντολοδόχου αρχηγού του κόμματος «Γες Ατίντ», Γ. Λαπίντ, για τον σχηματισμό πολυκομματικής κυβέρνησης «ενότητας» στο Ισραήλ, δίχως τον Μπ. Νετανιάχου για πρώτη φορά μετά από περίπου 12 χρόνια, με το τελεσίγραφο να εκπνέει σήμερα τα μεσάνυχτα.
Συγκλίνουσες πληροφορίες ανέφεραν ότι ο εντελοδόχος Λαπίντ θα παραχωρήσει την πρώτη περίοδο μίας ετερόκλητης κυβέρνησης στον αρχηγό του κόμματος «Γιάμινα», Ν. Μπένετ. Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Μπ. Νετανιάχου προσέφυγε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Ρ. Ρίβλιν, καταγγέλλοντας το σχέδιο ως «αντικανονικό» και «παράνομο». Ο Ρίβλιν ωστόσο απέρριψε την προσφυγή, εκτιμώντας ότι δεν υπάρχει νομικό κώλυμα, γιατί ο Λαπίντ σε ένα τέτοιο σχήμα παραμένει «εναλλακτικός πρωθυπουργός».
Η νέα κυβέρνηση αναμένεται να απαρτίζεται από το κόμμα «Υπάρχει Μέλλον» του Λαπίντ, από το «Γιάμινα» του Μπένετ, το «Νέα Ελπίδα» του Γκιντόν Σάαρ, το «Ισραήλ το σπίτι μας» του Α. Λίμπερμαν, το «Μέρετζ» και τους Εργατικούς της Μεράβ Μιχαέλι. Ισραηλινά ΜΜΕ ανέφεραν επίσης ως πιθανή την κοινοβουλευτική στήριξη της νέας κυβέρνησης από το αραβικό κόμμα «Ρά'αμ» του Μανσούρ Αμπάς.
Το ίδιο διάστημα, οι ισραηλινές κατοχικές αρχές στη Δυτική Οχθη συνεχίζουν τις τρομοκρατικές εφόδους σε προσφυγικούς καταυλισμούς και χωριά και τις μαζικές συλλήψεις Παλαιστινίων. Μόνο χτες τα ξημερώματα συνέλαβαν χωρίς κατηγορίες 8 νεαρούς στη Ραμάλα, 5 στη Βηθλεέμ, 2 στο Τουκαράμ και από 1 σε Τζενίν, Ναμπλούς, Καλκίγια, Χεβρώνα και Τουμπάς.
Παράλληλα, χτες έπιασαν δουλειά νότια της Δυτικής Οχθης μπουλντόζες του ισραηλινού στρατού, στην περιοχή Μασαφίρ Γιάτα, με στόχο τη διεύρυνση του παρακείμενου εβραϊκού εποικισμού Χαβάτ Τάλια.
Η παρατεταμένη οικονομική κρίση που βιώνει ο Λίβανος από το 2019 ενδέχεται να είναι μία από τις τρεις χειρότερες των τελευταίων 150 χρόνων διεθνώς, εκτιμά έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, επισημαίνοντας πως «τέτοιου είδους κρίσεις παρατηρούνται συνήθως έπειτα από έναν πόλεμο».
Το 2021 προβλέπεται περαιτέρω συρρίκνωση της λιβανέζικης οικονομίας κατά 9,5%. Το 2020 η συρρίκνωση έφθασε το 20,3% και το 2019 το 6,7%.
Το ΑΕΠ από 55 δισ. δολάρια που ήταν το 2018 μειώθηκε στα 33 δισ. δολάρια το 2020, ενώ το κατά κεφαλήν ΑΕΠ μειώθηκε την ίδια περίοδο κατά 40%.
Σχεδόν οι μισοί από τα περίπου 5 εκατομμύρια Λιβανέζων ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, με την πλειονότητα του πληθυσμού να πληρώνεται σε λίρες Λιβάνου μολονότι πολλές υπηρεσίες παρέχονται με την καταβολή αμερικανικού δολαρίου.
Λόγω της ραγδαίας ανόδου της ανεργίας, αυξανόμενος αριθμός νοικοκυριών δεν μπορεί να έχει πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες, κυρίως στην Υγεία.
Οι προσπάθειες συγκρότησης νέας κυβέρνησης συνεχίζονται δίχως αποτέλεσμα από το καλοκαίρι του 2020, ιδιαίτερα μετά την καταστροφική έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού που προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 211 ατόμων και τον τραυματισμό 6.000 άλλων. Τις δυσκολίες αυξάνει το σύνθετο αστικό σύστημα διακυβέρνησης με λεπτές ισορροπίες και πολιτικό διαχωρισμό στη βάση θρησκευτικών δογμάτων, ως αποτέλεσμα της προηγούμενης γαλλικής αποικιοκρατίας, των επανειλημμένων επεμβάσεων και του πολυετούς εμφυλίου. Ο Χ. Ντιάμπ μολονότι έχει παραιτηθεί από τον Αύγουστο παραμένει υπηρεσιακός πρωθυπουργός, ενώ ο δισεκατομμυριούχος Σ. Χαρίρι, που έχει πάρει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, εξακολουθεί να συναντά εμπόδια.
Για 34η μέρα συνεχίστηκαν χτες σε πολλές πόλεις της Κολομβίας οι λαϊκές διαμαρτυρίες ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική και τη φονική καταστολή της κυβέρνησης του Ιβάν Ντούκε.
Η Εθνική Επιτροπή Απεργίας, που συγκροτούν εκατοντάδες εργατικές, αγροτικές, νεολαιίστικες και ιθαγένικες οργανώσεις, έχει εξαγγείλει για σήμερα νέες μεγάλες κινητοποιήσεις για να πιέσει την κυβέρνηση να αποσύρει τον στρατό από τις πόλεις και να ξεκινήσει ο διάλογος πάνω στα βασικά αιτήματα. Την ίδια ώρα σε τοπικό επίπεδο γίνονται συναντήσεις των οργανώσεων με τις τοπικές αρχές και σε ορισμένες περιπτώσεις γίνεται άρση των αποκλεισμών εθνικών οδών, μορφή λαϊκής διαμαρτυρίας που η κυβέρνηση χρησιμοποιεί ως πρόσχημα για την ένταση της καταστολής.
Πάντως, και τα ξημερώματα χτες αναφέρθηκαν δολοφονίες δύο νέων στην Κάλι, επίκεντρο των διαδηλώσεων, που χτυπήθηκαν από ενόπλους με πολιτικά, όπως συνηθίζουν να δρουν κρατικοί και παρακρατικοί μηχανισμοί. Με τον ίδιο τρόπο χτυπήθηκε και ένας 22χρονος στην πόλη Πουτουμάγιο, που υπέκυψε έχοντας τραυματιστεί την Κυριακή.
Από τις 28 Απρίλη οι δολοφονημένοι διαδηλωτές ξεπερνάνε τους 70.