Σταθερά πάνω από 100 οι διασωληνωμένοι χωρίς Εντατική Θεραπεία
Eurokinissi |
Τρεις διασωληνωμένοι, που ήταν εκτός ΜΕΘ επί τρία 24ωρα, έχασαν τη ζωή τους στο Νοσοκομείο «Γεννηματάς» το τελευταίο τριήμερο. Αλλοι 10 διασωληνωμένοι (όλοι Covid) παραμένουν χωρίς κρεβάτι εντατικής θεραπείας στο νοσοκομείο, ενώ στην τελευταία εφημερία έγιναν 61 εισαγωγές Covid και υπεριδιπλάσιες, 133 εισαγωγές για τα υπόλοιπα περιστατικά. Ομως και σ' αυτό το νοσοκομείο ήδη το 40% των κλινών για τις υπόλοιπες ασθένειες έχει βαπτιστεί Covid, ενώ έπεται συνέχεια. Στα μισά της χτεσινής εφημερίας οι γιατροί «ψάχναμε κρεβάτια για τους υπόλοιπους ασθενείς», λέει η Γεωργία Φιλίππα, παθολόγος στο νοσοκομείο. Και εξηγεί: «Ηδη 10 ασθενείς νοσηλεύονται σε ράντζο και πολλοί ακόμη περίμεναν ώρες στα επείγοντα, να βρεθεί κάπου κρεβάτι. Οσο για τους 8 επιστρατευμένους γιατρούς, τσουβαλιάστηκαν σε μια νύχτα, χωρίς την παραμικρή εκπαίδευση για τον Covid, η πλειοψηφία να απέχει μέχρι και δεκαετίες από τη νοσοκομειακή περίθαλψη, στελεχώνουν τμήματα Covid και καλούνται να τα βγάλουν πέρα».
Μπροστά σ' αυτήν την ασφυκτική κατάσταση, η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων - που συγκροτήθηκε πρόσφατα κάτω από το βάρος των εξελίξεων - προχώρησε χτες σε παράσταση διαμαρτυρίας στην είσοδο του νοσοκομείου, ανανεώνοντας το ραντεβού της για νέα κινητοποίηση τη Δευτέρα 5 Απρίλη. «Πλέον οι εφημερίες και όλη η λειτουργία του νοσοκομείου είναι επισφαλής για όλους τους ασθενείς και όλους τους εργαζόμενους. Είμαστε κάθετα αντίθετοι στη μετατροπή ενός ακόμη νοσοκομείου σε μίας νόσου. Οι γιατροί δεν διαλέγουμε ποιος θα πάει σε ΜΕΘ, ποιος θα διασωληνωθεί, ποιος θα σταλεί με οξυγόνο σπίτι του "για να αδειάζουν κρεβάτια". Η κυβέρνηση επιλέγει να μην κάνει προσλήψεις, να μην ανοίξουν τα νοσοκομεία που έκλεισαν. Η κυβέρνηση θεωρεί "κόστος" την υγεία του λαού και αρνείται να επιτάξει τα μεγάλα ιδιωτικά νοσοκομεία, δίνοντας δωράκια στους επιχειρηματικούς ομίλους Υγείας», σημειώνει η Γ. Φιλίππα.
Στο Νοσοκομείο Νίκαιας, ένας ακόμη διασωληνωμένος εκτός ΜΕΘ έχασε τη ζωή του το Σαββατοκύριακο, ενώ μόνο σε μία από τις 3 απλές κλινικές Covid νοσηλεύονται 9 διασωληνωμένοι. Οσο για την ανάγκη εύρεσης άμεσης λύσης προκειμένου να σωθούν ζωές, όπως είναι η επίταξη του «Μετροπόλιταν», που απέχει μόλις 6 χιλιόμετρα, ούτε λόγος από την κυβέρνηση.
Και στο «Λαϊκό», 4 διασωληνωμένοι ασθενείς (Covid) νοσηλεύονται σε κοινούς θαλάμους περιμένοντας να βρεθεί ένα κρεβάτι στις υπεργεμάτες ΜΕΘ της Αττικής. Και την ώρα που η κυβέρνηση δηλώνει δημόσια ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με κρεβάτια Covid στα νοσοκομεία, «στην τελευταία εφημερία έγιναν 45 εισαγωγές ασθενών με Covid, με αποτέλεσμα να γεμίσουν όλες οι κλινικές Covid και κάποιοι ασθενείς να βρίσκονται σε ράντζα», σημειώνει ο ειδικευόμενος γιατρός Αιμίλιος Κακλαμάνος και εξηγεί: «Η κατάσταση είναι τόσο ασφυκτική που ενώ χτες ασθενείς οι οποίοι νοσηλεύονταν σε μη-Covid κλινικές, σε έλεγχο που διενεργήθηκε για πιθανή διασπορά απέβησαν θετικοί στον κορονοϊό, λόγω της υπερπληρότητας των κλινικών Covid οι ασθενείς αυτοί συνεχίζουν να νοσηλεύονται στις κλινικές τους, με κίνδυνο διασποράς στους υπόλοιπους ασθενείς αλλά και στο προσωπικό! Δυστυχώς, όσο περνάει ο καιρός όλο και πιο συχνά εντοπίζονται ασθενείς οι οποίοι νοσηλεύονται σε μη-Covid κλινικές να είναι θετικοί στον κορονοϊό - οι λεγόμενες διασπορές», προσθέτει, δείχνοντας τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης.
Μέσα σε λίγες μέρες γέμισε ασφυκτικά και ο «Ερυθρός Σταυρός», με το πρόγραμμα των εφημεριών να το παίρνουν πια οι εργαζόμενοι ανά μέρα. Χτες πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του ΔΣ του Σωματείου και πάρθηκε απόφαση για συμμετοχή στη σημερινή κινητοποίηση. Τα 300 κρεβάτια ήδη έχουν γεμίσει, χτες το βράδυ νοσηλεύονταν 307 ασθενείς, 30 σε ΜΕΘ, ενώ ήδη υπάρχουν και διασωληνωμένοι σε κοινούς θαλάμους.
Στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», 4 διασωληνωμένοι ασθενείς παραμένουν εκτός ΜΕΘ, η γενική εφημερία που άνοιξε στις 14.30 της Δευτέρας ξεκίνησε με κατειλημμένα και τα 58 κρεβάτια της ΜΕΘ Covid, ενώ ήταν γεμάτα τα 140 απλά κρεβάτια Covid από τα συνολικά 200. Σημειώνεται ότι τα απλά κρεβάτια Covid αυξήθηκαν από 194 σε 200, από την αφαίρεση 6 κρεβατιών της Γ' Παθολογικής κλινικής, την οποία σύμφωνα με πληροφορίες σχεδιάζουν να μετατρέψουν εξολοκλήρου σε Covid, αφαιρώντας άλλα 30 παθολογικά κρεβάτια.
Μια ωμή παραδοχή της βαρβαρότητας...
Εγγραφο από το σύστημα διαχείρισης κλινών ΜΕΘ που κυκλοφόρησε την περασμένη Παρασκευή: Από τις 5 Μάρτη στην αναμονή για ένα κρεβάτι ΜΕΘ! |
Πράγματι, πάντα πέθαιναν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ. Αλλωστε, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, το 25% των ελάχιστων δημόσιων κρεβατιών ΜΕΘ που διέθετε η χώρα έμενε κλειστό εδώ και 15 χρόνια. Γιατί όλες οι κυβερνήσεις αρνούνταν να κάνουν τις απαραίτητες μόνιμες προσλήψεις για το εξειδικευμένο προσωπικό που απαιτεί η στελέχωσή τους, να εξασφαλίσουν τον απαραίτητο εξοπλισμό.
Πράγματι κάθε χρόνο, είτε με τη γρίπη, είτε με τον κορονοϊό, είτε πολυτραυματίες, άνθρωποι διασωληνωμένοι ξεψυχούν σε κοινούς θαλάμους, περιμένοντας να βρεθεί ένα κρεβάτι εντατικής θεραπείας, που θα αυξήσει κατά πολύ τις πιθανότητες να κρατηθούν στη ζωή.
Ομως, είναι αντιεπιστημονικό και απάνθρωπο να παρουσιάζεται ως «κανονικότητα», ως κάτι το φυσιολογικό το ότι ένα «μικρό ποσοστό 20%», τουλάχιστον ο ένας στους πέντε ανθρώπους, διαχρονικά στερείται το δικαίωμα να δώσει τη μάχη για τη ζωή του.
Πρόκειται για έγκλημα που φέρει την υπογραφή όλων των κυβερνήσεων και του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ και που σήμερα «εξεγείρονται» και παριστάνουν πως... ανατριχιάζουν από την ωμή αυτή πραγματικότητα, που έχει διαμορφώσει η δική τους πολιτική, που θεωρεί την ανθρώπινη ζωή «δαπάνη προς εξορθολογισμό».
Η κυνική παραδοχή προκάλεσε την άμεση αντίδραση της «Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης» (ΔΗΠΑΚ) Γιατρών, επισημαίνοντας σε ανακοίνωσή της ότι «η επιτροπή ειδικών του υπουργείου από την πρώτη στιγμή ανάγει την αντιμετώπιση της πανδημίας σε ζήτημα ατομικής ευθύνης, με καλέσματα για υπομονή και υποταγή, με καταγγελίες ακόμα και σε αγωνιστικές πρωτοβουλίες και κινητοποιήσεις στο όνομα δήθεν της διασποράς, με αντιφάσεις στα ίδια τους τα λεγόμενα για να υπηρετήσουν τελικά τις κάθε φορά κυβερνητικές επιλογές και ευθύνες».
«Δεν πέσαμε από τα σύννεφα», σημειώνεται στην ανακοίνωση, που συνεχίζει: «Αυτή η δήλωση έρχεται να προστεθεί σε ψέματα, αλλοίωση και παραπληροφόρηση. Ποιος δεν θυμάται την αντίστοιχη δήλωση του υφυπουργού Υγείας, "Οσοι συμπολίτες μας χρήζουν ΜΕΘ σε σύντομο χρονικό διάστημα η ανάγκη αυτή καλύπτεται και σε κάθε περίπτωση παρέχεται πριν την εισαγωγή στη ΜΕΘ η απαραίτητη αναπνευστική υποστήριξη σε κάθε ασθενή" ή του πρωθυπουργού ότι "το ΕΣΥ άντεξε, αντέχει και θα αντέχει", τη στιγμή που οι αναμονές για ένα κρεβάτι σε ΜΕΘ ξεπερνούν τους εκατό ασθενείς, τη στιγμή που υπάρχει διασωληνωμένος ασθενής από τις 5 Μάρτη σε κοινό θάλαμο;
Η εφιαλτική κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής που βιώνουν καθημερινά ασθενείς και υγειονομικοί, αντιμετωπίζεται από τα κυβερνητικά επιτελεία με απροκάλυπτο κυνισμό.
Η θλιβερή απολογητική της επιστήμης, η καθ' έδρας παραδοχή της βαρβαρότητας σαν "φυσικό φαινόμενο", εξυπηρετεί τη συστράτευση με την απάνθρωπη πολιτική που βάζει την ανθρώπινη ζωή στη ζυγαριά του οικονομικού κόστους.
Σε περίπτωση που ενδιαφέρεται κανείς από την επιτροπή ειδικών, τους ενημερώνουμε λοιπόν ότι η πλειοψηφία των συναδέλφων νοσοκομειακών γιατρών δεν θεωρεί φυσιολογικό το 2021 να χάνονται άνθρωποι επειδή ένα χρόνο τώρα δεν άνοιξε επαρκής αριθμός ΜΕΘ, παρά τις προειδοποιήσεις. Δεν συμβιβάζεται με την επιλογή να μη γίνονται οι αναγκαίες προσλήψεις για να στελεχωθούν τα τμήματα, να μην ανοίγουν τα νοσοκομεία που έκλεισαν. Δεν υιοθετούν τα απάνθρωπα κριτήριά τους για το ποιος θα σωθεί ή όχι.
Εδώ και τώρα να επιταχθούν κρεβάτια σε ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα για να σωθούν ανθρώπινες ζωές. Εδώ και τώρα να γίνουν όλες οι αναγκαίες προσλήψεις. Για αυτά θα πείτε ποτέ κουβέντα, κύριοι της επιτροπής;».
Αυτοκινητοπορεία σήμερα, στάση εργασίας και συγκεντρώσεις την Πέμπτη και την Παρασκευή
«Oχι στη μετατροπή του "Θριάσιου" νοσοκομείου - του μοναδικού στη Δυτική Αττική - σε νοσοκομείο COVID. Ενίσχυση του νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας Ελευσίνας, Ασπροπύργου και Μεγάρων με μόνιμο προσωπικό και μονιμοποίηση των συμβασιούχων».
Τα παραπάνω αιτήματα διατρανώνει το Σωματείο Εργαζομένων «Θριάσιου» Νοσοκομείου, που σήμερα Τρίτη διοργανώνει αυτοκινητοπορεία στις 6 μ.μ., με αφετηρία τα «LIDL» Ελευσίνας. Ενώ συνεχίζει τον αγώνα με στάση εργασίας και συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας την Πέμπτη 1 Απρίλη. Ηδη, απόφαση συμμετοχής στην κινητοποίηση πήρε χτες και το ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων «Ερυθρός Σταυρός».
Το απόγευμα της Πέμπτης προγραμματίζεται νέα συγκέντρωση στην πλ. Ηρώων, στην Ελευσίνα και την Παρασκευή 2 Απρίλη, στις 6.30 μ.μ. συγκέντρωση μαζί με σωματεία της περιοχής.
Το Σωματείο σημειώνει ότι μια τέτοια μετατροπή του Νοσοκομείου σε «Covid νοσοκομείο» θα οδηγήσει «να μείνουν δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι και εργαζόμενοι της ευρύτερης περιοχής χωρίς ούτε μία διαθέσιμη κλίνη για τη νοσηλεία ασθενών με άλλες παθήσεις».
Θυμίζει άλλωστε ότι «είχε προηγηθεί η μετατροπή του Κέντρου Εγκαυμάτων σε ΜΕΘ COVID, με αποτέλεσμα στο κέντρο μιας βιομηχανικής ζώνης με 2 διυλιστήρια και εκατοντάδες επιχειρήσεις με εύφλεκτα υλικά να μην υπάρχει καμία διαθέσιμη κλίνη ΜΕΘ για νοσηλεία εγκαυματιών».
Το Σωματείο αναδεικνύει επίσης τον δραστικό περιορισμό της λειτουργίας των εξωτερικών ιατρείων και των τακτικών χειρουργικών επεμβάσεων, τις συμπτύξεις κλινικών κ.λπ., με αποτέλεσμα εκατοντάδες ασθενείς να περιμένουν μήνες ή και χρόνια για να χειρουργηθούν.
Σημειώνει ακόμα τις τεράστιες ελλείψεις στα Κέντρα Υγείας Ελευσίνας, Ασπροπύργου και Μεγάρων.
«Την ίδια στιγμή που τα δημόσια νοσοκομεία "πλημμυρίζουν" από ασθενείς με COVID, η κυβέρνηση συνεχίζει τα "παζάρια" με τους ιδιοκτήτες ιδιωτικών κλινικών για να τους εξασφαλίσει νέα "πελατεία" και σίγουρα κέρδη», τονίζει το Σωματείο, καλώντας στην πάλη για μέτρα προστασίας και θωράκισης του συστήματος Υγείας.