ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Μάρτη 2021
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ
Υπεύθυνη η κυβέρνηση για τον αυταρχικό κατήφορο

Μέλη της Πρωτοβουλίας Αστυνομικών με αρθρογραφία τους στην ιστοσελίδα www.alt.gr, καταδικάζουν τις τραμπούκικες συμπεριφορές συναδέλφων τους, όπως αυτές κατά πολιτών στη Νέα Σμύρνη και καταγγέλλουν την κυβερνητική πολιτική για τον αυταρχικό κατήφορο.

Ο Δημήτρης Μπανιάς, Ανθυπαστυνόμος, μέλος ΔΣ της ΠΟΑΣΥ και της Πρωτοβουλίας, σημειώνει χαρακτηριστικά: «Η αυταρχικότητα και η καταστολή ξεκινάει όταν η κυβέρνηση έρχεται αντιμέτωπη με κοινωνικές ομάδες και κοινωνικά προβλήματα. Η συνταγή παλιά, ακολούθησε την πεπατημένη όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Από την αποστολή των διμοιριών στη Χίο και στη Λέσβο, πέρυσι, την ίδια περίπου περίοδο και τις αποτρόπαιες σκηνές που εκτυλίχτηκαν εκεί, την αποστολή διμοιριών στον Εβρο, την άγρια καταστολή σε φοιτητές εργαζόμενους που αντιδρούν στην εφαρμοζόμενη πολιτική, την περαιτέρω εμπλοκή μας στους πλειστηριασμούς κατοικιών, στην αδικαιολόγητη καταστολή στην επέτειο του Πολυτεχνείου, και άλλες αρκετές περιπτώσεις.

Κορωνίδα σ' όλη αυτή την πορεία, χρήσιμη και για συμπεράσματα για τους συναδέλφους, είναι οι εντολές που είχαμε στη διάρκεια της πανδημίας και στην εφαρμογή των μέτρων.

(...) Οσο και να προσπαθεί η κυβέρνηση να καταστείλει όποιον διαφωνεί στην πολιτική της, βάζοντας απέναντί του τον απλό εργαζόμενο αστυνομικό πλανάται. Πλανάται αν νομίζει ότι με αυταρχικότητα και τυφλή καταστολή θα ελέγξει τις κοινωνικές αντιδράσεις. Πλανάται αν θεωρεί ότι ο εργαζόμενος αστυνομικός θα πάει ενάντια στην κοινωνία και στον εργαζόμενο λαό μας».

Ο Σόλωνας Ζέινος, αντιπρόσωπος ΠΟΑΣΥ από τη Δυτική Αττική, στο ΑΤ Ασπροπύργου και μέλος της Πρωτοβουλίας, σχετικά με την αστυνομική βία κατά πολιτών στη Ν. Σμύρνη, σημειώνει ανάμεσα σε άλλα:

«Το επεισόδιο δεν πρέπει να εξεταστεί μεμονωμένα, αλλά ως μέρος της συνολικότερης κατάστασης που επικρατεί τα τελευταία χρόνια, και ειδικά την τελευταία περίοδο.

Οι κυβερνήσεις μάς εργαλειοποίησαν προκειμένου να εφαρμόσουν αντιλαϊκές πολιτικές, που μάλιστα με την εφαρμογή ορισμένων από αυτές, πληττόμασταν και πληττόμαστε και εμείς οι ίδιοι.

(...) Αντί οι νόμοι και οι διαταγές να αφορούν την προστασία του λαού, είδαμε πως θεσπίστηκαν για εντελώς διαφορετικές εφαρμογές. Για τη στροφή της εφαρμογής της ΕΛ.ΑΣ. σε εκ διαμέτρου διαφορετικά από το ρόλο της καθήκοντα, μοναδική ευθύνη έχουν οι κυβερνήσεις. Αυτές νομοθετούν, αυτές διατάζουν.

Μολονότι η πλειοψηφία μας προερχόμαστε από λαϊκές γειτονιές των πόλεων και της επαρχίας, μολονότι ο περίγυρός μας αποτελείται από κόσμο που πασχίζει σαν και εμάς να τα βγάλει πέρα, οι κυβερνήσεις μάς τοποθέτησαν και μας τοποθετούν απέναντί του.

Καλούμε τους συναδέλφους να μην ξεχνούν από πού προέρχονται και πού ανήκουν. Η ευημερία του λαού σημαίνει και δική μας ευημερία, αφού οι ανάγκες μας είναι κοινές. Να μη συμμετάσχουμε στη δόλια ψευδαίσθηση που θέλουν κάποιοι ότι ο λαός είναι εχθρός».

Επίσης, η Πρωτοβουλία Αστυνομικών με ανακοίνωσή της «καταδικάζει απερίφραστα την εγκληματική και δολοφονική επίθεση σε βάρος του συναδέλφου της ομάδας "ΔΡΑΣΗ" από ομάδα κουκουλοφόρων χουλιγκάνων. Η εγκληματική αυτή ενέργεια, που είχε ως αποτέλεσμα τον βαρύ τραυματισμό του συναδέλφου, έρχεται ως απόρροια του τεταμένου κλίματος της τελευταίας περιόδου, που δημιουργήθηκε με απόλυτη ευθύνη της κυβέρνησης.

Η δράση των χουλιγκανικών αυτών στοιχείων πρέπει να διαχωριστεί από τη μεγαλειώδη διαδήλωση που εξελισσόταν από χιλιάδες ειρηνικούς πολίτες χωρίς καλυμμένα πρόσωπα, που απαιτούσαν να μπει ένα τέλος στον αυταρχικό κατήφορο της κυβέρνησης. Ο ρόλος και ο στόχος των ομάδων αυτών φάνηκε και σήμερα ποιος ήταν, να διαλυθεί, δηλαδή, μια μεγάλη διαδήλωση.

Καλούμε την κυβέρνηση να λειτουργήσει άμεσα προς αποκλιμάκωση της κατάστασης, πριν δούμε νεκρούς αστυνομικούς και πολίτες».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Πρωτοβουλίες» με κλιμάκωση στην καταστολή των λαϊκών αγώνων

Στη σημερινή συζήτηση στη Βουλή παραπέμπουν από την κυβέρνηση για το «περίγραμμα» μέτρων και «πρωτοβουλιών» που αναμένεται να δώσει ο πρωθυπουργός ενάντια, υποτίθεται, στην αστυνομική βία, την οποία η κυβέρνησή του έχει ως βασικό συστατικό της αντιλαϊκής της πολιτικής. θεσμοθετήματα, στον απόηχο της άγριας καταστολής σε βάρος εργατικών - λαϊκών αγώνων, με στόχο να κρυφτούν η συστηματική κλιμάκωση του κρατικού αυταρχισμού και οι πραγματικές αιτίες της πίσω από το παραβάν των «μεμονωμένων αυθαιρεσιών» κάποιων «ανεκπαίδευτων» αστυνομικών.

Αλλωστε, τα ίδια επικαλούνταν και ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβερνητική του θητεία, την οποία ερεύνησε η περιλάλητη επιτροπή Αλιβιζάτου για να βγάλει το πολυδιαφημισμένο πόρισμά της, αποσιωπώντας σε κάθε περίπτωση ότι «θεσμικές» αλλαγές και «εκσυγχρονισμοί» στις δυνάμεις καταστολής έγιναν διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις, αλλά αυτό που «εκσυγχρονιζόταν» κάθε φορά ήταν οι μέθοδοι καταστολής του λαού και το νομικό πλαίσιο που θέλει να βάλει τους αγώνες του στο γύψο.

Διόλου τυχαία, η ίδια η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, στη χτεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «το πώς δρα η αστυνομία προβλέπεται από τους επιχειρησιακούς κανονισμούς της Ελληνικής Αστυνομίας και από τα Προεδρικά Διατάγματα για την επιχειρησιακή δράση της. Αυτό ισχύει και επί αυτής της κυβέρνησης, και επί της προηγούμενης».

Νέες συλλήψεις και ύποπτοι προβοκατόρικοι μηχανισμοί

Χούλιγκανς και άλλα συναφή «στοιχεία» φαίνεται ότι πήραν μέρος στην προσπάθεια να στηθεί σκηνικό διάλυσης της μεγάλης διαδήλωσης των συνδικάτων, συλλόγων, φορέων και χιλιάδων κατοίκων την περασμένη Τρίτη στη Νέα Σμύρνη, ενάντια στην αστυνομοκρατία και την αντιλαϊκή πολιτική. Στη διάρκεια των επεισοδίων που έγιναν, η Αστυνομία έπνιξε την περιοχή στα χημικά, ενώ για αρκετές ώρες οι δυνάμεις καταστολής έκαναν «παρέλαση» στους δρόμους της πόλης, επιτιθέμενοι σε κόσμο ακόμα και μέσα σε μαγαζιά ή σε γκαράζ πολυκατοικιών.

Δεν είναι η πρώτη φορά που στήνεται παρόμοιο σκηνικό με αξιοποίηση μηχανισμών και μέσα από χώρους «θυρών» ομάδων και χούλιγκανς, που δρουν σαν προβοκάτορες. Στόχος είναι η τρομοκράτηση των εργαζομένων, η συκοφάντηση αγωνιστικών κινητοποιήσεων, η παροχή προσχημάτων για αντιλαϊκά μέτρα, όπως απαγόρευση διαδηλώσεων, αλλά και για να καλλιεργούν το έδαφος για κλιμάκωση της αστυνομοκρατίας. Χτες, η Αστυνομία και η «Αντιτρομοκρατική» ανακοίνωσαν άλλες δύο συλλήψεις για την επίθεση στον αστυνομικό. Πρόκειται για δύο ημεδαπούς, 22 και 23 χρόνων. Σύμφωνα με πληροφορίες που δίνει η Αστυνομία, ο ένας από τους δύο φέρεται να συμμετείχε τον περασμένο Φλεβάρη σε ομάδα ατόμων που έγραψε συνθήματα με μαύρη μπογιά και πέταξε τρικάκια στο πολιτικό γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Μ. Βαρβιτσιώτη. Ο 30χρονος, που συνελήφθη προχτές και φέρεται να πρωτοστάτησε στην επίθεση κατά του αστυνομικού, αρνείται την κατηγορία. Ισχυρίζεται μάλιστα ότι κατά τον επίμαχο χρόνο δεν βρισκόταν καν στη Ν. Σμύρνη.

Το αστυνομικό ... δαιμόνιο στην Πετρούπολη

Σε παρακολουθήσεις περιοδειών του ΚΚΕ σε χώρους δουλειάς φαίνεται ότι φιλοδοξούν να ξεδιπλώσουν το αστυνομικό τους δαιμόνιο τα λαγωνικά της αστυνομίας, κάτι που τις τελευταίες μέρες φαίνεται πιο έντονα στην Πετρούπολη, όπου έχουν πάρει στο κατόπι στελέχη του Κόμματος που πραγματοποιούν συζητήσεις με εργαζόμενους της περιοχής.

Πιο συγκεκριμένα, περιπολικό της αστυνομίας εμφανίστηκε προχτές το πρωί στο αμαξοστάσιο του δήμου Πετρούπολης, όπου πραγματοποιούσε προγραμματισμένη περιοδεία και συζήτηση με τους εργαζόμενους ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και εκλεγμένος περιφερειακός σύμβουλος Αττικής.

Το περιπολικό ήταν σταθμευμένο στον χώρο, και όταν ρωτήθηκαν οι αστυνομικοί για την παρουσία τους, τη μία απαντούσαν ότι έτυχε να παρκάρουν εκεί το προηγούμενο βράδυ και την άλλη ότι ήθελαν να μάθουν αν πρόκειται να γίνει συγκέντρωση και πορεία μετά την περιοδεία (στις 8 το πρωί!), ώστε να πάρουν μέτρα.

Σε συνέχεια των σχετικών «ανησυχιών» της ΕΛ.ΑΣ., χτες κατά τη διάρκεια της περιοδείας του Βαγγέλη Σίμου, μέλος του Τομεακού Γραφείου Δυτικής Αθήνας του ΚΚΕ και πρώην δημάρχου Πετρούπολης, σε επισιτιστικά καταστήματα της πόλης, εμφανίστηκαν ένα περιπολικό και ένα δίκυκλο της ΕΛ.ΑΣ. Πριν από την περιοδεία, μάλιστα, το τοπικό ΑΤ είχε ζητήσει ενημέρωση από το στέλεχος του Κόμματος σχετικά με το πρόγραμμα και τη διαδρομή που θα ακολουθήσει...

Σημειωτέον, σύμφωνα με πληροφορίες, παρόμοιες «ερευνητικές προσπάθειες» γίνονται από αστυνομικά τμήματα και σε άλλους χώρους δουλειάς όπου πρόκειται να πραγματοποιηθούν εξορμήσεις ή περιοδείες του ΚΚΕ, οι οποίες μάλιστα είναι ανακοινωμένες στο πλαίσιο της μεγάλης πολιτικής εξόρμησης της ΚΟ Αττικής του Κόμματος, που περιλαμβάνει δεκάδες τέτοιες δραστηριότητες καθημερινά.

Ηρεμήστε κ. διοικητά...

«Καλούμε τον διοικητή του ΑΤ Πετρούπολης να ανακτήσει την ψυχραιμία του και να ηρεμήσει!», αναφέρει σε δήλωσή του ο Β. Σίμος για τα παραπάνω περιστατικά και τονίζει:

«Τις τελευταίες δυο μέρες, στις περιοδείες και εξορμήσεις που πραγματοποιούμε σε δημοτικές εγκαταστάσεις και στην κεντρική λεωφόρο του δήμου, προκειμένου να ενημερώσουμε το λαό της πόλης για τις πολιτικές εξελίξεις και την πρόταση του ΚΚΕ, έχουμε τη συνοδεία αστυνομικών δυνάμεων και της Ασφάλειας, έπειτα και από τηλεφώνημα του διοικητή, για να διαπιστώσει περί τίνος πρόκειται.

Απ' ό,τι φαίνεται δεν μπορούν ή δεν θέλουν να καταλάβουν περί τίνος πρόκειται. Μιλάμε για εξορμήσεις και περιοδείες που είναι μάλιστα δημοσιευμένες.

Συνιστούμε λοιπόν ψυχραιμία και να αφεθούν κατά μέρος οι αστείες δικαιολογίες περί του ...τεταμένου κλίματος των ημερών και των "επιπλέον μέτρων πρόληψης"».

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας χτες

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε χτες στο Σύνταγμα και στη συνέχεια πορεία προς την Ομόνοια, έπειτα από κάλεσμα της Πρωτοβουλίας Δικηγόρων και Νομικών «για τα δημοκρατικά δικαιώματα και ενάντια στον αυταρχισμό», άλλων φορέων και οργανώσεων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ