Από πρόσφατη κινητοποίηση στο ΚΥ Θέρμης |
Την πρωτοβουλία ξεκίνησαν η ΕΝΙΘ, ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Ανατολικής Θεσσαλονίκης, ο Σύλλογος Γυναικών Θερμαϊκού, η Ομάδα Γυναικών Θέρμης, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων, το Σωματείο Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ), το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ και ο Σύλλογος εργαζομένων ΟΤΑ. Την προηγούμενη βδομάδα επισκέφθηκαν τα δύο Κέντρα Υγείας, συζήτησαν με τους εργαζόμενους που πλέον έχουν επωμιστεί και την ευθύνη των εμβολιασμών και κατέγραψαν βασικές ελλείψεις.
Οπως αναφέρουν, στο ΚΥ Μηχανιώνας, η κατάσταση παραμένει τραγική, «με μεγάλες ελλείψεις σε ιατρικό - νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό (καθαριότητας και φύλαξης). Λείπουν γυναικολόγος, ορθοπεδικός, καρδιολόγος. Δεν υπάρχει ακτινολόγος και οι γιατροί δυσκολεύονται στις γνωματεύσεις. Υπάρχει ψυχίατρος και δερματολόγος κάθε 15 μέρες. Ο παιδίατρος έρχεται από το ΚΥ Θέρμης. Συνολικά έχει 10 γιατρούς συν τον διευθυντή, ενώ θα έπρεπε να έχει τουλάχιστον 25. Ολοι οι γιατροί απασχολούνται στο εμβολιαστικό κέντρο και επιπλέον κάνουν εμβολιασμούς μαίες και παρασκευάστριες. Τουλάχιστον 600 τακτικά ραντεβού κάθε μήνα αναβάλλονται λόγω έλλειψης προσωπικού».
Το ΚΥ Θέρμης «εξυπηρετεί και γειτονικούς δήμους (Καλαμαριάς, Πυλαίας Χορτιάτη, ΠΕ Χαλκιδικής), έχει επίσης την ευθύνη των περιφερειακών ιατρείων 13 οικισμών της περιοχής και του Αεροδρομίου "Μακεδονία" της ιδιωτικής εταιρείας "Fraport" εκτελώντας και εφημερίες. Τον τελευταίο χρόνο συνταξιοδοτήθηκαν 4 γιατροί και δεν αναπληρώθηκαν ενώ επί χρόνια λείπουν οι ειδικότητες ορθοπεδικού, χειρούργου, ΩΡΛ, καρδιολόγου, οφθαλμίατρου, ψυχίατρου αλλά και ακτινολόγου. Στις χρόνιες ελλείψεις καταγράφονται και η απουσία μαστογράφου, σύγχρονου ακτινολογικού κ.ά.».
Και στα δύο ΚΥ το μειωμένο προσωπικό τους είναι εξουθενωμένο και με εξαντλητικά ωράρια, με αποτέλεσμα σοβαρές καθυστερήσεις στις νόμιμες άδειες και τα ρεπό τους.
Λόγω της έλλειψης προσωπικού ακόμα και η διαλογή των εισερχομένων στο Κέντρο Υγείας, σε συνθήκες πανδημίας, γίνεται από προσωπικό που δεν διαθέτει την απαιτούμενη γνώση και εμπειρία, με όσους κινδύνους συνεπάγεται αυτό.
Ιδιαίτερα σοβαρά είναι και τα προβλήματα επαρκούς καθαριότητας και φύλαξης.
Τα Σωματεία και οι φορείς της περιοχής απαιτούν, μεταξύ άλλων:
-- Μαζικά δωρεάν τεστ σε χώρους εργασίας, αλλά και σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες της περιοχής.
-- Μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων.
-- Αμεση πύκνωση των δρομολογίων των αστικών συγκοινωνιών ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός.
-- Να καλυφθούν άμεσα τα σημαντικά κενά στα Κέντρα Υγείας, σε γιατρούς με προσλήψεις μόνιμου ιατρικού - νοσηλευτικού προσωπικού και οι επείγουσες ανάγκες λόγω πανδημίας.
-- Να ενισχυθούν με ασθενοφόρα πλήρως στελεχωμένα.
-- Να μονιμοποιηθεί όλο το προσωπικό που σήμερα εργάζεται με συμβάσεις.
Σημειώνεται ότι Ερώτηση για τα προβλήματα του ΚΥ Ν. Μηχανιώνας κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Δελής και Λεωνίδας Στολτίδης. Ζητούν να καλυφθούν όλα τα κενά σε ιατρικό, νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, με προσλήψεις μονίμων και πλήρους απασχόλησης εργαζομένων, ώστε να εξασφαλιστεί η σωστή λειτουργία του Κέντρου Υγείας Μηχανιώνας και να καλύπτονται με επάρκεια οι ανάγκες των ασθενών. Επίσης την πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση του Κέντρου Υγείας Μηχανιώνας από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε να εξασφαλιστεί η αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών Υγείας.
Συμβολική συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Κέντρο Υγείας Αρχαγγέλου πραγματοποίησαν τις προηγούμενες μέρες η Επιτροπή Αγώνα Κατοίκων Νότιας Ρόδου και ομάδες γυναικών της ΟΓΕ, απαιτώντας την ενίσχυσή του με το αναγκαίο προσωπικό καθώς και τη δημιουργία ΚΥ στη Νότια Ρόδο και σταθμού του ΕΚΑΒ.
Παράλληλα, επισημαίνουν την ανάγκη στελέχωσης του Περιφερειακού Ιατρείου Γενναδίου, ώστε να εξασφαλιστεί η εικοσιτετράωρη λειτουργία του, με ειδικευμένο γιατρό, νοσηλευτή, αγροτικό γιατρό και ΕΚΑΒ.
Κατά τη διάρκεια συζήτησης με τους εργαζόμενους του ΚΥ Αρχαγγέλου, αναδείχτηκαν τα σοβαρά κενά προσωπικού, όπως οι τρεις κενές θέσεις γιατρών γενικής ιατρικής και μια παιδιάτρου, ενώ δεν προβλέπονται στο οργανόγραμμα θέσεις καρδιολόγου και γυναικολόγου, αποδεκατισμένες είναι και η φύλαξη και συντήρηση.
Με το φιλότιμο των εργαζομένων, χωρίς καμία ενίσχυση, έχουν κατορθώσει μέχρι και τις 8 Μάρτη να εμβολιάσουν 900 ανθρώπους.
Ξεπέρασαν τα 10 τα θετικά κρούσματα κορονοϊού, στο Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων Βόλου. Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ επισκέφτηκε τις φυλακές Βόλου και διενήργησε rapid tests, τόσο στους εργαζόμενους, οι οποίοι είναι περίπου 70, όσο και στους κρατούμενους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, από τα αποτελέσματα των ελέγχων προέκυψε ότι άλλοι πέντε υπάλληλοι είναι θετικοί στον ιό, πέραν των τριών πρώτων που έγινε γνωστό ότι προσβλήθηκαν την περασμένη Παρασκευή και κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Επιπλέον, τις μέρες που μεσολάβησαν μέχρι τον χτεσινό έλεγχο παρουσίασαν συμπτώματα και άλλοι υπάλληλοι.
Ο κρατούμενους που ήταν περιορισμένος στον ειδικό χώρο για Covid-19 επιβεβαιώθηκε επίσης ότι είναι θετικός στον ιό. Πρόκειται για το μοναδικό θετικό τεστ σε κρατούμενους, καθώς υποβλήθηκε σε έλεγχο και το σύνολο των φυλακισμένων. Εντούτοις, σαφής εικόνα για το μέγεθος της διασποράς στους κρατούμενους εκτιμάται ότι θα προκύψει σήμερα, αφού αυτός κρατούταν σε θάλαμο με πάνω από 20 άτομα.
Ο καιρός, οι μεταλλάξεις και οι συνωστισμοί φταίνε κατά την κυβέρνηση
Αυξάνεται μέρα με τη μέρα ο αριθμός των νεκρών, των διασωληνωμένων, των νέων εισαγωγών, και παρ' όλα αυτά μειώνεται ο αριθμός των - έτσι κι αλλιώς ελάχιστων - τεστ στην κοινότητα.
Χτες καταγράφηκαν 51 θάνατοι και πλέον ο συνολικός αριθμός των νεκρών αγγίζει τις 7.000 (έχουν καταγραφεί συνολικά 6.937 θάνατοι), ενώ ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 214.661 (ημερήσια μεταβολή +1,2%).
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 506, με διάμεση ηλικία τα 67 έτη. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.457 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας (μέσω ΕΚΑΒ) είναι 501 (ημερήσια μεταβολή +13,09%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 408 ασθενείς.
Τα νέα κρούσματα που καταγράφηκαν είναι 2.570, παρόλο που χτες μειώθηκαν κατά σχεδόν 2.000 τα τεστ (σημειώνεται ότι τις τελευταίες δύο μέρες έχουν μειωθεί κατά πάνω από 10.000). Από τα 2.570 νέα κρούσματα, 136 είναι υπό διερεύνηση, 1.282 εντοπίστηκαν στην Αττική (317 στον Κεντρικό Τομέα Αθηνών, 226 στην Περιφερειακή Ενότητα Πειραιώς, 210 στον Δυτικό Τομέα Αθηνών, 160 στον Βόρειο Τομέα Αθηνών, 144 στον Νότιο Τομέα Αθηνών, 141 στην Ανατολική Αττική, 67 στη Δυτική Αττική και 17 στα νησιά), 229 στη Θεσσαλονίκη, 131 στην Αχαΐα. 27 Περιφερειακές Ενότητες καταγράφουν διψήφιο αριθμό κρουσμάτων, μεταξύ των οποίων: 82 στη Λάρισα, από 48 σε Εύβοια και Ηράκλειο, 40 στην Κορινθία, 35 στη Βοιωτία, από 34 σε Χαλκιδική και Κοζάνη.
Συνολικά έχουν ταυτοποιηθεί 2.098 κρούσματα μεταλλαγμένων στελεχών, εκ των οποίων τα 1.287 της μετάλλαξης της Μ. Βρετανίας εντοπίστηκαν στην Αττική και τα 43 από τα συνολικά 51 της μετάλλαξης της Ν. Αφρικής εντοπίστηκαν στη Θεσσαλονίκη.
«Στον καιρό, στις μεταλλάξεις και στους συνωστισμούς» απέδωσε χτες η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη τη «μεγάλη μεταδοτικότητα του ιού κατά το τελευταίο διάστημα», επιμένοντας μάλιστα ότι «βασικοί λόγοι μετάδοσης είναι η κινητικότητα και ο συγχρωτισμός», στοχοποιώντας κατά βάση κινητοποιήσεις και αποσιωπώντας την έλλειψη βασικών μέτρων θωράκισης του συστήματος Υγείας, η ευθύνη για την οποία βαραίνει την κυβέρνηση.
Επικαλέστηκε το «έκτακτο σχέδιο» του υπουργείου Υγείας, που προβλέπει μέτρα για τη μετατροπή ολόκληρου του συστήματος σε μίας νόσου, και προειδοποίησε για «τουλάχιστον 10 δύσκολες ημέρες». Χαρακτήρισε «προτεραιότητα» της κυβέρνησης την «επαναλειτουργία σταδιακά τομέων της οικονομίας, μόλις το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, και με τη βοήθεια των εμβολιασμών που επιταχύνονται για να μπορέσουμε πλέον να μπούμε σε άλλη φάση από τον Απρίλιο, Μάιο και μετά». Επανέλαβε τις δηλώσεις του υπουργού Τουρισμού, που δείχνουν ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι το άνοιγμα με κριτήριο τα κέρδη των ομίλων του κλάδου, ενώ για τις δόσεις των εμβολίων παρέπεμψε για «αυξημένες παραδόσεις στο δεύτερο τρίμηνο του έτους».