Παρέμβαση στη συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου
Στην ομιλία του ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ τόνισε τα εξής:
«Και από αυτό το βήμα καταδικάζουμε τους νέους δολοφονικούς βομβαρδισμούς των ΗΠΑ στη Συρία και με διακυβέρνηση Μπάιντεν. Εκτέθηκαν όσοι με κλάδους ελιάς έσπερναν αυταπάτες περί ειρήνης επί προεδρίας Μπάιντεν. Η επίθεση αυτή επιβεβαιώνει τη σταθερή επιδίωξη των ΗΠΑ για συνέχιση των επεμβάσεων και των πολέμων στη Συρία και την ευρύτερη περιοχή εν μέσω σφοδρών ανταγωνισμών με Ρωσία και Κίνα. Αυτό τεκμηριώνει και η τεραστίων διαστάσεων επικίνδυνη ΝΑΤΟική άσκηση "Defender Europe 21" που με εμπλοκή και της ελληνικής κυβέρνησης συνιστά "προσομοίωση πολέμου" του ΝΑΤΟ απέναντι στη Ρωσία.
Δέκα χρόνια από την έναρξη της ιμπεριαλιστικής τους επέμβασης, οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, η ΕΕ, αξιοποιώντας τόσο την εισβολή της Τουρκίας όσο και τον αποκρουστικό ISIS, αιματοκύλισαν το συριακό λαό που κατατρεγμένος βίωσε το μεγαλύτερο προσφυγικό κύμα μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Απέναντι στις επικίνδυνες αυτές εξελίξεις να δυναμώσει η πάλη του ελληνικού λαού ενάντια στην εμπλοκή της χώρας σ' αυτούς τους επικίνδυνους σχεδιασμούς και ανταγωνισμούς».
Στο μεταξύ, τη «συνέχεια» της επίθεσης των ΗΠΑ στο συριακό λαό και με τις ασφυκτικές κυρώσεις ήρθαν να υπογραμμίσουν οι χτεσινές σχετικές δηλώσεις εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για τις προχτεσινές δηλώσεις του ΥΠΕΞ των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων που αποδοκίμασε (μετά από συνάντησή του με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών) τη συνέχιση των αμερικανικών κυρώσεων στη Συρία μέσω του λεγόμενου «νόμου Καίσαρα», ο Αμερικανός αξιωματούχος τόνισε πως οι κυρώσεις θα συνεχιστούν ως έχουν.
Μίλησε και πάλι για μια «πολιτική διαδικασία που θα αντιπροσωπεύει τη βούληση όλων των Σύρων» και συνεργασία των ΗΠΑ με τους «εταίρους» τους για μια τέτοια «ανθεκτική πολιτική λύση», ενώ κάλεσε την κυβέρνηση του Σύρου Προέδρου Μπ. Ασαντ να συμμετάσχει «σοβαρά σε έναν πολιτικό διάλογο και να επιτρέψει την ανθρωπιστική βοήθεια σε κοινότητες που την χρειάζονται».
Εντείνεται η διπλωματική κινητικότητα στην περιοχή του Περσικού, με αλλεπάλληλες επαφές και παρεμβάσεις, με επίκεντρο, μεταξύ άλλων, τις διεργασίες για νέο διευρυμένο παζάρι γύρω από τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.
Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η περιοδεία που ξεκίνησε την Τρίτη ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. Μετά τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, βρέθηκε χτες στο Ριάντ, όπου συνάντησε τον Σαουδάραβα ομόλογό του Φαϊσάλ μπιν Φαρχάν, συζητώντας τις τεταμένες σχέσεις με το Ιράν.
Ο Σαουδάραβας υπουργός δήλωσε μετά τη συνάντηση πως η χώρα του στηρίζει «τη διεθνή προσπάθεια αποτροπής ανάπτυξης πυρηνικών όπλων από το Ιράν». Εβαλε στο τραπέζι τη γνωστή αντίθεση του Ριάντ για το ιρανικό βαλλιστικό πρόγραμμα, αλλά και την επιθυμία του για τον περιορισμό της ιρανικής αυξημένης γεωπολιτικής, περιφερειακής επιρροής.
Ο Ρώσος υπουργός, από την πλευρά του, εμφανίστηκε στις δηλώσεις του να στέκεται περισσότερο σε άλλα θέματα, όπως οι «διεθνείς προσπάθειες» για τη σταθεροποίηση της Λιβύης, καθώς και η συνεργασία Ριάντ - Μόσχας για να αποτρέψουν «τις αρνητικές επιπτώσεις από την αύξηση στη διεθνή τιμή πετρελαίου».
Στο Κατάρ αναμενόταν αργότερα και ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, όπου είχε προγραμματίσει συνάντηση με τον Καταριανό εμίρη Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι και τον Καταριανό ομόλογό του Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν αλ Θάνι.
Ο δε Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπ. Νετανιάχου επέλεξε να μεταβεί (επίσημα αυτήν τη φορά...) σήμερα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, πραγματοποιώντας επίσκεψη για πρώτη φορά μετά την εξομάλυνση των διμερών σχέσεων με τη συμφωνία του περασμένου Σεπτέμβρη. Η επίσκεψη Νετανιάχου αξιοποιείται και προεκλογικά, καθώς γίνεται 12 μέρες πριν από τις ισραηλινές βουλευτικές εκλογές της 23ης Μάρτη.
Τέλος, δημοσιοποιήθηκαν χτες οι πρώτες κυρώσεις από τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ σε Ιρανούς αξιωματούχους, επιβεβαιώνοντας ότι τα παζάρια θα συνδυάζονται και με συνέχιση της επιθετικής πολιτικής. Οι κυρώσεις αφορούν δύο μέλη των «Φρουρών της Επανάστασης», για τους οποίους απαγορεύεται η είσοδος στις ΗΠΑ, με επίκληση στο ρόλο τους σε σκληρές ανακρίσεις κρατουμένων. Παράλληλα, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Αντ. Μπλίνκεν, μιλώντας στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Γενεύη μέσω τηλεδιάσκεψης, εξέφρασε την...«ανησυχία» των ΗΠΑ για τις «καταχρήσεις για τις οποίες η ιρανική κυβέρνηση εξακολουθεί να είναι υπεύθυνη έναντι πολιτών της, συμπεριλαμβανομένης της άδικης κράτησης πάρα πολλών ανθρώπων».
Στέλνει δυνάμεις στο Κουβέιτ μετά από αίτημα των ΗΠΑ
Οι αρχές του Κοσόβου ανακοίνωσαν την Τρίτη την πρώτη επίσημη συμμετοχή της χώρας σε... «ειρηνευτική επιχείρηση» εκτός συνόρων, στο πλαίσιο της «συμβολής» και στοίχισής του στους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς στα Βαλκάνια και αλλού.
Συγκεκριμένα, μια διμοιρία των λεγόμενων «δυνάμεων ασφαλείας του Κοσόβου» (Kosovo Security Force - KSF), που τα τελευταία χρόνια η Πρίστινα λανσάρει ως ένοπλες δυνάμεις, θα συμμετάσχει σε «ειρηνευτική επιχείρηση» στο ...Κουβέιτ (!), στο πλαίσιο «αμυντικής συμφωνίας» που έχουν συνάψει οι ΗΠΑ με τη συγκεκριμένη αραβική χώρα.
Η εξέλιξη έγινε γνωστή σε επίσημη τελετή που οργανώθηκε στην Πρίστινα, παρουσία στρατιωτικών επιτετραμμένων διαφόρων χωρών. Η υπηρεσιακή Πρόεδρος του προτεκτοράτου, Βιόσα Οσμάνι, εξέφρασε ικανοποίηση για τις ευθύνες που αναλαμβάνει το ΝΑΤΟικό «μόρφωμα» των Βαλκανίων σε ιμπεριαλιστικές επιχειρήσεις, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «22 χρόνια μετά τον πόλεμο, δεν εισάγουμε απλά ειρηνευτικά στρατεύματα, αλλά τα εξάγουμε κιόλας»...
Σύμφωνα με το «Ασοσιέιτεντ Πρες», η διμοιρία θα βρεθεί στην περιοχή αρχικά για ένα 6μηνο, μετά από σχετικό αίτημα της Κεντρικής Διοίκησης Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ και θα τεθεί υπό τη διοίκηση της Εθνικής Φρουράς της Αϊόβα που έχει σταλεί στην αραβική χώρα. Ο Αμερικανός ταγματάρχης Μπεν Κόρελ, στέλεχος της Φρουράς της Αϊόβα, σε τηλε-μήνυμά του χαιρέτισε τη «συνεισφορά του Κοσόβου στη διατήρηση της παγκόσμιας ειρήνης και ασφάλειας» και εμφάνισε την εξέλιξη ως «απόδειξη προς άλλους του τι είναι πιθανό μετά από σκληρή δουλειά και στενή σχέση»...
ΕΡΕΒΑΝ.-- Συνεχίζεται η πολιτική κρίση στην Αρμενία, που πυροδοτήθηκε μετά την τελευταία σύγκρουση με το Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Ο πρωθυπουργός Ν. Πασινιάν ανακοίνωσε χτες ότι ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου απαλλάσσεται από τα καθήκοντά του. Ο Πρόεδρος της Αρμενίας, ωστόσο, έχει αρνηθεί επανειλημμένα να υπογράψει το σχετικό διάταγμα και συνεχίζει να μην αναγνωρίζει την καθαίρεση. Λίγες ώρες αργότερα οι επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων επανέλαβαν το αίτημά τους για παραίτηση του πρωθυπουργού, όπως είχαν ζητήσει και στα τέλη Φλεβάρη.
ΧΟΝΟΛΟΥΛΟΥ.-- Κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε στη Χαβάη ο κυβερνήτης της Ντ. Ιγκε, λόγω των πλημμυρών που προκλήθηκαν από ισχυρές βροχοπτώσεις αλλά και λόγω έλλειψης αντιπλημμυρικών έργων και επενδύσεων θωράκισης και εκσυγχρονισμού παλιών φραγμάτων που οδηγήθηκαν σε κατάρρευση. Η απόφαση ελήφθη μετά την υπερχείλιση φράγματος στο νησί Μάουι, που ανάγκασε τις αρχές να προβούν στην εκκένωση περιοχών και προκάλεσε την καταστροφή σπιτιών και τουλάχιστον μίας μεγάλης γέφυρας.
ΡΙΑΝΤ.-- Σουδανική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Αμπντάλα Χαμντόκ μετέβη χτες στη Σαουδική Αραβία και συναντήθηκε με τον Σαουδάραβα πρίγκιπα στον θρόνο, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, με αντικείμενο την προσέλκυση επενδύσεων στο Σουδάν.
ΛΙΤΛ ΡΟΚ.-- Ο κυβερνήτης της πολιτείας Αρκανσο επικύρωσε νόμο που απαγορεύει την άμβλωση ακόμη και σε περιπτώσεις βιασμού ή αιμομιξίας, με την ελπίδα ότι το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ θα ακυρώσει την απόφασή του με την οποία επιτράπηκαν οι αμβλώσεις σε όλη τη χώρα. Η μοναδική εξαίρεση που προβλέπεται στον απαράδεκτο νόμο που επικυρώθηκε στην πολιτεία είναι οι περιπτώσεις που απαιτείται να γίνει άμβλωση για «να σωθεί η ζωή της μητέρας»...
Ξεκινά η εννιάμηνη θητεία της μεταβατικής κυβέρνησης του Λίβυου πρωθυπουργού Αμπντελχαμίντ Ντμπεϊμπά, μετά την ψήφο εμπιστοσύνης που πήρε χτες από 132 βουλευτές σε συνεδρίαση στη Σύρτη, ενώ 36 βουλευτές απουσίαζαν ή καταψήφισαν.
Ο 61χρονος εκατομμυριούχος επιχειρηματίας που εξελέγη πρωθυπουργός, έπειτα από ψηφοφορία του Λιβυκού Φόρουμ Πολιτικού Διαλόγου στη Γενεύη στις 5/2, απηύθυνε ενωτικό κάλεσμα, διαβεβαιώνοντας πως στη διάρκεια της θητείας του δεν θα πρέπει να επαναληφθούν οι ενδολιβυκές συγκρούσεις. Τόνισε πως θα χρειαστεί τη βοήθεια του κοινοβουλίου για να πετύχει την έγκριση του νέου σχεδίου προϋπολογισμού για το 2021, για το δημοψήφισμα έγκρισης του νέου συντάγματος και τον νέο νόμο τοπικής αυτοδιοίκησης.
Ο πρόεδρος της Βουλής, Αγκίλα Σάλεχ, που είχε επίσης διεκδικήσει το αξίωμα του μεταβατικού πρωθυπουργού, θύμισε στον Ντμπεϊμπά ότι η θητεία της κυβέρνησής του είναι περιορισμένη και εκπνέει έως τις εκλογές στις 24/12.
Ο Ντμπεϊμπά, που διατηρεί στενές σχέσεις με την κυβέρνηση του Τούρκου Προέδρου Ρ. Τ. Ερντογάν, ζήτησε την Τρίτη την αποχώρηση των ξένων μισθοφόρων και στρατιωτικών από το λιβυκό έδαφος, λέγοντας πως ουσιαστικά συνιστούν μία «πισώπλατη μαχαιριά» και «η εθνική κυριαρχία λοιδορείται λόγω της παρουσίας τους». Πριν λίγες μέρες έφτασε στην Τρίπολη ο προπομπός ομάδας διεθνών παρατηρητών, με σκοπό να επαληθεύσουν την αποχώρηση των ξένων μαχητών που έχουν αναπτυχθεί στη χώρα, κατ' εφαρμογή της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός της 23ης Οκτώβρη 2020. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, στις αρχές Δεκέμβρη υπήρχαν ακόμη στη Λιβύη 20.000 μισθοφόροι και ξένοι στρατιώτες από Συρία, Σουδάν, Τσαντ και Ρωσία (μέσω της ιδιωτικής εταιρείας «Βάγκνερ»). Η διορία που είχε δοθεί για αποχώρησή τους μέχρι τις 23 Γενάρη, δεν τηρήθηκε.
Την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στη μεταβατική κυβέρνηση χαιρέτισε και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.
Με αίμα βάφτηκαν χτες οι αγώνες των Νοτιοαφρικανών φοιτητών για δωρεάν Ανώτατη Εκπαίδευση, καθώς ένας εξ αυτών σκοτώθηκε και τουλάχιστον άλλοι δύο τραυματίστηκαν πιθανώς από αστυνομικά πυρά, στη διάρκεια διαδήλωσης έξω από το πανεπιστήμιο Γουιτγουοτερσράντ του Γιοχάνεσμπουργκ.
Οι φοιτητές από την αρχή της βδομάδας πραγματοποιούν κινητοποιήσεις διεκδικώντας κατάργηση των διδάκτρων. Αφορμή έδωσε η άρνηση των πανεπιστημιακών αρχών να επιτρέψουν φέτος την εγγραφή τους επειδή δεν είχαν καταβάλει τα περσινά δίδακτρα.
Μαχητικές φοιτητικές κινητοποιήσεις με το ίδιο αίτημα είχαν γίνει το 2015 και το 2016.