ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Γενάρη 2021
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
Νέες κινητοποιήσεις για τα δικαιώματα των υγειονομικών και την υπεράσπιση της υγείας του λαού
  • Μέρες δράσεις στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας
  • Πανελλαδική απεργία στις 16 Φλεβάρη

Eurokinissi

Με νέες αγωνιστικές απεργιακές κινητοποιήσεις κλιμακώνουν τη δράση τους οι εργαζόμενοι στο δημόσιο σύστημα Υγείας, για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους, της υγείας και της ζωής του λαού, απέναντι στην εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης που εξακολουθεί να αφήνει τον λαό εκτεθειμένο στην πανδημία και συνολικότερα, ακριβώς γιατί έχει «πυξίδα» τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

Σε αυτό το πλαίσιο, με αποφάσεις των Ομοσπονδιών Νοσοκομειακών Γιατρών και των Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία:

  • Την Πέμπτη 28 Γενάρη, οι υγειονομικοί προχωρούν σε μέρα δράσης στα νοσοκομεία, με κινητοποιήσεις στις πύλες των νοσοκομείων, στους δρόμους έξω από αυτά κ.ά.
  • Στις 3 Φλεβάρη, οργανώνουν μέρα δράσης για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, με τοπικές μορφές δράσης στα Κέντρα Υγείας για την ανάδειξη των οξυμένων προβλημάτων της πρωτοβάθμιας περίθαλψης και την επιτακτική ανάγκη ενίσχυσής της.
  • Στις 16 Φλεβάρη θα πραγματοποιήσουν 24ωρη πανελλαδική απεργία, με συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας και πορεία προς τη Βουλή στην Αθήνα. Αντίστοιχες απεργιακές συγκεντρώσεις και πορείες θα γίνουν και σε άλλες πόλεις.

Ηδη, στο πλαίσιο της μεθαυριανής μέρας δράσης, τα Σωματεία Εργαζομένων στα Νοσοκομεία «Θριάσιο», «Αττικόν» και Νίκαιας καλούν όλα τα Σωματεία Εργαζομένων στα Νοσοκομεία της 2ης ΥΠΕ και τους μαζικούς φορείς της ευρύτερης περιοχής, στη συγκέντρωση που συνδιοργανώνουν την Πέμπτη 28/1, στις 12 το μεσημέρι, στη συμβολή των οδών Θηβών και Μπελογιάννη και στην πορεία στα γραφεία της διοίκησης της 2ης ΥΠΕ. Στην κινητοποίηση καλεί επίσης το Εργατικό Κέντρο Πειραιά.

Αντίστοιχα, ο Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Λευκάδας καλεί σε παράσταση διαμαρτυρίας, στις 9 π.μ., στην είσοδο του νοσοκομείου.

ΟΕΝΓΕ: Μετατρέπουμε την οργή μας σε συλλογική διεκδίκηση

Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) καλεί τις Ενώσεις - μέλη της να συνεδριάσουν άμεσα για την οργάνωση και την επιτυχία των κινητοποιήσεων.

Οπως επισημαίνει στο κάλεσμά της, «η εικονική πραγματικότητα που παρουσιάζει η κυβέρνηση δεν μπορεί να κουκουλώσει τις εγκληματικές της ευθύνες για τη διαχείριση της πανδημίας.

-- Για τις άθλιες συνθήκες στις οποίες δουλεύουμε, για την εντατικοποίηση, για τη σωματική και ψυχική μας εξουθένωση.

-- Γιατί αντί να προσλάβει γιατρούς, νοσηλευτές, όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό για τη θωράκιση του δημόσιου συστήματος Υγείας, μας έχει μετατρέψει σε περιοδεύοντα θίασο να μεταφερόμαστε από τη μία κλινική στην άλλη, από το ένα νοσοκομείο στο άλλο, από τη μία πόλη στην άλλη.

-- Για τη μετατροπή του δημόσιου συστήματος Υγείας σε σύστημα μιας νόσου, των γιατρών σε γιατρούς μιας νόσου με αποτέλεσμα την αύξηση της νοσηρότητας και της θνητότητας εξαιτίας της καθυστερημένης διάγνωσης και θεραπείας άλλων, πλην Covid-19, ασθενειών.

-- Για τη συνεχιζόμενη υποβάθμιση της εκπαίδευσης των ειδικευόμενων.

-- Για την εκτίναξη της θνητότητας λόγω Covid-19 το εφιαλτικό δίμηνο Νοέμβρη - Δεκέμβρη.

-- Για το τίμημα που πληρώνει ο λαός μας με την υγεία και τη ζωή του εξαιτίας της διαχρονικής πολιτικής της ιδιωτικοποίησης και της εμπορευματοποίησης της Υγείας, για τα ρημαγμένα από προσωπικό, εξοπλισμό και υποδομές νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας.

-- Για την έλλειψη μέτρων προστασίας της υγείας και της ασφάλειας στους εργασιακούς χώρους, στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στα σχολεία, στις σχολές.

-- Γιατί πυξίδα της κυβέρνησης για τη διαχείριση της πανδημίας είναι τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων και όχι η προστασία της ανθρώπινης ζωής».

«Η υποκρισία τους ξεχειλίζει! Ξεχειλίζει όμως και η αγανάκτησή μας!», τονίζει η ΟΕΝΓΕ. «Για τα υποκριτικά χειροκροτήματα στα μπαλκόνια, για τα κροκοδείλια τηλεοπτικά δάκρυα, γιατί μας αποκαλούν ψεύτες, για τις ΕΔΕ επειδή αρρωστήσαμε, για τη στοχοποίησή μας για τους ασθενείς που άφησαν την τελευταία τους πνοή εκτός ΜΕΘ. Για τους εκβιασμούς, τις απειλές, τις πειθαρχικές διώξεις, τις απολύσεις επειδή σηκώσαμε κεφάλι. Εχουμε καθήκον να μετατρέψουμε την οργή μας σε συλλογική διεκδίκηση».

Η Ομοσπονδία διεκδικεί, μεταξύ άλλων:

  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Μονιμοποίηση χωρίς όρους και προϋποθέσεις όλων των επικουρικών και των συμβασιούχων. Διορισμό με κατεπείγουσες διαδικασίες με έλεγχο μόνο των τυπικών προσόντων όλων των υποψήφιων γιατρών για τις μόνιμες θέσεις που έχουν προκηρυχθεί. Διορισμό όλων των υποψήφιων γενικών γιατρών για τις θέσεις που προκηρύχθηκαν το 2019.
  • Δημιουργία του αναγκαίου αριθμού εμβολιαστικών κέντρων στο πλαίσιο της ΠΦΥ σε κατάλληλους χώρους και στελέχωσή τους με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Αμεση απεμπλοκή των νοσοκομείων από τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού.
  • Γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για το δημόσιο σύστημα Υγείας.
  • Επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας και υποχρεωτική ένταξη των ιδιωτών γιατρών στο σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
  • Επαναφορά των μισθών μας στα επίπεδα πριν από τις περικοπές του 2012 και χορήγηση των οφειλόμενων αναδρομικών. Εγκαιρη πληρωμή, στο ακέραιο, χωρίς περικοπές, του συνόλου των δεδουλευμένων εφημεριών (πρόσθετων και τακτικών).
  • Ενταξη στα ΒΑΕ. Χορήγηση επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας. Ορισμός της νόσησης από κορονοϊό ως επαγγελματικής ασθένειας.
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ
«Μπαλώματα» για το ΕΣΥ και νέα «δωράκια» στους φαρμακοβιομήχανους

Κυρώσεις δωρεών που ανοίγουν νέους δρόμους για τις περιβόητες ΣΔΙΤ

Η αντιλαϊκή πολιτική της εμπορευματοποίησης της Υγείας και η προώθηση διαφόρων δωρεών «ευαγών» ιδρυμάτων εφοπλιστών, στο πλαίσιό της, αποτυπώνονται και στο νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, που συζητείται στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. Το νομοσχέδιο αφορά την κύρωση συμβάσεων δωρεάς, η πρώτη μεταξύ του Δημοσίου και του «Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση» για το Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Γ. Γεννηματάς» και η δεύτερη μεταξύ του Δημοσίου (4ης ΥΠΕ Μακεδονίας και Θράκης) και «της κ. Αννας Μαρίας - Λουίζας Ιωάννη Λάτση και της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας» για το Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Θεαγένειο». Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει επίσης σειρά άλλων διατάξεων του υπουργείου Υγείας.

Στην πρώτη σύμβαση προβλέπεται η ανακαίνιση του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς». Η δεύτερη προβλέπει την ανακατασκευή κτιρίου της Αντικαρκινικής Εταιρίας από το παραπάνω φυσικό πρόσωπο, προκειμένου να μεταφερθεί εκεί η κλινική ημερήσιας νοσηλείας του «Θεαγένειου». Ωστόσο προβλέπονται διάφορα ακόμα «περίεργα», όπως ότι η μονάδα νοσηλείας θα «χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το νοσοκομείο καθ' όλη τη διάρκεια του συμφωνητικού του χρησιδανείου μεταξύ της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας και του νοσοκομείου. Μετά τη λήξη του συμφωνητικού (το οποίο θα ισχύει για 15 χρόνια) επιτρέπεται η εκ νέου παραχώρηση της χρήσης της μονάδας σε άλλο νοσηλευτικό ίδρυμα του ελληνικού Δημοσίου κατόπιν έγγραφης συναίνεσης της δωρήτριας» κ.ά.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης ζήτησε εξηγήσεις για τη δεύτερη δωρεά, όπως γιατί υπάρχει χρονικός περιορισμός, αλλά και τι προβλέπεται στο λεγόμενο «χρησιδάνειο» και γιατί ρυθμιστής των αναγκών Υγείας τίθεται ένας ιδιωτικός φορέας, σημειώνοντας ότι προωθείται η σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Τα όσα προβλέπονται στις δωρεές, σημείωσε, θα έπρεπε να είναι υποχρέωση του κράτους. Οι υποδομές και παροχές Υγείας δεν μπορούν να εξαρτώνται από τη φιλανθρωπία και τον εθελοντισμό, «βγάζοντας» τους ιδιώτες «αθώες περιστερές».

Οσον αφορά τις λοιπές διατάξεις, ο Γ. Λαμπρούλης τόνισε ότι το άρθρο 2 του νομοσχεδίου αποτελεί ένα ακόμα δωράκι προς τους φαρμακοβιομήχανους, καθώς τους χαρίζει ένα μέρος από αυτά που έχουν εισπράξει από τους ασθενείς και θα έπρεπε να έχουν αποδώσει ήδη στο κράτος (το λεγόμενο «clawback»). Για την ακρίβεια, προβλέπεται ότι από 1/7/2020 «εξαιρείται η εξωνοσοκομειακή δαπάνη Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης που αφορά σε γενόσημα φάρμακα, καθώς και φάρμακα που έχει λήξει η περίοδος προστασίας δεδομένων τους, από τον επιμερισμό του ποσού επιστροφής που προκύπτει από την υπέρβαση της μηνιαίας φαρμακευτικής δαπάνης». Για το μέτρο αυτό οι φαρμακοβιομήχανοι στη διάρκεια της χτεσινής ακρόασης εξωκοινοβουλευτικών φορέων στην αρμόδια Επιτροπή δήλωσαν την ευχαρίστησή τους, ενώ ζήτησαν και περαιτέρω ενισχύσεις...

Προβλέπονται ακόμα διάφορα «μπαλώματα» όσον αφορά το προσωπικό, με μετακινήσεις υγειονομικών κ.ά., ενώ στο άρθρο 20 προβλέπεται η πρόσληψη ανειδίκευτων ιατρών σε οποιαδήποτε θέση.

Να διοριστεί το σύνολο των γιατρών που περιμένουν για ειδικότητα

Κατά τη διαδικασία της ακρόασης των εξωκοινοβουλευτικών φορέων, τοποθετήθηκε για το άρθρο 20 του νομοσχεδίου η Αφροδίτη Ρέτζιου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ). Οπως ανέφερε, το άρθρο «δίνει τη δυνατότητα σε όσους γιατρούς έχουν ζητήσει να ξεκινήσουν την ειδικότητά τους μέχρι και 15/12/2020 να προσληφθούν σε κενή θέση ειδικευόμενου, ανεξάρτητα από ειδικότητα, μόνο για τέσσερις μήνες. Η θέση της Ομοσπονδίας, η οποία είναι ξεκάθαρη και έχει διατυπωθεί ήδη από τον Μάρτιο, είναι ότι τα νοσοκομεία έχουν ανάγκη από νέους γιατρούς, και με αυτήν την έννοια ζητάμε να διοριστεί το σύνολο των συναδέλφων που περιμένουν για να ξεκινήσουν ειδικότητα ή για να συνεχίσουν ένα κομμάτι της ειδικότητας τους, σε κενές θέσεις ειδικευόμενων αντίστοιχες της ειδικότητάς τους, με σύμβαση ειδικευομένου γιατρού».

Δήλωσε δε την αντίθεση της Ομοσπονδίας στα κυβερνητικά σχέδια να γίνουν οι ειδικευόμενοι γιατροί εμβολιαστές με το εμβόλιο κατά του κορονοϊού. Με δεδομένο ότι η ιατρική ειδικότητα έχει συγκεκριμένη διάρκεια, αναρωτιόμαστε, σημείωσε, «ενώ όλοι αναγνωρίζουμε την ανάγκη της φαρμακοεπαγρύπνησης, και μάλιστα σύμφωνα με τις οδηγίες για δύο χρόνια, επειδή πρόκειται για ένα καινούργιο εμβόλιο, πού θα απευθυνθεί ο εμβολιασμένος, αν τυχόν εμφανίσει κάποια ανεπιθύμητη ενέργεια;».

ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ
Κινητοποίηση στο Κέντρο Υγείας Παγκρατίου

Κινητοποίηση στο Κέντρο Υγείας Παγκρατίου, τηρώντας όλα τα μέτρα ασφαλείας, διοργανώνουν αύριο Τετάρτη στις 10 π.μ. σωματεία και φορείς της Καισαριανής, ενάντια στην αναστολή λειτουργιών του ΚΥ μέσα από τη μετατροπή του σε εμβολιαστικό κέντρο χωρίς κανένα μέτρο ενίσχυσης.

Η κυβέρνηση «αντί να στελεχώσει την ΠΦΥ με το απαραίτητο προσωπικό για τη λειτουργία των εμβολιαστικών κέντρων, προχωράει το περισπούδαστο εμβολιαστικό της πλάνο με ανακύκλωση του ήδη ελάχιστου προσωπικού», σημειώνουν σε ανακοίνωσή τους ο Σύλλογος Δημοκρατικών Γυναικών Καισαριανής, ο Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Καισαριανής, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών δήμου Καισαριανής, η Ενωση Συλλόγων Γονέων Καισαριανής, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ Βύρωνα - Καισαριανής - Παγκρατίου «Ρόζα Ιμβριώτη», ο Σύλλογος Αυτοαπασχολούμενων - ΕΒΕ Καισαριανής, το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Καισαριανής, η Ενωση Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Αθηνών και Περιχώρων - παράρτημα Καισαριανής, το παράρτημα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και ο Μικρασιατικός Σύλλογος Καισαριανής.

Τα σωματεία και οι φορείς μεταξύ άλλων διεκδικούν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στην ΠΦΥ, με κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων, επίταξη του ιδιωτικού τομέα της Υγείας και υποχρεωτική ένταξη του συνόλου των ιδιωτών γιατρών στο σχέδιο του εμβολιασμού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ