Στο ενδεχόμενο αντιμετώπισης «επιθέσεων με βιολογικά όπλα» αναφέρθηκε ο γγ της λυκοσυμμαχίας
Καθώς ο ενδοϊμπεριαλιστικός ανταγωνισμός εντείνεται και επεκτείνεται σε πολλά μέτωπα στον πλανήτη, ο γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa) επέλεξε να αναφερθεί στα βιολογικά όπλα και στο ενδεχόμενο ενός βιολογικού πολέμου.
Με φόντο την παγκόσμια πανδημία Covid-19, το ΝΑΤΟ ξεκαθαρίζει ότι τέτοια βιολογικά όπλα είναι «στο παιχνίδι» και προετοιμάζει το έδαφος για επεμβάσεις, καταστολή κ.λπ. σε περίπτωση που αξιοποιηθούν.
Πιο συγκεκριμένα, το ΝΑΤΟ ενισχύει την άμυνα ενάντια σε βιολογικά όπλα, «λαμβάνοντας υπόψη τις καταστροφικές συνέπειες της πανδημίας». Διευκρινίζοντας πως ο SARS-CoV-2 δεν είναι εργαστηριακός ιός, αλλά δείχνει τους κινδύνους που υπάρχουν σε σχέση με τη χρήση βιολογικών παραγόντων πολέμου, ο Στόλτενμπεργκ τόνισε ότι η βορειοατλαντική συμμαχία πρέπει να ενισχύσει την «ασφάλεια». Για παράδειγμα, είπε, το ΝΑΤΟ βρίσκεται ήδη στη διαδικασία βελτίωσης της ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των μυστικών υπηρεσιών χωρών - μελών του προκειμένου να αποτρέψει πιθανές επιθέσεις με βιολογικά όπλα.
«Αυτά τα όπλα, όπως και τα χημικά όπλα, απαγορεύονται σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, αλλά πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για τη χρήση τους, γιατί γνωρίζουμε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν» και μπορεί να χρησιμοποιηθούν από κράτη ή από «τρομοκράτες», είπε ο γγ του ΝΑΤΟ.
Επιπλέον, δεν απέκλεισε την πιθανότητα ότι μια εκτεταμένη επίθεση βιολογικών όπλων, με εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς, θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε αντίποινα με συμβατικά ή πυρηνικά όπλα.
Ισχυρίστηκε πως «το ΝΑΤΟ δεν έχει απαγορευμένα όπλα, αλλά έχουμε μια ολόκληρη σειρά δυνατοτήτων να ανταποκριθούμε κατάλληλα» και πρόσθεσε ότι «σε περίπτωση που ενεργοποιηθεί το άρθρο 5 για τη συλλογική άμυνα μετά από επίθεση με βιολογικά όπλα, το ΝΑΤΟ θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει όλες αυτές τις δυνατότητες».
Σύμφωνα μάλιστα με τον γγ του ΝΑΤΟ, εκτός από διάφορα παθογόνα, οι ιοί της γρίπης και οι κορονοϊοί «θεωρούνται επίσης πιθανά βιολογικά όπλα εδώ και χρόνια», καθώς ερευνητές έχουν δείξει επανειλημμένα - σε πειράματα για την αντιμετώπιση μεταλλάξεων - ότι οι ιοί μπορούν να γίνουν τεχνητά πιο επικίνδυνοι στο εργαστήριο.
Για τον «κίνδυνο τρομοκρατικών επιθέσεων με βιολογικά όπλα» είχε προειδοποιήσει και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες τον περασμένο Ιούλη, προσθέτοντας πως η πανδημία έχει δείξει ότι ακόμη και τα ισχυρότερα καπιταλιστικά κράτη δεν ήταν επαρκώς προετοιμασμένα για την αντιμετώπισή της.
Σε κάθε περίπτωση θύματα θα είναι οι λαοί, εξαιτίας των αποδεκατισμένων δημόσιων συστημάτων Υγείας, του ανταγωνισμού μεταξύ των ιμπεριαλιστικών κέντρων, καθώς και μεταξύ των επιχειρηματικών ομίλων φαρμάκου και Υγείας, ενώ τέτοιες πανδημίες ή «εσκεμμένες επιθέσεις» αξιοποιούνται για επεμβάσεις, καταστολή και γεωπολιτικούς σχεδιασμούς.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει προειδοποιήσει από την πλευρά του ότι αυτή η πανδημία δεν θα είναι η τελευταία και ότι είναι «επείγουσα ανάγκη» ο κόσμος να προετοιμαστεί «για το χειρότερο» σενάριο. «Είναι ένα σήμα συναγερμού», είπε ο Μάικλ Ράιαν, υπεύθυνος του ΠΟΥ για την αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων, στην τελευταία συνέντευξη Τύπου για το 2020. «Αυτή η πανδημία ήταν πολύ σκληρή. Εξαπλώθηκε πολύ γρήγορα σε όλο τον κόσμο και έπληξε κάθε γωνιά του πλανήτη, όμως δεν είναι κατ' ανάγκη η χειρότερη», προειδοποίησε.
Ο Μπρους Εϊλγουορντ, σύμβουλος στον ΠΟΥ, εκτίμησε ότι παρά τα επιστημονικά επιτεύγματα ο κόσμος δεν είναι προετοιμασμένος να αντιμετωπίσει μελλοντικές πανδημίες. «Μολονότι είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι, δεν είμαστε παντελώς έτοιμοι για τη σημερινή πανδημία, και ακόμα λιγότερο για την επόμενη», είπε.
Copyright 2017 The Associated |
Από το ματοκύλισμα του λαού της Υεμένης θησαυρίζουν οι πολεμικές βιομηχανίες και της Γερμανίας |
Εξαγωγές όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού αξίας άνω του 1 δισ. ευρώ, σε χώρες που μεταξύ άλλων εμπλέκονται και στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις σε Υεμένη και Λιβύη, ενέκρινε μέσα στο 2020 η γερμανική κυβέρνηση.
Οπως προκύπτει από απάντηση του υπουργείου Οικονομικών σε κοινοβουλευτική Ερώτηση, έως τις 17 Δεκέμβρη είχαν εγκριθεί εξαγωγές όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού προς την Αίγυπτο, αξίας 752 εκατ. ευρώ, ενώ όπλα και εξοπλισμό από τη Γερμανία έλαβαν επίσης το Κατάρ (αξίας 305,1 εκατ.), τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (αξίας 51,3 εκατ.), το Κουβέιτ (αξίας 23,4 εκατ.), η Τουρκία (αξίας 22,9 εκατ.), ο Λίβανος (αξίας 1,7 εκατ.) και το Μπαχρέιν (αξίας 1,5 εκατ.).
Η Ερώτηση αφορούσε τις χώρες που εμπλέκονται είτε σε μία είτε και στις δύο μακροχρόνιες συγκρούσεις στη Λιβύη και στην Υεμένη. Στην Υεμένη ο στρατιωτικός συνασπισμός υπό τη Σαουδική Αραβία στηρίζει τις κυβερνητικές δυνάμεις εναντίον των σιιτών ενόπλων Χούτι και συμμετέχουν σ' αυτόν τα ΗΑΕ, η Αίγυπτος, το Κουβέιτ, η Ιορδανία και το Μπαχρέιν. Στη σύγκρουση στη Λιβύη, το Κατάρ και η Τουρκία στηρίζουν τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση του πρωθυπουργού Φαγιέζ αλ Σάρατζ, με έδρα την Τρίπολη, ενώ από την άλλη ο στρατηγός Χαλίφα Χάφταρ έχει τη στήριξη των ΗΑΕ, της Αιγύπτου και της Ρωσίας.
ΛΟΝΔΙΝΟ.--
Τη μη έκδοση και απέλαση του 49χρονου Αυστραλού ιδρυτή της ιστοσελίδας «WikiLeaks», Τζούλιαν Ασάνζ, αποφάσισε το αρμόδιο δικαστήριο της Βρετανίας, εκτιμώντας ότι μια τέτοια εξέλιξη θα έβλαπτε την εύθραυστη κατάσταση της ήδη βεβαρημένης ψυχικής του υγείας.
Θα ακολουθήσει κατά πάσα πιθανότητα άσκηση έφεσης από τους δικηγόρους που εκπροσωπούν την κυβέρνηση των ΗΠΑ και η υπόθεση θα οδηγηθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου, εφόσον η νέα κυβέρνηση του Προέδρου Τζο Μπάιντεν επιμείνει στο βαρύ κατηγορητήριο έναντι του Ασάνζ, περί παραβίασης της νομοθεσίας για κατασκοπεία και συνωμοσία, διότι αποκάλυψε πάνω από 700.000 αμερικανικά εμπιστευτικά και απόρρητα έγγραφα.
Η ομάδα των συνηγόρων του Ασάνζ ανέφερε ότι η δίωξή του έχει πολιτικά κίνητρα, ενώ παράλληλα εκτίμησε ότι τυχόν έκδοσή του στις ΗΠΑ θα αποτελέσει απειλή για το έργο των δημοσιογράφων. Η δικαστής απέρριψε σχεδόν όλα τα επιχειρήματα, όμως επεσήμανε ότι δεν μπορεί να επιτρέψει την έκδοσή του στις ΗΠΑ, καθώς υπάρχει πραγματικός κίνδυνος να αυτοκτονήσει, κι έτσι ζήτησε την απαλλαγή του.
Αργότερα χτες είχε προγραμματιστεί και νέα συνεδρίαση του δικαστηρίου, προκειμένου να αποφασίσει αν θα αφήσει ελεύθερο τον Ασάνζ.
Μεγαλώνει το ενδεχόμενο το κόμμα «Ιταλία Ζωντανή» (Italia Viva - IV) να αποσύρει τη στήριξή του από την κυβέρνηση Κόντε, καθώς ο επικεφαλής του, σοσιαλδημοκράτης Ματέο Ρέντσι, επιμένει πως το κυβερνητικό σχέδιο ανάκαμψης «στερείται φιλοδοξίας».
Στις πρώτες του δηλώσεις για το νέο έτος ο Ρέντζι επανέλαβε τις διαφωνίες του για τις προτεραιότητες που έχουν τεθεί, αναφέροντας ότι «είμαι υπέρ τού να δαπανηθούν όλα τα προβλεπόμενα κονδύλια και να δαπανηθούν σωστά. Αν κάποιος θέλει να τα δαπανήσει με λάθος τρόπο, μπορεί να το κάνει χωρίς εμάς». Ισχυρίστηκε ακόμα ότι στελέχη του κόμματός του απουσίαζαν από υπουργεία λόγω των ιδεών τους και πρόσθεσε πως «πολιτική μπορεί να ασκηθεί και χωρίς θεσμικές θέσεις».
Μέχρι και την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές φούντωναν τα σενάρια για αποχώρηση της IV από την κυβέρνηση, με φόντο και άλλες ενδοαστικές διεργασίες. Εν μέσω σημαντικής επιβράδυνσης που δοκιμάζει και την ιταλική καπιταλιστική οικονομία, η κυβερνητική συμμαχία Δημοκρατικού Κόμματος (PD) και «Κινήματος 5 Αστέρων» (με άλλα μικρότερα κόμματα, συμπεριλαμβανομένης της IV) δοκιμάζεται, με ζητούμενο την καλύτερη υπεράσπιση της θέσης του ιταλικού κεφαλαίου. Σε αυτό το πλαίσιο εμφανίζονται και προτάσεις όπως αυτή των «Αδελφών της Ιταλίας» (ακροδεξιό κόμμα που συνεργάζεται με την ευρωσκεπτικιστική «Λέγκα» του Ματέο Σαλβίνι), που συγκεντρώνουν υπογραφές για να κατατεθεί πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης Κόντε.
Πάντως, αναλυτές εκτιμούν ότι τυχόν αποχώρηση του Ρέντσι από την κυβέρνηση μπορεί να οδηγήσει μόνο σε ανασχηματισμό και όχι απαραίτητα και σε εκλογές.