Τετάρτη 6 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Δεν θα απελαθεί στις ΗΠΑ ο Ασάνζ

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Τη μη έκδοση και απέλαση του 49χρονου Αυστραλού ιδρυτή της ιστοσελίδας «WikiLeaks», Τζούλιαν Ασάνζ, αποφάσισε το αρμόδιο δικαστήριο της Βρετανίας, εκτιμώντας ότι μια τέτοια εξέλιξη θα έβλαπτε την εύθραυστη κατάσταση της ήδη βεβαρημένης ψυχικής του υγείας.

Θα ακολουθήσει κατά πάσα πιθανότητα άσκηση έφεσης από τους δικηγόρους που εκπροσωπούν την κυβέρνηση των ΗΠΑ και η υπόθεση θα οδηγηθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου, εφόσον η νέα κυβέρνηση του Προέδρου Τζο Μπάιντεν επιμείνει στο βαρύ κατηγορητήριο έναντι του Ασάνζ, περί παραβίασης της νομοθεσίας για κατασκοπεία και συνωμοσία, διότι αποκάλυψε πάνω από 700.000 αμερικανικά εμπιστευτικά και απόρρητα έγγραφα.

Η ομάδα των συνηγόρων του Ασάνζ ανέφερε ότι η δίωξή του έχει πολιτικά κίνητρα, ενώ παράλληλα εκτίμησε ότι τυχόν έκδοσή του στις ΗΠΑ θα αποτελέσει απειλή για το έργο των δημοσιογράφων. Η δικαστής απέρριψε σχεδόν όλα τα επιχειρήματα, όμως επεσήμανε ότι δεν μπορεί να επιτρέψει την έκδοσή του στις ΗΠΑ, καθώς υπάρχει πραγματικός κίνδυνος να αυτοκτονήσει, κι έτσι ζήτησε την απαλλαγή του.

Αργότερα χτες είχε προγραμματιστεί και νέα συνεδρίαση του δικαστηρίου, προκειμένου να αποφασίσει αν θα αφήσει ελεύθερο τον Ασάνζ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ