Τετάρτη 6 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Συνεχίζονται οι ενδοκυβερνητικές διαφωνίες

Μεγαλώνει το ενδεχόμενο το κόμμα «Ιταλία Ζωντανή» (Italia Viva - IV) να αποσύρει τη στήριξή του από την κυβέρνηση Κόντε, καθώς ο επικεφαλής του, σοσιαλδημοκράτης Ματέο Ρέντσι, επιμένει πως το κυβερνητικό σχέδιο ανάκαμψης «στερείται φιλοδοξίας».

Στις πρώτες του δηλώσεις για το νέο έτος ο Ρέντζι επανέλαβε τις διαφωνίες του για τις προτεραιότητες που έχουν τεθεί, αναφέροντας ότι «είμαι υπέρ τού να δαπανηθούν όλα τα προβλεπόμενα κονδύλια και να δαπανηθούν σωστά. Αν κάποιος θέλει να τα δαπανήσει με λάθος τρόπο, μπορεί να το κάνει χωρίς εμάς». Ισχυρίστηκε ακόμα ότι στελέχη του κόμματός του απουσίαζαν από υπουργεία λόγω των ιδεών τους και πρόσθεσε πως «πολιτική μπορεί να ασκηθεί και χωρίς θεσμικές θέσεις».

Μέχρι και την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές φούντωναν τα σενάρια για αποχώρηση της IV από την κυβέρνηση, με φόντο και άλλες ενδοαστικές διεργασίες. Εν μέσω σημαντικής επιβράδυνσης που δοκιμάζει και την ιταλική καπιταλιστική οικονομία, η κυβερνητική συμμαχία Δημοκρατικού Κόμματος (PD) και «Κινήματος 5 Αστέρων» (με άλλα μικρότερα κόμματα, συμπεριλαμβανομένης της IV) δοκιμάζεται, με ζητούμενο την καλύτερη υπεράσπιση της θέσης του ιταλικού κεφαλαίου. Σε αυτό το πλαίσιο εμφανίζονται και προτάσεις όπως αυτή των «Αδελφών της Ιταλίας» (ακροδεξιό κόμμα που συνεργάζεται με την ευρωσκεπτικιστική «Λέγκα» του Ματέο Σαλβίνι), που συγκεντρώνουν υπογραφές για να κατατεθεί πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης Κόντε.

Πάντως, αναλυτές εκτιμούν ότι τυχόν αποχώρηση του Ρέντσι από την κυβέρνηση μπορεί να οδηγήσει μόνο σε ανασχηματισμό και όχι απαραίτητα και σε εκλογές.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ