Τετάρτη 6 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ανακάτεμα...

Αν δει κανείς λίγο πίσω από τον «αχό» που σήκωσε ο ανασχηματισμός, εύκολα μπορεί να διακρίνει τι ήρθε να υπηρετήσει το ανακάτεμα της τράπουλας στο κυβερνητικό επιτελείο. Οι «νέες προκλήσεις και ανάγκες» για τις οποίες μιλάνε οι κυβερνητικές ανακοινώσεις, η διασφάλιση της «αποτελεσματικότητας των μεταρρυθμίσεων» μέσα στις «αβέβαιες συνθήκες προσγείωσης της οικονομίας στην κανονικότητα», όπως έγραφε χτες ο φιλοκυβερνητικός Τύπος, δίνουν το στίγμα της ολομέτωπης αντιλαϊκής επίθεσης που θα κλιμακωθεί το επόμενο διάστημα, με σκοπό να φορτώσει στο λαό μια ακόμα καπιταλιστική κρίση. Ταυτόχρονα, βέβαια, όλοι αναγνωρίζουν ότι το προηγούμενο κυβερνητικό σχήμα αποδείχθηκε ιδιαίτερα αποτελεσματικό, γι' αυτό δεν ανασχηματίστηκε «εκ βάθρων». Που σημαίνει ότι καμία επανεκκίνηση δεν υπάρχει στο κυβερνητικό έργο, αλλά μόνο επιτάχυνση των σαρωτικών ανατροπών και αναδιαρθρώσεων, στο φόντο της πανδημίας, που αξιοποιείται ως «ευκαιρία».

... και συνέχεια

Ακλόνητο στη θέση του παραμένει όμως και το ...«υπουργείο αντιπολίτευσης» του ΣΥΡΙΖΑ και των υπόλοιπων δυνάμεων της σοσιαλδημοκρατίας, που έσπευσαν να μιλήσουν για «ανασχηματισμό φιάσκο», «αδέξιες επιλογές», «επιβράβευση των αποτυχημένων» υπουργών και άλλα τέτοια, προφανώς «βαθμολογώντας» την κυβέρνηση και τους υπουργούς τους με το ίδιο «βαθμολόγιο» που αφορά τα συμφέροντα του κεφαλαίου, αλλά και την ικανότητά της να ενσωματώνει λαϊκές δυνάμεις για όσα είναι μπροστά. Και αν από τη σκοπιά του κεφαλαίου, της κυβέρνησης και των κομμάτων του «το κράτος έχει συνέχεια» και η επίθεση πολύ δρόμο μπροστά της, απ' αυτή του λαού επιβεβαιώνεται ότι συνέχεια και επιτάχυνση πρέπει να έχει ο δικός του αγώνας, οι κινητοποιήσεις όλου του προηγούμενου διαστήματος για τα δικαιώματά του στη δουλειά, στην υγεία, στη ζωή.

Πατέντα

Είναι δυνατόν να παραμένουν άθικτα τα συμφέροντα και τα κέρδη των μονοπωλιακών φαρμακευτικών κολοσσών, που ελέγχουν από την έρευνα μέχρι τη διανομή του Φαρμάκου, και την ίδια στιγμή να προστατεύεται η υγεία του λαού; Η πανδημία απέδειξε ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί. Ορισμένοι όμως φαίνεται πως ανακάλυψαν τον τρόπο να ...τετραγωνίσουν τον κύκλο, προτείνοντας στις κυβερνήσεις να αγοράσουν τις πατέντες που επιτρέπουν στις φαρμακοβιομηχανίες για μεγάλο χρονικό διάστημα να παράγουν κατ' αποκλειστικότητα ένα σκεύασμα και να κυριαρχούν στην αγορά. Προκειμένου δηλαδή να αυξηθεί η παραγωγή για να καλύψει τις μεγάλες και επείγουσες ανάγκες χωρίς να πειραχτεί ούτε μια τρίχα από τα κέρδη της φαρμακοβιομηχανίας, προτείνουν την ακόμα μεγαλύτερη στήριξη των μονοπωλίων του Φαρμάκου από τα κρατικά ταμεία, που έχουν ήδη χρηματοδοτήσει από τις τσέπες των λαών την έρευνα και την παραγωγή εμβολίων Covid-19, δαπανώντας ασύλληπτα ποσά! Αυτές τις προτάσεις αναπαράγει και η «Αυγή» του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ τα στελέχη του μιλάνε θολά για «άρση της πατέντας». Την ίδια ώρα, βέβαια, κανένας απ' αυτούς δεν έχει αρθρώσει κουβέντα για την άρνηση της Κομισιόν να δημοσιοποιήσει τις συμβάσεις που υπέγραψε με τις φαρμακοβιομηχανίες, όπως ζητάει το ΚΚΕ, επικαλούμενη λόγους «εμπιστευτικότητας», προστασίας δηλαδή του επιχειρηματικού απορρήτου, που θωρακίζει τα μονοπωλιακά συμφέροντα στον παγκόσμιο ανταγωνισμό. Ούτε βέβαια τους πάει η γλώσσα να ζητήσουν την προμήθεια όλων των διαθέσιμων σκευασμάτων που έχουν εγκριθεί από τους αρμόδιους οργανισμούς αλλά δεν υπάρχουν συμβόλαια με την ΕΕ, ώστε να καλυφθούν με επάρκεια και σταθερότητα οι εμβολιαστικές ανάγκες του πληθυσμού.

Αναπληρωματικός του Χρυσοχοΐδη

Αυτόν το ρόλο επιφύλασσε για τον εαυτό του ο εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ, Θ. Μαργαρίτης, σε πρωινή ενημερωτική εκπομπή. Απευθυνόμενος στον βουλευτή του ΚΚΕ Γ. Δελή το στέλεχος του ΚΙΝΑΛ επέλεξε ένα ανερμάτιστο υβρεολόγιο απέναντι στο ΚΚΕ, όπως ότι «εσείς και η Εκκλησία είστε τα ίδια δόγματα», «λέτε τα ίδια με την Εκκλησία» συσχετίζοντας τα ασυσχέτιστα, προσπαθώντας να ταυτίσει τις εργατικές κινητοποιήσεις που τηρούν όλα τα μέτρα προστασίας με τις θρησκευτικές λειτουργίες. Θυμίζουμε πως το ΚΙΝΑΛ είχε αρνηθεί να καταδικάσει την απαράδεκτη απόφαση της κυβέρνησης για την απαγόρευση των συναθροίσεων άνω των τριών ατόμων μπροστά στον εορτασμό του Πολυτεχνείου. Πίσω από τα διάφορα ασυνάρτητα, αυτό που θέλουν να πουν είναι ότι πρέπει να το βουλώσουν τα συνδικάτα, οι εργαζόμενοι, η νεολαία, να μη διεκδικούν και να κάτσουν στα αυγά τους. Αυτό το απέδειξε στην ίδια εκπομπή και ο ίδιος ο Θ. Μαργαρίτης που... στραβοκατάπινε ακούγοντας από τον βουλευτή του ΚΚΕ πως η κυβέρνηση πρέπει να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων.

ΥΓ: Ο εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ επαναλάμβανε κάθε λίγο πως «δογματικός δεν είμαι». Κάθε άλλο. Η πολιτική διαδρομή του Θ. Μαργαρίτη («ΚΚΕ εσωτερικού», Συνασπισμός, ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ και πλέον ΚΙΝΑΛ) αποδεικνύει τη δογματική προσήλωσή του στο ρόλο «προοδευτικού» κολαούζου της εκάστοτε συντηρητικής πολιτικής...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1412 Γεννιέται η Ζαν Ντ' Αρκ (Ιωάννα της Λορένης), εθνική ηρωίδα της Γαλλίας.

1449 Ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος στέφεται αυτοκράτορας του Βυζαντίου στον Μυστρά.

1745 Γεννιέται ο πρωτοπόρος Γάλλος αεροναυπηγός Ζακ Μονγκολφιέ.

1821 Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης αποβιβάζεται στην Καρδαμύλη της Μάνης, προερχόμενος από τη Ζάκυνθο, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της Επανάστασης.

1822 Γεννιέται ο Γερμανός αρχαιολόγος Ερρίκος Σλίμαν, γνωστός, μεταξύ άλλων, για τις ανασκαφές του στην Τροία και στις Μυκήνες.

1852 Πεθαίνει ο Γάλλος εκπαιδευτικός Λουί Μπράιγ, εφευρέτης του ομωνύμου συστήματος γραφής και ανάγνωσης των τυφλών.

1912 Το Νέο Μεξικό, που οι ΗΠΑ είχαν αποσπάσει από το Μεξικό στον πόλεμο του 1846 - 1848, γίνεται η 47η Πολιτεία των ΗΠΑ. Είχε προηγηθεί η βίαιη καταστολή των ιθαγενών πληθυσμών των Απάτσι, που επί 3 δεκαετίες και με αρχηγό τον θρυλικό Τζερόνιμο πρόβαλλαν ηρωική αντίσταση στους νέους εισβολείς.

1919 Στο Θέατρο «Διονύσια» της Αθήνας το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα Ελλάδας (μετέπειτα ΚΚΕ) πραγματοποιεί την πρώτη του δημόσια συγκέντρωση. Στον «Ριζοσπάστη» της εποχής διαβάζουμε: «Με μεγάλην επιτυχίαν εωρτάσθη χθες το απόγευμα εις τα "Διονύσια" η πανηγυρική εμφάνισις του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος της Ελλάδος. Το θέατρον είχε καταλλήλως διακοσμηθή με εικόνες του Μαρξ, του Ζωρές και του Λίμπκνεχτ και εις την είσοδον είχε αναρτηθή και εκυμάτιζε μια μεγαλοπρεπής και κατακόκκινη σημαία. Από ενωρίς ήρχισεν αθρόα η προσέλευσις του κόσμου. Οι εργάται, οι άνθρωποι του λαού, προσήρχοντο κατά κύματα προς την πλατείαν του Συντάγματος πολύ προ της ωρισμένης ώρας». Η συγκέντρωση άνοιξε με τη «Διεθνή».

1919 Στο Μπουένος Αϊρες της Αργεντινής η αστυνομία, που είχε επιστρατευτεί για την προστασία απεργοσπαστών, ανοίγει πυρ κατά απεργών μεταλλεργατών που προσπάθησαν να περιφρουρήσουν την απεργία τους, σκοτώνοντας 5 εξ αυτών. Κηρύσσεται γενική απεργία, όπου σημειώνονται σφοδρές συγκρούσεις των εργατών με την αστυνομία και το στρατό («Ματωμένη Βδομάδα», 9-16/1/1919). Στο τέλος της «Ματωμένης Βδομάδας» οι δολοφονημένοι εργάτες υπολογίζονταν σε 700.

1929 Ο βασιλιάς Αλέξανδρος της Γιουγκοσλαβίας πραγματοποιεί πραξικόπημα και εγκαθιδρύει δικτατορικό καθεστώς.

1939 Γεννιέται ο κορυφαίος προπονητής του σοβιετικού ποδοσφαίρου, Βαλερί Λομπανόφσκι.

1948 Τμήματα του Αρχηγείου Ρούμελης του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας μπαίνουν στην Αράχοβα.

1948 Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ προτρέπει τον Πρόεδρο Τρούμαν να στείλει στην Ελλάδα στρατεύματα και να αυξήσει την οικονομική βοήθεια, για να καταστείλει την «κομμουνιστική εξέγερση» και τον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας.

1951 Εως και 1.300 άοπλοι πολίτες σφαγιάζονται από τις νοτιοκορεατικές δυνάμεις στην επαρχία Γκάνγκουα, ως «ύποπτοι» για συνεργασία με τον Κορεατικό Λαϊκό Στρατό (Πόλεμος της Κορέας).

1986 Κύλινδρος πυρηνικού υλικού εκρήγνυται σε εγκαταστάσεις της Οκλαχόμα στις ΗΠΑ. Ενας εργάτης έχασε τη ζωή του και άλλοι εκατό τραυματίστηκαν.

1993 Πεθαίνει ο Αμερικανός τζαζ μουσικός Ντίζι Γκιλέσπι.

2002 Πεθαίνει ο λογοτέχνης και δημοσιογράφος Ανδρέας Φραγκιάς.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org