ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Γενάρη 2021
Σελ. /20
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Προωθείται ο ευρύτερος ευρωατλαντικός ενεργειακός σχεδιασμός

Στόχος η «απεξάρτηση» από το ρωσικό φυσικό αέριο στα Βαλκάνια

ΣΚΟΠΙΑ.--

Με την καταβολή 33 εκατ. ευρώ οι κρατικές αρχές στη Βόρεια Μακεδονία ολοκλήρωσαν την κρατικοποίηση της εταιρείας «Makpetrol», που παραιτήθηκε από τα δικαιώματά της στην επιχείρηση GA-MA, η οποία διαχειρίζεται το σύστημα μεταφοράς φυσικού αερίου.

Είχε προηγηθεί την περασμένη βδομάδα η ψήφιση της συμφωνίας μεταξύ του Δημοσίου και της μεγαλύτερης εταιρείας λιανικής καυσίμων, στην 120μελή Βουλή, με 60 ψήφους υπέρ και 30 κατά - από το αντιπολιτευόμενο δεξιό κόμμα VMRO - DPMNE, που χαρακτήρισε τη συμφωνία «σκανδαλώδη», το τίμημα υπερβολικό και προσέφυγε στο Συνταγματικό Δικαστήριο ζητώντας την ακύρωσή της.

Η κυβέρνηση του σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ υπεραμύνθηκε της συμφωνίας, επιχειρηματολογώντας ότι με αυτήν επιλύεται μια διαφορά για το ιδιοκτησιακό καθεστώς της GA-MA που χρονολογείται από το 2006. Μέχρι πρότινος, το Δημόσιο και η «Makpetrol» κατείχαν από 50% στην GA-MA. Ο Ζάεφ δηλώνει ότι η κρατικοποίηση «είναι απαραίτητη προϋπόθεση» για να ξεκινήσει η κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου σύνδεσης με την Ελλάδα (θα ξεκινά από τη Νέα Μεσημβρία της Θεσσαλονίκης και θα καταλήγει στο Νεγκότινο της Βόρειας Μακεδονίας) και να μπορέσουν τα Σκόπια να προμηθεύονται φυσικό αέριο και από άλλες πηγές.

Η κίνηση της κρατικοποίησης της εν λόγω εταιρείας αφορά ένα γενικότερο πλαίσιο προώθησης σχεδιασμών με ευρωατλαντικό προσανατολισμό στα Βαλκάνια, που ενισχύθηκε μετά την αμερικανοΝΑΤΟική Συμφωνία των Πρεσπών μεταξύ της τότε ΠΓΔΜ και της Ελλάδας, με πρωταγωνιστή την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Εντάσσεται στο σχεδιασμό διαφοροποίησης των ενεργειακών πηγών (η Βόρεια Μακεδονία τροφοδοτείται σήμερα μόνο από τη Ρωσία) και ένταξης στους αγωγούς TAP και ΤANAP, που μεταφέρουν φυσικό αέριο από τις πηγές του Αζερμπαϊτζάν στην Κασπία μέσω Γεωργίας, Τουρκίας και Ελλάδας και είναι ευρωαμερικανικών συμφερόντων.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΚΟΛΠΟΥ
Συμφωνία για άρση του αποκλεισμού του Κατάρ

Από την συνάντηση των αξιωματούχων Σαουδικής Αραβίας - Κατάρ

Copyright 2019 The Associated

Από την συνάντηση των αξιωματούχων Σαουδικής Αραβίας - Κατάρ
Την ώρα που ανεβαίνει η αντιπαράθεση ΗΠΑ - Ιράν, με την παρουσία του αεροπλανοφόρου «Νίμιτς» στον Περσικό Κόλπο και απειλές προς την ιρανική ηγεσία για την απόφαση μεγαλύτερου εμπλουτισμού ουρανίου για πυρηνική ενέργεια, προχωράνε και οι διάφορες διευθετήσεις στην περιοχή μεταξύ αστικών τάξεων. Χαρακτηριστική είναι η συμφωνία μεταξύ των μοναρχιών Σαουδικής Αραβίας και του Κατάρ που τέθηκε σε εφαρμογή τη Δευτέρα το βράδυ και αναμενόταν να επικυρωθεί στη χτεσινή σύνοδο του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου.

Η συμφωνία προβλέπει άρση του χερσαίου, ναυτικού και αεροπορικού αποκλεισμού που είχαν επιβάλει στο Κατάρ από τον Ιούνη του 2017 η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και η Αίγυπτος, κάτι που έγινε άμεσα. Θυμίζουμε ότι ο αποκλεισμός είχε δικαιολογηθεί ως απάντηση στην «υποστήριξη της τρομοκρατίας» και σε μια περίοδο σύγκλισης συμφερόντων ανάμεσα στο Κατάρ και το Ιράν, μετά τον εντοπισμό νέων σημαντικών υποθαλάσσιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου (South Pars/North Dome).

Η εξέλιξη είναι η τελευταία σειράς συμφωνιών στη Μέση Ανατολή, του Ισραήλ με Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Μπαχρέιν, τις οποίες προώθησε και η αμερικανική κυβέρνηση, με απώτερο στόχο τη συγκρότηση «μετώπου εναντίον του Ιράν».

Ενδεικτική ήταν η αντίδραση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, που χαιρέτισε τη συμφωνία Κατάρ - Σαουδικής Αραβίας, δηλώνοντας ότι αυτή «συνιστά ένα πολύ σημαντικό βήμα» για την επίλυση της σύγκρουσης που συνεχίζεται από τον Ιούνη του 2017. Χαρακτήρισε δε «αξιέπαινες» τις προσπάθειες μεσολάβησης «διεθνών παραγόντων, υπό την ηγεσία του Κουβέιτ», εκφράζοντας την ελπίδα «μόνιμης λύσης και άρσης των υπόλοιπων κυρώσεων».

Ας σημειωθεί επίσης ότι νωρίτερα τη Δεύτερα, πριν ανακοινωθεί η απόφαση για υπογραφή της συμφωνίας, ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών Φαϊσάλ μπιν Φαρχάν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ελληνα ομόλογό του, Νίκο Δένδια, συζητώντας εκτός από τις περιφερειακές εξελίξεις και την εξέλιξη στις σχέσεις του Ριάντ με το Κατάρ.

ΠΟΛΥΗΜΕΡΗ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ ΚΙΝΕΖΟΥ ΥΠΕΞ ΣΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ
Πρώτος σταθμός η Νιγηρία

Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών, Γουάνγκ Γι, ξεκίνησε χτες από τη Νιγηρία τις επίσημες επαφές του στην Αφρική, στο πλαίσιο νέας πολυήμερης περιοδείας του με σταθμούς σε Νιγηρία, Κονγκό, Μποτσουάνα, Τανζανία και Σεϊχέλες, που θα ολοκληρωθεί στις 9/1. Κινέζοι αναλυτές σημείωναν ότι δεν είναι καθόλου τυχαίο πως τα πρώτα επίσημα ταξίδια που κάνουν Κινέζοι ΥΠΕΞ στις αρχές της νέας χρονιάς γίνονται στην Αφρική εδώ και 31 χρόνια.

Η εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, Χούα Τσουνουίνγκ, δήλωσε τη Δευτέρα ότι το ταξίδι του Γουάνγκ αναδεικνύει τη «μακροχρόνια φιλία μεταξύ Κίνας και Αφρικής» και τη «σθεναρή και σταθερή επιλογή» της Κίνας να αναπτύξει καλούς δεσμούς με αφρικανικές χώρες. «Οι επισκέψεις Γουάνγκ αναμένεται να παράσχουν περισσότερες πρωτοβουλίες για τη σταθεροποίηση ενάντια στο σκηνικό που διαμορφώνει η αυξανόμενη παγκόσμια αναταραχή», είπε μεταξύ άλλων. Αν και το Πεκίνο προσπαθεί να το αρνηθεί, σίγουρα θα συζητηθούν και τα σχέδια ανάπτυξης των σχέσεων με χώρες της Αφρικής, μεταξύ άλλων και με αναβάθμιση της στρατιωτικής του παρουσίας, όπως π.χ. με νέα βάση που συζητάει στις Σεϊχέλες.

Οσον αφορά ειδικά τη Νιγηρία, ο επιτετραμμένος της κινεζικής πρεσβείας στην εν λόγω χώρα, Ζάο Γιονγκ, δήλωσε ότι «η Νιγηρία παραμένει η μεγαλύτερη αγορά ανάθεσης έργων για την Κίνα, όπου γίνονται οι μεγαλύτερες εξαγωγές, ο 2ος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος και ο μεγαλύτερος προορισμός επενδύσεων στην Αφρική. Το 2019 ο όγκος του διμερούς εμπορίου έφτασε τα 19,27 δισ. δολάρια, αυξημένος κατά 26,3% μες στην τελευταία χρονιά ενώ έγινε ένας από τους 40 πρώτους εμπορικούς εταίρους της Κίνας (διεθνώς)». Ο ίδιος σημείωσε την ετοιμότητα του Πεκίνου να επιταχύνει την υλοποίηση σχεδίων που αφορούν τη συνεργασία στο πλαίσιο του σχεδίου «Belt and Road» («Δρόμοι του Μεταξιού») ενώ μεταξύ άλλων κατέληξε: «Η Κίνα έχει αποτελέσει το μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Αφρικής εδώ και 11 συνεχή χρόνια και έχει συνεισφέρει πάνω από το 20% της ανάπτυξης της Αφρικής για πολλά χρόνια...». Στους τομείς της αφρικανο-κινεζικής συνεργασίας ξεχώρισε την τεχνολογία, την Παιδεία, την Υγεία αλλά και την Ασφάλεια, ενώ όσον αφορά επενδυτικά σχέδια που «σημάδεψαν» συγκεκριμένα τη Νιγηρία μίλησε για τη σιδηροδρομική σύνδεση Αμπούτζα - Καντούνα και Λάγος - Ιμπαντάν, τους νέους τερματικούς σταθμούς, τα αεροδρόμια και λιμάνια σε Αμπούτζα, Χαρκούρτ και Κάνο, τη ζώνη ελεύθερου εμπορίου στο Ογκούν - Γκουαντόνγκ, τη μονάδα παραγωγής υδροηλεκτρικής ενέργειας στο Ζουνγκερού κ.τ.λ.

ΗΠΑ
Συνδικάτο εργαζομένων στην «Google»

Μετά από προσπάθειες τουλάχιστον δύο χρόνων, πάνω από 200 εργαζόμενοι σε εταιρείες του πολυεθνικού μονοπωλίου τεχνολογίας «Alphabet», μητρικής εταιρείας της «Google», στις 4 Γενάρη προχώρησαν και επίσημα στη συγκρότηση συνδικάτου.

Το Συνδικάτο Εργαζομένων «Alphabet» (Alphabet Workers Union, AWU) εκπροσωπεί καταρχήν 226 εργαζόμενους από διάφορους τομείς δραστηριότητας της «Google», μπορεί όμως να συμμετάσχει οποιοσδήποτε εργαζόμενος, ανεξαρτήτως τομέα και αντικειμένου ή σύμβασης εργασίας: Από τους μόνιμους μηχανικούς ηλεκτρονικών υπολογιστών και τους υπεύθυνους λογισμικού, τους ειδικούς επιστήμονες σε εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης, τους συμβασιούχους έργου που συνεργάζονται με θυγατρικές της «Alphabet», μέχρι τους οδηγούς λεωφορείων, τους υπαλλήλους στις καντίνες και τα εστιατόρια της πολυεθνικής κ.λπ.

Το AWU συνεργάζεται με την Ενωση Εργαζομένων Επικοινωνιών Αμερικής (Communications Workers of America), που εκπροσωπεί πάνω από 700.000 εργαζόμενους στον τομέα πληροφορικής και υψηλής τεχνολογίας εφαρμογών τηλεπικοινωνιών, μέσων ενημέρωσης, αεροπορικών εταιρειών κ.ο.κ.

Οι πρωτεργάτες του σωματείου είχαν πρωτοστατήσει ενάντια στην ασυλία διευθυντικών στελεχών που είχαν κατηγορηθεί για σεξουαλικές παρενοχλήσεις εργαζομένων της «Google», όπως και για τα προγράμματα συνεργασίας της «Google» με το Πεντάγωνο, καταφέρνοντας να σταματήσουν το αμφιλεγόμενο πρόγραμμα «Project Maven» (γνωστό και ως Algorithmic Warfare Cross - Function Team), που είχε στόχο τη βελτίωση της τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπων και βιομετρικών δεδομένων σε βίντεο, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν στην εξαπόλυση επιθέσεων του αμερικανικού υπουργείου Αμυνας μέσω τηλεκατευθυνόμενων μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones).

«Είναι ιστορική κίνηση. Το πρώτο συνδικάτο μίας μεγάλης τεχνολογικής εταιρείας από και για όλους τους εργαζόμενους», ανέφεραν εκπρόσωποι του συνδικάτου, προαναγγέλλοντας για το επόμενο διάστημα εκλογή αντιπροσώπων και μεγαλύτερη κινητοποίηση για την αύξηση των μελών από τους 120.000 εργαζόμενους και συνεργάτες της μητρικής «Alphabet».

ΗΠΑ
Συνέχιση της αντιπαράθεσης στο Κογκρέσο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ενα νέο επεισόδιο στην ενδοαστική αντιπαράθεση στις ΗΠΑ αναμένεται σήμερα. Το Κογκρέσο συνεδριάζει υπό την προεδρία του απερχόμενου αντιπροέδρου, Μάικ Πενς, για την επικύρωση της ψήφου του Κολεγίου των Εκλεκτόρων που αναδείχτηκε στις εκλογές της 3 Νοέμβρη 2020 και ανέδειξε στις 14 Δεκέμβρη νέο Πρόεδρο τον Τζο Μπάιντεν με 306 ψήφους, έναντι 232 υπέρ του Ρεπουμπλικανού Ντόναλντ Τραμπ. Την ίδια ώρα οι οπαδοί του απερχόμενου Προέδρου έχουν αναγγείλει συγκεντρώσεις για να αμφισβητήσουν τη νίκη Μπάιντεν που καταγγέλλουν ως «προϊόν νοθείας».

Ο αντιπρόεδρος Πενς δεχόταν τις πιέσεις του Τραμπ που διαβεβαίωσε σε προεκλογική συγκέντρωση, το βράδυ της Δευτέρας, στην Τζόρτζια, πως αυτός και οι υποστηρικτές του θα πολεμήσουν «σαν τρελοί για να μην του κλέψουν τον Λευκό Οίκο». Η στάση του Προέδρου Τραμπ και η κίνηση 11 Ρεπουμπλικανών γερουσιαστών με επικεφαλής τον Τεντ Κρουζ να μην υποστηρίξουν την απόφαση των Εκλεκτόρων εκτός και εάν «υπάρξει δέσμευση για έρευνα περί νοθείας», τροφοδότησαν φήμες και δημοσιεύματα για επέμβαση του στρατού. Είχε προηγηθεί άρθρο 10 πρώην υπουργών Αμυνας που τάσσονται κατά της εμπλοκής του στρατού στη διένεξη για το εκλογικό αποτέλεσμα.

Η αστυνομική διεύθυνση της Ουάσιγκτον πάντως προειδοποίησε τους διαδηλωτές να μη φέρουν οπλισμό για να αποφευχθούν τυχόν ένοπλες συγκρούσεις.

Υπό το βάρος αυτών των εξελίξεων, αναμένεται το αποτέλεσμα των επαναληπτικών εκλογών που διεξήχθησαν χτες στην πολιτεία της Τζόρτζια για δύο έδρες της Γερουσίας. Θα κρίνει εάν οι Δημοκρατικοί ή οι Ρεπουμπλικανοί θα έχουν την πλειοψηφία. Εάν την διατηρήσουν οι Ρεπουμπλικανοί θα μπορούν να μπλοκάρουν νομοσχέδια της νέας κυβέρνησης.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ