Απαράδεκτες διαδικασίες που μεγαλώνουν τα προβλήματα, την ίδια στιγμή που δεν γίνονται μόνιμες προσλήψεις
Συνεχίζοντας την τακτική των μπαλωμάτων και των μετακινήσεων, η κυβέρνηση μετακινεί γιατρούς από την 1η και 2η ΥΠΕ σε νοσοκομεία της Β. Ελλάδας ανά βδομάδα. Μάλιστα, όπως καταγγέλλει η 5μελής Επιτροπή ΕΙΝΑΠ του «Κωνσταντοπούλειου» Νοσοκομείου Ν. Ιωνίας, απαράδεκτος είναι ακόμα και ο τρόπος που γίνονται οι μετακινήσεις. Πιο συγκεκριμένα, γιατροί από τη ΜΕΘ και την Παθολογική κλινική του συγκεκριμένου νοσοκομείου, που ως γνωστόν στενάζει από τις ελλείψεις, μετακινούνται προς το Νοσοκομείο της Δράμας, που με βάση τα λεγόμενα του υπουργού Υγείας «δεν έχει πρόβλημα».
Η σοβαρή καταγγελία της 5μελούς Επιτροπής αναφέρει ότι «οι συνάδελφοι ειδοποιούνται μία μέρα πριν για τη μετακίνηση και τη μεταφορά τους με τουριστικό λεωφορείο, χωρίς να ξέρουν τον προορισμό τους, πού και με τι όρους θα δουλέψουν, πού θα μείνουν και ποιος θα καλύπτει τα έξοδα. Και όλα αυτά με προφορικές οδηγίες, χωρίς την απόφαση μετακίνησής τους από το υπουργείο, η οποία έρχεται αφότου έχουν φύγει!».
Πρόκειται για «απαράδεκτη και ανάλγητη συμπεριφορά», σημειώνουν και σχολιάζουν ότι προφανώς αποτελεί άλλη μια πλευρά της ...«επιβράβευσης συναισθηματικά και κοινωνικά» προς το υγειονομικό προσωπικό. «Μπορούμε να φανταστούμε τι μας περιμένει στη δύσκολη συνέχεια της πανδημίας και όταν πέσουν τα φώτα της δημοσιότητας, σε αυτό το σύστημα Υγείας που θα συνεχίσει να στενάζει από τις ελλείψεις και την υποχρηματοδότηση», τονίζεται στην ανακοίνωση, όπου αναδεικνύεται ότι αυτές οι διαδικασίες αποτελούν «συνέχεια της αυταρχικής συμπεριφοράς σε συναδέλφους με τις ΕΔΕ και τις εκδικητικές μετακινήσεις».
Ταυτόχρονα η 5μελής Επιτροπή θέτει τα παρακάτω ερωτήματα προς την κυβέρνηση και την 1η ΥΠΕ:
Την έντονη αντίθεσή της στη μετακίνηση γιατρών για τρεις μήνες προς νοσοκομεία της Δυτικής Μακεδονίας με «εντέλλεσθε» του γενικού γραμματέα του υπουργείου Υγείας εκφράζει η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Ηπείρου, προειδοποιώντας για σοβαρούς κίνδυνους στη λειτουργία των ήδη υποστελεχωμένων κλινικών.
Συγκεκριμένα, μετακινούνται 3 παθολόγοι του ΠΓΝ Ιωαννίνων που καλύπτουν τις ανάγκες τριών Μονάδων Ειδικών Λοιμώξεων ενώ ένας εκ των «τριών συναδέλφων είναι επιβεβαιωμένο κρούσμα Covid-19 και βρίσκεται σε καραντίνα» (!) αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΕΙΝΗ.
Μετακινούνται επίσης από το ΓΝ «Χατζηκώστα» ο διευθυντής αναισθησιολόγος, αφήνοντας κενό το τμήμα που υπηρετεί ενώ από το ΓΝ Αρτας η διευθύντρια Πνευμονολογίας, αφήνοντας κενή την κάλυψη της κλινικής και της μονάδας Covid του Νοσοκομείου που είναι πλήρως κατειλημμένες (18 κρεβάτια), και ενώ η λειτουργία της Πνευμονολογικής κλινικής έχει ανασταλεί και οι ασθενείς νοσηλεύονται στην Παθολογική κλινική.
Τέλος, μετακινείται 1 πνευμονολόγος του ΓΝ Κέρκυρας όταν μόλις πριν από λίγο καιρό το συγκεκριμένο Νοσοκομείο προχώρησε σε συμβάσεις με 2 ιδιώτες γιατρούς (1 πνευμονολόγο και 1 παθολόγο) για την κάλυψη των τεράστιων ελλείψεων που υπάρχουν.
Σε ανακοίνωσή της η ΤΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ αναφέρει ότι «η λογική της κινητικότητας για την κάλυψη των τεράστιων κενών προσωπικού δεν έλυσε ούτε μπορεί να λύσει κανένα πρόβλημα, αλλά το συντηρεί και το διογκώνει», ενώ επισημαίνει ότι «αντί η κυβέρνηση να προσλάβει με επείγουσες διαδικασίες όλο το διαθέσιμο υγειονομικό προσωπικό, αντί να επιτάξει τον ιδιωτικό τομέα, "απογειώνει" την επικίνδυνη πολιτική των "μπαλωμάτων" και των μετακινήσεων, αποδυναμώνοντας ταυτόχρονα ακόμα παραπέρα τις ήδη αποψιλωμένες δημόσιες δομές άλλων περιοχών της χώρας».
Μουσική δράση στα Νοσοκομεία «Παπανικολάου» και ΑΧΕΠΑ από το Παράρτημα του ΠΜΣ
Στο ΑΧΕΠΑ |
Η μουσική δράση οργανώθηκε από κοινού με τα Σωματεία Εργαζομένων στα νοσοκομεία ως μια ελάχιστη συμβολή στην τόνωση του ηθικού εργαζομένων και ασθενών. Συμμετείχαν οι μουσικοί Νίκος Ταλέας, Κώστας Καρμπάς, Κωνσταντίνος Γκούβας, Κώστας Γκρανόπουλος, Γιάννης Αναστασίου και Βασιλική Γκρανοπούλου.
Πρώτος σταθμός ήταν το Νοσοκομείο «Παπανικολάου», όπου οι μουσικοί στάθηκαν κάτω από το μπαλκόνι της πτέρυγας της Παιδοψυχιατρικής κλινικής και τραγούδησαν όμορφα παιδικά - νεανικά τραγούδια. Στη συνέχεια ερμήνευσαν γνωστά έντεχνα τραγούδια, έξω από το κεντρικό κτίριο του υγειονομικού συγκροτήματος.
Στο ΑΧΕΠΑ, οι μουσικοί πήραν τη θέση τους στον προαύλιο χώρο, δίπλα στο χριστουγεννιάτικο δέντρο και τραγούδησαν για το υγειονομικό προσωπικό, που παρά την ασφυκτική πίεση κατάφερε να δώσει εναλλάξ το «παρών» και να τους χειροκροτήσει για τη συμβολική κίνηση έμπρακτης αλληλεγγύης. Το «παρών» έδωσε και ο διοικητής του νοσοκομείου.
Μέσα από αυτήν την πρωτοβουλία θέλησαν να αναδείξουν ότι το δημόσιο σύστημα Υγείας στέκεται όρθιο χάρη στον αγώνα και τις προσπάθειες των υγειονομικών, που δίνουν καθημερινά τη μάχη κάτω από αντίξοες συνθήκες.
Ταυτόχρονα κατήγγειλαν τις κυβερνητικές ευθύνες για την κατάσταση του δημόσιου συστήματος Υγείας.
Οπως είπε ο πρόεδρος του Παραρτήματος του ΠΜΣ, Κωνσταντίνος Γκούβας, η δράση αυτή έγινε «ως μια ελάχιστη ένδειξη συμπαράστασης και αλληλεγγύης προς τους εργαζόμενους, τους ασθενείς, όλο τον κόσμο, ο οποίος δοκιμάζεται αυτήν τη δύσκολη περίοδο.
Είμαστε δίπλα τους έτσι κι αλλιώς ηθικά, τώρα είμαστε δίπλα τους και με την τέχνη μας. Θα συνεχίσουμε να είμαστε δίπλα τους με κάθε μέσο, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα ότι η Τέχνη βρίσκεται δίπλα σε όσους δοκιμάζονται αυτήν την περίοδο».
Αλλος ένας νοσηλευτής έχασε τη μάχη για τη ζωή από επιπλοκές του κορονοϊού. Πρόκειται για τον 59χρονο Κωνσταντίνο Πετσούκη, νοσηλευτή στο Νοσοκομείο Φλώρινας και πατέρα δύο παιδιών. Αρχικά νοσηλεύτηκε στη Φλώρινα, όμως στη συνέχεια επιδεινώθηκε η κατάστασή του, διασωληνώθηκε και μεταφέρθηκε σε ΜΕΘ νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης, όπου, μετά από πολυήμερη νοσηλεία, τελικά κατέληξε.
Από επιπλοκές του κορονοϊού κατέληξε και η 53χρονη Κ. Μ., ακτινοφυσικός στο «Θεαγένειο», η οποία από τις 21/11 νοσηλευόταν στο Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» της Θεσσαλονίκης. Η «Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών "Θεαγενείου"» εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένεια, στους συναδέλφους και στους φίλους της εκλιπούσας. «Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές μένουμε δυνατοί, δεν μένουμε όμως σιωπηλοί μπροστά στα κενά προστασίας της δημόσιας υγείας, για να εξασφαλίσουμε ότι δεν θα θρηνήσουμε άλλα θύματα», σημειώνει.
Στο μεταξύ, στους 50 έφτασε ο αριθμός των υγειονομικών του Νοσοκομείου Διδυμοτείχου οι οποίοι είναι θετικοί στον κορονοϊό, και ήδη δύο συνάδελφοί τους κρίθηκε αναγκαίο να μεταφερθούν για νοσηλεία στο Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης.
Δοκιμάζονται τα εμβόλια για την αποτελεσματικότητά τους
Τα 77,8 εκατ. φτάνουν τα κρούσματα κορονοϊού σε όλο τον κόσμο, ενώ έχουν καταγραφεί 1,711 εκατ. θάνατοι, με την πανδημία να συνεχίζεται.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) θα συγκαλέσει συνεδρίαση των μελών του για να συζητήσει στρατηγικές για την αντιμετώπιση του νέου, πιο μολυσματικού στελέχους του κορονοϊού που εμφανίστηκε στη Βρετανία, δήλωσε ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού του τμήματος, ενώ ο Οργανισμός επαναλαμβάνει ότι δεν υπάρχουν ακόμα επαρκή στοιχεία σχετικά με την απόδοση του εμβολίου απέναντι στη μετάλλαξη.
Στο μεταξύ, η γερμανική εταιρεία βιοτεχνολογίας «BioNtech» δήλωσε ότι είναι σε θέση να διαθέσει νέο εμβόλιο σε διάστημα έξι βδομάδων σε περίπτωση μετάλλαξης του ιού, ενώ τόσο η «Pfizer» όσο και η «Moderna» δοκιμάζουν ήδη τα εμβόλιά τους για να διαπιστώσουν εάν λειτουργούν κατά της νέας μεταλλαγμένης εκδοχής.
Παράλληλα, δεκάδες είναι οι χώρες που έχουν διακόψει τη σύνδεση με τη Βρετανία εξαιτίας της νέας μετάλλαξης του κορονοϊού. Στο πλαίσιο αυτό οι «Tesco» και «Sainsbury's», οι δύο μεγαλύτεροι όμιλοι σούπερ μάρκετ στη Βρετανία, προειδοποίησαν ότι θα αρχίσουν να φαίνονται ελλείψεις στα ράφια μέσα στις επόμενες μέρες εάν δεν αποκατασταθούν γρήγορα οι διανομές προϊόντων.
Η Κομισιόν ενέκρινε χτες σχετική σύσταση λέγοντας ότι «τα μη απαραίτητα ταξίδια προς και από το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να αποθαρρύνονται», αλλά και ότι «θα πρέπει να διευκολύνονται τα απαραίτητα ταξίδια και η διέλευση των επιβατών». Επίσης, ότι θα πρέπει να αρθούν απαγορεύσεις «δεδομένης της ανάγκης διασφάλισης αναγκαίων ταξιδιών και αποφυγής διακοπών της αλυσίδας εφοδιασμού».
Την ανάγκη μαζικών γενικευμένων ελέγχων σε όσους εισέρχονται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων επιβεβαίωσε το θετικό κρούσμα συνοδού ασθενούς στην Αιματολογική κλινική. Οπως αναφέρουν υγειονομικοί, είναι πολλοί οι συνοδοί ασθενών που εισέρχονται στους χώρους των κλινικών χωρίς να ελέγχονται, γεγονός που εγκυμονεί κινδύνους. Αλλωστε, σύμφωνα με πληροφορίες, δύο ακόμη ασθενείς βρέθηκαν θετικοί στα τεστ που ακολούθησαν σε νοσηλευόμενους που βρίσκονταν στον ίδιο θάλαμο με τη θετική συνοδό και διακομίσθηκαν στη Μονάδα Λοιμωδών.
Παράλληλα, ενδεικτικό των υγειονομικών πρωτοκόλλων - λάστιχο είναι το γεγονός ότι κανένας γιατρός δεν τέθηκε σε προληπτική καραντίνα, σε αντίθεση με 6 νοσηλευτές της κλινικής. Εντύπωση προκαλεί το ότι γιατρός της ΩΡΛ που εξέταζε καθημερινά έναν από τους θετικούς ασθενείς πήρε κανονική άδεια ενώ το προσωπικό της κλινικής δεν ενεπλάκη στην ιχνηλάτηση.
Μετά από απόφαση της Γενικής τους Συνέλευσης, οι ειδικευόμενοι γιατροί στο Νοσοκομείο «Αττικόν» προχωρούν σήμερα Τετάρτη σε τρίωρη αποχή (8 π.μ. - 11 π.μ.). Διεκδικούν μεταξύ άλλων κατεπείγουσες προσλήψεις, όλοι να παίρνουν τα ρεπό που δικαιούνται, πραγματική ασφάλεια στο ΤΕΠ και επάρκεια σε Μέσα Ατομικής Προστασίας, εκπαιδευτικό πρόγραμμα σε όλες τις ειδικότητες και να ξεκαθαριστούν γραπτώς ποια είναι τα υγειονομικά πρωτόκολλα και ο τρόπος διαχείρισης για επιβεβαιωμένο κρούσμα (νοσηλευόμενου ή υγειονομικού) σε μη Covid κλινικές.