ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Δεκέμβρη 2020
Σελ. /28
ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Εδώ και τώρα μέτρα για την προστασία της υγείας του λαού!

Αγωνιστική απάντηση στην κυβέρνηση που προσπαθεί να κουκουλώσει την άθλια κατάσταση στο δημόσιο σύστημα Υγείας και τις ευθύνες της

Από τη χτεσινή διαμαρτυρία στη Λάρισα
Από τη χτεσινή διαμαρτυρία στη Λάρισα
Με το σύνθημα «Τα καλυμμένα στόματα έχουνε φωνή, άοπλους μας έχουνε στην πρώτη τη γραμμή», δεκάδες υγειονομικοί, τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας από την πανδημία, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των Ενώσεων Ιατρών και των Συλλόγων Εργαζομένων των Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας της Θεσσαλίας και πραγματοποίησαν χτες 4ωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση στην 5η ΥΠΕ στη Λάρισα.

Εστειλαν μήνυμα πως «δεν πάει άλλο», διεκδικώντας μαχητικά για άλλη μια φορά μέτρα ουσιαστικής προστασίας της υγείας και της ζωής του λαού, αλλά και μέτρα για να μπορούν οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία να συνεχίζουν τον αγώνα που δίνουν με αυτοθυσία για τη σωτηρία του λαού, χωρίς να βγαίνουν από τη μάχη. Σημαντική ήταν η ανταπόκριση που είχε η πρωτοβουλία αυτή από ασθενείς και ανθρώπους που βρίσκονταν στο νοσοκομείο, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ευτυχώς που κρατάτε όρθια τα νοσοκομεία».

Οι υγειονομικοί διεκδικούν μεταξύ άλλων: Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, έκτακτη οικονομική ενίσχυση (Δώρο Χριστουγέννων) σε όλους τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας, ένταξη στα ΒΑΕ, να έρθουν δωρεάν για το λαό όλα τα αποτελεσματικά και ασφαλή εμβόλια και φάρμακα. Να μην απολυθεί κανείς συμβασιούχος, να προχωρήσει άμεσα η ανανέωση όλων των συμβάσεων των εργαζόμενων συμβασιούχων της 5ης ΥΠΕ μέχρι το τέλος του 2021.

Στο πλευρό των υγειονομικών βρέθηκε και ο γιατρός - πνευμονολόγος και βουλευτής Λάρισας του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης, που εδώ και 10 μέρες έχει ενταχθεί στο ιατρικό δυναμικό του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας για να συνδράμει τη μάχη κατά της πανδημίας. Ακόμα παραβρέθηκαν αντιπροσωπείες της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, του Σωματείου Αποκλειστικών Νοσοκόμων και των Συνταξιουχικών Σωματείων.

Δεν πάει άλλο!

Η συγκέντρωση ξεκίνησε με τον Νίκο Νταφούλη, πρόεδρο της Ενωσης Ιατρών Νοσηλευτηρίων - Κέντρων Υγείας Λάρισας, να περιγράφει την ασφυκτική κατάσταση που επικρατεί στις δημόσιες μονάδες Υγείας, λόγω της υποστελέχωσης που υπάρχει σε υγειονομικούς και κλίνες ΜΕΘ. Επισήμανε πως το Γενικό Νοσοκομείο συνεχίζει να εμφανίζει πληρότητα 100% στις κλίνες ΜΕΘ, ενώ σημείωσε πως η μετατροπή του ΓΝΛ σε νοσοκομείο της μιας νόσου έχει δημιουργήσει πολύμηνες λίστες αναμονής για απλά ιατρικά ραντεβού και χειρουργεία, μένουν πίσω θεραπείες καρκινοπαθών και χρονίως πασχόντων.

Ανέδειξε πως ακόμα και τώρα λείπουν Μέσα Ατομικής Προστασίας και οι οδηγίες του ΕΟΔΥ αλλάζουν προσαρμοζόμενες στις ελλείψεις, θέτοντας σε κίνδυνο τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία που νοσούν κατά εκατοντάδες.

Ο πρόεδρος της Ενωσης Γιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας Ν. Τρικάλων, Βάιος Τάσιος, στάθηκε μεταξύ άλλων στη διαχρονική έλλειψη γιατρών και υποδομών, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «η τελευταία οργανική θέση παθολόγου στα Τρίκαλα είναι από το 2004, ενώ λείπουν ακόμα ειδικότητες αιχμής όπως πνευμονολόγοι, που μετακινούνται από μονάδα σε μονάδα». Αντίστοιχη εικόνα μετέφερε για τα αποδυναμωμένα Κέντρα Υγείας.

Ο Εκτορας Γάζος, γραμματέας της Ενωσης Γιατρών Νοσοκομείου Καρδίτσας, τόνισε πως η κυβέρνηση και η 5η ΥΠΕ κωφεύουν απέναντι στα δίκαια αιτήματα των υγειονομικών, σημειώνοντας πως «η επικίνδυνη κατάσταση στο δημόσιο σύστημα Υγείας επιβεβαιώνει το αδιέξοδο της αντιλαϊκής πολιτικής που ακολούθησαν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις και άφησε τα δημόσια νοσοκομεία χωρίς ΜΕΘ, προσωπικό, εξοπλισμό».

Ο Γιώργος Αλεξόπουλος, εκ μέρους της Επιτροπής Αγώνα Συμβασιούχων Υγειονομικών Καρδίτσας, αναφέρθηκε στην απαράδεκτη απόφαση της 5ης ΥΠΕ να ενεργοποιήσει το διαγωνισμό παραχώρησης καθαριότητας και φύλαξης, που θα οδηγήσει στην απόλυση 100 συμβασιούχων εργαζομένων.

Τη συγκέντρωση χαιρέτισε ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Τραυματιοφορέων, Λάμπρος Τσάπαλης, που βρισκόταν για 10 μέρες σε απεργία πείνας με σκοπό την ανάδειξη των δίκαιων αιτημάτων και μη αντέχοντας άλλο την εντατικοποίηση που βιώνουν οι εργαζόμενοι. Οπως είπε, «οι εργαζόμενοι πρέπει να σηκώσουν το κεφάλι και να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους».

Χαιρετίζοντας ο Γιάννης Σκόκας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, τόνισε πως ο αγώνας των υγειονομικών και τα δίκαια αιτήματά τους είναι υπόθεση όλων των εργαζομένων και πως το επόμενο διάστημα οι πρωτοβουλίες αυτές πρέπει να αγκαλιαστούν από περισσότερα εργατικά σωματεία.

Στο τέλος της συγκέντρωσης οι εκπρόσωποι των σωματείων επέδωσαν το υπόμνημα με τα αιτήματά τους στον αναπληρωτή διοικητή της 5ης ΥΠΕ, ο οποίος προσπάθησε να κουκουλώσει την άθλια κατάσταση και τις ευθύνες της κυβέρνησης, ενώ είπε ότι όλοι οι συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου των Κέντρων Υγείας θα πάρουν παράταση μέχρι τον Ιούνη του 2021.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Η κυβέρνηση να κάνει τα αυτονόητα για την προστασία του λαού της περιοχής

Ανησυχία για την επιδημιολογική εικόνα, κυρίως σε Κοζάνη και Γρεβενά

Στην Κοζάνη αναμένεται να βρεθεί σήμερα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, όπου θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη για την κατάσταση της πανδημίας στην περιοχή, με τη συμμετοχή του περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, του αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Κοζάνης, των δημάρχων της ΠΕ Κοζάνης, του διοικητή της 3ης ΥΠΕ, των διοικητών των Νοσοκομείων Πτολεμαΐδας και Κοζάνης και άλλων τοπικών παραγόντων.

Σε σχόλιό της για την επίσκεψη, η Επιτροπή Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ αναφέρει: «Αντί η κυβέρνηση να στέλνει τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Χρυσοχοΐδη, για να "επιβλέψει" το αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο στην ΠΕ Κοζάνης, να στείλει εδώ και τώρα γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό για να στελεχωθούν με επάρκεια όλες οι δομές Υγείας, να επιτάξει επιτέλους τον ιδιωτικό τομέα Υγείας, να στελεχώσει με επάρκεια τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ, να ανοίξει ΜΕΘ, να προχωρήσει σε μαζικά και δωρεάν τεστ, να πάρει ουσιαστικά μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς. Να κάνει δηλαδή όλα αυτά τα αυτονόητα που τόσο καιρό φωνάζουν και διεκδικούν οι υγειονομικοί και ο λαός της περιοχής μας.

Η κυβέρνηση θα έπρεπε να απολογείται για το γεγονός ότι όλο το προηγούμενο διάστημα κινήθηκε με βάση τα «πρωτόκολλα» και τις απαιτήσεις του κεφαλαίου και όχι να κουνάει το δάχτυλο στο λαό της περιοχής, σε μια προσπάθεια να μεταθέσει αλλού τις εγκληματικές της ευθύνες και να εμπεδώσει κλίμα καταστολής».

Η επιδημιολογική εικόνα στη Δυτική Μακεδονία και συγκεκριμένα στις Περιφερειακές Ενότητες Κοζάνης και Γρεβενών συνεχίζει να προκαλεί ανησυχία, ενώ ιδιαίτερα για την Κοζάνη εξετάζεται το ενδεχόμενο εφαρμογής ακόμα πιο αυστηρών περιοριστικών μέτρων.

Στο «Μποδοσάκειο» Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας τις τελευταίες μέρες έχει παρατηρηθεί αύξηση στους νοσηλευόμενους, και πλέον νοσηλεύονται πάνω από 50 ασθενείς με κορονοϊό από την Κοζάνη και άλλες περιοχές (Εδεσσα, Φλώρινα, Γιαννιτσά και Γρεβενά), ενώ γεμάτες παραμένουν και οι 40 κλίνες της κλινικής Covid-19 του «Μαμάτσειου» ΓΝ Κοζάνης.

Σύμφωνα με πρόσφατη καταγγελία του Σωματείου Εργαζομένων και Εργατοτεχνιτών στην Ενέργεια (ΣΕΕΝ) Δυτικής Μακεδονίας, σημαντικό παράγοντα για τη διαμόρφωση της κατάστασης αυτής αποτελεί η τραγική κατάσταση που επικρατεί στους εργασιακούς χώρους της ΔΕΗ από τα ελλιπή μέτρα προστασίας απέναντι στην πανδημία.

Την καταγγελία κατέθεσαν την Τετάρτη ως Αναφορά στους υπουργούς Περιβάλλοντος - Ενέργειας και Εργασίας - Κοινωνικών Υποθέσεων οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Δελής και Λεωνίδας Στολτίδης.

Αναφορικά με την κατάσταση στα Γρεβενά και ιδιαίτερα στο δήμο Δεσκάτης, όπου το προηγούμενο διάστημα σημειώθηκαν δεκάδες θάνατοι από κορονοϊό, σε ανακοίνωσή της η ΚΟΒ Δεσκάτης του ΚΚΕ σημειώνει μεταξύ άλλων την τεράστια ευθύνη της κυβέρνησης για τις ελλείψεις σε μέτρα πρόληψης και έγκαιρης αντιμετώπισης της πανδημίας στην περιοχή.

Οπως αναφέρει, τα όποια τεστ «ξεκίνησαν κατόπιν εορτής, όταν το ζήτημα δεν ήταν πλέον η έγκαιρη πρόληψη, αλλά η διάγνωση της ζημιάς που είχε ήδη γίνει», ενώ «το μόνιμα υποστελεχωμένο ΚΥ Δεσκάτης δεν μπορεί να καλύψει τις μεγάλες ανάγκες ούτε στις κανονικές περιόδους, πόσο μάλλον στις έκτακτες».

Υψηλό επιδημιολογικό φορτίο στη Β. Ελλάδα

85 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, 552 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι και 1.190 είναι τα νέα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 127.557 και των θανόντων 3.870, με διάμεση ηλικία των θανάτων τα 79 έτη (εύρος 25 έως 103 ετών). Το Rt για την επικράτεια εκτιμάται σε 0,86. Τη βδομάδα 7 - 13 Δεκέμβρη το ποσοστό θετικότητας ήταν 4,34% σε σύνολο 104.172 τεστ μοριακού ελέγχου και 80.466 rapid tests.

Υψηλό επιδημιολογικό φορτίο παρατηρείται σε Κιλκίς, Ξάνθη, Πιερία, Δράμα, Ροδόπη, Κοζάνη, Γρεβενά, Πέλλα και Λάρισα, ενώ ιδιαίτερα σοβαρή κρίνεται η κατάσταση σε Κοζάνη και Δυτική Αττική. Οπως ανακοινώθηκε, αν επιδεινωθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα θα επαναξιολογηθούν όλα τα μέτρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι λοιμωξιολόγοι, οι οποίοι συνεδρίαζαν μέχρι αργά το βράδυ, εξετάζουν την περίπτωση να εισηγηθούν lockdown τύπου Μάρτη (με κλείσιμο επιχειρήσεων και αυξημένα τεστ στον πληθυσμό) στον Ασπρόπυργο, λόγω του αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου, όπως και σε όμορους δήμους.

Σε ό,τι αφορά στα στοιχεία για τη χτεσινή αναλογία κρουσμάτων ανά 100.00 πληθυσμού, ανακοινώθηκαν τα εξής: Στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης η αναλογία ήταν 39,95 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού (και ο μέσος όρος ημερήσιων κρουσμάτων τις τελευταίες 7 μέρες ήταν 40,29). Στη Μαγνησία 41,58 (μ.ό. ημερήσιων κρουσμάτων 18,33). Στο Κιλκίς 27,36 (μ.ό. ημερήσιων κρουσμάτων 20,83), στην Ξάνθη 24,28 (μ.ό. ημερήσιων κρουσμάτων 25), στη Θεσσαλονίκη 24,32 (μ.ό. ημερήσιων κρουσμάτων 169,57).

Για την Αττική δόθηκαν τα εξής νούμερα: Δυτική Αττική 22,37 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους (μ.ό. ημερήσιων κρουσμάτων 29,86). Ανατολική Αττική 5,37 (μ.ό. ημερήσιων κρουσμάτων 19,43). Βόρειος Τομέας Αθηνών 7,1 (μ.ό. ημερήσιων κρουσμάτων 22,86). Δυτικός Τομέας Αθηνών 10,82 (μ.ό. ημερήσιων κρουσμάτων 28). Νότιος Τομέας Αθηνών 2,45 (μ.ό. ημερήσιων κρουσμάτων 12,86).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ