ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Νοέμβρη 2020
Σελ. /24
Δίνουμε απεργιακή απάντηση στη γενικευμένη επίθεση κυβέρνησης και κεφαλαίου

Ο «Ριζοσπάστης» συνεχίζει τη δημοσίευση παρεμβάσεων προέδρων συνδικάτων για τη σημερινή απεργιακή μάχη, με δηλώσεις εκπροσώπων ναυτεργατικών σωματείων

Σε νέα συμβολική διαμαρτυρία στο υπ. Ναυτιλίας προχωρούν στο πλαίσιο της σημερινής απεργίας οι ναυτεργάτες (φωτ. από κινητοποίηση τον περασμένο Μάη)
Σε νέα συμβολική διαμαρτυρία στο υπ. Ναυτιλίας προχωρούν στο πλαίσιο της σημερινής απεργίας οι ναυτεργάτες (φωτ. από κινητοποίηση τον περασμένο Μάη)
Ο αγώνας για δουλειά με δικαιώματα άρρηκτα δεμένος με την πάλη για την Υγεία

Θανάσης ΕΥΑΓΓΕΛΑΚΗΣ, πρόεδρος Πανελλήνιας Ενωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ)

Ο αγώνας για δουλειά με δικαιώματα είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την προστασία της υγείας, την ασφάλεια στους χώρους δουλειάς, που οι εφοπλιστές δεν διστάζουν να υπονομεύουν για την ενίσχυση της κερδοφορίας τους.

Οι ταξικές δυνάμεις από την πρώτη γραμμή και πριν ακόμα εκδηλωθεί στη χώρα η πανδημία του κορονοϊού, με δελτίο Τύπου από τις 3 Φλεβάρη, αναδείξαμε την έντονη ανησυχία από καταγγελίες ναυτεργατών στα ποντοπόρα καράβια, καθώς και αρχιπλοιάρχων - αρχιμηχανικών, με αφορμή τα αυξημένα κρούσματα στην Κίνα, αλλά και σε άλλες χώρες (Ταϊλάνδη, Ταϊβάν, Σιγκαπούρη, Μαλαισία, Ιαπωνία κ.α.).

Καταγγείλαμε ότι στα έγγραφα του υπουργείου Ναυτιλίας και με ευθύνη των εφοπλιστών, δεν γινόταν καμία ειδική αναφορά για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του επαγγέλματος και σε μέτρα:

-- Στον έλεγχο και την προστασία των ναυτεργατών που προσεγγίζουν λιμένες χωρών που έχουν εκδηλωθεί κρούσματα του κορονοϊού.

-- Στον έλεγχο της τροφοδοσίας των καραβιών που έχει γίνει από αντίστοιχα λιμάνια.

-- Στον έλεγχο της υγείας των ναυτεργατών που επαναπατρίζονται μέσω άλλων χωρών, αλλά τις προηγούμενες μέρες βρέθηκαν σε χώρες με καταγραφή κρουσμάτων.

-- Τη διασφάλιση της προστασίας της υγείας ναυτεργατών, αρχιπλοιάρχων, αρχιμηχανικών που πρόκειται να βρεθούν σε καράβια στα αντίστοιχα λιμάνια.

Οι πολύμορφες παρεμβάσεις για την προστασία της υγείας συνεχίστηκαν την περίοδο της πρώτης έξαρσης της πανδημίας στη χώρα μας και ιδιαίτερα σε πλοία που εκδηλώθηκαν κρούσματα («TREVILLE», «BLUE STAR MYKONOS», «GALAXY», «SUPERFAST XI», «ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ» κ.ά.), αλλά και στα πρόσφατα κρούσματα στα πλοία «MEIN SHIFF 6», «Δ. ΣΟΛΩΜΟΣ», απαιτώντας η κυβέρνηση, οι εφοπλιστές, το υπουργείο Ναυτιλίας να αναλάβουν τις ευθύνες τους, με την άμεση λήψη μέτρων προστασίας της ζωής ναυτεργατών, εργαζομένων, επιβαινόντων.

Η 24ωρη πανελλαδική απεργία στις 26 Νοέμβρη αποτελεί υπόθεση του κάθε ναυτεργάτη, εργαζόμενου, στον αγώνα για την προστασία της υγείας, την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας. Με τη μαχητική συμμετοχή μας, στέλνουμε μήνυμα αντεπίθεσης στην αντιλαϊκή πολιτική του κεφαλαίου και των εκπροσώπων του.

Το εφοπλιστικό κεφάλαιο απαιτεί και η κυβέρνηση υλοποιεί...

Λευτέρης ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΥΣΗΣ, πρόεδρος Πανελλήνιας Ενωσης Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής Ε.Ν. «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ»

Στις 29 Οκτώβρη, σε συνέντευξή του ο πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, κ. Βενιάμης, δήλωσε ότι «οι μεταρρυθμίσεις που ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ αποτελούν σημαντική κληρονομιά από την 12ετή θητεία μου στην ΕΕΕ».

Οι μεταρρυθμίσεις που επικαλείται είναι αυτές που μέσα σε μια νύχτα στα τέλη Ιούλη ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ με τον ν. 4714, για την κατάργηση της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στα ποντοπόρα καράβια, με διάφορα χιλιοειπωμένα κάλπικα προσχήματα, όπως «η προσέλκυση νέων στο ναυτικό επάγγελμα». Διαμορφώνουν δηλαδή συνθήκες για όλους τους ναυτεργάτες, από όποια χώρα και αν προέρχονται, να μην εφαρμόζουν ΣΣΕ και Κοινωνική Ασφάλιση.

Ταυτόχρονα η αντεργατική πολιτική που εφαρμόζεται, απαιτεί μια σειρά μέτρων, που θα βάζει εμπόδια στη συνδικαλιστική δράση. Στον ίδιο νόμο γίνεται ωμή, προκλητική εφοπλιστική - κυβερνητική παρέμβαση στα συνδικαλιστικά όργανα των ναυτεργατικών σωματείων, όπως βάζοντας όριο θητειών στα προεδρεία, με μια τροπολογία «αποφασίζουμε και διατάσσουμε». Η κυβέρνηση στοχεύει τις ταξικές δυνάμεις, γνωρίζοντας τον βρώμικο διαχρονικό ρόλο του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού που αποτελεί πλειοψηφία στην ΠΝΟ.

Η απάντηση από τους ναυτεργάτες στις τροπολογίες Πλακιωτάκη θα είναι συντριπτική και θα καταργηθούν στην πράξη. Απαιτείται μεγαλύτερος βαθμός συσπείρωσης στα ταξικά σωματεία, για καλύτερο συντονισμό του αγώνα.

Στην ίδια κατεύθυνση είναι εξάλλου και ο νέος συνδικαλιστικός νόμος που φέρνει η κυβέρνηση. Προσπαθεί να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους και να βάλει εμπόδια στην ανάπτυξη του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος.

Η απεργία στις 26 Νοέμβρη αποτελεί μια πρώτη απάντηση στη γενικευμένη επίθεση του κεφαλαίου και της κυβέρνησης. Δεν θα περάσει!

Με αποφασιστικότητα στους καταπέλτες απαντάμε στην αντεργατική επίθεση

Γιώργος ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ, πρόεδρος Πανελλήνιας Επαγγελματικής Ενωσης Μαγείρων ΕΝ (ΠΕΕΜΑΓΕΝ)

Με αφορμή και την εκδήλωση της πανδημίας του κορονοϊού, φάνηκε ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης και του υπουργού Ναυτιλίας ήταν και είναι οι απαιτήσεις των εφοπλιστών, οι οποίοι άμεσα απαίτησαν οικονομικές ενισχύσεις και μια σειρά μέτρα, όπως η απελευθέρωση των συνθέσεων, των δρομολογίων, η αναστολή συμβάσεων, με ό,τι αυτό σημαίνει για τους ναυτεργάτες.

Αυτά ήρθαν να προστεθούν στα χρονίζοντα προβλήματα των ναυτεργατών, με μεγαλύτερο αυτό της ανεργίας. Οπως έχουν διαμορφωθεί σήμερα οι συνθήκες εργασίας και ιδιαιτέρα στο κομμάτι της ακτοπλοΐας, κάθε ναυτεργάτης δεν μπορεί να καλύψει στοιχειωδώς τις ανάγκες του.

Ακόμα και το πενιχρό επίδομα των 534 ευρώ σε όσους ναυτεργάτες βρίσκονται σε κατάσταση αναστολής, δεν έχει δοθεί από τον Μάη μέχρι σήμερα.

Ιστορικής σημασίας είναι η ψήφιση του νόμου 4714/2020, που καταργεί την κλαδική ΣΣΕ στην ποντοπόρο ναυτιλία, ικανοποιώντας ένα χρόνιο αίτημα των εφοπλιστών. Ενώ η κυβέρνηση προετοιμάζει νόμο - έκτρωμα, για να καταργήσει το 8ωρο και να βάλει ταφόπλακα στη συνδικαλιστική δράση.

Για όλα αυτά καλέσαμε τους ναυτεργάτες με αποφασιστικότητα να σταθούν στους καταπέλτες των πλοίων στην 24ωρη πανελλαδική απεργία στις 26 Νοέμβρη, διατρανώνοντας την απόφαση να υπερασπιστούμε το θεμελιώδες δικαίωμα της δουλειάς με δικαιώματα. Εχουμε φωνή, οι κοινωνικές ανάγκες προηγούνται! Η Υγεία δεν παζαρεύεται.

Μηνύματα αλληλεγγύης από όλο τον κόσμο

Την αλληλεγγύη τους στους εργαζόμενους της χώρας μας και το ΠΑΜΕ, ενόψει της σημερινής απεργίας, εκφράζουν συνδικαλιστικές οργανώσεις από όλο τον κόσμο. Παράλληλα, στα μηνύματά τους καταγγέλλουν την κρατική καταστολή που εκδηλώθηκε στη συγκέντρωση για το Πολυτεχνείο.

Συγκεκριμένα, μηνύματα στο ΠΑΜΕ έχουν στείλει οι εξής συνδικαλιστικές οργανώσεις: Ευρωπαϊκό Γραφείο της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας, USB (Ιταλία), LAB (Ισπανία, Χώρα των Βάσκων), Παγκύπρια Εργατική Ομοσπονδία, Ομοσπονδίες Χημικής Βιομηχανίας και Εμπορίου - Υπηρεσιών από τη Γαλλία, Εργατικό Κέντρο Μπους ντε Ρον (Μασσαλία - Γαλλία), Εργατικό Κέντρο Βαλ ντε Μαρν (Παρίσι - Γαλλία), Συνδικάτο Εργαζομένων στα Τρένα Βερσαλλιών (Γαλλία), Ενωση Συνδικάτων WUCP (Παλαιστίνη), Ομοσπονδία Δημοσίου NEHAWU (Νότια Αφρική), Συνδικαλιστική Οργάνωση WZZWALKA (Πολωνία) και από την Τουρκία, το Συνδικάτο Τουρισμού Σμύρνης Toley Is, οι Ομοσπονδίες Μετάλλου Birlesik Metal Is, Μεταφορών Nakliyat Is, Δημοσίου KESK, Εμπορίου Sosyal Is.

ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ ΛΑΡΚΟ
Με τη σημερινή απεργία συνεχίζουν τον πολύμηνο δίκαιο αγώνα

Νέα αγωνιστική απάντηση στην πολιτική της κυβέρνησης, που διαλύει τη ΛΑΡΚΟ, πετάει στο δρόμο εκατοντάδες εργαζόμενους και ταυτόχρονα κλιμακώνει τη συνολική επίθεση στις εργατικές - λαϊκές οικογένειες, δίνουν τα σωματεία και οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, συμμετέχοντας, μαζί με τους συναδέλφους τους σε ολόκληρη τη χώρα, στη σημερινή 24ωρη απεργία.

Με την κυβέρνηση να «τρέχει» το διαλυτικό σχέδιό της, με τελευταία εξέλιξη την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τα περιουσιακά στοιχεία που έχουν περάσει στα χέρια της ειδικής διαχείρισης, οι εργαζόμενοι παραμένουν ξεκρέμαστοι και χωρίς καμία δέσμευση ή απλή ενημέρωση για το πώς θα συνεχιστεί η λειτουργία της ΛΑΡΚΟ το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Μπροστά στην εγκληματική πολιτική και τακτική της κυβέρνησης, οι εργαζόμενοι, διατηρώντας την ενότητα και τη συσπείρωση στα σωματεία τους, δίνουν συνέχεια στον πολύμηνο αγώνα τους απαιτώντας τη διασφάλιση της ενιαίας λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων τους.

Παράλληλα, παίρνουν δύναμη από την πλατιά εργατική - λαϊκή αλληλεγγύη που δέχτηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα και ενώνουν τη φωνή τους με τους εργαζόμενους που απεργούν σήμερα σε όλη τη χώρα, διεκδικώντας μέτρα προστασίας της υγείας του λαού και παλεύοντας ενάντια στη νέα επίθεση που εξαπολύουν κυβέρνηση και εργοδοσία.

  • Χτες, στην πύλη του εργοστασίου της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα βρέθηκε αντιπροσωπεία της ΚΟΒ ΛΑΡΚΟ του ΚΚΕ μοιράζοντας την ανακοίνωση της Επιτροπής Περιοχής Ανατ. Στερεάς Ελλάδας - Εύβοιας του ΚΚΕ σχετικά με τις εξελίξεις στη ΛΑΡΚΟ, καλώντας τους εργαζόμενους να συνεχίσουν και να κλιμακώσουν τον αγώνα τους.


Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ