ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Νοέμβρη 2020 - Κυριακή 15 Νοέμβρη 2020
Σελ. /48
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Θεωρεί «κόστος», και μάλιστα αχρείαστο, την επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας

Ούτε κουβέντα από τον υφυπουργό Υγείας στο ερώτημα του «Ριζοσπάστη» για τις αναγκαίες κατεπείγουσες προσλήψεις στα δημόσια νοσοκομεία

Eurokinissi

Ως «κόστος» και μάλιστα αχρείαστο, σε μια συγκυρία που η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη, αντιμετωπίζει η κυβέρνηση την αναγκαία και πραγματική επίταξη των ιδιωτικών επιχειρήσεων Υγείας για την προστασία της δημόσιας υγείας! Την ίδια στιγμή είναι φανερό ότι δεν έχει καμία πρόθεση να προχωρήσει σε προσλήψεις προσωπικού στις δημόσιες δομές Υγείας.

Τα παραπάνω συνοψίζουν την απάντηση του υπουργείου Υγείας στην ερώτηση του «Ριζοσπάστη» την Παρασκευή, στο πλαίσιο της επίσημης ενημέρωσης για τον κορονοϊό.

Η ερώτηση που έθεσε η εφημερίδα προς τον υφυπουργό Υγείας, Β. Κοντοζαμάνη, ήταν η εξής:

«Η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη, όπως και αλλού, τείνει να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Οι υποστελεχωμένες δημόσιες μονάδες Υγείας δεν αρκούν για να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της πανδημίας. Οι ΜΕΘ είναι φρακαρισμένες, μειώνετε 80% τα προγραμματισμένα χειρουργεία, αναστέλλονται τακτικά εξωτερικά ιατρεία, εκατοντάδες υγειονομικοί νοσούν. Γιατί δεν προσλαμβάνετε χωρίς όρους και προϋποθέσεις όλο το διαθέσιμο υγειονομικό προσωπικό με κατεπείγουσες διαδικασίες; Γιατί δεν προχωράτε άμεσα σε πραγματική επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας, αλλά πριμοδοτείτε τους κλινικάρχες, οι οποίοι και θα επιλέγουν ποιους θα νοσηλεύουν και θα χρυσοπληρώνονται;».

Ο υφυπουργός Υγείας έκανε... πως «δεν άκουσε» το ερώτημα για την ανάγκη για κατεπείγουσες προσλήψεις στα δημόσια νοσοκομεία, όπως δεν είπε κουβέντα και για τις μόνιμες προσλήψεις στα νοσοκομεία που έπρεπε ήδη να έχουν γίνει, για την επικίνδυνη μετατροπή κρεβατιών σε ΜΕΘ χωρίς τη στελέχωση με το απαιτούμενο εξειδικευμένο προσωπικό, για τις μετακινήσεις από το ένα νοσοκομείο - τμήμα - Κέντρο Υγείας στο άλλο.

Τη στιγμή που εκατοντάδες χειρουργεία έχουν ήδη ακυρωθεί και οι ευπαθείς ομάδες έχουν αφεθεί στο έλεος της «ατομικής ευθύνης», χωρίς τακτική ιατρική παρακολούθηση και τις απαιτούμενες εξετάσεις, ο υφυπουργός υποστήριξε ότι όλα βαίνουν καλώς, «όλοι οι ασθενείς εξυπηρετούνται»...

Οσο για την επίταξη, συνεχίζοντας τη συντονισμένη προσπάθεια απονοηματοδότησης της έννοιας, αναφέρθηκε ότι ...«εμπλουτίστηκε νομοθετικά», «δεν είναι δωρεάν στο κράτος, πληρώνει είτε υποδομές είτε προσωπικό. Αν το είχαμε κάνει στο πρώτο κύμα ...θα είχαμε πετάξει τα χρήματα που διαθέτουμε. Εφόσον χρειαστεί, θα γίνει»! Δηλαδή η κυβέρνηση θεωρεί, ακόμα και με τα δικά της δεδομένα, «πεταμένα λεφτά» την προστασία της ανθρώπινης ζωής, τη στιγμή μάλιστα που η Βόρεια Ελλάδα στενάζει στο «λάκκο των λεόντων», με φρακαρισμένα νοσοκομεία και πληρότητα στις ΜΕΘ που αγγίζει το 100%, έχοντας ήδη επιλέξει να πετάξει δεκάδες εκατομμύρια για να μπουκώσει τους κλινικάρχες.

Ωστόσο, αυτό που ζητούν οι υγειονομικοί και ο λαός είναι: Πραγματική επίταξη και όχι αγορά υπηρεσιών από το κράτος, όχι αποζημίωση των ιδιωτικών κλινικών και μπόνους, όπως προβλέπει η τροπολογία της κυβέρνησης, την οποία ψήφισαν επίσης ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ. Το κράτος παίρνει υπό τον έλεγχό του τις ιδιωτικές δομές Υγείας και Πρόνοιας, πρώτα και κύρια τα νοσοκομεία.

«Η ανταπόκριση των ιδιωτών γιατρών είναι πολύ θετική μέχρι στιγμής (...) Αν δεν υπάρξει ικανοποιητική ανταπόκριση, ναι, θα προχωρήσουμε σε επίταξη», ισχυρίστηκε ο υφυπουργός Υγείας. Εμείς να σημειώσουμε ότι στη Θεσσαλονίκη, που φλέγεται, η «θετική ανταπόκριση» μετριέται σε ...5 ιδιώτες γιατρούς (μόνο ένας πνευμονολόγος).

Σχεδόν στο 100% η πληρότητα στις ΜΕΘ στη Β. Ελλάδα

Και όσο η κυβέρνηση επιμένει στην πολιτική «κόστους - οφέλους» και ότι «εφόσον χρειαστεί θα επιτάξει», τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας που δόθηκαν την Παρασκευή επιβεβαιώνουν ότι στην καρδιά της πανδημίας:

-- Δεν καλύπτεται ούτε το 1/3 των αναγκών σε ΜΕΘ, καθώς αντί για 3.500 κρεβάτια λειτουργούν μόνο 1.143 κλίνες ΜΕΘ, εκ των οποίων το 72,5% είναι ήδη κατειλημμένες, ενώ πληθαίνουν οι καταγγελίες για κρεβάτια ΜΕΘ που λειτουργούν στα χαρτιά ή πολύ πιο κάτω και από τις ελάχιστες προδιαγραφές (χωρίς ειδικευμένο προσωπικό στην εντατικολογία, αυξάνοντας τα ποσοστά θνητότητας).

-- Στις ΜΕΘ Covid των Νοσοκομείων Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Κατερίνης και Καβάλας η πληρότητα πλέον είναι 93% (μόνο 11 κρεβάτια κενά), στα νοσοκομεία της Αττικής είναι κατειλημμένες το 68% (μόνο 66 κρεβάτια κενά). Πανελλαδικά το ποσοστό πληρότητας ανέρχεται στο 73% (μόνο 142 κενά κρεβάτια ΜΕΘ Covid για όλη τη χώρα).

-- Η πληρότητα στις ΜΕΘ non-Covid είναι 72% (μόνο 171 κενά κρεβάτια σε όλη τη χώρα για τις υπόλοιπες σοβαρές ασθένειες).

-- Οι συνολικές κλίνες που διατίθενται σε όλη τη χώρα για τη νοσηλεία επιβεβαιωμένων κρουσμάτων Covid-19 είναι 5.271, εκ των οποίων πάνω από το 50% είναι ήδη κατειλημμένες (2.841), επιβεβαιώνοντας την επιτακτική ανάγκη να ανοίξουν τα 10.000 κρεβάτια νοσηλείας που έκλεισαν την τελευταία 10ετία στο δημόσιο σύστημα Υγείας.

38 νεκροί και 336 διασωληνωμένοι

Μόνο την Παρασκευή ανακοινώθηκαν 3.038 νέα κρούσματα του ιού στη χώρα (ημερήσια μεταβολή +4,6%). Αλλοι 38 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, σε σύνολο 997 θανόντων (250 μόνο την τελευταία βδομάδα). Ο μέσος όρος θανάτων διαμορφώνεται στους 39 τη μέρα. 336 νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 69.675 και πλέον μόνο το 32,9% έχει σαφή πηγή έκθεσης.

Στην Αττική παρατηρείται ήπια αύξηση των κρουσμάτων, κατά 20% στον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό. Αύξηση κρουσμάτων παρατηρήθηκε επίσης σε Φωκίδα, Μεσσηνία, Λέσβο και Κρήτη.

Από τα 3.038 κρούσματα, 725 εντοπίστηκαν στη Θεσσαλονίκη (11 μέρες μετά το lockdown), 697 στην Αττική, 197 στη Λάρισα, 148 στην Πέλλα, 103 στη Μαγνησία.

Υπενθυμίζεται ότι από την Παρασκευή 13/11 έχουν τεθεί σε ισχύ τα εξής:

  • Περιορισμός μετακινήσεων από τις 9 μ.μ. έως τις 5 π.μ. - εξαιρούνται μόνο λόγοι εργασίας, υγείας και κατοικίδιου ζώου - με αποστολή μηνύματος στο 13033, ενώ για την εργασία απαιτείται και βεβαίωση εργοδότη.
  • Ατομική άθληση σε συνθέσεις μέχρι και 3 άτομα, μόνο σε εξωτερικούς χώρους κοντά στην οικία τους.
  • Κάθε οργανισμός δημόσιου και ιδιωτικού τομέα υποχρεώνεται να διαθέτει έκθεση που να τεκμηριώνει το προσωπικό σε τηλεργασία.

Το Σάββατο οι ανακοινώσεις για Δημοτικά και Νηπιαγωγεία

Χωρίς ανακοινώσεις από την υπουργό Παιδείας έγινε τελικά η ενημέρωση για την πανδημία την Παρασκευή, παρά τις διαρροές που υπήρχαν από το πρωί της ίδιας μέρας για το κλείσιμο και της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Λοιμωξιολόγοι είχαν υποστηρίξει ότι πρέπει να κλείσουν και τα Δημοτικά και Νηπιαγωγεία, μετά τα Γυμνάσια και τα Λύκεια, που μετρούν ήδη μια βδομάδα κλειστά με την έναρξη του γενικού lockdown, με την αιτιολογία ότι αυτό πρέπει να γίνει για να περιοριστούν οι μετακινήσεις των ενηλίκων και όχι επειδή υπάρχει διασπορά μέσα στα ίδια τα σχολεία. Κάτι όμως που δεν μπορεί να εκτιμηθεί επακριβώς, εφόσον τα υγειονομικά πρωτόκολλα - λάστιχο δεν προβλέπουν τη διενέργεια μαζικών τεστ στα σχολεία, ακόμα κι εκεί που εντοπίζονται κρούσματα και τα παιδιά και οι έφηβοι είναι στην πλειοψηφία τους ασυμπτωματικοί ασθενείς.

Συζήτηση έγινε για το αν θα ήταν πρόσφορο να κλείσουν τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης μόνο στη Θεσσαλονίκη και ίσως σε κάποιες άλλες περιοχές που εμφανίζονται περισσότερο επιβαρυμένες από την πανδημία, ωστόσο εκφράστηκαν και απόψεις για γενικευμένο κλείσιμο της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Η υπουργός Παιδείας είχε παρουσιάσει τις προηγούμενες μέρες «σχέδιο» για ενδεχόμενο κλείσιμο της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης με 220 μαθήματα της «εκπαιδευτικής τηλεόρασης» που έχουν δημιουργηθεί και θα προβάλλονται από την ΕΡΤ, αλλά και σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση (με τις γνωστές ηλεκτρονικές πλατφόρμες που χρησιμοποιούνται στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και αγκομαχούν), σε μεσημεριανές και απογευματινές ώρες όμως, προκειμένου προφανώς να μην «μπουκώσει» για άλλη μια φορά το σύστημα.

Οι παλινωδίες της κυβέρνησης, που από τη μία επιμένει ότι τα σχολεία πρέπει να μείνουν ανοιχτά και ότι είναι τα τελευταία που θα κλείσουν, και από την άλλη τα κλείνει μέσα σε μια μέρα, συνεχίζονται.

Σε κάθε περίπτωση, οι ανακοινώσεις για το αν θα λειτουργήσουν τελικά και πώς τα Δημοτικά Σχολεία και τα Νηπιαγωγεία από τη Δευτέρα που μας έρχεται, αποφασίστηκε να γίνουν το Σάββατο 14 Νοέμβρη.


ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΑΝΔΗΜΙΑ
Εφιαλτικές εικόνες στα διαλυμένα συστήματα Υγείας

Μέχρι την Παρασκευή τα επιβεβαιωμένα κρούσματα παγκοσμίως ξεπερνούσαν τα 53 εκατ. και οι επίσημα καταγεγραμμένοι θάνατοι τα 1,3 εκατ. Στις ΗΠΑ η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου με πάνω από 153.000 νέα κρούσματα να αναφέρονται μόνο την Παρασκευή, ενώ συνολικά οι νεκροί ξεπερνούν τις 248.000.

Ενδεικτικά, στο Τέξας ασθενείς αποκλείονται πλέον από τα νοσοκομεία και θα χρησιμοποιηθεί ένα στρατιωτικό ιατρικό κέντρο για ασθενείς εκτός Covid-19, ενώ έχουν δημιουργηθεί και επιπλέον νεκροτομεία. Στη Βόρεια Ντακότα το θετικό στην Covid-19 ιατρονοσηλευτικό προσωπικό θα εξακολουθήσει να εργάζεται στις μονάδες κορονοϊού, λόγω έλλειψης προσωπικού. Στη Βραζιλία ανακοινώθηκαν την Πέμπτη πάνω από 33.000 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα (σχεδόν 5,8 εκατ. συνολικά) και 908 θάνατοι σε ένα 24ωρο (πάνω από 164.000 συνολικά).

Στη Γαλλία, παρά τις δύο βδομάδες lockdown, 1 στους 4 θανάτους αυτήν τη στιγμή αποδίδεται στον κορονοϊό, και κάθε 30 δευτερόλεπτα ένας άνθρωπος εισάγεται σε νοσοκομείο με Covid-19. Ωστόσο η κυβέρνηση όλους αυτούς τους μήνες δεν έχει πάρει ουσιαστικά μέτρα ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας και άλλα προληπτικά μέτρα, όπως διεκδικούν οι υγειονομικοί. Σχεδόν 43.000 είναι πλέον οι θάνατοι στη Γαλλία, ενώ τα κρούσματα πλησιάζουν τα 1,9 εκατ. και ξεπέρασε τη Ρωσία στην τέταρτη θέση. Η Ρωσία κατέγραψε ξανά την Παρασκευή ρεκόρ νέων κρουσμάτων - 22.000 σε ένα 24ωρο - ενώ άλλοι 411 ασθενείς κατέληξαν (32.443 συνολικά).

Στην Ιταλία ανακοινώνονται τις τελευταίες μέρες πάνω από 600 νεκροί σε ένα 24ωρο, ενώ τα νοσοκομεία καταρρέουν: Στις ιταλικές ΜΕΘ νοσηλεύονται, συνολικά, πάνω από 3.170 ασθενείς και σχεδόν 30.000 στους νοσοκομειακούς θαλάμους. «Τα νοσοκομεία είναι στο χείλος της κατάρρευσης λόγω έλλειψης προσωπικού και κλινών, ενώ συνεχίζεται αδιάκοπα η έλευση ασθενών, εξαιτίας της ασταμάτητης διάδοσης του ιού» καταγγέλλουν οι υγεινομικοί.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι ότι στη Νάπολη, ασθενής με κορονοϊό πέθανε στην τουαλέτα των έκτακτων περιστατικών του Νοσοκομείου Καρνταρέλι. Το πτώμα του βρέθηκε από άλλους ασθενείς που νοσηλεύονταν σε ράντζα, περιμένοντας να αδειάσουν κρεβάτια στους θαλάμους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ