ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Νοέμβρη 2020 - Κυριακή 15 Νοέμβρη 2020
Σελ. /48

Την πολιτική που χρεοκόπησε και βάζει σε μεγάλο κίνδυνο την υγεία και τη ζωή του λαού υπερασπίστηκε προκλητικά ο πρωθυπουργός την Πέμπτη στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της συζήτησης σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών «για την κυβερνητική πολιτική σχετικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας». Ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός επιδόθηκε στη γνωστή προσπάθεια να κρύψει τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης πίσω από την ατομική ευθύνη, «ομολόγησε» πως το άνοιγμα του τουρισμού το καλοκαίρι, όσο και συνολικά η διαχείριση της πανδημίας γίνεται με τα «πρωτόκολλα» του κεφαλαίου και των κερδών του και απογείωσε την πρόκληση, αξιώνοντας να μπουν στο «γύψο» οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων, επιδιδόμενος και σε μια απέλπιδα προσπάθεια συκοφάντησης της αντιιμπεριαλιστικής πορείας του Πολυτεχνείου.

Τη συνενοχή του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και των υπόλοιπων αστικών πολιτικών κομμάτων, για τη σημερινή κατάσταση επιβεβαίωσε και η τοποθέτηση του αρχηγού του, ο οποίος πίσω από διάφορες «κορόνες» περί κυβερνητικής «ανικανότητας» έσπευσε να απευθύνει έκκληση για μεγαλύτερη συναίνεση και να θέσει όρους ώστε «να βάλει πλάτη» στην πολιτική που από κοινού υπηρετούν, που πάνω από τις ανάγκες του λαού βάζει τις απαιτήσεις του κεφαλαίου.

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, απαιτώντας η κυβέρνηση να πάρει εδώ και τώρα όλα τα απαραίτητα μέτρα, έκανε σαφές ότι το ΚΚΕ τοποθετείται από τη σκοπιά των δικαιωμάτων των εργαζομένων, των σύγχρονων αναγκών τους, που δεν μπορούν να ικανοποιηθούν στο πλαίσιο του σάπιου και βάρβαρου καπιταλιστικού συστήματος. Γι' αυτό οι θέσεις και οι προτάσεις του, που δεν συμπιέζονται στις «αντοχές» της καπιταλιστικής οικονομίας, έρχονται σε σύγκρουση με τα συμφέροντα μιας χούφτας εκμεταλλευτών, των κερδών των λίγων, είναι χρήσιμες, αναγκαίες και ουσιαστικές, τόσο για το σήμερα, όσο και για το αύριο.

Ενώ ξεκαθάρισε πως το λαϊκό κίνημα, το οργανωμένο εργατικό - λαϊκό κίνημα, το ΚΚΕ έχουν αποδείξει ότι και φωνή έχουν και να αγωνίζονται μπορούν και να τηρούν όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα, πως ο αυταρχισμός της κυβέρνησης δεν θα περάσει.

Ο «Ριζοσπάστης» δημοσιεύει σήμερα ολόκληρη την πρωτολογία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Χωρίς άλλη καθυστέρηση επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας, μαζικές προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού, μέτρα προστασίας

Η ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη συζήτηση στη Βουλή την Πέμπτη για την πανδημία

Ολοι καταλαβαίνουμε πως βρισκόμαστε πραγματικά μπροστά σε έκτακτες, κρίσιμες στιγμές με ορατό τον κίνδυνο η εξάπλωση της πανδημίας να πάρει ακόμα πιο ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Κρίσιμες, γιατί το δημόσιο σύστημα Υγείας βρίσκεται ένα βήμα πριν από την παντελή κατάρρευση. Κρίσιμες, γιατί χιλιάδες εργαζόμενοι βρίσκονται στα όρια της επιβίωσης και χιλιάδες επαγγελματίες λίγο πριν από την καταστροφή. Κρίσιμες, γιατί πλέον δεν στεκόμαστε στα χιλιάδες κρούσματα καθημερινά, αλλά στους δεκάδες νεκρούς!

Σας είχαμε προειδοποιήσει και πριν από δύο μήνες, απ' αυτό εδώ το βήμα, όταν πάλι συζητούσαμε για την πανδημία, τότε που τα κρούσματα ήταν ακόμα τριψήφια.

Σας το είπαμε και θα το ξαναπούμε: Οι έκτακτες συνθήκες, απαιτούν και έκτακτα μέτρα. Μέτρα που η κυβέρνησή σας έπρεπε να είχε πάρει, από την πρώτη στιγμή εμφάνισης της πανδημίας.

Μπορούσατε, αλλά δεν το κάνατε. Οχι τόσο από ανικανότητα, όπως σας καταμαρτυρά ο ΣΥΡΙΖΑ και άλλα κόμματα. Αλλά από καθαρή, συνειδητή επιλογή!

Η κριτική μας δεν αφορά τα υγειονομικά πρωτόκολλα και την επιστημονική γνώση των ειδικών για τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα που απαιτούνται αλλά τις δικές σας πολιτικές επιλογές.

Εννιά μήνες πορεύεστε με σημαία την ατομική ευθύνη για να κρύψετε τις δικές σας εγκληματικές ευθύνες

Μπορούσατε να θωρακίσετε το δημόσιο σύστημα Υγείας με μαζικές προσλήψεις προσωπικού, όπως από την πρώτη στιγμή σας έλεγαν οι γιατροί, οι υγειονομικοί, οι οποίοι γνωρίζουν καλύτερα από εσάς και από πρώτο χέρι τις αντοχές των δημόσιων νοσοκομείων, την ανεπάρκεια της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Αντί γι' αυτό, εσείς βαφτίσατε «θωράκιση» τα μπαλώματα και την ανακύκλωση του προσωπικού, που αντί να αυξάνεται - και κυρίως το μόνιμο προσωπικό - σε πολλές περιπτώσεις μειώνεται.


Μπορούσατε να πάρετε μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς με βάση τις συγκεκριμένες προτάσεις των εργατικών σωματείων, τα οποία προειδοποιούσαν ότι οι χώροι δουλειάς θα εξελιχθούν σε μαζικές εστίες υπερμετάδοσης, όπως και έγινε με την κονσερβοποιία στα Γιαννιτσά, την πτηνοτροφική μονάδα στα Γιάννενα, στη Βοιωτία και αλλού.

Δεν το κάνετε, γιατί την προστασία την θεωρείτε «κόστος» και το κόστος προστασίας απειλεί τη μεγάλη καπιταλιστική κερδοφορία.

Μπορούσατε - και είχατε όλο τον χρόνο να το κάνετε - να προχωρήσετε στις αναγκαίες προσλήψεις εκπαιδευτικών, να βρείτε τις απαιτούμενες αίθουσες για να μειωθούν οι μαθητές ανά τάξη.

Αντί γι' αυτό, μέσα στην πανδημία, με νόμο αυξήσατε ως ανώτατο όριο τους 27 μαθητές ανά τάξη.

Μπορούσατε να πάρετε μέτρα για την αποφυγή συνωστισμού στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, όπως ακόμα και επιστήμονες σας συνιστούσαν, γνωρίζοντας τι τραγικές συνέπειες μπορεί να έχει ο καθημερινός συνωστισμός χιλιάδων εργαζομένων, χιλιάδων ανθρώπων στα Μέσα Μεταφοράς.

Σ' αυτό βέβαια το εύλογο αίτημα, ο ίδιος ο πρωθυπουργός απάντησε με κυνισμό: «Τι να κάνουμε; Τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς είναι Μέσα Μαζικής Μεταφοράς», είπε. Δηλαδή, ο κόσμος δεν έχει άλλη επιλογή από το να συμβιβαστεί με το γεγονός ότι θα μετακινείται στοιβαγμένος σαν τη σαρδέλα και θα τρέμει μην τυχόν και κολλήσει κορονοϊό στα Μέσα.


Eurokinissi

Αντί, λοιπόν, να πάρετε τα αναγκαία αυτά μέτρα, εννιά μήνες τώρα επιμένετε να πορεύεστε με σημαία αποκλειστικά και μόνο την ατομική ευθύνη!

Λες και για το «πάρτι» που κάνει ο κορονοϊός στα γηροκομεία, φταίνε οι ζωηροί ηλικιωμένοι που ξεφαντώνουν και όχι η έλλειψη μέτρων και ο έλεγχος εφαρμογής τους.

Λες και τα μαζικά κρούσματα στα συσκευαστήρια, στις κονσερβοποιίες στη Βόρεια Ελλάδα έγιναν από τους εργαζόμενους - «αρνητές της μάσκας», και όχι από την έλλειψη κάθε στοιχειώδους μέτρου, με ευθύνη της κυβέρνησης και διαφόρων επιχειρηματιών.

Εννιά μήνες τώρα, κουνάτε το δάχτυλο στον λαό και τη νεολαία, αξιοποιείτε κάποιους λίγους ανεύθυνους - «ψεκασμένους», όπως τους λέει ο λαός, γιατί δυστυχώς υπάρχουν και τέτοιοι, για να κρύψετε τις δικές σας εγκληματικές ευθύνες.

Ποιος έχει την ευθύνη για το γεγονός ότι τα νοσοκομεία, οι κλινικές φτάνουν στα όριά τους; Για το ότι οι ΜΕΘ λιγοστεύουν, τα χειρουργεία αναβάλλονται;

Ποιος, τελικά, θα έχει την ευθύνη, όταν οι γιατροί θα βρεθούν στη δύσκολη θέση να πρέπει να επιλέξουν ποιος θα μπει στην εντατική και ποιος όχι;

Η επίκληση της ατομικής ευθύνης, όχι μόνο δεν μπορεί να μας πάει πολύ μακριά, αλλά έχει και έναν ακόμη πιο ύπουλο στόχο. Να αποδεχτούν οι εργαζόμενοι, ο λαός, ως δεδομένα τα όρια αντοχής του δημόσιου συστήματος Υγείας, των υποδομών και της στελέχωσής του.

Και, τελικά, να πιστέψουν ότι η κυβέρνησή σας, το κράτος σας κάνει ό,τι μπορεί, και άρα αυτό που θα καθορίσει τα πράγματα είναι κυρίως η δική του ατομική συμπεριφορά!

Σπάσατε κάθε ρεκόρ υποκρισίας επικαλούμενοι τα όρια του συστήματος Υγείας που εσείς δημιουργήσατε!

Σας ακούμε να δικαιολογείτε τα νέα περιοριστικά μέτρα με το να μην έχουμε πιέσεις στο σύστημα Υγείας, πιέσεις που δεν θα μπορούσε να διαχειριστεί το σύστημά σας, αυτό το οποίο φτιάξατε πάλι εσείς, δηλαδή...

Επικαλεστήκατε ξανά και ξανά τα όρια του συστήματος Υγείας που εσείς δημιουργήσατε.

Γιατί, τα χρόνια που πέρασαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ, έκλεισαν πάνω από 10.000 κλίνες σε δημόσια νοσοκομεία.

Και σήμερα όλοι σας παριστάνετε τους ευαίσθητους για το δημόσιο σύστημα Υγείας. Σπάτε όλα τα ρεκόρ της υποκρισίας!

Ποιος έκλεισε τα νοσοκομεία την περίοδο των μνημονίων; Δεν ήταν η ΝΔ; Δεν ήταν το ΠΑΣΟΚ;

Εσείς δεν είστε που λέγατε ότι πρέπει να κλείσουν νοσοκομεία, γιατί είναι αντιπαραγωγικά και κοστοβόρα, άρα και σπατάλη για τον κρατικό προϋπολογισμό;

Οτι πρέπει να καταργηθούν τμήματα και κλινικές γιατί ήταν «σε κοντινούς νομούς» και οι ασθενείς μπορούν να «εξυπηρετηθούν» από λιγότερα νοσοκομεία και κλινικές;

Μάλιστα, ανάμεσα σ' αυτά τα νοσοκομεία ήταν και τα νοσοκομεία των Λοιμωδών!

Και τι μας λέγατε τότε; Οτι αυτά τα νοσοκομεία δεν έχουν λόγο ύπαρξης, γιατί πέρασε η «εποχή των πανδημιών»!

Ομως, φιλολαϊκή πολιτική μπορεί να κάνει μόνο όποιος κάνει σωστή πρόβλεψη με γνώμονα το λαϊκό συμφέρον, και όχι την τσέπη μιας ολιγαρχίας του πλούτου.

Γιατί, κυρίες και κύριοι, έστω και αν δεν μπορούσατε, όπως λέτε, να το προβλέψετε έστω σαν μια πιθανότητα, αφού οι πανδημίες δεν εμφανίζονται συχνά, όμως την ίδια στιγμή, τα λοιμώδη νοσήματα υπάρχουν και απαιτούν ειδικές συνθήκες νοσηλείας.

Κι όμως, αυτά τα νοσοκομεία που θα μπορούσαν να ήταν στην εμπροσθοφυλακή της μάχης κατά του κορονοϊού, τα σφραγίσατε.

Κι επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε πολύ ξεχασιάρης τώρα που είναι στην αντιπολίτευση, να του θυμίσουμε:

Αλήθεια, ποιος κράτησε αυτά τα νοσοκομεία κλειστά και μάλιστα έκλεισε κι άλλα, όπως το Νοσοκομείο Θώρακος στην Πάτρα; Δεν ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ;

Ποιοι έφεραν στο χείλος του γκρεμού την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας με τις συγχωνεύσεις των μονάδων; Δεν ήσασταν όλοι εσείς παρέα;

Ποιοι κάνανε σημαία τη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στην Υγεία; Δεν ήσασταν πάλι όλοι εσείς;

Λουστείτε τώρα την αρμονική συνύπαρξη του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα!

Την ώρα που τα χειρουργεία στον ιδιωτικό τομέα γίνονται κανονικά, για όποιον φυσικά το αντέχει η τσέπη του, στον δημόσιο κόβονται κατά 80%, ενώ οι ανασφάλιστοι, τους οποίους δεν «αντέχει» το δημόσιο σύστημα να περιθάλψει, στον ιδιωτικό τομέα είναι ...ανεπιθύμητοι! Και έτσι χάνονται ζωές.

Ακόμα και η νέα τροπολογία που μάθαμε από τον Τύπο ότι θα καταθέσετε, με βάση τα δημοσιεύματα το λέω αυτό, δεν αλλάζει σε τίποτα την ουσία. Κι αυτό αναγκαστήκατε πάλι να το κάνετε ή θα το κάνετε, αν ισχύουν τα δημοσιεύματα, μετά την κατακραυγή από την αποκάλυψη που έκανε η εφημερίδα του ΚΚΕ χτες, ο «Ριζοσπάστης».

Είστε όλοι συνυπεύθυνοι γιατί βάζετε πάνω απ΄τις ανάγκες του λαού τις απαιτήσεις του κεφαλαίου

Αρκετά λοιπόν, με τα ψέματα και την υποκρισία. Ολοι σας είστε συνυπεύθυνοι για το σημερινό χάλι. Γιατί όλοι σας, πάνω από τις ανάγκες των εργαζομένων, του λαού, βάζετε τις απαιτήσεις του μεγάλου κεφαλαίου.

Αυτό δεν κάνατε στις αρχές του καλοκαιριού, όταν μάλιστα τα κρούσματα ήταν σχεδόν μηδενικά;

Πάνω από την ανάγκη για την προστασία της υγείας του λαού, η κυβέρνησή σας έβαλε τις απαιτήσεις των μεγάλων ομίλων του Τουρισμού, των εφοπλιστών της ακτοπλοΐας, των αερομεταφορικών εταιρειών!

Κι αφήστε αυτά που ξέρετε, ότι δεν θέλετε να βάλετε σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Είναι ντροπή και να το λέτε. Αφού προφανώς κανείς δεν το θέλει αυτό.

Ομως, το αδιαμφισβήτητο πλέον γεγονός είναι ότι με το άνοιγμα του Τουρισμού, έτσι όπως έγινε, και την περίοδο που έγινε, βάλατε τελικά σε κίνδυνο πολλές ανθρώπινες ζωές. Και είναι πραγματικά εξοργιστικό, η κυβέρνηση να προσπαθεί να κάνει βολικές και επιλεκτικές συγκρίσεις με άλλες χώρες, για να φύγει από τη δύσκολη θέση.

Τι κρύβετε, εκτός όλων των άλλων; Οτι τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα και στην Ελλάδα, αν δεν είχαν γίνει όλα αυτά τα χρόνια κοπιώδεις και συχνά αθόρυβοι αγώνες για τη δημόσια Υγεία, που έστω απέτρεψαν τα πολύ χειρότερα, σαν αυτά που γνώρισαν άλλες χώρες, που δεν είχαν τέτοιους αγώνες, αλλά επικρατούσε σιγή νεκροταφείου στο κίνημα. Αγώνες, τους οποίους, και στην Ελλάδα, όλοι σας πολεμήσατε και συκοφαντήσατε, παρά τα χειροκροτήματα στους ήρωες υγειονομικούς που υποκριτικά κάνατε λίγους μήνες πριν.

Από την άλλη, έχουμε το άλλο εξίσου εξοργιστικό: τον ΣΥΡΙΖΑ! Ο οποίος, στην προσπάθειά του τώρα να διαχωριστεί εναγωνίως από την κυβέρνηση και από την πολιτική που και ο ίδιος εφάρμοσε, προσπαθεί να βγάλει λάδι τις άλλες κυβερνήσεις, όπως είναι σε Ιταλία, Ισπανία και Γαλλία. Οι οποίες, εξίσου εγκλημάτησαν εναντίον των λαών τους, με τις εκατόμβες θυμάτων, με τα κυνικά διλήμματα, ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει, με τις πλάτες που έκαναν όλες οι κυβερνήσεις στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, είτε της βιομηχανίας, είτε του Τουρισμού.

Πριν από λίγες μέρες, στην Ισπανία που συγκυβερνά το εκεί ΠΑΣΟΚ με τον εκεί ΣΥΡΙΖΑ, έγινε μια μεγάλη απεργία στους υγειονομικούς που αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα με εδώ, φτάνοντας μάλιστα εκεί, στο σημείο να αναθέτει η κυβέρνηση στους γιατρούς να εκτελούν καθήκοντα άσχετα με την ειδικότητά τους!

Η πανδημία ευκαιρία για τις αντεργατικές ανατροπές του αιώνα

Πίσω ολοταχώς στον Μεσαίωνα. Αυτός είναι ο καπιταλιστικός σας κόσμος, αγαπητέ Αλέξη, που λείπεις τώρα, μιας και με προσφώνησες για τον καπιταλισμό κι εσύ ως αγαπητέ Δημήτρη... Και αυτόν τον καπιταλισμό μάς τον παρουσιάζετε «όμορφο κι αγγελικά πλασμένο», που σήμερα φανερώνει παντού το αποκρουστικό του, θανατηφόρο πρόσωπο. Στον Μεσαίωνα θέλουν να μας γυρίσουν και όσοι είδαν στην πανδημία τη χρυσή ευκαιρία για να περάσουν μια σειρά αντιδραστικά μέτρα.

Για να περάσετε στην κυριολεξία τις αντεργατικές - αντιλαϊκές ανατροπές του αιώνα, με στόχο να πληρώσουν την καπιταλιστική οικονομική κρίση πάλι οι εργαζόμενοι.

Αναφέρομαι πρώτα απ' όλα σ' αυτό το έκτρωμα, στο νομοσχέδιο για τα Εργασιακά, που δώσατε στη δημοσιότητα. Και λέμε έκτρωμα, γιατί στόχο έχει να μετατρέψει όλη τη χώρα σε μια μεγάλη ειδική οικονομική ζώνη πλήρους ασυδοσίας του κεφαλαίου, απαγόρευσης των συνδικαλιστικών ελευθεριών και φίμωσης κάθε φωνής που αγωνίζεται για τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα και ελευθερίες.

Αλήθεια, είναι ή δεν είναι «ανατροπή του αιώνα» η νομοθέτηση για πρώτη φορά στη χώρα μας της 10ωρης εργασίας;

134 χρόνια μετά την απεργία του Σικάγο και ακριβώς 100 χρόνια ύστερα από την πρώτη νομοθέτηση του 8ωρου στην Ελλάδα.

Οταν στην πραγματικότητα μας λέτε πως οι εργαζόμενοι ως σύγχρονοι σκλάβοι θα αναγκάζονται να εργάζονται 10 ώρες, με απλήρωτες υπερωρίες για σχεδόν 6 μήνες, με μόνη προϋπόθεση οι εργοδότες να τους δίνουν λίγες μέρες άδεια στο ίδιο διάστημα.

Είναι ή δεν είναι «ανατροπή του αιώνα» η απαγόρευση της απεργίας στο Δημόσιο, στους ΟΤΑ, στα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και στους περισσότερους συγκεντρωμένους εργασιακούς χώρους;

44 χρόνια μετά τον μαύρο νόμο του γνωστού τότε υπουργού της ΝΔ Λάσκαρη, που έμεινε στα χαρτιά, αφού πρώτα γελοιοποιήθηκε ο ίδιος και η κυβέρνησή του, γιατί νόμιζε πως με τον νόμο θα καταργήσει την ταξική πάλη!

Είναι ή δεν είναι «ανατροπή του αιώνα» τα όσα προβλέπει το νομοσχέδιό σας για τα συνδικαλιστικά δικαιώματα, όπου ουσιαστικά εγκαινιάζετε ένα κυνήγι απέναντι στα συνδικάτα, δημιουργώντας ανοιχτό μηχανισμό φακελώματος σε όσους εργαζόμενους επιλέγουν να οργανωθούν σε αυτά;

Τι θέλετε να κάνετε; Να φτιάξετε ένα αρχείο συνδικαλισμένων εργαζομένων, το οποίο βέβαια θα είναι στη διάθεση του υπουργείου αλλά κυρίως των μεγαλοεργοδοτών.

Τα όσα επίσης προβλέπει το νομοσχέδιό σας για την παραπέρα μείωση του μέσου μισθού, την επέκταση της ευελιξίας αλλά και την αναβάθμιση του ΟΜΕΔ, δηλαδή του Oργανισμού που πλειοψηφεί το κράτος και η εργοδοσία, είναι το επιστέγασμα των ανατροπών που σχεδιάζετε.

Ολα αυτά τα εγκλήματα σε βάρος των εργαζομένων, μαζί φυσικά με την τηλεργασία που θα την χώσετε σ' αυτό το νομοσχέδιο, όπως μαθαίνουμε, δεν μπορούν να νομιμοποιηθούν στις εργατικές - λαϊκές συνειδήσεις, ό,τι κι αν λένε τα κυβερνητικά στελέχη σας, ό,τι κι αν λέει ο υπουργός Εργασίας.

Γιατί οι αντιδραστικές αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο, μετά από 40 χρόνια, ούτε βελτίωση είναι ούτε εκσυγχρονισμός του συνδικαλιστικού κινήματος, όπως λέτε.

Γιατί τα νέα εμπόδια, συνέχεια αυτών που έβαλαν προηγούμενες κυβερνήσεις και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, δεν κατοχυρώνουν αλλά καταργούν το δικαίωμα στην απεργία.

Και είναι τουλάχιστον προκλητικό να λέει ο υπουργός σας ότι με τον νέο νόμο, το συνδικαλιστικό κίνημα γίνεται πιο ελκυστικό στους εργαζόμενους. Και μη μας πείτε ότι σας έπιασε ο πόνος γιατί οι εργαζόμενοι δεν συνδικαλίζονται.

Για την τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς έχετε ακουστά; Για τους συνδικαλιστές εργάτες που έχασαν τη δουλειά τους εξαιτίας της δράσης τους;

Είναι μάλιστα τέτοιο το μίσος του υπουργού σας για το συνδικαλιστικό κίνημα, για το ταξικό εργατικό κίνημα, για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, που σέρνει στα δικαστήρια συνδικαλιστές για την αγωνιστική τους δράση.

Είστε βαθιά γελασμένοι αν νομίζετε ότι θα πιάσετε στον ύπνο τους εργαζόμενους. Πάρτε πίσω αυτό το έκτρωμα!

Τίποτα διαφορετικό δεν μπορεί να γίνει ανεκτό. Τέτοιου είδους εκτρώματα δεν παγώνουν, όπως σας προτρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ, μόνο αποσύρονται. Αλλιώς καταργούνται!

Αν δεν θέλετε να γίνετε κι εσείς, κύριοι της ΝΔ, ξανά πολιτικό ανέκδοτο, όπως έγιναν προκάτοχοί σας που πίστεψαν ότι μπορούν να βάλουν στο γύψο τις μεγαλύτερες κατακτήσεις της εργατικής τάξης.

Προχωρήστε τώρα στην επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας και σε μαζικές προσλήψεις

Δεν βρισκόμαστε στον Μάρτη, είμαστε στον Νοέμβρη, με δεκάδες νεκρούς καθημερινά! Εσείς οι ίδιοι λέτε ότι έχουμε πόλεμο! Πάρτε λοιπόν τώρα όλα τα μέτρα που απαιτούνται για να βγούμε από αυτόν τον πόλεμο με τις λιγότερες δυνατές απώλειες.

Και όταν πρόκειται για απώλειες σε ανθρώπινες ζωές, τα μέτρα αυτά είναι κρίσιμο να τα πάρετε τώρα, χωρίς άλλο λεπτό καθυστέρηση!

Προχωρήστε στην επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας και Πρόνοιας, για να εξασφαλιστούν οι αναγκαίες ΜΕΘ, τα μαζικά δωρεάν τεστ, ο δημόσιος έλεγχος σε κρίσιμους χώρους, όπως είναι οι οίκοι ευγηρίας.

Και όταν λέμε επίταξη εννοούμε επίταξη. Θέλετε να σας το ξαναπούμε;

Επίταξη σημαίνει επίταξη, και όχι αγορά υπηρεσιών από το κράτος, όχι αποζημίωση των ιδιωτικών κλινικών, όπως προβλέπει η τροπολογία της κυβέρνησης, την οποία ψήφισαν και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ, που θα την πληρώσει πάλι ο λαός. Επίταξη σημαίνει ότι το κράτος παίρνει υπό τον έλεγχό του τις ιδιωτικές δομές Υγείας και Πρόνοιας, πρώτα και κύρια τα νοσοκομεία.

Αναλαμβάνει τη λειτουργία τους και πληρώνει το προσωπικό τους. Ας μείνουν χωρίς κέρδη οι κλινικάρχες για μερικούς μήνες. Δεν χάθηκε ο κόσμος.

Εδώ υπάρχουν εργαζόμενοι που μένουν χωρίς εισόδημα και χωρίς καμία στήριξη, δεν θα κλάψουμε γι' αυτούς που, εδώ που τα λέμε, έχουν βγάλει αμύθητα κέρδη τα προηγούμενα χρόνια και μέσα στην κρίση και με την πανδημία ακόμα περισσότερα.

Κάντε τώρα τις αναγκαίες μαζικές προσλήψεις υγειονομικών, γιατρών, νοσηλευτών, εξασφαλίστε τον αναγκαίο εξοπλισμό. Τι περιμένετε;

Λέτε ότι σχεδόν διπλασιάσατε τις κλίνες ΜΕΘ, ότι πλησιάζουμε το στόχο για τις 1.200 που είναι ο μέσος όρος στην ΕΕ.

Θέλετε να σας πούμε τι συμβαίνει στις ευρωπαϊκές χώρες, που έχουν πιάσει τον μέσο όρο;

Στέλνουν ασθενείς σε άλλες χώρες, γιατί δεν μπορούν πια να τους νοσηλεύσουν. Ενώ ήδη έχει προηγηθεί η διαλογή ποιος θα σωθεί!

Η αξιωματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ, η μόνη κριτική που σας κάνει, είναι ότι «φουσκώνετε» τα νούμερα, αφού υπολογίζετε και τις κλίνες του ιδιωτικού τομέα, αλλά τσιμουδιά για τις ΜΕΘ που άφησε, οι οποίες δεν φτάνουν όχι για τις συνθήκες της πανδημίας, αλλά ούτε για τις «τρέχουσες» συνθήκες.

Αυτή την ώρα που μιλάμε, πανελλαδικά υπάρχουν 883 δημόσιες κλίνες ΜΕΘ, οι οποίες σε ορισμένες περιοχές έχουν καλυφτεί κατά 100%.

Και όσες καταφέρατε να προσθέσετε αυτό το διάστημα για τις ανάγκες του κορονοϊού, στη μεγάλη τους πλειοψηφία είναι «δανεικές»! Είτε γιατί εξυπηρετούν τις ανάγκες άλλων ασθενειών, είτε γιατί μετατρέψατε ορισμένες κλίνες Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας σε κλίνες ΜΕΘ και μάλιστα με μεταφορά προσωπικού από άλλα τμήματα.

Φτάσαμε να μετράμε με τα δάχτυλα τις ΜΕΘ που έχουν απομείνει, γιατί εδώ μας έφτασε η πολιτική της υποχρηματοδότησης, του «μισοκλείνω μια τρύπα και ανοίγω πολλές άλλες». Γι' αυτό αποφασίσατε την αναστολή των προγραμματισμένων χειρουργείων κατά 80%!

Πόσο κοστίζει μία νέα ΜΕΘ; Είναι τόσο απαγορευτικό το κόστος;

Οχι βέβαια. Γιατί δεν προχωράτε στη δημιουργία νέων ΜΕΘ με αγορά εξοπλισμού και προσλήψεις προσωπικού, για να μας μείνουν κιόλας, ώστε να καλύψουμε τις τρέχουσες ανάγκες;

Δεν το κάνετε γιατί δεν θέλετε. Γιατί η ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας είναι σε ευθεία σύγκρουση με την πολιτική σας, που είναι πολιτική εμπορευματοποίησης, ιδιωτικοποίησης της Υγείας.

Στο υποβαθμισμένο σύστημα Υγείας, που όλοι σας διαμορφώσατε, δεν «χωράνε» δύο ασθένειες. Κι όποιος καταφέρει να μην κολλήσει κορονοϊό και αρρωστήσει από κάτι άλλο, κακό του κεφαλιού του! Αυτό του λέτε!

Επίταξη, λοιπόν, του ιδιωτικού τομέα, μαζικές προσλήψεις για να ικανοποιηθούν και οι άλλες ανάγκες που υπάρχουν και να μη γίνει το δημόσιο σύστημα Υγείας σύστημα της μιας νόσου.

Μέτρα προστασίας τώρα στους χώρους δουλειάς, στα σχολεία, στα ΜΜΜ

Πάρτε τώρα ουσιαστικά μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς με μαζικά τεστ παντού, για να σταματήσει η μαζική εξάπλωση.

Βάλτε το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας να ελέγξει την υλοποίηση αυτών των μέτρων προστασίας.

Ξέρουμε, βέβαια, πως όλοι σας οδηγήσατε τον ΣΕΠΕ στην απραξία, τον αποδεκατίσατε. Κάντε προσλήψεις για να τον στελεχώσετε.

Πάρτε μέτρα τώρα στα σχολεία με 15 παιδιά ανά τάξη, προσλήψεις εκπαιδευτικών. Η απόφασή σας να κλείσετε τα Γυμνάσια και τα Λύκεια είναι η ομολογία σας ότι τα σχολεία δεν μπορούν να λειτουργήσουν με τις συνθήκες που τα ανοίξατε. Δεν είναι για γέλια, είναι μόνο για κλάματα, αυτό που συμβαίνει και σήμερα με την τηλεκπαίδευση των μαθητών Γυμνασίων και Λυκείων, σε όλη τη χώρα!

Τέσσερις μέρες τώρα το σύστημα σέρνεται, εκπαιδευτικοί δεν μπορούν να μπουν στο σύστημα, μαθητές πετιούνται εκτός. Και δεν λέμε για την αγγλική εταιρεία που έχει τη διαχείριση, μόνο. Οι γονείς, οι εκπαιδευτικοί έχουν αγανακτήσει κι έχουν δίκιο. Η κατάσταση αυτή οξύνει ακόμα περισσότερο τις τεράστιες κοινωνικές και μορφωτικές ανισότητες. Οι μαθητές οι οποίοι βρίσκονται σε μια πολύ κρίσιμη ηλικία για τη συγκρότησή τους, χάνουν τη σειρά τους και τη συγκροτημένη επαφή με τη σχολική γνώση.

Πάρτε μέτρα τώρα. Στηρίξτε τον παιδαγωγικό σχεδιασμό του Συλλόγου Διδασκόντων σε κάθε σχολείο, για όλους τους πρόσφορους τρόπους της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, υλοποιήστε τις προτάσεις των εκπαιδευτικών.

Ακόμα και γι' αυτές τις λίγες βδομάδες, εξασφαλίστε τον απαραίτητο εξοπλισμό που χρειάζεται για την εξ αποστάσεως διδασκαλία.

Σας το έχουμε πει και θα το επαναλάβουμε: Η αποσυμφόρηση των Μέσων Μεταφοράς είναι κρίσιμο ζήτημα.

Μπορείτε να κάνετε προσλήψεις, να επιτάξετε ιδιωτικά λεωφορεία, που σήμερα βρίσκονται σε απραξία.

Σας το ξαναλέμε: 2.000 τουριστικά λεωφορεία «σκουριάζουν», ενώ μπορούν να ενταχθούν στο κεντρικό σχέδιο, να αποσυμφορηθεί η κατάσταση.

Εκτακτο επίδομα για όλους ανεξαιρέτως τους ανέργους

Ακούσαμε τον πρωθυπουργό να λέει: «Κανένας δεν πρέπει να μείνει πίσω. Πρώτη μέριμνά μας είναι οι συμπολίτες μας οι οποίοι είναι οι πιο αδύναμοι».

Εχετε συναίσθηση ποια είναι η κατάσταση που βιώνουν χιλιάδες εργαζόμενοι και επαγγελματίες που έμειναν χωρίς δουλειά, χωρίς εισόδημα και οι οποίοι ήδη έχουν συσσωρεύσει βάρη από την προηγούμενη περίοδο;

Εχετε συναίσθηση σε τι κατάσταση βρίσκονται χιλιάδες εργαζόμενοι στον κλάδο του Επισιτισμού - Τουρισμού, οι εργαζόμενοι στο Εμπόριο;

Εχετε συναίσθηση σε τι κατάσταση βρίσκονται οι άνθρωποι του Πολιτισμού, τους οποίους όλο αυτό το διάστημα αφήσατε ξεκρέμαστους και τώρα έχουν φτάσει στα όρια της ανέχειας;

Αλλά και τους ανθρώπους του Αθλητισμού, προπονητές, εργαζόμενους αλλά και αθλητές;

Το έκτακτο επίδομα, λοιπόν, πρέπει να αφορά όλους τους ανέργους χωρίς προϋποθέσεις.

Μπορεί να ανοίξατε την όρεξη της μεγαλοεργοδοσίας με το Δώρο του Πάσχα, που είναι λεφτά των ίδιων των εργαζομένων, αλλά δεν θα σας περάσει. Ξεχάστε οποιαδήποτε σκέψη για κατάργηση του Δώρου των Χριστουγέννων.

Αφετηρία των θέσεων και προτάσεων του ΚΚΕ οι σύγχρονες ανάγκες του λαού

Η κριτική μας απέναντι στην κυβέρνηση της ΝΔ για τη διαχείριση, πραγματικά αυτής της πρωτόγνωρης περιπέτειας, οι θέσεις και οι προτάσεις που διατυπώνουμε και στη σημερινή συζήτηση, γίνεται από τη σκοπιά των δικαιωμάτων των εργαζομένων, των σύγχρονων αναγκών που μπορούν να ικανοποιηθούν και το σύστημά σας τους τα στερεί.

Εσείς, που κάνετε άσφαιρη κριτική στην κυβέρνηση - απευθύνομαι στον ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης - και θεωρείτε δεδομένη αυτήν την πολιτική, αυτόν το δρόμο ανάπτυξης, που μας έφερε ως εδώ.

Εσείς που δεν αμφισβητείτε, ούτε καν στα λόγια, αυτό το σάπιο καπιταλιστικό σύστημα, με τις εκατόμβες νεκρών από την πανδημία, μπορείτε να κάνετε προτάσεις για υπουργούς Υγείας κοινής αποδοχής, μπορείτε να τα βρίσκετε στα συμβούλια πολιτικών αρχηγών, μπορείτε να μαλώνετε για τα μικρά, ακριβώς γιατί συμφωνείτε με τα μεγάλα, τα ουσιαστικά!

Οι θέσεις και οι προτάσεις του ΚΚΕ δεν συμπιέζονται στις «αντοχές» της οικονομίας σας, της καπιταλιστικής οικονομίας, έρχονται σε σύγκρουση με την ανάπτυξη των κερδών των λίγων, μιας χούφτας εκμεταλλευτών, που είναι αυτοί που ακόμα και σ' αυτές τις ζοφερές συνθήκες συνεχίζουν να θησαυρίζουν!

Γιατί ξέρουμε, όπως κι εσείς, πως δεν βρισκόμαστε στο 1918 στα χρόνια της θανατηφόρας ισπανικής γρίπης, όπου ακόμα και οι γιατροί ήταν δυσεύρετοι και τα μέσα λιγοστά. Βρισκόμαστε στο 2020, με την τεράστια ανάπτυξη της επιστήμης, της τεχνολογίας, όπου η χώρα μας διαθέτει πολυάριθμο και επιστημονικό και εργατικό τεχνικό δυναμικό.

Και ενώ θα μπορούσε κάθε σχολική μονάδα να διαθέτει γιατρό, να διαθέτει σχολικό νοσηλευτή, σήμερα όχι μόνο δεν διαθέτει τέτοιον, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν μικρά παιδιά, έρχονται στο Κόμμα μας όπως φαντάζομαι και σε άλλα κόμματα τέτοιες καταγγελίες, αλλά φτάσαμε να συζητάμε και αν θα έχει εκπαιδευτικό!

Το ΚΚΕ από αυτήν την αφετηρία ξεκινάει. Από τις σύγχρονες ανάγκες του λαού μας, τις οποίες μπορεί να ικανοποιήσει μια διαφορετική, μια απαραίτητη νέα κοινωνική οργάνωση, με τον ίδιο τον λαό να κάνει κουμάντο. Μια κοινωνία με τέτοια οργάνωση της παραγωγής και των υπηρεσιών, όλης της οικονομίας, που η ανάπτυξή της θα καθορίζεται με αποκλειστικό γνώμονα, όχι το κέρδος, αλλά τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες στη δουλειά, στην παιδεία, την υγεία, παντού.

Οι προτάσεις μας ακριβώς για αυτά είναι και χρήσιμες, και αναγκαίες, και ουσιαστικές, τόσο για το σήμερα, όσο και για το αύριο.

Σας ενοχλεί το αντιιμπεριαλιστικό περιεχόμενο της πορείας για το Πολυτεχνείο

Και, βέβαια, τελειώνοντας θέλω να σημειώσω το εξής, κύριε Μητσοτάκη, όπως έχετε στοχοποιήσει εδώ και καιρό όλους όσοι ζητάμε τα αυτονόητα, λένε την άποψή τους, την παλεύουν αυτή αγωνιστικά, τη διεκδικούν, το ίδιο κάνετε όλες αυτές τις μέρες και με το γιορτασμό του Πολυτεχνείου! Εχετε βάλει υπουργούς σας, στελέχη σας, ορισμένα παπαγαλάκια σας στα ΜΜΕ, να επιδίδονται σε ένα παραλήρημα ενάντια στην πορεία του Πολυτεχνείου, και σήμερα το απογειώσατε αυτό κι εσείς ο ίδιος και βέβαια δείχνει από πού κατευθύνεται αυτή η εσκεμμένη αυταρχικότητα, η προπαγάνδα, όλη αυτή η λάσπη που πέφτει ενάντια σε έναν γιορτασμό που, αν μη τι άλλο, αξίζει να θυμάστε ότι είναι ο λόγος που βρίσκεστε εδώ μέσα και έχετε και την πρωθυπουργική θέση. Γιατί στις 17 Νοέμβρη του '74 εκλέχτηκε και το πρώτο έστω αστικό Κοινοβούλιο μετά την εφτάχρονη δικτατορία και με τη συμμετοχή όλων των κομμάτων, γιατί υπήρχε και πριν το '67, αλλά χωρίς το ΚΚΕ, χωρίς την αριστερά κ.λπ.

Ομως σας λέμε το εξής και κυρίως απευθυνόμαστε στους συμπολίτες μας, στον ελληνικό λαό κι απ' αυτό το βήμα. Δεν είναι το Πολυτεχνείο που απειλεί τη δημόσια υγεία, δεν είναι οι εκδηλώσεις που γίνονται με μέτρα προστασίας, με μέτρα προστασίας πολύ καλύτερα και πολύ πιο αυξημένα απ' αυτά που υπάρχουν σε μια σειρά από χώρους που η κυβέρνηση έχει την ευθύνη. Γιατί το κάνετε όμως αυτό; Το κάνετε αφενός για να ενοχοποιήσετε τον λαό, τη νεολαία, τις διεκδικήσεις τους για την πανδημία. Αυτό ήταν άλλωστε και το πνεύμα της ομιλίας σας σήμερα και γι' αυτό το συνδυάσατε και μάλιστα απ' την πρωτολογία σας, χωρίς να έχει θιχτεί από κανέναν άλλον. Και το κάνετε γιατί θέλετε να ξεμπερδέψετε με την ουσία του Πολυτεχνείου, των μηνυμάτων του και του περιεχομένου του. Δεν μπορείτε, λοιπόν, να κοροϊδέψετε κανέναν, ούτε εδώ μέσα ούτε έξω απ' αυτή την αίθουσα.

Η απαγόρευση της πορείας για το Πολυτεχνείο δεν έχει ως αφετηρία την προστασία της δημόσιας υγείας, αλλά αυτό που χρόνια τώρα ενοχλεί την κυβέρνησή σας, αλλά και κάθε κυβέρνηση. Το γνήσιο αντιιμπεριαλιστικό περιεχόμενο της πορείας στην πρεσβεία των ΗΠΑ, του στρατηγικού σας συμμάχου, που σήμερα αυτό το μήνυμα είναι περισσότερο επίκαιρο από τότε.

Βγήκατε, για παράδειγμα, και πανηγυρίσατε όλοι σας για την εκλογή Μπάιντεν και «πριν αλέκτορα φωνήσαι» έσκασαν οι εκθέσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που καλύπτουν πλήρως την επιθετικότητα της τουρκικής κυβέρνησης, του Ερντογάν. Οσο για τις απειλές και την πυγμή, να τα δείξετε αλλού και όχι εδώ μέσα, ή προς τον ελληνικό λαό και την ελληνική νεολαία. Να τα δείξετε στην TUI, στους τουρ οπερέιτορς, να τα δείξετε στους εφοπλιστές, σε μεγαλοξενοδόχους. Να τα δείξετε σε ιδιώτες που διατηρούν οίκους ευγηρίας. Σε όλους, δηλαδή, όσοι πρωταρχικά ευθύνονται για αυτήν την κατάσταση που βρίσκεται σήμερα η χώρα και ο λαός μας και βεβαίως θέλουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα και στα δικά τους μέτρα.

Οσο για τις απαγορεύσεις αυτές, να τις απευθύνετε στα κόμματα που πειθαρχούν σε αδικαιολόγητες, σε αντιδημοκρατικές και αυταρχικές απαγορεύσεις, χωρίς λόγο, προσβάλλοντας μάλιστα και τον ηρωικό αγώνα των ανθρώπων που έδωσαν τη ζωή τους, μάτωσαν, βασανίστηκαν, εξορίστηκαν, φυλακίστηκαν ή έζησαν εκείνες τις μέρες του Πολυτεχνείου αυτόν τον αγώνα. Το λαϊκό κίνημα, το οργανωμένο εργατικό - λαϊκό κίνημα, το ΚΚΕ έχουν αποδείξει ότι και φωνή έχουν και να αγωνίζονται μπορούν και να τηρούν όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα και όλες τις παροτρύνσεις και τις αποφάσεις της υγειονομικής πανεπιστημιακής κοινότητας και μάλιστα, σας λέμε ξανά, πολύ καλύτερα κι από σας κι απ' το κόμμα σας το ίδιο.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ