ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Νοέμβρη 2020
Σελ. /24
Συσκέψεις και αγωνιστικές πρωτοβουλίες για την προστασία της υγείας του λαού

Σύσκεψη φορέων σε Κερατσίνι - Δραπετσώνα
Σύσκεψη φορέων σε Κερατσίνι - Δραπετσώνα
Συνεχίζονται οι αγωνιστικές πρωτοβουλίες που οργανώνουν σωματεία και φορείς σε όλη τη χώρα, διεκδικώντας εδώ και τώρα μέτρα προστασίας της υγείας του λαού.

Στο πλαίσιο αυτό, σύσκεψη για το συντονισμό της δράσης και των πρωτοβουλιών τους έκαναν την περασμένη Κυριακή σωματεία και φορείς του Κερατσινίου και της Δραπετσώνας. Η σύσκεψη έγινε με πρωτοβουλία του παραρτήματος Πειραιά του Συνδικάτου Μετάλλου και Ναυπηγικής βιομηχανίας Ελλάδας, ενώ σε αυτή συμμετείχαν εκπρόσωποι σωματείων εργαζομένων και συνταξιούχων, σύλλογοι εκπαιδευτικών και γονέων, σύλλογοι γυναικών της ΟΓΕ. Στη συζήτηση τέθηκαν τα επόμενα βήματα για την κλιμάκωση του αγώνα για μέτρα προστασίας σε χώρους δουλειάς, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και σχολεία, αλλά και ενάντια στο αντεργατικό τερατούργημα που ετοιμάζεται να νομοθετήσει η κυβέρνηση.

Την επόμενη μέρα, ο Σύλλογος Γυναικών Πειραιά (μέλος της ΟΓΕ) με παρέμβαση - εξόρμηση έξω από την 1η ΤΟΜΥ Πειραιά, στα Καμίνια, κατήγγειλε τις τεράστιες ελλείψεις σε όλες τις δομές Πρωτοβάθμιας Υγείας. Μοιράζοντας την ανακοίνωσή τους, τα μέλη του Συλλόγου συζήτησαν με νέες μητέρες, που πήγαιναν τα παιδιά τους στο παρακείμενο σχολείο, απευθύνοντας κάλεσμα αγώνα για ενίσχυση του συστήματος Υγείας, των μέτρων προστασίας των μαθητών και των οικογενειών τους. Ο Σύλλογος συνεχίζει τη δράση του και προγραμματίζει νέες παρεμβάσεις στον Οίκο Ναύτου και σε άλλες δομές Υγείας της περιοχής.

Από την κινητοποίηση στο Περιστέρι
Από την κινητοποίηση στο Περιστέρι
Στο μεταξύ, συγκέντρωση στην πλατεία Δημαρχείου στο Περιστέρι πραγματοποίησαν το απόγευμα της Παρασκευής 30/10 σωματεία και φορείς της πόλης, στέλνοντας μήνυμα πως η προστασία της υγείας και των δικαιωμάτων του λαού είναι δική τους υπόθεση. Η κατάσταση στα νοσοκομεία και τις δημόσιες δομές Υγείας, οι μη ασφαλείς όροι λειτουργίας των σχολείων, το καθημερινό «πάστωμα» στα λεωφορεία και το μετρό, μαζί με τις διεκδικήσεις και τα αιτήματα βρέθηκαν στο επίκεντρο της πρωτοβουλίας. Παράλληλα, ενημέρωσαν για τη νέα επίθεση που ετοιμάζει η κυβέρνηση σε εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα, προαναγγέλλοντας αγωνιστική απάντηση στο νομοσχέδιο που βγάζει από το συρτάρι. Στην εκδήλωση μίλησαν: Η Ανθούλα Γιαννακοπούλου, πρόεδρος της Ενωσης Γονέων Περιστερίου, η Κατερίνα Καλαβρέζου, από το παράρτημα Περιστερίου του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, ο Δημήτρης Σωτηριάδης, πρόεδρος της Ενωσης ΕΒΕ Περιστερίου, και ο Χρήστος Ματζώρος, μέλος της Κεντρικής Διοίκησης του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας.

Κινητοποίηση έξω από το Νοσοκομείο Αμφισσας, καταγγέλλοντας την τραγική κατάσταση και απαιτώντας άμεσα μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, πραγματοποίησαν το Εργατικό Κέντρο Φωκίδας και το Σωματείο εργαζομένων του νοσοκομείου. Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν από λίγες μέρες το νοσοκομείο έμεινε χωρίς αναισθησιολόγους, ενώ εξαιτίας νέου κρούσματος σε εργαζόμενο έκλεισε και η Παθολογική κλινική που ήδη υπολειτουργούσε. Την ίδια στιγμή τα κρούσματα στην περιοχή αυξάνονται, προκαλώντας έντονη ανησυχία, με τα Σωματεία να απαιτούν επαναλαμβανόμενα τεστ στους χώρους δουλειάς και προσλήψεις στην καθαριότητα των σχολείων.

Κινητοποίηση το Σάββατο στον Βόλο

Στο μεταξύ, με σύνθημα «Δεν δεχόμαστε να θυσιάζεται η υγεία μας στο βωμό της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων», εργατικά και συνταξιουχικά σωματεία, ο Σύλλογος Δημοκρατικών Γυναικών Μαγνησίας και σωματεία από τον κλάδο της Υγείας, συνεχίζοντας τις πολύμορφες παρεμβάσεις διεκδίκησης μέτρων για την ενίσχυση των δημόσιων νοσοκομείων και την προστασία των εργαζομένων, διοργανώνουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας, το Σάββατο 7 Νοέμβρη, στην παραλία Βόλου, στις 11.30 π.μ., μπροστά στην Τράπεζα της Ελλάδας.

Τα σωματεία και οι μαζικοί φορείς διεκδικούν μεταξύ άλλων: Επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας και Πρόνοιας. Στελέχωση του δημόσιου συστήματος Υγείας με μόνιμο προσωπικό. Αυξημένα μέτρα προστασίας σε χώρους δουλειάς, σχολεία και μέσα μεταφοράς. Φάρμακα φθηνά, για τις ανάγκες των ασθενών και όχι για τα κέρδη των φαρμακοβιομηχανιών.

ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
Ο ψευτοκαβγάς ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να κρύψει τις ευθύνες τους

Σταθμός «Μοναστηράκι»
Σταθμός «Μοναστηράκι»
Η «κοκορομαχία» κυβέρνησης ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για τις αστικές συγκοινωνίες καλά κρατεί. «Βρήκαμε 850 λεωφορεία σε κυκλοφορία και τώρα κυκλοφορούν πάνω από 1.100», επαναλαμβάνει μονότονα ο υπουργός Μεταφορών Κ. Καραμανλής, που πριν από λίγες μέρες ανακάλυψε ότι μόνο στο 5% των δρομολογίων υπάρχει συνωστισμός. «Γιατί δεν ολοκληρώσατε το διαγωνισμό που ξεκινήσαμε για την αγορά νέων λεωφορείων;», αντιτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο καβγάς τους μένει στο «φαίνεσθαι». Αποφεύγουν συνειδητά να πουν ότι οι κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, συμπληρώνοντας η μία την άλλη, υπηρέτησαν και υπηρετούν την πολιτική λειτουργίας των δημόσιων αστικών συγκοινωνιών με κριτήριο το καπιταλιστικό κέρδος. Ενα κριτήριο που έχει καρατομήσει τα δικαιώματα των εργαζομένων σε αυτές, έχει συρρικνώσει δραματικά προσωπικό και οχήματα, έχει μειώσει το συγκοινωνιακό έργο, αλλά έχει αυξήσει την τιμή των εισιτηρίων και την ταλαιπωρία του λαού.

Σήμερα τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής είναι να μην υπάρχουν οδηγοί, τεχνικοί, ανταλλακτικά και οχήματα για να κυκλοφορεί ο αναγκαίος αριθμός οχημάτων, ώστε να πυκνώσουν τα δρομολόγια και να αποφεύγεται ο συνωστισμός. Ετσι, οι αστικές συγκοινωνίες με ευθύνες ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ έχουν μετατραπεί σε υγειονομικές βόμβες, σε εστίες υπερμετάδοσης. Και οι τρεις κυβερνήσεις το μόνο που προώθησαν ήταν νόμοι για τη μεγαλύτερη εμπλοκή των ιδιωτικών επιχειρήσεων στις αστικές συγκοινωνίες. Και οι τρεις δεν έκαναν προσλήψεις, δεν ενίσχυσαν με οχήματα τις συγκοινωνίες.

Γραμμή Β10 Μενίδι - Αθήνα
Γραμμή Β10 Μενίδι - Αθήνα
Ολα αυτά επιβεβαιώνονται από τις καθημερινές αποκαλυπτικές εικόνες συνωστισμού στους σταθμούς και στα οχήματα. Οπως μπορούμε να δούμε στις φωτογραφίες που δημοσιεύουμε, τέτοια είναι η εικόνα στο σταθμό «Μοναστηράκι» του ΗΣΑΠ το βράδυ της περασμένης Δευτέρας, αλλά και μέσα σε λεωφορείο της Γραμμής Β10 Μενίδι - Αθήνα.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ερώτηση για τη στήριξη των επαγγελματιών στο χώρο της Εστίασης

Ερώτηση προς τους υπουργούς Οικονομικών, Εσωτερικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με θέμα τη στήριξη των επαγγελματιών στο χώρο της Εστίασης, κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, Διαμάντω Μανωλάκου και Λεωνίδας Στολτίδης.

Η Ερώτηση έχει ως εξής: «Η κυβέρνηση για μία ακόμα φορά, μπροστά στην έξαρση των κρουσμάτων Covid-19, επιβάλλει αναστολή λειτουργίας στα καταστήματα εστίασης στις περιοχές υψηλής επικινδυνότητας. Αν και ορισμένα μέτρα είναι πιθανά αναγκαία και στον συγκεκριμένο κλάδο, η υπερπροβολή τους ως "φαρμάκου διά πάσαν νόσον" δεν μπορεί να κρύψει τις μεγάλες ευθύνες της κυβέρνησης για την κατάσταση στο σύστημα Υγείας, τη μη διενέργεια μαζικών δωρεάν τεστ στον πληθυσμό, αλλά και την ανυπαρξία μέτρων εκεί που υπάρχει πραγματικά διαπιστωμένο πρόβλημα, όπως στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και τα εργοστάσια, ή ακόμα και στα σχολεία, όπου μαθητές, εκπαιδευτικοί, γονείς παραμένουν ουσιαστικά απροστάτευτοι.

Οι επαγγελματίες της Εστίασης, ειδικά οι πιο μικρές επιχειρήσεις, καλούνται να αντιμετωπίσουν ανυπέρβλητα εμπόδια, αφού οι διαρκείς αναστολές λειτουργίας και οι περιορισμοί, η καθίζηση του τουριστικού "θαύματος", έχουν ήδη δημιουργήσει μια κατάσταση ασφυκτική.

Τα μέτρα που μέχρι τώρα έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση - η ένταξη στο πρόγραμμα επιστρεπτέας προκαταβολής, η μείωση του ενοικίου κ.λπ. - σε καμία περίπτωση δεν αντισταθμίζουν τα τρέχοντα έξοδα και τα χαμένα έσοδα αυτών των επιχειρήσεων. Πάγια όπως ρεύμα και ενοίκια, η πιθανότητα καταστροφής προμηθειών αλλά και οι μέχρι τώρα υποχρεώσεις που έχουν συσσωρευτεί σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, τράπεζες, καθιστούν αναγκαία τη στήριξη του κλάδου, ειδικά των μικρότερων επιχειρήσεων, οι ιδιοκτήτες των οποίων καλούνται πλέον να αντιμετωπίσουν ακόμα και ζητήματα επιβίωσης. Χιλιάδες είναι αυτοί που βρίσκονται μπροστά στο φάσμα της χρεοκοπίας και του λουκέτου.

Ερωτώνται οι κύριοι υπουργοί τι επιπρόσθετα μέτρα προτίθενται να πάρουν για τους επαγγελματίες του κλάδου, ιδιαίτερα όσους έχουν ετήσιο εισόδημα κάτω των 12.000 ευρώ, ώστε:

  • Να ενταχθούν άμεσα στο επίδομα ειδικού σκοπού.
  • Να απαλλαγούν από τις εισφορές ατομικής ασφάλισης για όλους τους μήνες που επιβλήθηκαν μέτρα περιορισμού, χωρίς αλλοίωση των συνταξιοδοτικών τους δικαιωμάτων. Οι εισφορές να επιδοτηθούν από το κράτος.
  • Να απαλλαγούν από την καταβολή δημοτικών τελών για τραπεζοκαθίσματα κ.λπ. για τους μήνες που ισχύουν τα έκτακτα μέτρα.
  • Να εξασφαλιστούν φτηνότερα τιμολόγια και να απαγορευτούν οι διακοπές σε ρεύμα και νερό για τους επόμενους μήνες.
  • Να απαγορευτούν πλειστηριασμοί και κατασχέσεις, κάθε μέτρο αναγκαστικής είσπραξης για χρέη προς Δημόσιο και τράπεζες, μέχρι τον Απρίλη.
  • Να ενταχθούν άμεσα σε αφορολόγητο όριο 12.000 ευρώ, με παράλληλη κατάργηση ΕΝΦΙΑ και τέλους επιτηδεύματος, αρχής γενομένης από τα εισοδήματα του 2019, ώστε οι προβλεπόμενες αναστολές να έχουν ένα στοιχειώδες αντίκρισμα.
  • Να παραγραφεί μέρος των ήδη συσσωρευμένων χρεών σε εφορία και τράπεζες, καταρχήν τόκοι και πρόστιμα, το 30% του υπόλοιπου χρέους.
  • Να αποδοθεί επίδομα ανεργίας σε όλους όσοι δεν καταφέρουν να κρατήσουν τις μικροεπιχειρήσεις τους, χωρίς τις προϋποθέσεις που οδηγούν την πλειοψηφία αυτών εκτός».
Σύσκεψη της ΣΕΑΑΝ το Σάββατο

Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων θα προχωρήσει το Σάββατο 7 Νοέμβρη, στις 5 το απόγευμα στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδομών (Βερανζέρου 1, 2ος όροφος, πλατεία Κάνιγγος), σε πλατιά σύσκεψη της Γραμματείας της ΣΕΑΑΝ. Στο επίκεντρο της σύσκεψης θα βρεθεί η κατάσταση στην Υγεία, στα ιδρύματα βαριά αναπήρων, στα ειδικά σχολεία, στα ιδρύματα και τις δομές Πρόνοιας, προκειμένου να αποφασιστεί το πρόγραμμα δράσης του επόμενου διαστήματος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ