ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Νοέμβρη 2020
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Εκλογές σήμερα σε συνθήκες σφοδρής ενδοαστικής διαπάλης

Το τελικό αποτέλεσμα αναμένεται αρκετές μέρες μετά τη διεξαγωγή των προεδρικών και ενδιάμεσων βουλευτικών εκλογών

Η πρόωρη ψηφοφορία στις ΗΠΑ ξεπέρασε φέτος κάθε προηγούμενο

Copyright 2020 The Associated

Η πρόωρη ψηφοφορία στις ΗΠΑ ξεπέρασε φέτος κάθε προηγούμενο
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Δεκάδες εκατομμύρια Αμερικανοί ψηφοφόροι προσέρχονται σήμερα στις κάλπες για την ανάδειξη νέου Προέδρου, νέας 435μελούς Βουλής των Αντιπροσώπων, 35 από τις 100 έδρες της Γερουσίας και κυβερνήτες σε 13 Πολιτείες. Καλούνται επίσης να απαντήσουν σε εκατοντάδες δημοψηφίσματα που γίνονται σε δεκάδες Πολιτείες της χώρας.

Οι εκλογές διεξάγονται σε κλίμα σφοδρής ενδοαστικής διαπάλης μεταξύ διαφορετικών τμημάτων του κεφαλαίου που υποστηρίζουν τους δύο βασικούς υποψήφιους, τον απερχόμενο Ρεπουμπλικάνο Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και τον υποψήφιο των Δημοκρατικών, πρώην αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Οι διαφορές των δύο υποψηφίων αφορούν κυρίως τις παραλλαγές στο μείγμα φιλομονοπωλιακής διαχείρισης της κατάστασης στις ΗΠΑ, και όχι τα λαϊκά συμφέροντα, ενώ στα κρίσιμα στρατηγικά ζητήματα για το κεφάλαιο υπάρχει ταύτιση.

Οι φετινές εκλογές, εν μέσω καπιταλιστικής κρίσης που επιταχύνθηκε από την πανδημία και την αποδεδειγμένα αποτυχημένη διαχείρισή της από την κυβέρνηση Τραμπ (με πάνω από 236.000 νεκρούς), συμπίπτουν με μεγάλη λαϊκή οργή για τις διευρυνόμενες κοινωνικές ανισότητες και την ένταση της κρατικής ρατσιστικής βίας. Αυτή την οργή επιχειρούν να χαλιναγωγήσουν κυρίως οι Δημοκρατικοί και να την εκτονώσουν στην κυβερνητική εναλλαγή της αστικής εξουσίας. Πάντως όλα δείχνουν ότι η συμμετοχή του κόσμου στις εκλογές θα είναι αυξημένη, ενώ υπολογίζεται ότι ήδη έχουν ψηφίσει, είτε επιστολικά είτε διά ζώσης, 95 εκατομμύρια ψηφοφόροι.

Ο νικητής των εκλογών δεν αναμένεται να γίνει άμεσα γνωστός, καθώς σε αρκετές Πολιτείες η καταμέτρηση των αποτελεσμάτων και ιδιαίτερα των επιστολικών ψήφων θα πάρει μέρες, διότι γίνονται αποδεκτές επιστολικές ψήφοι που καταφτάνουν έως και περίπου 10 μέρες μετά την ημερομηνία των εκλογών. Το αποτέλεσμα θεωρείται αρκετά αμφίρροπο, δεν αποκλείεται να υπάρξουν έκτροπα (ο Τραμπ έχει διαμηνύσει ότι θα το αμφισβητήσει αν δεν είναι αυτός πρώτος) και εκτιμάται ότι τελικά θα κριθεί από τους εκλέκτορες σε 10 Πολιτείες - κλειδιά, μεταξύ των οποίων η Φλόριντα, η Πενσιλβάνια, το Οχάιο και το Μίσιγκαν. Σε σύνολο 538 εκλεκτόρων απαιτείται πλειοψηφία τουλάχιστον 270.

Τις τελευταίες μέρες ο Τραμπ μιλάει μέχρι και σε 5 συγκεντρώσεις τη μέρα, ενώ ο Μπάιντεν έχει στο πλευρό του τον πρώην Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος το 2008, ως ο πρώτος Αφροαμερικανός στο αξίωμα, αποτέλεσε πολύτιμο εργαλείο προώθησης των συμφερόντων του αμερικανικού ιμπεριαλισμού στον πλανήτη.

ΛΙΒΥΗ
Προσωρινή παράταση της διακυβέρνησης Σάρατζ

ΤΡΙΠΟΛΗ.--

«Σιωπηρή» παράταση φαίνεται πως δόθηκε στη διορισμένη κυβέρνηση «γενικής συμφωνίας» του Λίβυου πρωθυπουργού Φαγιέζ Σάρατζ, η οποία παραμένει στη θέση της μετά την υπαναχώρηση του Σάρατζ από την αρχική απόφασή του να παραδώσει την εξουσία σε μεταβατικό πρωθυπουργό μετά τις 31 Οκτώβρη.

Ο Σάρατζ, απ' ό,τι φαίνεται, παρέμεινε στη θέση του και με τη σιωπηρή συγκατάθεση των ΗΠΑ, καθώς το Σάββατο, όταν συναντήθηκε με την Αμερικανίδα διπλωμάτη Στέφανι Γουίλιαμς, αναπληρώτρια ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ στη Λιβύη, δεν υπήρξε σχετική ανακοίνωση για το αν ο δοτός πρωθυπουργός αποχωρεί από τη θέση του. Σάρατζ και Γουίλιαμς συζήτησαν για την έναρξη του επικείμενου ενδολιβυκού Πολιτικού Φόρουμ, που είναι προγραμματισμένη για τις 9 Νοέμβρη στην Τύνιδα. Το εν λόγω Φόρουμ φέρεται να επιδιώκει την εδραίωση της πολιτικής διαδικασίας εξεύρεσης λύσης που θα σταθεροποιήσει τη Λιβύη μετά τη διεξαγωγή προεδρικών και βουλευτικών εκλογών.

Η εξέλιξη με την παραμονή του Σάρατζ στην εξουσία φαίνεται ότι δρομολογήθηκε το βράδυ της Παρασκευής, όταν το «Ανώτατο Συμβούλιο» που στηρίζει την κυβέρνηση «γενικής συμφωνίας» στην Τρίπολη τον κάλεσε να παραμείνει στο πόστο του, προκειμένου να αποφευχθεί «κενό εξουσίας». Οπως εξήγησαν, η ειρηνευτική συμφωνία το Δεκέμβρη του 2015 στην πόλη Σκιράτ του Μαρόκου, που είχαν υπογράψει οι αντιμαχόμενες πλευρές στη λιβυκή σύγκρουση, επιβάλλει παραίτηση όλου του υπουργικού συμβουλίου σε περίπτωση παραίτησης του πρωθυπουργού.

Κατά τ' άλλα, χτες και μέχρι αύριο Τετάρτη είχε προγραμματιστεί να συναντηθούν - για πρώτη φορά στο λιβυκό έδαφος, συγκεκριμένα στη βορειοδυτική πόλη Γαντάμις - οι πενταμελείς στρατιωτικές επιτροπές των δύο πλευρών, της κυβέρνησης Σάρατζ (που εδρεύει στην Τρίπολη, τη στηρίζουν η Τουρκία, το Κατάρ και αναγνωρίζεται από τη «διεθνή κοινότητα») και του «Λιβυκού Εθνικού Στρατού» με επικεφαλής τον στρατηγό Χαλίφα Χάφταρ (και το Κοινοβούλιο του Τομπρούκ της ανατολικής Λιβύης - τους στηρίζουν η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και έμμεσα η Γαλλία και η Ρωσία, οι οποίες έχουν επαφές και με την άλλη πλευρά).

ΒΡΑΖΙΛΙΑ
Τα επιχειρηματικά συμφέροντα εξακολουθούν να καίνε τον Αμαζόνιο

Μεγάλες πυρκαγιές μαίνονται αυτή την περίοδο στο δάσος του Αμαζόνιου στη Βραζιλία, στον λεγόμενο «πνεύμονα της Γης», που τα τελευταία χρόνια έχει χτυπηθεί επανειλημμένα. Οργανώσεις του λαϊκού κινήματος της περιοχής έχουν καταγγείλει ότι αυτό είναι το αποτέλεσμα της ανεξέλεγκτης εκμετάλλευσης του πλούτου της περιοχής και της ασύδοτης δράσης επιχειρηματικών ομίλων, είτε υλοτομικών είτε στην εξόρυξη ορυκτών.

Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Διαστημικών Ερευνών (INPE) της Βραζιλίας, μόνο μέσα στον φετινό Οκτώβρη καταγράφηκαν 17.326 πυρκαγιές (έναντι 7.855 τον Οκτώβρη του 2019), ενώ από την αρχή του χρόνου καταγράφηκαν συνολικά 93.356 εστίες πυρκαγιάς. Στο Παντανάλ, ένα καταφύγιο βιοποικιλότητας και ο μεγαλύτερος υγροβιότοπος του πλανήτη, καταγράφηκαν 2.856 πυρκαγιές, μηνιαίο ρεκόρ από το 1998, όταν διατηρούνται αρχεία.

Οι φλόγες κατέστρεψαν το 2020 περισσότερο από το 23% του Παντανάλ, που βρίσκεται στη Βραζιλία και εκτείνεται στην Παραγουάη και τη Βολιβία. Εξάλλου, τους έξι πρώτους μήνες του 2020 καταγράφηκαν 21.115 πυρκαγιές, υπερδιπλάσιες σε σχέση με την περσινή χρονιά, και ο χειρότερος αριθμός από τότε που διατηρούνται αρχεία.

Η δράση των επιχειρηματικών ομίλων που καταστρέφουν το περιβάλλον έχει αυξηθεί την περίοδο της αντιδραστικής κυβέρνησης του Ζαΐρ Μπολσονάρο, που η πολιτική του διευκόλυνε την αποψίλωση των δασών.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Πέθανε ο Ρόμπερτ Φισκ

ΔΟΥΒΛΙΝΟ.--

Πέθανε την Κυριακή σε ηλικία 74 ετών από εγκεφαλικό ο Βρετανός βετεράνος δημοσιογράφος, γνωστός για τις πολεμικές ανταποκρίσεις και τις αναλύσεις του σε χώρες της Μέσης Ανατολής και των Βαλκανίων, Ρόμπερτ Φισκ.

Στα μέσα της δεκαετίας του '70 κάλυψε τον εμφύλιο πόλεμο στον Λίβανο, τη σφαγή στον παλαιστινιακό καταυλισμό Σατίλα του Λιβάνου. Επί δεκαετίες επέκρινε την ισραηλινή κατοχή σε βάρος του παλαιστινιακού λαού, τις εισβολές των δυτικών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στο Ιράκ αλλά και τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια.

Ηταν πολυγραφότατος αρθρογράφος, συγγραφέας βιβλίων διεθνούς πολιτικής.


ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Τζιχαντιστές της «Μπόκο Χαράμ» σκότωσαν 12 ανθρώπους και απήγαγαν άλλους επτά προχτές, σε επίθεση εναντίον χωριού κοντά στην Τσιμπόκ, στη βορειοανατολική Νιγηρία.

ΟΤΤΑΒΑ.-- Ο 24χρονος Καναδός που σκότωσε δύο ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους πέντε τη νύχτα του Σαββάτου προς την Κυριακή στο Κεμπέκ δήλωσε πως ήθελε «να προκαλέσει όσο το δυνατόν περισσότερα θύματα». Η καναδική αστυνομία ανακοίνωσε πάντως πως δεν φαίνεται να συνδέεται με κάποια τρομοκρατική οργάνωση ο δράστης, που βγήκε το Σάββατο ντυμένος με μεσαιωνική στολή κρατώντας στα χέρια ένα γιαπωνέζικο κοφτερό σπαθί.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Ο Βρετανός πολιτικός Νάιτζελ Φάρατζ, που ξεκίνησε ως στέλεχος των κυβερνώντων Συντηρητικών, ίδρυσε το 2006 το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα UKIP και το 2019 το κόμμα του Brexit, ανακοίνωσε πως προχωρά στην ίδρυση νέου πολιτικού σχήματος με την ονομασία «Reform UK».

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Πάνω από 10 άτομα σκοτώθηκαν και δεκάδες ακόμα τραυματίστηκαν μετά από επίθεση βομβιστών αλλά και ενόπλων, χτες το μεσημέρι, στο πανεπιστήμιο της Καμπούλ. Ακριβής εικόνα για τα θύματα δεν υπήρχε μέχρι αργά χτες, ούτε και για τους υπεύθυνους της επίθεσης.

ΓΑΛΛΙΑ
Επίθεση σε ελληνορθόδοξη εκκλησία

Το Σάββατο το μεσημέρι ο ορθόδοξος ιερέας, ελληνικής ιθαγένειας, Νικόλαος Κακαβελάκης, δέχτηκε πυρά από κυνηγετικό όπλο, στη Λιόν της νοτιοανατολικής Γαλλίας, την ώρα που έκλεινε την πόρτα του ναού. Ο δράστης τράπηκε σε φυγή, ενώ ο 52χρονος ιερέας πατέρας 2 παιδιών μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Οι τοπικές αρχές και η Εισαγγελία ανέφεραν ότι δεν είναι ακόμη σαφές ποια ήταν τα κίνητρα του δράστη. Το Σάββατο το βράδυ συνελήφθη ένας άστεγος ως δράστης, που στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος. «Κανένα στοιχείο δεν συνηγορεί υπέρ της εμπλοκής του ανθρώπου αυτού στην υπόθεση», εξήγησε η Εισαγγελία, προσθέτοντας ότι η κατάσταση της υγείας του δεν δικαιολογεί την παράταση της κράτησής του. Ο γιατρός που τον εξέτασε έκρινε ότι θα πρέπει να μεταφερθεί σε ψυχιατρική κλινική.

Την επίθεση εναντίον του ορθοδόξου ιερέα, ελληνικής καταγωγής, πλησίον του Ιερού Ναού του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στη Λιόν της Γαλλίας, καταδικάζει με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών.

Πυροβολισμοί στο κέντρο της Βιέννης

Μετά από πυροβολισμούς που ακούστηκαν στο κέντρο της Βιέννης στις 8 το βράδυ τοπική ώρα, η αυστριακή αστυνομία εκκένωσε την περιοχή και ανέπτυξε δυνάμεις. Οι πρώτες πληροφορίες της εφημερίδας «Kronen Zeitung» έκαναν λόγο για επίθεση σε συναγωγή που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από το σημείο των πυροβολισμών, ωστόσο η πληροφορία δεν επιβεβαιωνόταν από την αστυνομία.

Μέχρι αργά το βράδυ διεξαγόταν αστυνομική επιχείρηση για τη διερεύνηση της αιτίας των πυροβολισμών. Σε ενημέρωση της αστυνομίας αργότερα γινόταν λόγος για αρκετούς τραυματίες, ενώ τοπικά μέσα ανέφεραν 7 νεκρούς και ότι ο φερόμενος δράστης ή δράστες είχαν τραπεί σε φυγή και διώκονταν από τις αστυνομικές δυνάμεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ