ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Οχτώβρη 2020
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
Νέα μαθητικά αγωνιστικά ραντεβού σήμερα σε Αθήνα και Πειραιά

Στις 12 μ. στα Προπύλαια, την ίδια ώρα στην πλατεία Κοραή

Εχει περάσει πάνω από ένας μήνας από το άνοιγμα των σχολείων και όλα τα προβλήματα που ξεσήκωσαν τις μεγάλες μαθητικές κινητοποιήσεις και έβγαλαν τους μαθητές στους δρόμους, να διεκδικούν μέτρα για την προστασία της υγείας τους και ασφαλή σχολεία, παραμένουν. Γι' αυτό και οι μαθητές συνεχίζουν να διεκδικούν, δίνοντας νέα αγωνιστικά ραντεβού σήμερα σε Αθήνα και Πειραιά, στις 12 το μεσημέρι, στα Προπύλαια και στην πλατεία Κοραή αντίστοιχα.

Τα κρούσματα του κορονοϊού, που πυκνώνουν ραγδαία, χτυπούν και τα σχολεία (πάνω από 230 κατέγραφε χτες το υπουργείο, με ερωτήματα όμως αν πρόκειται για την πλήρη εικόνα), που με ευθύνη της κυβέρνησης παραμένουν αθωράκιστα απέναντι στην πανδημία, με τους μαθητές να στοιβάζονται στα τμήματα, με μοναδικό «μέτρο» την «ατομική ευθύνη» και τη χρήση μάσκας. Τα δίκαια αιτήματα των μαθητών για αραίωση του αριθμού τους ανά τμήμα, για αξιοποίηση περισσότερων αιθουσών και διαθέσιμων χώρων, για προσλήψεις επιπλέον προσωπικού καθαριότητας και εκπαιδευτικών προκειμένου να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες που δημιουργεί η πανδημία, αποτελούν ρεαλιστική απάντηση και λύση για τη θωράκιση των σχολείων. Αντ' αυτών, η κυβέρνηση συνεχίζει να αντιμετωπίζει τους μαθητές είτε με ψέματα περί ειδυλλιακής λειτουργίας των σχολείων είτε με όργιο καταστολής.

Στο πλευρό των μαθητών συνεχίζουν να στέκονται οι γονείς τους και κάλεσμα συμμετοχής στα σημερινά συλλαλητήρια, στα Προπύλαια και στην πλατεία Κοραή, απευθύνουν η Ομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων Αττικής και Ενώσεις Γονέων από διάφορες περιοχές. «Υποχρέωση κάθε γονέα ξεχωριστά είναι να σταθεί δίπλα στους μαθητές, που εδώ και ένα μήνα δίνουν τον δίκαιο αγώνα για σχολεία ασφαλή, για "μόρφωση - υγεία για κάθε μαθητή". Η κυβέρνηση, αντί να δώσει ουσιαστικές απαντήσεις στα αιτήματα που εκφράζει σύσσωμη η εκπαιδευτική κοινότητα, προσπαθεί να φιμώσει τους μαθητές ασκώντας κρατική καταστολή, με χημικά, ΜΑΤ, αστυνομικούς ελέγχους και συλλήψεις μαθητών! Απέναντι στην ωμή βία και τρομοκρατία της κυβερνητικής πολιτικής, οι γονείς προτάσσουμε την υγεία των παιδιών μας και των οικογενειών μας. Καθήκον όλων μας να πυκνώσουμε τις γραμμές του γονεϊκού κινήματος, να καταδικάσουμε όλους όσοι επιβουλεύονται το μέλλον των παιδιών μας», σημειώνει χαρακτηριστικά στο κάλεσμά της η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής.

Σε άλλες πόλεις

Οι αγωνιστικές δράσεις των μαθητών συνεχίζονται και σε άλλες πόλεις:

Στη Θεσσαλονίκη, σήμερα Πέμπτη προχωρούν σε πολύμορφες δράσεις στα σχολεία και στις γειτονιές, ενώ το Σάββατο 24 Οκτώβρη προγραμματίζουν ανοιχτή συνεδρίαση της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών στις 6 μ.μ., στο παρκάκι έξω από το ΕΚΘ.

Χτες το μεσημέρι βγήκαν στους δρόμους της Βέροιας πολλοί μαθητές της πόλης, μετά από κάλεσμα των 15μελών των Λυκείων. Οι μαθητές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ωρολογίου, με πανό που έγραφε «Δεν θα τους χαρίσουμε το μέλλον μας - η τύχη της υγείας μας στα χέρια τους» και μετά με πορεία κατευθύνθηκαν στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, όπου κατέθεσαν τα αιτήματά τους για 15 μαθητές ανά τμήμα, προσλήψεις εκπαιδευτικών και μόνιμου προσωπικού καθαριότητας, αύξηση των δαπανών για την Παιδεία. Επίσης πραγματοποίησαν συνάντηση με τον αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας.

ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ
Αγωνιστικά διεκδικούν μέτρα για την απρόσκοπτη παρακολούθηση των σπουδών τους

Κινητοποιήσεις σήμερα σε Γιάννενα και Χανιά και αύριο στο κέντρο της Αθήνας

Σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις για την πλήρη και ουσιαστική λειτουργία των πανεπιστημίων για όλους τους φοιτητές και τα μαθήματα με μέτρα ασφαλείας βρίσκονται και φοιτητικοί σύλλογοι ανά την Ελλάδα.

Στην Αθήνα, οι φοιτητικοί σύλλογοι Ιστορικού - Αρχαιολογικού, Δασκάλων, Νηπιαγωγών, Τουρκικών Σπουδών και Νοσηλευτικής του ΕΚΠΑ καλούν σε συλλαλητήριο αύριο Παρασκευή, στις 6.30 το απόγευμα, στο Σύνταγμα. Απαιτούν να γίνουν όλες οι απαραίτητες προσλήψεις για την κάλυψη των αναγκών, αξιοποίηση όλων των χώρων των ιδρυμάτων για την εκπαιδευτική διαδικασία, δωρεάν μέτρα ατομικής προστασίας και τακτικές απολυμάνσεις, μέτρα στήριξης της φοιτητικής στέγης, να μη χαθεί καμία κλινική, πρακτική ή εργαστήριο και να γίνουν διά ζώσης.

Στα Γιάννενα

Αντίστοιχα στα Γιάννενα, οι φοιτητικοί σύλλογοι Ιατρικής, Φυσικού, Ιστορικού - Αρχαιολογικού και ΒΕΤ καλούν σήμερα, στις 11 το πρωί, σε κινητοποίηση στην Πρυτανεία.

Οι Σύλλογοι διεκδικούν μια σειρά από μέτρα για την απρόσκοπτη παρακολούθηση των σπουδών τους και την ενίσχυση της χρηματοδότησης του ιδρύματος, καταγγέλλοντας παράλληλα ότι είναι συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης και της διοίκησης του Πανεπιστημίου:

  • «Να μην αξιοποιούνται ακίνητα του ΤΑΙΠΕΔ, κτίρια στην ιδιοκτησία του Πανεπιστημίου, συνεδριακοί χώροι της πόλης, αλλά ούτε καν και οι υπάρχουσες υποδομές του Πανεπιστημίου (Κάρολος Παπούλιας, αίθουσα Λόγου και Τέχνης, αίθουσα ορκωμοσιών, αμφιθέατρο τεχνολογικού πάρκου κ.τ.λ.), προκειμένου να πραγματοποιούνται διά ζώσης διαλέξεις με την τήρηση αποστάσεων και μέτρων ασφαλείας. Το εμπόδιο που μπαίνει στην αξιοποίηση όλων των υπαρχουσών υποδομών ακούει στο όνομα "επιχειρηματική αξιοποίηση της περιουσίας", με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την τεράστια έκταση και τις υποδομές του τεχνολογικού πάρκου που έχουν παραχωρηθεί για ανάπτυξη επιχειρηματικής δραστηριότητας.
  • Να μην προσλαμβάνεται μόνιμο, επαρκές προσωπικό σε μέλη ΔΕΠ. Μάλιστα, φτάνει το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων να μπαίνει στη φετινή ακαδημαϊκή χρονιά με λιγότερο προσωπικό σε σχέση και με πέρυσι, μιας και δεν έχουν καλυφθεί ούτε καν οι συνταξιοδοτήσεις (16 προσλήψεις για 24 συνταξιοδοτήσεις), πόσο μάλλον οι επιπλέον ανάγκες που προκύπτουν φέτος.
  • Να μειώνεται κατά 400.000 η κρατική χρηματοδότηση στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, την ώρα που ανακοινώνονται προγράμματα χρηματοδοτούμενα από ΕΣΠΑ, συνολικού ύψους σχεδόν 13 εκατ. ευρώ, με δικαιούχους τους ΕΛΚΕ των πανεπιστημίων για μπίζνες με μεγάλους ομίλους. Αυτά ενώ οι Φοιτητικοί Σύλλογοι του Πανεπιστημίου αναδεικνύουν εδώ και ένα χρόνο πως η κατά το δυνατόν λειτουργία του πανεπιστημίου βρισκόταν σε κίνδυνο ακόμα και προ πανδημίας, με την πενιχρή κρατική χρηματοδότηση που είχε!».
Στα Χανιά

Σε κινητοποίηση σήμερα Πέμπτη, στις 6.30 μ.μ., στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς στα Χανιά, καλεί ο Σύλλογος Φοιτητών του Πολυτεχνείου Κρήτης, με αίτημα να σταματήσει τώρα το ξεπούλημα των κτιρίων του Πολυτεχνείου και να δοθούν για τις ανάγκες των φοιτητών, της νεολαίας και του λαού.

Ο Σύλλογος αναφέρει συγκεκριμένα προβλήματα και ελλείψεις που υπάρχουν και θα μπορούσαν να ανακουφιστούν με την αξιοποίηση των κτιρίων, όπως το ότι: «Μόνο το 2% των φοιτητών διαμένουν στις λιγοστές εστίες, η Αρχιτεκτονική δεν έχει ουσιαστικά δικό της χώρο, δεν υπάρχει λέσχη σίτισης στο κέντρο της πόλης, ενώ η λέσχη στο Πολυτεχνείο δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τον όγκο των φοιτητών, δεν υπάρχει βιβλιοθήκη στο κέντρο της πόλης, ενώ υπάρχει ανάγκη χώρων μελέτης, δεν υπάρχουν υποδομές και χώροι για να στεγαστούν οι καλλιτεχνικές ομάδες.

Σε μία πόλη όπως τα Χανιά, που έχει στο επίκεντρό της την ανάπτυξη της τουριστικής βιομηχανίας, όλοι οι δημόσιοι χώροι βγαίνουν στο σφυρί, με σκοπό την ενίσχυση του τουριστικού κεφαλαίου. Αποτέλεσμα αυτού είναι οι ανάγκες της τοπικής κοινωνίας να παραγκωνίζονται πλήρως», καταγγέλλει ο Σύλλογος τονίζοντας: «Ολοι αυτοί οι χώροι όπως τα κτίρια στο λόφο Καστέλι, η Γαλλική, το Παπαδοπέτρου, το παλιό Ψυχιατρείο, το κολυμβητήριο και δεκάδες ακόμα κτίρια ιδιοκτησίας του Πολυτεχνείου, του ΕΛΜΕΠΑ, του δήμου ή του κράτους πρέπει να αξιοποιηθούν τώρα, για να καλύψουν τις ανάγκες των φοιτητών».

ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Δραστηριότητες για την 28η Οκτωβρίου

Από την Απελευθέρωση της Αθήνας
Από την Απελευθέρωση της Αθήνας
Πολύμορφες εκδηλώσεις και δραστηριότητες προγραμματίζουν μπροστά στην επέτειο της 28ης Οκτωβρίου Οργανώσεις της ΚΝΕ σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα.

Συγκεκριμένα, στην Αττική, οι Οργανώσεις της Περιφερειακής Οργάνωσης ΑΕΙ της ΚΝΕ προγραμματίζουν γι' αυτές τις μέρες τα εξής:

Σάββατο 24 Οκτώβρη:

Η ΤΟ ΕΜΠ πραγματοποιεί εκδήλωση, στις 7 μ.μ., στο spot της ΚΝΕ στο ΕΜΠ με θέμα: «Η πάλη ενάντια στο φασισμό από την απελευθέρωση μέχρι σήμερα». Θα μιλήσει η Ιουλία Χρονοπούλου, Γραμματέας της ΤΕ ΑΕΙ - Ερευνητικών Κέντρων της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ.

Η ΤΟ Φιλοσοφικής, στο πλαίσιο διημέρου εκδηλώσεων με θέμα «Μαθαίνουμε την Ιστορία μας. Δεν ξεχνάμε: Τον φασισμό και το σύστημα που τον γεννά πολεμάμε», πραγματοποιεί, στις 6 μ.μ., ξενάγηση στο Μουσείο ΕΑΜικής Αντίστασης της Καισαριανής, παρουσίαση του πρότζεκτ «Οι γυναίκες στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα - Η συμβολή του ΚΚΕ» και αφιέρωμα στο αντάρτικο τραγούδι από το μουσικό σύνολο της ΤΟ Φιλοσοφικής.

Οι Οργανώσεις της ΚΝΕ στις Σχολές Ιατρικής, Οδοντιατρικής και Νοσηλευτικής του ΕΚΠΑ διοργανώνουν εκδήλωση, στις 5 μ.μ., στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ (Τροίας 36), με θέμα «Ο λαός τσάκισε τον φασισμό, ο λαός θα τον ξανατσακίσει».

Η ΤΟ ΠΑΠΕΙ οργανώνει εκδήλωση, στις 6 μ.μ., στο προαύλιο του Πανεπιστημίου Πειραιά, με το ίδιο θέμα.

Η ΤΟ ΑΣΟΕΕ πραγματοποιεί επίσκεψη στο σπίτι της ΕΠΟΝ στους Αμπελόκηπους. Θα γίνουν κατάθεση στεφάνων και συζήτηση με ομιλητή τον Παντελή Αρζόγλου, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ. Οι συμμετέχοντες θα συγκεντρωθούν στις 5 μ.μ. στο σταθμό του μετρό «Αμπελόκηποι».

Κυριακή 25 Οκτώβρη:

Η ΤΟ ΕΜΠ πραγματοποιεί ιστορικό περίπατο με θέμα «Βαδίζοντας στα χνάρια των μαχητών της λευτεριάς», με τον Αλέξανδρο Μπουγά, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ. Οι συμμετέχοντες θα συγκεντρωθούν στις 12.30 μ.μ., στο Σύνταγμα.

Η ΤΟ Φιλοσοφικής, στο πλαίσιο του διημέρου εκδηλώσεων, πραγματοποιεί ιστορικό περίπατο στην Καλλιθέα με θέμα: «Βαδίζοντας στα χνάρια των μαχητών της λευτεριάς». Οι συμμετέχοντες θα συγκεντρωθούν στις 10.30 π.μ., στον σταθμό του ΗΣΑΠ «Ταύρος».

Αντίστοιχες εκδηλώσεις προγραμματίζονται και την ερχόμενη βδομάδα.

Στη Θεσσαλονίκη

Πλούσια και πολύμορφη δραστηριότητα οργανώνει και η ΟΠ Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ ενόψει του εορτασμού της 28ης Οκτωβρίου, που θα κορυφωθεί το Σάββατο 31 Οκτώβρη με μαζική πικετοφορία στις 12 μ. στο κέντρο της πόλης, για την Απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης.

Αναλυτικά, αυτήν τη βδομάδα προγραμματίζονται:

Σήμερα, Πέμπτη:

-- Στις 8 μ.μ., στα σκαλιά της ΣΘΕ του ΑΠΘ, προβολή ταινίας. Θα χαιρετίσει ο Γιώργος Καψάλης, μέλος του Συμβουλίου Περιοχής Κ. Μακεδονίας της ΚΝΕ.

-- Στις 7 μ.μ., η ΟΒ Λιτόχωρου διοργανώνει προβολή του ντοκιμαντέρ «Οι παρτιζάνοι των Αθηνών» στα γραφεία του ΚΚΕ στο Λιτόχωρο.

Σάββατο 24 Οκτώβρη:

-- Στις 11.30 π.μ., από την Οσία Ξένη θα ξεκινήσει ιστορικός περίπατος των Μαθητικών ΟΒ Ε' Διαμερίσματος.

-- Στις 11.30 π.μ., από το Αγαλμα Βενιζέλου θα ξεκινήσει ιστορικός περίπατος των Μαθητικών ΟΒ Κέντρου και Τούμπας.

-- Στις 12.30 μ.μ., οι Μαθητικές ΟΒ Δυτικής Θεσσαλονίκης προγραμματίζουν ιστορικό περίπατο που θα ξεκινήσει από την πλατεία Επταλόφου στους Αμπελόκηπους.

-- Η Περιφερειακή Οργάνωση Σπουδάζουσας Θεσσαλονίκης οργανώνει ιστορικό περίπατο στον Χορτιάτη. Αναχώρηση με λεωφορεία στις 8.30 π.μ., από το Αγαλμα Βενιζέλου.

-- Στις 6 μ.μ., οι Μαθητικές ΟΒ της Κατερίνης οργανώνουν ιστορικό περίπατο στην πόλη της Κατερίνης.

Κυριακή 25 Οκτώβρη:

-- Στις 12.30 μ.μ., οι Μαθητικές ΟΒ Δυτικής Θεσσαλονίκης προγραμματίζουν ιστορικό περίπατο που θα ξεκινήσει από το Γεντί Κουλέ στις Συκιές.

-- Στις 7 μ.μ., στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ, θα γίνει εκδήλωση - προβολή του ντοκιμαντέρ της ΚΝΕ για τη δίκη της Χρυσής Αυγής.

-- Στις 7 μ.μ. στον πεζόδρομο Καλαμαριάς οι Μαθητικές ΟΒ της Καλαμαριάς διοργανώνουν παιχνίδια για μαθητές «Μάθε την αλήθεια, πάλεψε γι' αυτήν».

Ιστορικοί περίπατοι στην Πάτρα

Ιστορικούς περιπάτους ενόψει της επετείου της 28ης Οκτωβρίου θα πραγματοποιήσουν οι Οργανώσεις της ΚΝΕ στην Πάτρα από την Κυριακή 25 έως και 30 Οκτώβρη. Οι περίπατοι θα έχουν αφετηρία το Ρωμαϊκό Ωδείο και θα καταλήγουν στο καταφύγιο κάτω από την πλατεία Υψηλών Αλωνιών, το οποίο πρόσφατα άνοιξε τις πύλες του για πρώτη φορά και φιλοξενεί έκθεση αρχειακού και επετειακού υλικού που οργάνωσε ο Πολιτιστικός Οργανισμός του δήμου Πατρέων, με αφορμή τη συμπλήρωση 76 χρόνων από την Απελευθέρωση της Πάτρας, όπου θα πραγματοποιηθούν ξεναγήσεις.

Στη διάρκεια της διαδρομής και σε συγκεκριμένα σημεία - τοπόσημα θα παρουσιαστούν μικρά δρώμενα από τη Θεατρική Ομάδα της ΟΠ Δυτικής Ελλάδας της ΚΝΕ.

Το πρόγραμμα περιπάτων είναι:

Κυριακή 25 Οκτώβρη, στις 11 π.μ., από την ΤΟ Αχαΐας.

Τρίτη 27 Οκτώβρη, στις 10 π.μ., από την ΤΟ Φυσικομαθηματικών Σχολών Πανεπιστημίου Πατρών και στις 12 μ., από τις Οργανώσεις Παιδαγωγικών Σχολών Πανεπιστημίου Πατρών.

Τετάρτη 28 Οκτώβρη, στις 10 π.μ., από την ΤΟ Πολυτεχνείου Πάτρας, στις 11π.μ., από την ΤΟ Μαθητών Πάτρας και στις 6 μ.μ., από τις Οργανώσεις Σχολών Υγείας Πανεπιστημίου Πατρών.

Παρασκευή 30 Οκτώβρη, στις 11 π.μ., από τις Οργανώσεις Οικονομικών Σχολών Πανεπιστημίου Πατρών.

Ανησυχία για τον τρόπο αντιμετώπισης των κρουσμάτων στα σχολεία

Με την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στα σχολεία εντείνεται η ανησυχία γονιών, εκπαιδευτικών και μαθητών, πέραν όλων των άλλων και λόγω του τρόπου αντιμετώπισής τους. Κομβική αναδεικνύεται η ανάγκη να γίνονται μαζικά τεστ σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, κάτι που δεν προβλέπεται όμως εφόσον δεν υπάρχουν συμπτώματα, με τις λαϊκές οικογένειες να αναγκάζονται να βάλουν και γι' αυτό το χέρι στην τσέπη ή να ζουν με την αγωνία. Παράλληλα, αναδεικνύεται η ανάγκη να γίνονται ιχνηλατήσεις, που επίσης δεν προβλέπονται για όλες τις περιπτώσεις κρουσμάτων, αλλά και έγκαιρες απολυμάνσεις πριν από την επαναλειτουργία των χώρων όπου εντοπίζονται τα κρούσματα. Και βέβαια είναι πολύ περισσότερο ορατή σήμερα η ανάγκη για σχολιατρική υπηρεσία και στελέχωση όλων των σχολείων με υγειονομικό προσωπικό.

Χαρακτηριστική για τα παραπάνω είναι η καταγγελία της Ενωσης Γονέων Ελευσίνας για το 1ο Νηπιαγωγείο Ελευσίνας, όπου εντοπίστηκε κρούσμα κορονοϊού σε εκπαιδευτικό: «Αφού ενημερώθηκαν οι γονείς, έγινε απολύμανση στο νηπιαγωγείο με καθυστέρηση (την επομένη το απόγευμα και αφού το πρωί λειτούργησε κανονικά) και μετά έκλεισε μόνο το τμήμα του ολοήμερου για 14 μέρες. Χωρίς να γίνει ιχνηλάτηση επαφών αφού το ολοήμερο είναι ένα μεικτό τμήμα, χωρίς καν να κλείσει όλο το νηπιαγωγείο έστω για μια μέρα για την εν λόγω απολύμανση, χωρίς την πρόβλεψη για τεστ σε όλα τα παιδιά, με αποτέλεσμα να αναλαμβάνουν οι ίδιοι οι γονείς να καλύψουν τα έξοδα μόνοι τους». Η Ενωση καλεί το δήμο, την κυβέρνηση και τον ΕΟΔΥ «να δουν με σοβαρότητα την υγεία των παιδιών μας, των εκπαιδευτικών και των καθαριστριών όλων των σχολικών μονάδων».

Στην Κομοτηνή

«Η απλή σύσταση στο εκπαιδευτικό προσωπικό του σχολείου "να μείνει στο σπίτι" ή η γνωστοποίηση στους γονείς των παιδιών ότι "υπήρχε κρούσμα στο σχολείο, να έχετε το νου σας" είναι όχι μόνο αντιεπιστημονική, αλλά θέτει και σε κίνδυνο την υγεία εκπαιδευτικών, μαθητών και γονέων», σημειώνει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή της η ΤΕ Ροδόπης του ΚΚΕ σχετικά με το κλείσιμο του 1ου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Κομοτηνής μετά τον εντοπισμό κρούσματος κορονοϊού σε εκπαιδευτικό του.

Η ΤΕ Ροδόπης τονίζει ακόμα πως επιβάλλεται να γίνει άμεσα στο συγκεκριμένο σχολείο επίσκεψη κλιμακίου του ΕΟΔΥ για διερεύνηση της διασποράς μέσα στη σχολική μονάδα με τη διενέργεια τεστ σε όλο τον πληθυσμό του σχολείου καθώς και να γίνει ιχνηλάτηση επαφών των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.

Επίσης, η ανακοίνωση αναφέρει: «Είναι γνωστό ότι ένα μεγάλο ποσοστό των μαθητών στα Ειδικά Σχολεία έχει σοβαρά υποκείμενα νοσήματα (π.χ. επιληψίες, σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα, οργανικές ανεπάρκειες κ.λπ.). Ως εκ τούτου θα πρέπει να υπάρχει ειδική μέριμνα και σχέδιο παρέμβασης τόσο για το χώρο του σχολείου όσο και για το χώρο που ζει και δραστηριοποιείται το παιδί, μετά από αυτό».

ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
Εκθεση της ΚΝΕ για τα Ελληνοτουρκικά

Αποκαλυπτική διήμερη έκθεση για τις εξελίξεις στην περιοχή και τα Ελληνοτουρκικά εγκαινιάζουν οι Τομεακές Οργανώσεις της ΚΝΕ στο Ηράκλειο Κρήτης, το Σάββατο 24 Οκτώβρη, στις 19.00, στην πλατεία Ελευθερίας. Θα μιλήσει ο Βάγιας Βάγιας, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

Η έκθεση, που θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 25 Οκτώβρη, έχει θέμα: «Ξετυλίγοντας το κουβάρι των αντιπαραθέσεων στην περιοχή μας... για να βγούμε από τον φαύλο κύκλο της εκμετάλλευσης, των κρίσεων και των πολέμων».

Και τις δύο μέρες λειτουργίας τη έκθεσης θα υπάρχει δυνατότητα ξενάγησης. Πιο συγκεκριμένα: Σάββατο 10.00 - 14.00 και 18.00 - 22.00 και Κυριακή 18.00 - 22.00.

Στο χώρο θα λειτουργεί βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής» με πλήθος τίτλων, ανάμεσά τους και εκδόσεις σχετικές με το θέμα της έκθεσης.

Διαδικτυακή εκδήλωση ενάντια στα ναρκωτικά

Οι Οργανώσεις Κεντρικής Ευρώπης της ΚΝΕ διοργανώνουν το Σάββατο 24 Οκτώβρη, στις 5 μ.μ. (6 μ.μ. Ελλάδας), διαδικτυακή εκδήλωση - βιβλιοπαρουσίαση της νέας έκδοσης του Τμήματος Κατά των Ναρκωτικών της ΚΕ του ΚΚΕ με τίτλο «Με το ΚΚΕ μπροστά για το σοσιαλισμό - κομμουνισμό. Για μία κοινωνία ελεύθερη από ναρκωτικά και όχι με ελεύθερα ναρκωτικά».

Ομιλητής θα είναι ο Παναγιώτης Κατηφές, υπεύθυνος του Τμήματος Κατά των Ναρκωτικών της ΚΕ του ΚΚΕ.

Η εκδήλωση θα γίνει στη διαδικτυακή πλατφόρμα Zoom. Οποιος θέλει να την παρακολουθήσει, μπορεί να έχει πρόσβαση μέσω του συνδέσμου: https://us02web.zoom.us/j/3866067384.

ΣΥΣΔΙΕΚ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Παρέμβαση στο ΔΙΕΚ Μοναστηρίου

Παρέμβαση στο προαύλιο του Δημόσιου ΙΕΚ της Μοναστηρίου πραγματοποίησε ο Σύλλογος Σπουδαστών Δημόσιων ΙΕΚ Θεσσαλονίκης, με αφορμή επιβεβαιωμένο κρούσμα κορονοϊού στο συγκεκριμένο ΙΕΚ.

Οι σπουδαστές, τηρώντας τα μέτρα ατομικής προστασίας, διαμαρτυρήθηκαν αρχικά για την ελλιπή ενημέρωση από πλευράς της Διεύθυνσης σχετικά με το επιβεβαιωμένο κρούσμα, και για την προσπάθεια εφησυχασμού που διέπνεε την ενημέρωση. Ακόμα, απαίτησαν να παρθούν άμεσα μέτρα για την υγιεινή και προστασία των σπουδαστών και των καθηγητών.

Συγκεκριμένα, απαίτησαν να γίνουν άμεσα απολύμανση όλου του κτιρίου και δωρεάν τεστ στο τμήμα όπου εντοπίστηκε το κρούσμα. Ακόμα, να εξασφαλιστούν χώροι και να προσληφθούν επιπλέον καθηγητές, για να μειωθούν τα άτομα ανά τμήμα.

Η Διεύθυνση, αντί να αφουγκραστεί την αγωνία των σπουδαστών και να σταθεί στο πλευρό τους, άρχισε να απειλεί ότι θα καλέσει την αστυνομία εάν δεν λήξει η διαμαρτυρία.

Ο ΣΥΣΔΙΕΚ καλεί σε συνέχιση και ένταση της διεκδίκησης με πολύμορφες δράσεις.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ