ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Οχτώβρη 2020
Σελ. /28
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΝΩΣΕΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Καταγγέλλει τον αποκλεισμό κρίσιμων ειδικοτήτων από τη στελέχωση των ΜΕΘ

Με αφορμή την αυθαίρετη εξαίρεση παθολόγων και αναισθησιολόγων με εξειδίκευση στην εντατική θεραπεία

Το γεγονός ότι η κυβέρνηση όχι μόνο καθυστέρησε 7 ολόκληρους μήνες να προκηρύξει θέσεις επιμελητών Εντατικής Θεραπείας ΕΣΥ για τις «νέες κλίνες ΜΕΘ που θα αναπτυχθούν», αλλά και όπου το κάνει τώρα, όπως στην 7η Υγειονομική Περιφέρεια (Κρήτη), αποκλείει τους εξειδικευμένους παθολόγους και αναισθησιολόγους στην Εντατική Θεραπεία, καταγγέλλει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).

Οπως επισημαίνει η ΟΕΝΓΕ, ο αποκλεισμός αυτός απαξιώνει την εξειδίκευση της Εντατικολογίας και στερεί από τις νέες ΜΕΘ πολύτιμο, έμπειρο και εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό που βρέθηκε στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Αυθαίρετη απόφαση για τη διαχείριση των αποτελεσμάτων της αντιλαϊκής πολιτικής

Για να δικαιολογήσουν αυτόν τον αυθαίρετο αποκλεισμό, το υπουργείο Υγείας και η 7η ΥΠΕ επικαλούνται... «έλλειψη ενδιαφέροντος των γιατρών με τις συγκεκριμένες ειδικότητες» για τις ελάχιστες θέσεις που προκηρύσσονται για τα αναισθησιολογικά και παθολογικά τμήματα των νοσοκομείων της Κρήτης, «ώστε να τους "εξωθήσει", να τους εξαναγκάσει πρακτικά να στραφούν σε αυτά», σημειώνει η ΟΕΝΓΕ.

Και προσθέτει:

«Πρόκειται για μια προσπάθεια να διαχειριστούν τα αποτελέσματα της πολιτικής της υποχρηματοδότησης και της υποστελέχωσης, που εφαρμόζουν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και που αποθαρρύνουν τους νέους γιατρούς να εργαστούν στο δημόσιο σύστημα Υγείας.

Αν ήθελε η κυβέρνηση πραγματικά να ενισχύσει και να στελεχώσει το δημόσιο σύστημα Υγείας, θα έδινε κίνητρα στους νέους γιατρούς, θα προκήρυσσε το σύνολο των κενών οργανικών θέσεων, θα εξασφάλιζε ανθρώπινα ωράρια, αξιοπρεπείς συνθήκες δουλειάς, θα αποκαθιστούσε τους μισθούς των γιατρών οι οποίοι έχουν περικοπεί πάνω από 50%.

Είναι προκλητική η προσπάθεια της κυβέρνησης να απεμπολήσει τις ευθύνες της και να ρίξει το φταίξιμο στους γιατρούς για την τραγική υποστελέχωση του δημόσιου συστήματος Υγείας. Για το γεγονός ότι οι μοναδικές προσλήψεις αναισθησιολόγων που έγιναν σε ολόκληρη την περιφέρεια της Κρήτης κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας ήταν μόλις δύο επικουρικοί γιατροί, ποιος ευθύνεται; Για το γεγονός ότι δεν προχωρά η κυβέρνηση σε κατεπείγουσες μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, ποιος ευθύνεται; Για το γεγονός ότι δεν προχωρά στο διορισμό του συνόλου των γιατρών που έχουν θέσει υποψηφιότητα για τις 940 θέσεις που έχουν προκηρυχθεί, ποιος ευθύνεται;».

Οπως υπογραμμίζει η ΟΕΝΓΕ, «ο επιλεκτικός αποκλεισμός παθολόγων και αναισθησιολόγων εξειδικευμένων στην Εντατική Θεραπεία:

  • Είναι άδικος και παράνομος αφού σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία είναι 2 από τις 6 κύριες ειδικότητες που δίνουν εξειδίκευση στην Εντατική Θεραπεία.
  • Στερεί από τις νέες ΜΕΘ πολύτιμο, έμπειρο και εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό που βρέθηκε στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση του κύματος της επιδημίας.
  • Απαξιώνεται η εξειδίκευση της Εντατικολογίας».
Να αναπτυχθούν και να στελεχωθούν πλήρως 3.500 κλίνες ΜΕΘ και ΜΑΦ

H ΟΕΝΓΕ απαιτεί να εισακουστούν οι τεκμηριωμένες θέσεις των εντατικολόγων, οι οποίοι έχουν εκφράσει δημόσια την κάθετη αντίθεσή τους στον αντιεπιστημονικό και άδικο αποκλεισμό ειδικοτήτων κορμού από την προκήρυξη για τις θέσεις ΜΕΘ και σημειώνει ότι οι δήθεν «1.000 λειτουργούσες κλίνες ΜΕΘ στα δημόσια νοσοκομεία», που ανέφερε ο πρωθυπουργός στο διάγγελμά του, στην πραγματικότητα δεν είναι διαθέσιμες και λειτουργούσες γιατί απλούστατα δεν είναι στελεχωμένες με το αναγκαίο προσωπικό.

Η Ομοσπονδία απαιτεί: Να υπάρξει σχέδιο για να αναπτυχθούν στο δημόσιο σύστημα Υγείας 2.500 κλίνες ΜΕΘ και 1.000 κλίνες ΜΑΦ που έχει ανάγκη η χώρα μας και να στελεχωθούν με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό. Να προκηρυχθούν όλες οι θέσεις μόνιμων επιμελητών Εντατικής Θεραπείας ΕΣΥ που απαιτούνται. Να υπάρξει κρατικός σχεδιασμός ώστε να εξειδικευτεί στην Εντατική Θεραπεία ο αναγκαίος αριθμός γιατρών για να στελεχωθούν οι ΜΕΘ.

Μέχρι τότε: Σε όλες τις προκηρύξεις να μην αποκλείεται καμία από τις κύριες ειδικότητες που δίνουν το δικαίωμα εξειδίκευσης στην Εντατική Θεραπεία. Οι νέες ΜΕΘ να στελεχωθούν με γιατρούς που έχουν τον τίτλο της εξειδίκευσης στην Εντατική Θεραπεία και εφόσον παραμένουν κενές θέσεις να καταλαμβάνονται από γιατρούς που δεν έχουν τον τίτλο της Εξειδίκευσης (καθώς είναι ακόμα σε ισχύ ο νόμος που αναφέρει πως για την επιλογή σε θέση επιμελητή Β΄ αυτός ο τίτλος δεν είναι τυπικό αναγκαίο προσόν).

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Η τρομοκρατία δεν θα περάσει - Απάντηση η απεργία στις 15 Οκτώβρη

Καταδίκη του νόμου για τις διαδηλώσεις και του βίαιου χτυπήματος στους υγειονομικούς

Τον κατάπτυστο νόμο για την απαγόρευση των διαδηλώσεων και την εφαρμογή του με την προχτεσινή απρόκλητη βίαιη επίθεση των δυνάμεων καταστολής σε βάρος υγειονομικών που διαδήλωναν έξω από το υπουργείο Υγείας, ενάντια στις απολύσεις των συμβασιούχων, καταγγέλλουν η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) και Σωματεία Εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία.

Αγωνιστική απάντηση θα δοθεί, τονίζουν, με 24ωρη πανελλαδική πανυγειονομική απεργία στις 15 Οκτώβρη και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας.

«Η κυβέρνηση δεν έχασε χρόνο. Εθεσε σε εφαρμογή τον χουντικής έμπνευσης νόμο, αντιμετωπίζοντας τους "ήρωες υγειονομικούς" σαν "περιθωριακές ομάδες που παρακωλύουν τη συγκοινωνία". Αντί για μέτρα θωράκισης του δημόσιου συστήματος Υγείας για να αποτελέσει ασπίδα προστασίας της υγείας του λαού, ψηφίζει νόμους, ασπίδα προστασίας του σάπιου εκμεταλλευτικού συστήματος απέναντι στους εργαζόμενους που αγωνίζονται για το δικαίωμά τους στη μόνιμη και σταθερή δουλειά, που υπερασπίζονται το δικαίωμα του λαού στη δωρεάν Υγεία! Η κρατική καταστολή και βία δεν πρόκειται να ανακόψουν τη συλλογική διεκδίκηση και δράση», υπογραμμίζει η ΟΕΝΓΕ.

«Συνεχίζουμε τον αγώνα για τα δικαιώματά μας και την προστασία της υγείας των λαϊκών οικογενειών (...) Η εντεινόμενη τρομοκρατία της κυβέρνησης της ΝΔ δεν μας φοβίζει. Θα την αντιμετωπίσουμε όπως αντιμετωπίσαμε και την κρατική τρομοκρατία από τις προηγούμενες κυβερνήσεις», αναφέρει μεταξύ άλλων το Σωματείο Εργαζομένων «Θριασίου» Νοσοκομείου. Συνεχίζοντας τις κινητοποιήσεις, τη Δευτέρα 5/10 οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου προχωρούν σε συγκέντρωση στην είσοδό του, ενώ την Πέμπτη 8/10 οργανώνουν αγωνιστική παρέμβαση στη διοίκηση της 2ης ΥΠΕ.

«Ετσι αντιπαλεύει η κυβέρνηση την πανδημία. Με χτύπημα των εργατικών αγώνων και διεκδικήσεων. Με βία και καταστολή των "ηρώων" υγειονομικών όταν ζητούν το αυτονόητο. Η τρομοκρατία δεν θα περάσει - Τα καλυμμένα στόματα έχουμε φωνή!», τονίζει το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ.

  • Τη συμπαράσταση στον δίκαιο αγώνα των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία και την καταδίκη του νόμου που απαγορεύει τις διαδηλώσεις εκφράζει η Κίνηση Απόστρατων Αστυνομικών, σημειώνοντας μεταξύ άλλων με αφορμή όσα συνέβησαν προχτές στο υπουργείο Υγείας: «Πρόκειται για καταστάσεις που μας γυρίζουν σε άλλες μαύρες εποχές, για τις οποίες η αστυνομία φέρει ακόμη τα στίγματα της ντροπής και της λαϊκής περιφρόνησης (...). Ως απόστρατοι αστυνομικοί να καταδικάσουμε την, με κυβερνητική εντολή, επίθεση των ΜΑΤ στους εργαζόμενους στα νοσοκομεία. Δηλώνουμε τη συμπαράστασή μας και εκφράζουμε για μια ακόμη φορά τις ευχαριστίες μας για το έργο που επιτελούν στον τομέα της προστασίας της υγείας του λαού».
ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΣΩΤΗΡΙΑ»
Εκλεισε η Θωρακοχειρουργική κλινική

«Λουκέτο» στη Θωρακοχειρουργική κλινική του Νοσοκομείου «Σωτηρία» έχει μπει τις τελευταίες μέρες και ήδη πολλοί υπηρετούντες τέθηκαν σε καραντίνα, κατόπιν εντοπισμού κρουσμάτων κορονοϊού σε υγειονομικούς. Εχουν σταματήσει οι εισαγωγές και τα χειρουργεία.

Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε χθες ότι την περασμένη Τετάρτη εντοπίστηκαν 5 θετικά κρούσματα (3 γιατροί και 2 νοσηλευτές). Σύμφωνα με πληροφορίες, ωστόσο, τα θετικά κρούσματα είναι περισσότερα και το πρώτο έχει εντοπιστεί από την περασμένη Δευτέρα.

Επίσης, το υπουργείο Υγείας ισχυρίζεται ότι όλοι οι υπηρετούντες στην Κλινική, συνολικά 38 άτομα, υποβάλλονται σε τεστ Covid κι έχει γίνει απολύμανση της κλινικής. Εργαζόμενοι ωστόσο καταγγέλλουν ότι εδώ και μια βδομάδα περίπου, η πλειοψηφία των υπηρετούντων ακόμη δεν έχει υποβληθεί σε τεστ, ενώ απολύμανση δεν έχει γίνει.

Παρ' όλα αυτά, η κυβέρνηση σπεύδει να ανακοινώσει ότι η κλινική θα εφημερεύει αύριο Σάββατο «και εκτιμάται - με τα παρόντα στοιχεία - η ετοιμότητα λειτουργίας της»... Ανησυχία προκαλούν στο μεταξύ και τα πρόωρα εξιτήρια που δόθηκαν στους νοσηλευόμενους ασθενείς.

Αποκαλυπτικές καταγγελίες από εργαζόμενους του νοσοκομείου

Οπως καταγγέλλουν εργαζόμενοι του νοσοκομείου μιλώντας στον «Ριζοσπάστη», «αποδεικνύεται πόσο εκτεταμένη, με ευθύνη της κυβέρνησης, είναι η διασπορά και μέσα στα νοσοκομεία, καθώς δεν έχουν εφαρμοστεί από την πρώτη στιγμή τακτικοί έλεγχοι σε όλο το προσωπικό. Αν δεν ελέγχεται όλο το προσωπικό και οι ασθενείς, τμήματα θα ανοιγοκλείνουν συνέχεια και άνθρωποι θα κινδυνεύουν».

«Η κυβέρνηση έχει την κύρια ευθύνη για όσα συμβαίνουν και δεν μπορεί να κρύβεται πίσω από τους εργαζόμενους που στοχοποιούνται συστηματικά», προσθέτουν. «Βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση της πανδημίας και είμαστε καθημερινά αντιμέτωποι με ελλείψεις: Σε διάφορα φάρμακα που σχετίζονται και με την αντιμετώπιση του ιού, όπως αντιπηκτικά. Ελλείψεις ακόμη και σε απλές χειρουργικές μάσκες, που μέχρι και σήμερα δίνονται με το σταγονόμετρο. Ελλείψεις στο προσωπικό, όπου η "λύση" της κυκλικής εναλλαγής εργαζομένων από τα τμήματα COVID στα υπόλοιπα, αυξάνει τον κίνδυνο διασποράς. Ελλείψεις σε κρεβάτια ΜΕΘ. Ηδη και τα 28 κρεβάτια στις ΜΕΘ COVID είναι γεμάτα...».

ΠΕΛΛΑ
Να παρθούν άμεσα μέτρα προστασίας των εργαζομένων

Να πάρουν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας των εργαζομένων καλεί κυβέρνηση, ΕΟΔΥ και ΣΕΠΕ το Συνδικάτο Εργαζομένων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Ημαθίας και Πέλλας, μετά τις πληροφορίες για ύπαρξη κρουσμάτων κορονοϊού σε κονσερβοποιία στο Μαυροβούνι Σκύδρας στην Πέλλα.

Υπενθυμίζεται ότι το προηγούμενο διάστημα είχαν καταγραφεί δεκάδες κρούσματα σε μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου στην ευρύτερη περιοχή.

Το Συνδικάτο καλεί την κυβέρνηση να διασφαλίσει την υγεία και τη ζωή των εργαζομένων στη συγκεκριμένη επιχείρηση. Απαιτεί: Να γίνουν τεστ και ιχνηλάτηση σε όλους τους εργαζόμενους και τους οικείους τους. Να γίνει άμεση παρέμβαση στη συγκεκριμένη εταιρεία τροφίμων από τον ΕΟΔΥ και το ΣΕΠΕ Εδεσσας. Παροχή όλων των μέσων προστασίας σε όλους τους εργαζόμενους με ευθύνη της εργοδοσίας. Να απολυμανθούν όλοι οι χώροι εργασίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ