ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Σεπτέμβρη 2020
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΜΑ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑΣ
Προετοιμάζει για όσα γίνουν με την ... «ατομική ευθύνη»

Σε συναγερμό οι δυνάμεις του ΚΚΕ σε όλη τη χώρα, καλούν κυβέρνηση και τοπικές αρχές να πάρουν άμεσα όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας

Eurokinissi

Με εκκλήσεις τύπου... «τρέξτε όσο πιο μακριά μπορείτε από τα σπίτια σας», η κυβέρνηση επιχειρεί ενόψει του κύματος κακοκαιρίας να διαμορφώσει ένα κλίμα «ατομικής ευθύνης» για ό,τι προκύψει...

Και ενώ ο «Ιανός» από χτες το απόγευμα έχει χτυπήσει τα νησιά του Ιονίου και τη Δυτική Ελλάδα, είναι χαρακτηριστικό πως η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε ανάμεσα σε άλλα τα εξής:

«Οσοι βρίσκονται σε περιοχές που έχουν πλημμυρίσει στο παρελθόν ή βρίσκονται κοντά σε ποταμούς, χείμαρρους ή ακτές, αποφύγετε να μείνετε σε υπόγειους, ημιυπόγειους και ισόγειους χώρους. Εξετάστε το ενδεχόμενο για το διήμερο αυτής της κακοκαιρίας να μην παραμείνετε στα σπίτια σας και να φιλοξενηθείτε σε συγγενείς ή φίλους. Αποφύγετε κάθε περιττή μετακίνηση κατά τη διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων και ασφαλίστε τις πόρτες και τα παράθυρά σας ερμητικά, έχοντας πάντα υπόψη σε περίπτωση δημιουργίας χειμάρρων να μετακινηθείτε στα ψηλότερα σημεία του σπιτιού. Μη διασχίζετε για κανένα λόγο χείμαρρους, ρέματα ή δρόμους που έχουν πλημμυρίσει, πεζοί ή με όχημα, εάν βρεθείτε στη θέση αυτή. Για κανένα λόγο».

Στην πραγματικότητα, προκύπτει ξεκάθαρα ότι οι κάτοικοι των περιοχών που αναμένεται να πληγούν περισσότερο είναι στο έλεος των καιρικών φαινομένων εξαιτίας της έλλειψης ολοκληρωμένου δικτύου έργων αντιπλημμυρικής προστασίας, και επιπλέον των περικοπών σε προσωπικό και υπηρεσίες, όπως ο καθαρισμός φρεατίων ή η απομάκρυνση ξερών και κλαδιών από τους χώρους απόθεσης.

Να σημειωθεί ότι χτες τα πλοία δεν εκτελούσαν τα δρομολόγια Κεφαλονιά - Κυλλήνη και Ιθάκη - Σάμη - Πάτρα, εξαιτίας των θυελλωδών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή. Κλειστά θα παραμείνουν σήμερα όλα τα σχολεία και στις τρεις περιφερειακές ενότητες της Δυτικής Ελλάδας, δηλαδή σε Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία και Ηλεία, όπως και τα σχολεία της Ζακύνθου όλων των βαθμίδων Εκπαίδευσης, αλλά και τα σχολεία Κεφαλονιάς - Ιθάκης.

Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση, οι δυνάμεις του ΚΚΕ βρίσκονται σε συναγερμό και με παρεμβάσεις ζητούν από τις αρμόδιες αρχές να πάρουν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

Χτες το πρωί ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, προκειμένου να ενημερωθεί τι μέτρα έχουν παρθεί για την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων από την επικείμενη κακοκαιρία. Ο Θ. Παφίλης ζήτησε να κινητοποιηθεί ο κρατικός μηχανισμός και να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της κατάστασης.

Φόβοι για τις περιοχές που έχουν ήδη πληγεί

Οπως είναι λογικό, οι κάτοικοι των περιοχών που έχουν πληγεί τα τελευταία χρόνια από πλημμύρες ανησυχούν ιδιαίτερα. Για παράδειγμα, σε πολλές περιοχές ιδιαίτερα της Δυτικής Αττικής, το γεγονός ότι δεν έχουν προχωρήσει μια σειρά αντιπλημμυρικών έργων, ή έχουν βαλτώσει, δημιουργεί μια κατάσταση εκρηκτική.

Με αφορμή αυτήν την κατάσταση η Τομεακή Επιτροπή Βορειοδυτικής Αττικής του ΚΚΕ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία απαιτεί από την κυβέρνηση, την Περιφέρεια Αττικής και τις δημοτικές αρχές της περιοχής «να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της ζωής και της περιουσίας των λαϊκών στρωμάτων, από την επικείμενη κακοκαιρία των επόμενων ωρών». Οπως επισημαίνει: «Ο λαός της περιοχής μας για ακόμη μία φορά αγωνιά μπροστά στο ενδεχόμενο μιας νέας καταστροφής, εξαιτίας της ανεπάρκειας έργων και μέτρων για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Δυτικής Αττικής. Εργα και μέτρα που, ενώ είναι ζωτικής σημασίας για το λαό της περιοχής και την προστασία της ζωής του, διαχρονικά δεν επιλέγονται από τις εκάστοτε κυβερνήσεις, γιατί τα θεωρούν "κόστος".

Εξαιτίας αυτής της πολιτικής, οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα της Δυτικής Αττικής βλέπουμε τη μία καταστροφή να διαδέχεται την άλλη, να απειλείται διαρκώς η ζωή μας, να κινδυνεύει το βιος μας που με κόπους μιας ζωής έχουμε φτιάξει.

Γινόμαστε στο ίδιο έργο θεατές, με τις κυβερνήσεις και τις τοπικές αρχές πριν από κάθε καταστροφή να διαβεβαιώνουν ότι όλα είναι έτοιμα για την αντιμετώπιση των καιρικών φαινομένων, και την ώρα της καταστροφής να μιλάνε για "πρωτοφανή" και "ακραία" καιρικά φαινόμενα, να κουνάνε το δάχτυλο της ατομικής ευθύνης στο λαό, να τάζουν πενιχρές αποζημιώσεις και αποσπασματικά έργα, που κι αυτά ξεχνιούνται όταν σβήσουν οι κάμερες».

Μάλιστα η ΤΕ Βορειοδυτικής Αττικής έδωσε στη δημοσιότητα όλες τις πρόσφατες παρεμβάσεις που έχει κάνει το ΚΚΕ στη Βουλή για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Δυτικής Αττικής, και συγκεκριμένα για Μενίδι, Φυλή, Μάνδρα και Κινέτα. Επιπλέον, επισημαίνει πως «από τις 3 Αυγούστου 2020, το ΚΚΕ έχει καταθέσει κοινοβουλευτική Ερώτηση για κατεπείγοντα έργα στην περιοχή της Κινέτας, όπου μέχρι και σήμερα η κυβέρνηση δεν έχει απαντήσει ολοκληρωμένα, πολύ περισσότερο δεν έχει προβεί στην επίλυση των οξυμένων προβλημάτων στην αντιπλημμυρική θωράκιση της συγκεκριμένης περιοχής.

Αν όλες αυτές οι παρεμβάσεις του ΚΚΕ είχαν εισακουστεί από τις κυβερνήσεις, η κατάσταση σήμερα θα ήταν πολύ διαφορετική για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας. Αντί όμως να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα, οι κυβερνήσεις και τα αρμόδια υπουργεία απάνταγαν κάθε φορά στις κοινοβουλευτικές Ερωτήσεις του ΚΚΕ με "άλλα λόγια να αγαπιόμαστε", παίζοντας στα ζάρια τη ζωή και την περιουσία του λαού».

Αντίστοιχες ανακοινώσεις εξέδωσαν οι εκλεγμένοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στη Δυτική Αττική και στο Περιστέρι, καθώς και η Τομεακή Οργάνωση Μεσογείων - Λαυρεωτικής του ΚΚΕ.

ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ - ΕΥΒΟΙΑ
Ανήσυχοι οι κάτοικοι ότι θα ζήσουν ξανά όσα έζησαν στις αρχές Αυγούστου

Αντίστοιχες εικόνες φοβούνται ότι θα ζήσουν οι πλημμυροπαθείς της Εύβοιας

Eurokinissi

Αντίστοιχες εικόνες φοβούνται ότι θα ζήσουν οι πλημμυροπαθείς της Εύβοιας
Εντονη ανησυχία επικρατεί στους κατοίκους των πλημμυρισμένων περιοχών της Εύβοιας, αλλά και στην υπόλοιπη Στερεά Ελλάδα, εξαιτίας της επικείμενης κακοκαιρίας. Κλειστά θα παραμείνουν σήμερα τα σχολεία στους περισσότερους δήμους της Εύβοιας, ενώ οι προειδοποιήσεις και... συμβουλές αυτοπροστασίας από την Πολιτική Προστασία και τους φορείς της Τοπικής Διοίκησης δεν μπορούν να καθησυχάσουν κανέναν.

Με το φόβο μιας ενδεχόμενης επανάληψης της τραγωδίας που βίωσαν πριν από 40 περίπου μέρες βρίσκονται αντιμέτωποι οι κάτοικοι στο Ληλάντιο Πεδίο της Χαλκίδας αλλά και στο δήμο Διρφύων - Μεσσαπίων, εξαιτίας των νέων έντονων καιρικών φαινομένων που αναμένεται να πλήξουν τη χώρα. Η ανησυχία μάλιστα των κατοίκων, ιδιαίτερα στις περιοχές της κεντρικής Εύβοιας που χτυπήθηκαν από τις πλημμύρες στις 9 Αυγούστου, είναι ακόμη πιο έντονη, καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως στους οικισμούς Οαση και Μπούρτζι, τεράστιοι όγκοι φερτών υλών από την προηγούμενη πλημμύρα δεν έχουν ακόμη απομακρυνθεί, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος να παρασυρθούν από μια νέα πλημμύρα.

Την ίδια στιγμή, Πολιτική Προστασία, δήμοι και Περιφέρεια αρκούνται σε προειδοποιήσεις και συμβουλές αυτοπροστασίας προς τους κατοίκους, μεταφέροντας για μία ακόμη φορά την αντιμετώπιση και την προστασία του λαού στην ατομική ευθύνη του καθενός, με συμβουλές να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να αποφύγουν τις περιττές μετακινήσεις.

Αντίστοιχη κατάσταση επικρατεί σε ολόκληρη σχεδόν τη Στερεά Ελλάδα και ιδιαίτερα στις περιοχές που έχουν βρεθεί ξανά αντιμέτωπες με πλημμυρικά φαινόμενα (Κωπαΐδα, Κηφισός, Σπερχειός κ.α.), όπου οι αρμόδιοι φορείς επιχειρούν μέσα από την επίκληση της ατομικής ευθύνης και της λήψης μέτρων αυτοπροστασίας να κρύψουν την έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων και σχεδιασμού προστασίας του λαού, ενώ παράλληλα μέσα από συνεχείς αναφορές για «ακραία και πρωτόγνωρα» καιρικά φαινόμενα διαμορφώνουν από πριν το άλλοθι της επόμενης μέρας.

Να σημειωθεί επίσης ότι μετά από σχετικές αποφάσεις κλειστά θα παραμείνουν σήμερα τα σχολεία στους δήμους Χαλκιδέων, Διρφύων - Μεσσαπίων, Ερέτριας, Κύμης - Αλιβερίου και Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Αννας στην Εύβοια.

Υπό έλεγχο η μεγάλη πυρκαγιά στην Πάτρα

Καλύτερη εικόνα παρουσίαζε χτες το πρωί η φωτιά που εκδηλώθηκε λίγο πριν τις 10 το βράδυ της Τετάρτης σε αγροτοδασική έκταση κοντά σε σπίτια, ανάμεσα στις περιοχές Συχαινά και Βούντενη στην Αχαΐα, στο ύψος του τούνελ «Πατρέας» της περιμετρικής. Η φωτιά βρισκόταν πάνω από την περιμετρική και κοντά στο ύψος του τούνελ. Οι ισχυροί άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή, οδήγησαν στην προληπτική εκκένωση των πρώτων σπιτιών στο χωριό Κάτω Συχαινά, ωστόσο η φωτιά δεν απειλούσε κατοικίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το μέτωπο της φωτιάς ήταν περίπου 3 χιλιόμετρα. Το ένα μέτωπο κατευθυνόταν προς τα Συχαινά, όπου είχε δοθεί εντολή εκκένωσης των πρώτων σπιτιών του χωριού, και το άλλο προς τη Δραγώλενα. Κλειστά ήταν και τα δυο ρεύματα κυκλοφορίας της περιμετρικής από το ύψος της Εγλυκάδας. Πολλά από τα πυροσβεστικά οχήματα ήταν παρατεταγμένα επί της περιμετρικής, με τις φλόγες να είναι ακριβώς κάτω από την κοιλαδογέφυρα της οδού, η οποία ήταν κλειστή. Οι φλόγες πέρασαν την περιμετρική και κινούνταν με κατεύθυνση προς Ρίο. Στην ευρύτερη περιοχή δεν επιτρεπόταν η κυκλοφορία οχημάτων πολιτών, ενώ είχε ζητηθεί ενίσχυση με οχήματα και πυροσβέστες και από άλλες περιοχές της Πελοποννήσου.

Σε κατάσταση ύφεσης τέθηκε μέσα στη διάρκεια της χτεσινής μέρας, αφού πρώτα αναζωπυρώθηκε τις πρωινές ώρες, η μεγάλη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το απόγευμα της Τρίτης σε δασική έκταση της Αλεξανδρούπολης.

Στο Οίτυλο Λακωνίας, είχε ξεσπάσει νέα φωτιά σε δασική έκταση και θάμνους χωρίς να απειληθεί κατοικημένη περιοχή και με πορεία προς την ακτή.

Να διασφαλιστεί η προστασία ναυτεργατών και επιβατών

Την άμεση ανάγκη να ληφθούν όλα τα μέτρα για την ασφάλεια και την προστασία των ναυτεργατών και των επιβατών, μπροστά στην αναγγελία για κυκλώνα, αναδεικνύουν τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ.

Συγκεκριμένα, επισημαίνουν:

«O κυκλώνας που βρίσκεται σε εξέλιξη στη χώρα μας επιβάλλει και στον κλάδο της Ναυτιλίας την άμεση ανάγκη να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια και προστασία των ναυτεργατών, των εργαζομένων, των επιβατών.

Το υπουργείο Ναυτιλίας, οι υπηρεσίες του και τα Λιμεναρχεία να παρέμβουν με συγκεκριμένες οδηγίες και με διαρκή ενημέρωση στα καράβια για την εξέλιξη του κυκλώνα, να υπάρχει απαγορευτικό απόπλου και να μην εφαρμοστεί η Υπουργική Απόφαση του 2005, που αναθέτει την ευθύνη στον πλοίαρχο για δρομολόγιο με κακοκαιρία».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ