ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Σεπτέμβρη 2020
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΗ ΜΟΡΙΑ
Προδιαγεγραμμένο έγκλημα με ενόχους την πολιτική ΕΕ - κυβερνήσεων

INTIME NEWS

Στη συζήτηση, για την «κατάσταση στη Μόρια» στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, παρενέβη ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος, τονίζοντας στην ομιλία του τα παρακάτω:

«Η τραγωδία στη Μόρια είναι προδιαγεγραμμένο έγκλημα με ένοχους την πολιτική της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων που δημιούργησαν αποθήκες ψυχών και επέτρεψαν να ενταθούν οι ανθρωπιστικοί και υγειονομικοί κίνδυνοι για ανθρώπους κατατρεγμένους από τους πολέμους και τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις που οι ίδιοι - ΕΕ, ΝΑΤΟ, ΗΠΑ - διεξάγουν.

Εχουν σταθερό στόχο τη δημιουργία hot spot με μετατροπή της Λέσβου και άλλων νησιών του Αιγαίου σε μόνιμα στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών και για να το επιβάλουν επιστρατεύουν τα ΜΑΤ και την καταστολή σε βάρος προσφύγων και νησιωτών.

Παρά τις υποκριτικές ανησυχίες, που επιδιώκουν να συσκοτίσουν τις ευθύνες της ΕΕ, όσο παραμένουν σε ισχύ η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας και ο Κανονισμός του Δουβλίνου, τόσο θα συντηρείται και θα γιγαντώνεται το πρόβλημα.

Να κλείσει οριστικά η Μόρια, τα άλλα ΚΥΤ των νησιών. Να οργανωθεί άμεσα η μεταφορά των προσφύγων, τηρώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα προς την ηπειρωτική χώρα, να εξασφαλιστούν ανθρώπινες συνθήκες ασφάλειας και υγιεινής για την προσωρινή τους φιλοξενία, με δυνατότητα να αιτηθούν άσυλο αφού φτάσουν στις χώρες τελικού προορισμού τους».

Αστυνομική επιχείρηση για να τους βάλουν στο Καρά Τεπέ

Εξάλλου, μεγάλη επιχείρηση της Ελληνικής Αστυνομίας ήταν σε εξέλιξη από τις 8 χτες το πρωί στη Λέσβο, για να εξαναγκαστούν σε μετακίνηση χιλιάδες πυρόπληκτοι πρόσφυγες και μετανάστες από τους δρόμους και τα χωράφια προς τον νέο καταυλισμό του Καρά Τεπέ. Ετσι, αντί η κυβέρνηση να δώσει λύση με την ασφαλή μεταφορά όλων στην ηπειρωτική Ελλάδα, σε προσωρινές ανθρώπινες εγκαταστάσεις, μέχρι να πάρουν τα έγγραφά τους και να φύγουν για τις χώρες προορισμού τους, έχει στήσει ένα νέο «κολαστήριο» στα πρότυπα της Μόριας. Το πρωί ήδη μετακινήθηκαν προς τη νέα δομή στο πλαίσιο της επιχείρησης 450 άτομα, από τα οποία 200 υποβλήθηκαν σε υγειονομική εξέταση και μπήκαν στον νέο καταυλισμό. Μέχρι το απόγευμα είχαν μετακινηθεί 1.150 άτομα.

Αξίζει να σημειωθεί πως, σύμφωνα με δημοσιεύματα, η ΕΛ.ΑΣ. προσανατολίζεται να συγκροτήσει αστυνομική διεύθυνση, με έδρα τη δομή «φιλοξενίας» (στην ουσία εκεί θα «μαντρώνονται» οι κατατρεγμένοι, ενώ ήδη απαγορεύεται η βραδινή έξοδος από τον καταυλισμό) και επίλεκτες ομάδες της θα περιπολούν εσωτερικά και εξωτερικά του περιφραγμένου χώρου. Αναμένεται να την στελεχώσουν περίπου 350 αστυνομικοί που θα φτάσουν τμηματικά στη Λέσβο από άλλες αστυνομικές διευθύνσεις, ενώ θα έχουν αποκλειστική αρμοδιότητα τη φύλαξη της δομής, ανεξάρτητα από τις αστυνομικές υπηρεσίες του νησιού. Η αυτόνομη αστυνομική υπηρεσία θα έχει και τμήμα Ασφαλείας με περίπου 30 αστυνομικούς.

Να σημειώσουμε ότι χτες ανακοινώθηκε πως έχουν βρεθεί μέχρι στιγμής 135 άτομα θετικά στον κορονοϊό, τα οποία έχουν μεταφερθεί σε ξεχωριστή δομή καραντίνας.

Σύσκεψη στη Σάμο

Με συμμετοχή εκπροσώπων δεκάδων σωματείων και φορέων του νησιού και με την πεποίθηση ότι «δεν μπορούμε να μείνουμε απαθείς μπροστά στις εξελίξεις στη Λέσβο και το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό», πραγματοποιήθηκε η σύσκεψη που κάλεσε το Εργατικό Κέντρο Σάμου την περασμένη Τρίτη, με στόχο να οργανωθεί η συνέχιση της πάλης ενάντια στον εγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών στα νησιά και τη χώρα.

Το αμέσως επόμενο διάστημα, τονίζει το ΕΚΣ, «προχωράμε σε συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης για τους άστεγους πρόσφυγες και μετανάστες της Μόριας: Ξηρά τροφή (χωρίς ανάγκη παρασκευής π.χ. κονσέρβες, φρυγανιές, μπισκότα κ.λπ.), είδη υγιεινής, αντισηπτικά, μάσκες, κ.λπ. Δευτέρα - Τετάρτη - Παρασκευή 9.00 - 1.00 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο στο Βαθύ ή κατόπιν συνεννόησης στα τηλέφωνα 22730-27561, 6945-342108, 6973-234289 και 6972-764106 για την περιοχή του Καρλοβάσου».

Καλούμε, καταλήγει το ΕΚΣ, «όλα τα Σωματεία, τους Συλλόγους και φορείς του νησιού να συζητήσουν και να υπογράψουν το ψήφισμα που κατατέθηκε από το ΔΣ του ΕΚΣ στη σύσκεψη και τα αιτήματά του να αποτελέσουν αντικείμενο διεκδίκησης και συνέχισης του αγώνα και με πολύμορφες δράσεις που θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα. Καλούμε τους Σαμιώτες και τις Σαμιώτισσες σε αγωνιστική ετοιμότητα και αλληλεγγύη».

ΝΕΟ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Ωμή παρέμβαση της κυβέρνησης στον αθλητισμό

Οι τοποθετήσεις των βουλευτών του ΚΚΕ κατά την συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής.

Συνεχιζόταν μέχρι αργά χθες βράδυ στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για το νέο αθλητικό νομοσχέδιο που έφερε προς ψήφιση η κυβέρνηση της ΝΔ. Μέσω του συγκεκριμένου που έχει επιφέρει σφοδρές αντιδράσεις στους αθλητικούς φορείς τις Ομοσπονδίες και τους ανθρώπους του αθλητισμού απ πλευράς κυβέρνησης επιδιώκεται ουσιαστικά η περαιτέρω θωράκιση του αθλητισμού-εμπόρευματος μέσω του μεγαλύτερου ελέγχου του αθλητικού κινήματος. Μάλιστα η βασική αρχή του νομοσχεδίου δεν αμφισβητήθηκε απο κανένα από τα αστικά κόμματα, ( ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και λοιπά) και όποιες αντιδράσεις τους μέχρι τώρα ήταν αποκλειστικά και μόνο στα σημεία. Ενδεικτικό είναι πως ο Υφυπουργός Αθλητισμού Λ. Αυγενάκης στις συζητήσεις στις Επιτροπές ανέφερε ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο πατάει και σε προηγούμενους νόμους του ΣΥΡΙΖΑ.

Το νομοσχέδιο τελικά ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία στη σχετική ψηφοφορία. Το ΚΚΕ το καταψήφισε επί της αρχής.

«Στόχος το γκρέμισμα του ερασιτεχνικού αθλητισμού »

Ως οδοστρωτήρα που προσπαθεί να γκρεμίσει ό,τι έχει απομείνει από τον ερασιτεχνικό αθλητισμό, που αποτελεί το τελευταίο καταφύγιο της λαϊκής οικογένειας και ανθρώπων που εκτιμούν και αγαπούν τον αθλητισμό χαρακτήρισε το νέο αθλητικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης ο Θανάσης Παφίλης κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ στην τοποθέτηση του στην Βουλή. Τονίζοντας πως μέσω αυτού ο ιδιωτικός τομέας, τα μεγάλα συμφέροντα θέλουν να εξασφαλίσουν τα κέρδη από μια πίτα που είναι αμύθητη. Οπως σημείωσε «Στο ερώτημα «εμπόρευμα ή κοινωνικό αγαθό» η ΝΔ και τα άλλα κόμματα συνολικά απαντούν ότι είναι εμπόρευμα. Το ΚΚΕ απαντά πως ο αθλητισμός είναι κοινωνικό αγαθό, πρέπει να προσφέρεται δημόσια και δωρεάν, να είναι απαλλαγμένο από κάθε κερδοσκοπία. Η κριτική από τα άλλα κόμματα δεν γίνεται στη βάση του προβλήματος, που είναι «εμπόριο ή κοινωνικό αγαθό», αλλά στη βάση της διαχείρισης, στη βάση της διαφθοράς, στη βάση του κομματικού κράτους -που βεβαίως υπάρχουν και αυτά- αλλά δεν γίνεται στην ουσία. Γιατί η αυταπάτη και ο μύθος ότι μπορείς με ένα τέτοιο σύστημα να κάνεις φιλολαϊκή πολιτική στον τομέα του αθλητισμού έχει καταρριφθεί. Σε καμία χώρα δεν υπάρχει φιλολαϊκή διαχείριση, αλλά χυδαία, κυνική εμπορευματοποίηση που οδηγεί ακόμα και στην καταστροφή αθλητών».

Και εστίασε στο παράδειγμα του Πανελληνίου ΓΣ λέγοντας πως καμία κυβέρνηση μέχρι τώρα δεν έλυσε το ιδιοκτησιακό καθεστώς ενώ η πενιχρή επιχορήγηση έχει οδηγεί σε δραματικές καταστάσεις για γονείς αθλητές προπονητές κτλ.

«Νομοσχέδιο-εκλογομαγειρείο»

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης, τόνισε πως πρόκειται για κατ' όνομα αθλητικό νομοσχέδιο, καθώς στην πραγματικότητα είναι ένα νομοσχέδιο - εκλογομαγειρείο που συνιστά ωμή παρέμβαση της κυβέρνησης της ΝΔ» για τον έλεγχο των αθλητικών ομοσπονδιών, ενώσεων και σωματείων. Και ζήτησε να γίνουν δεκτές οι δύο σημαντικές τροπολογίες που κατέθεσε το ΚΚΕ στο νομοσχέδιο. Η πρώτη λύνει το πρόβλημα της καταβολής δεδουλευμένων αποδοχών του τακτικού προσωπικού των Αθλητικών Ομοσπονδιών και των Αθλητικών Ενώσεων, ενώ η δεύτερη προβλέπει τη συμμετοχή της Πανελλήνιας Ενωσης Προπονητών Ποδοσφαίρου Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΠΟ.

«Χτύπημα στο δικαίωμα του συνεταιρίζεσαι»

Απ την πλευρά του ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας τοποθετήθηκε στην έναρξη της διαδικασίας στην συζήτηση για το αίτημα του ΚΙΝΑΛ για την αντισυνταγματικότητα των άρθρων 6 και 7 που αφορά την παρέμβαση στα σωματεία. Οπως είπε ασφαλώς και υπάρχει ζήτημα αντισυνταγματικότητας των συγκεκριμένων διατάξεων ενώ χαρακτήρισε ευθεία παρέμβαση και την διάταξη του άρθρου 12. «Είναι θέμα των σωματείων και των ομοσπονδιών με τα δικά τους όργανα, λειτουργίες, και καταστατικά, να πάρουν όλα τα αναγκαία μέτρα για να κάνουν την όποια ανανέωση. Δεν έχει κανέναν λόγο το κράτος και η κυβέρνηση να παρεμβαίνει για να καθορίσει όρους λειτουργίας, συγκρότησης και σύνθεσης των οργάνων ενός σωματείου είτε αυτό λέγεται αθλητικό σωματείο είτε λέγεται εργατικό σωματείο, γιατί κι εκεί θα πάτε, αυτή είναι η πρόβα τζενεράλε για ό,τι έρχεται στη συνέχεια και σε άλλου είδους σωματεία. Δεν έχει κανέναν λόγο το κράτος.» τόνισε.

ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Σωματεία και φορείς ενάντια στην καύση απορριμμάτων

Εκδήλωση με θέμα «Απολιγνιτοποίηση και καύση απορριμμάτων: Οι επιπτώσεις στην υγεία του λαού και το περιβάλλον» διοργανώνει το Συντονιστικό Εργατικών Σωματείων και Φορέων Δυτικής Μακεδονίας ενάντια στην απολιγνιτοποίηση, την Τρίτη 22/9, στις 7.30 μ.μ., στην πλατεία της Πτολεμαΐδας.

Θα μιλήσουν οι Βασίλης Μπαλτίκας, πολιτικός μηχανικός, μέλος του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών Μακεδονίας, εκπρόσωπος του Συντονιστικού ενάντια στην καύση απορριμμάτων στη ΤΙΤΑΝ, και Νίκος Γεωργακόπουλος, γραμματέας του ΔΣ του Σωματείου Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων στην Ενέργεια (ΣΕΕΕΝ).

ΚΟ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Καταγγέλλει την ένταση της καταστολής

Τη νέα επιχείρηση αστυνομικής βίας που στήθηκε στη Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκης και ολοκληρώθηκε με 51 συλλήψεις ατόμων από τον λεγόμενο αντιεξουσιαστικό χώρο καταγγέλλει η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Η επίθεση της αστυνομίας εκδηλώθηκε αργά το βράδυ της Τετάρτης, κατά τη διάρκεια αντιφασιστικής πορείας, στη Νέα Παραλία και με πρόσχημα την αναγραφή συνθημάτων στον περίβολο του μνημείου του Λευκού Πύργου και μπροστά από το Βασιλικό Θέατρο.

Προχώρησε στη σύλληψη 51 ατόμων, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία αυτόφωρης διαδικασίας, κατά περίπτωση, για διατάραξη κοινής ειρήνης, σωματική βλάβη σε βάρος αστυνομικού, απείθεια, φθορά ξένης ιδιοκτησίας, παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων και δημόσιων συναθροίσεων καθώς και για παράβαση του νόμου περί αρχαιοτήτων.

Η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ με ανακοίνωσή της καταγγέλλει την αστυνομική βία και τις μαζικές συλλήψεις και σημειώνει: «Το γεγονός αυτό έρχεται να προστεθεί στα συνεχιζόμενα περιστατικά αστυνομικής βίας με ευθύνη της κυβέρνησης. Ο λαός και η νεολαία να καταδικάσουν την ένταση της καταστολής και τον αυταρχισμό, τους συνεχείς κατασταλτικούς νόμους της κυβέρνησης, όπως τον πρόσφατο για τις "δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις", με ακόμα πιο μαζικούς και αποφασιστικούς αγώνες για τη διεκδίκηση των σύγχρονων δικαιωμάτων τους».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ