ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Σεπτέμβρη 2020
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΥΛΗ
ΝΕΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Με ταξικό πρόσημο υπέρ των επιχειρηματικών ομίλων και σε βάρος των εργαζομένων

Ολοκληρώθηκε χτες σε επίπεδο αρμόδιας Κοινοβουλευτικής Επιτροπής η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου - «σκούπα», με το οποίο επικυρώνονται οι αντεργατικές ανατροπές που έφεραν οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου του Αυγούστου, στο όνομα της αντιμετώπισης και της διαχείρισης των συνεπειών της πανδημίας. Στις «λοιπές διατάξεις» του νομοσχεδίου έχουν ενταχθεί 53 άρθρα (σε σύνολο 87), δηλαδή ένα ακόμα νομοσχέδιο (!) που περιέχει σειρά εμβληματικών αντεργατικών ρυθμίσεων, οι οποίες αποτελούν πάγιες αξιώσεις του ΣΕΒ.

Συνολικά, στα 53 αυτά άρθρα περιέχονται ακόμα διατάξεις που αφορούν από την προώθηση της «απελευθέρωσης» των υπερωριών και την επέκταση της τηλεργασίας μονομερώς από τον εργοδότη μέχρι το πάγωμα, έως τον Μάρτη του 2021, του κατώτατου μισθού στα εξευτελιστικά επίπεδα του 2019. Προβλέπεται επίσης η επέκταση του μέτρου της αναστολής και σε βάρος των ναυτεργατών, με την ταυτόχρονη ενίσχυση των ακτοπλόων εφοπλιστών που χαρακτηρίζονται ...«πληγέντες» από τον κορονοϊό. Οσον αφορά τις ΠΝΠ που κυρώνονται, αφορούν την επέκταση έως το τέλος του 2020 του αντεργατικού προγράμματος «Συν-Εργασία» και του καθεστώτος της αναστολής συμβάσεως έως το τέλος του Οκτώβρη.

Παρεμβαίνοντας ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρ. Κατσώτης - που ζήτησε ξανά να αποσυρθούν τα άρθρα 10, 17 και 18 τα οποία ανατρέπουν παραπέρα δικαιώματα των εργαζομένων - τόνισε ότι το ΚΚΕ τοποθετήθηκε αναλυτικά και τεκμηρίωσε την αντίθεσή του στο νομοσχέδιο, αναδεικνύοντας αντιλαϊκές - αντεργατικές ρυθμίσεις που περιλαμβάνει, οι οποίες προστίθενται σε προηγούμενες επιδεινώνοντας τη ζωή των εργαζομένων. Πρόσθεσε πως υπάρχουν άρθρα που το ΚΚΕ θα ψηφίσει και άλλα στα οποία δεν θα πει όχι, γιατί εν μέρει αντιμετωπίζουν κάποια ζητήματα, όμως ανέδειξε ότι η αντεργατική πολιτική που ακολουθήθηκε απ' όλες τις κυβερνήσεις, της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ, χειροτέρεψε συνολικά τους όρους ζωής του λαού. Οι υπουργοί Εργασίας με επιμέλεια φροντίζουν όχι μόνο να μην επιβαρυνθούν οι εργοδότες, αλλά να απαλλαγούν ακόμα και από την αυτονόητη καταβολή του μισθού. «Η γενιά των 700 ευρώ έφτασε να είναι γενιά των 400, όλοι σας θεωρείτε το αίτημα για επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 μαξιμαλιστικό, κατώτατος μισθός που έπαιρνε ο εργαζόμενος πριν 11 χρόνια... ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτος αρνήθηκε την επαναφορά με το νόμο Αχτσιόγλου που στήριξε με χαρά η ΝΔ και του κ. Βρούτση που τώρα συνεχίζει το πάγωμα του κατώτερου μισθού», σημείωσε.


Ο Χρ. Κατσώτης αναφέρθηκε στην πραγματικότητα που επικρατεί στην αγορά εργασίας, όπου τα εναπομείναντα δικαιώματα των εργαζομένων καταπατούνται βάναυσα, μίλησε για την κλιμάκωση της επίθεσης σε εργασιακά, ασφαλιστικά δικαιώματα, για τον εμπαιγμό στους συνταξιούχους από την κυβέρνηση ώστε να μην τους αποδώσει ούτε τα αναδρομικά που προβλέπει η απόφαση του ΣτΕ. Κατήγγειλε την απουσία μέτρων για την προστασία των εργαζομένων απ' τον κορονοϊό σε χώρους δουλειάς, που μετατρέπονται σε υγειονομικές βόμβες, μαζί με τα ΜΜΜ, για τα οποία ειδικότερα τόνισε την ανάγκη πύκνωσης των δρομολογίων, ανανέωσης του στόλου, πρόσληψης εργαζομένων.

Ανέδειξε για μια ακόμα φορά το ταξικό πρόσημο της διαχείρισης της πανδημίας από την κυβέρνηση, που όπως σημείωσε άδραξε την ευκαιρία για προώθηση των ΣΔΙΤ στην Υγεία, για ενίσχυση της εμπορευματοποίησής της, με ενίσχυση των επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο. «Συνεχίζετε από επιλογή να αρνείστε να πάρετε τα αναγκαία μέτρα ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας», τόνισε. Το ίδιο - επεσήμανε - στην Παιδεία, όπου στοιβάζονται έως και 27 μαθητές στην τάξη. «Αυτή η πολιτική γεννά ανεργία, φτώχεια, στερεί απ' το λαό τις δωρεάν υπηρεσίες Υγείας που ο ίδιος πληρώνει μέσα απ' τη φοροληστεία του, αυτή η πολιτική αυξάνει τα κρούσματα, στερεί τη μόρφωση απ' τα παιδιά μας, καίει και πνίγει το λαό γιατί δεν δαπανάτε τίποτα για αντιπυρικά, αντιπλημμυρικά έργα», σημείωσε.

Ειδική αναφορά έκανε στους πλημμυροπαθείς της Εύβοιας και στα αιτήματά τους, στους εργαζόμενους στον Πολιτισμό, στους εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους στον Τουρισμό κ.ά.

Καταλήγοντας υπογράμμισε: «Το εργατικό ταξικό κίνημα έχει σταθεί απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική, στην επιχείρηση καταστολής του κινήματος, στην κρατική και εργοδοτική αυθαιρεσία, διεκδικεί τις σύγχρονες ανάγκες του λαού (...) το ΚΚΕ στηρίζει τα αιτήματα, πρωτοστατεί στην οργάνωση των αγώνων (...) οι μαζικοί αγώνες των εργαζομένων, του λαού, για την ανατροπή αυτής της πολιτικής είναι προϋπόθεση για να ικανοποιήσουν τις δικές τους ανάγκες».


ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Καταψήφισε τις διμερείς συμφωνίες με Ισραήλ, Ρωσία, Βουλγαρία

Κυρώθηκαν χτες στη Βουλή με τις ψήφους της πλειοψηφίας οι διμερείς συμφωνίες της κυβέρνησης με το Ισραήλ, τη Ρωσία και τη Βουλγαρία για ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα της «καταπολέμησης της εγκληματικότητας» (οι συμβάσεις με Ισραήλ και Ρωσία αφορούν την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και αυτή με τη Βουλγαρία τον διασυνοριακό έλεγχο), τις οποίες το ΚΚΕ καταψήφισε καθώς περιέχουν ρυθμίσεις εχθρικές προς τα λαϊκά δικαιώματα.

Στην τοποθέτησή του ο βουλευτής του ΚΚΕ, Ν. Παπαναστάσης, σημείωσε μεταξύ άλλων πως το ΚΚΕ έχει προτείνει και έχει στηρίξει μέτρα κατά του οργανωμένου εγκλήματος, τονίζοντας όμως πως εκφάνσεις του οργανωμένου εγκλήματος συνιστούν κερδοφόρες επιχειρηματικές δραστηριότητες, που καλύπτονται μέσα από την εμπλοκή κρατών, κυβερνήσεων και υπηρεσιών ασφαλείας.

«Η επίθεση σε βάρος κάθε κεκτημένου δικαιώματος των εργαζομένων, η διαρκής αντιπαράθεση για πολιτική και οικονομική κυριαρχία, η υποκίνηση τοπικών πολέμων για τον έλεγχο ζωνών επιρροής είναι οι κυριότεροι όροι και τα στοιχεία της νόμιμης εγκληματικότητας του κεφαλαίου, που όμως είναι και τα στοιχεία που παράγουν και αναπαράγουν τη συνήθη εγκληματικότητα», υπογράμμισε, συμπληρώνοντας πως «άρα, όσο συνεχίζεται αυτή η πολιτική, όσο δεν δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για την ανατροπή της, τα κρούσματα θα αυξάνονται όσες συμφωνίες κι αν υπογραφούν».

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στις ευθύνες της κυβέρνησης, που συνεχίζει να μην προσανατολίζει τα Σώματα Ασφαλείας στη δίωξη του εγκλήματος, ενώ επιμένει να αποδίδει την εγκληματικότητα στις σημαντικές γεωπολιτικές ανακατατάξεις στην περιοχή της Ανατολικής Ευρώπης και της Βαλκανικής χερσονήσου, κρύβοντας ότι αυτές είναι απότοκα των επεμβάσεων ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ, τις οποίες οι ελληνικές κυβερνήσεις στήριξαν.

Ειδικότερα για το περιεχόμενο των συμφωνιών, σημείωσε πως περιέχουν πολύ επικίνδυνες διατάξεις, καθώς «υπάρχει σε αυτές πρόβλεψη για αντιμετώπιση εξτρεμιστικών και τρομοκρατικών οργανώσεων, όπως δηλώνετε, δείχνοντας ότι ήδη στην ουσία έχετε συμφωνήσει με το αντισυμβαλλόμενο κράτος, τη Ρωσία ή το Ισραήλ, στο τι είναι τρομοκρατία ή τρομοκράτες. Αλλιώς δεν θα είχε νόημα η κύρωση καμιάς συμφωνίας μεταξύ σας για την αντιμετώπισή του», ενώ για τη συμφωνία με το Ισραήλ τόνισε ότι «είναι ένα κείμενο που οι προβλέψεις του κινούνται απροκάλυπτα στην κατεύθυνση της προωθούμενης αναβάθμισης των πολιτικών, οικονομικών και στρατιωτικών σχέσεων με την εγκληματική μηχανή αυτού του κράτους» που «φυλακίζει χιλιάδες αγωνιστές, βομβαρδίζει άλλες χώρες, καταπατά βάναυσα πλειάδα διεθνών Συνθηκών. Είναι το κράτος που ανενδοίαστα δολοφονεί ακόμα και μικρά παιδιά και ηλικιωμένους, που βαφτίζει τρομοκράτες αυτούς που παλεύουν κατά της κατοχής, που παλεύουν για να έχουν πατρίδα. Αυτοί είναι τρομοκράτες; Κι όμως, αυτό το κράτος με τις φρικαλεότητές του τόσο η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας όσο και αυτή του ΣΥΡΙΖΑ, χτες και σήμερα, το στηρίζουν φανατικά, διαμορφώνοντας μέσα από αυτήν τη στήριξη βασικούς άξονες της συμφωνίας, που μας φέρνετε σήμερα για ψήφιση».

Για την αντίστοιχη συμφωνία με τη Ρωσία, ο Ν. Παπαναστάσης υπογράμμισε ότι «υπάρχει πρόβλεψη συνεργασίας των ελληνικών και ρωσικών αρχών για την εξασφάλιση της δημόσιας τάξης και ασφάλειας», μια «ανατριχιαστική προοπτική» όπως σημείωσε.

Οσον αφορά τη συμφωνία με τη Βουλγαρία για κοινό έλεγχο στη συνοριακή δίοδο Νυμφαίας - Μακάζα, επεσήμανε ότι εκτός των άλλων έχει στόχο να προετοιμάσει το έδαφος για την πλήρη ένταξη της Βουλγαρίας στη ζώνη Σένγκεν, κάτι με το οποίο το ΚΚΕ διαφωνεί. «Δεν υποτιμάμε την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ των χωρών σχετικά με τον διασυνοριακό έλεγχο για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος. Ομως, θεωρούμε ότι ειδικά στις σημερινές συνθήκες, στα πλαίσια της σημερινής Ευρωπαϊκής Ενωσης, και αυτή η συνεργασία είναι υποταγμένη σ' αυτό που ονομάζουμε εμείς "αντιτρομοκρατικά", αντιμεταναστευτικά δόγματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που στο παρελθόν αξιοποιήθηκαν για προληπτικούς πολέμους, για το χτύπημα των λαϊκών κινημάτων», σημείωσε.


ΠΔ ΓΙΑ ΧΡΗΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗΣ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ
«Μεγάλος αδερφός» καταστολής και περιστολής λαϊκών ελευθεριών

Ενίσχυση των μηχανισμών καταστολής και της προσπάθειας φίμωσης του εργατικού - λαϊκού κινήματος, παραβίαση προσωπικών δεδομένων, όπως και της ελευθερίας της έκφρασης και ενίσχυση του κλίματος αστυνομοκρατίας προβλέπουν οι διατάξεις του Προεδρικού Διατάγματος 75/2020 για τη «Χρήση συστημάτων επιτήρησης με τη λήψη ή καταγραφή ήχου ή εικόνας σε δημόσιους χώρους» που δημοσιεύτηκε χτες στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Λίγα μόλις 24ωρα από το Προεδρικό Διάταγμα που «εξειδικεύει» και στην πραγματικότητα διευρύνει τις κατασταλτικές διατάξεις του άθλιου νόμου για την απαγόρευση και τον περιορισμό των διαδηλώσεων, η κυβέρνηση με το νέο αυτό νομοθέτημα έρχεται να σφραγίσει τη μετατροπή κάθε δημόσιου χώρου σε «εποπτευόμενο» από τους κρατικούς κατασταλτικούς μηχανισμούς, δίνοντας τη δυνατότητα για εγκατάσταση και λειτουργία συστημάτων λήψης ή καταγραφής ήχου ή εικόνας κάθε είδους - «συστήματα επιτήρησης», όπως χαρακτηριστικά τα λέει - που θα χρησιμοποιούνται από την Αστυνομία, το Λιμενικό και την Πυροσβεστική.

Με πρόσχημα όπως σε όλες τις προηγούμενες περιπτώσεις παραπέρα περιστολής των βασικών ελευθεριών τη «δημόσια ασφάλεια», την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και τη διαχείριση της κυκλοφορίας, και με την επίκληση όλου του αντιδραστικού ευρωενωσιακού δικαίου που έχουν σπεύσει να ενσωματώσουν όλες διαχρονικά οι κυβερνήσεις, το ΠΔ ανοίγει επικίνδυνους δρόμους για εγκατάσταση των μέσων αυτών σε κάθε χώρο, με σκόπιμα θολές διατάξεις όπως ότι για την τοποθέτηση των μέσων αυτών «απαιτείται να συντρέχουν επαρκείς ενδείξεις ότι τελούνται ή πρόκειται να τελεσθούν στον συγκεκριμένο χώρο ποινικά αδικήματα» (!), χαρακτηρίζοντας ως τέτοιες «στατιστικά ή εμπειρικά δεδομένα, μελέτες, εκθέσεις, μαρτυρίες, πληροφορίες».

Αποκαλυπτική των πραγματικών προθέσεων είναι και η πρόβλεψη για «εγκατάσταση και λειτουργία σταθερών, περιστρεφόμενων ή κινητών συστημάτων επιτήρησης, (...) σε χώρους και κατά τη διάρκεια πραγματοποίησης δημόσιας υπαίθριας συνάθροισης», παραπέμποντας έτσι στο πλήρες φακέλωμα των συγκεντρώσεων.

Ενώ παρά τις προσπάθειες να παρουσιαστεί η εισαγωγή μιας σειράς υποτιθέμενων «ασφαλιστικών δικλίδων» για την καταγραφή και επεξεργασία των δεδομένων, το ΠΔ βρίθει από κάθε λογής επικίνδυνα «παραθυράκια», που με μαθηματική ακρίβεια θα αξιοποιηθούν για την ένταση της καταστολής.

Για παράδειγμα, σε ό,τι αφορά τη διατήρηση των δεδομένων που θα συλλέγονται, το ΠΔ προβλέπει ότι «τα δεδομένα διατηρούνται κατά μέγιστο για χρονικό διάστημα δεκαπέντε (15) ημερών από τη συλλογή τους, εκτός αν η διατήρηση είναι απαραίτητη για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, με σκοπό τη διερεύνηση αξιόποινων πράξεων», αλλά και ότι «επιτρέπεται, επίσης, η διατήρηση, όταν υπάρχουν δικαιολογημένες υπόνοιες σε βάρος του ατόμου στο οποίο αναφέρονται τα δεδομένα, για την προπαρασκευή ή τη διάπραξη στο μέλλον των αξιόποινων πράξεων» (!), ενώ «κατ' εξαίρεση, επιτρέπεται η διατήρηση δεδομένων για εκπαιδευτικούς, αποκλειστικά, σκοπούς»!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ