ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Ιούλη 2020
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ο ιός είναι ο καπιταλισμός. Κοινή πάλη Ελλήνων και μεταναστών εργατών. Σοσιαλισμός αναγκαίος και επίκαιρος

Αύριο Σάββατο 4 Ιούλη η συγκέντρωση για Ελληνες και μετανάστες εργάτες στο Πάρκο ΦΙΞ στα Πατήσια. Στις 8 μ.μ. θα μιλήσει ο Κώστας Παπαδάκης

«Ο ιός είναι ο καπιταλισμός. Κοινή πάλη Ελλήνων και μεταναστών εργατών για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας. Σοσιαλισμός αναγκαίος και επίκαιρος»: Με το σύνθημα αυτό διοργανώνεται από την ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, αύριο Σάββατο 4 Ιούλη, στο Πάρκο ΦΙΞ στα Πατήσια, εκδήλωση - συγκέντρωση για Ελληνες και μετανάστες εργάτες, πρόσφυγες που παραμένουν εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα.

Στην εκδήλωση, στις 8 μ.μ., θα μιλήσει ο Κώστας Παπαδάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ευρωβουλευτής του Κόμματος. Θα ακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα με τους The Worksongs Project.

Οπως αναφέρεται στο κάλεσμα της ΚΟ Αττικής: «Οι Ελληνες και ξένοι εργάτες έχουμε βγάλει συμπέρασμα. Καπιταλισμός σημαίνει βαρβαρότητα. Ο ιός είναι το ίδιο το σύστημα που εκμεταλλεύεται εκατομμύρια εργαζόμενους για να κερδίζουν μια χούφτα εκμεταλλευτές. Είναι το σύστημα που, για να διασφαλίσει τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων, αφήνει να πεθάνουν χιλιάδες άνθρωποι είτε από την εντατικοποίηση, την ασυδοσία, την υπερεκμετάλλευση της εργοδοσίας, είτε από μια πανδημία, είτε από τις πολεμικές επεμβάσεις που κάνει ανά τον κόσμο, για να εξασφαλίσει την απρόσκοπτη κερδοφορία του.

Ο μοναδικός δρόμος που έχουν να επιλέξουν οι εργαζόμενοι ανεξαρτήτως χρώματος, εθνικότητας και θρησκεύματος, είναι ο δρόμος του αγώνα, της πάλης για την ανατροπή του σάπιου καπιταλισμού. Χρειάζεται να ενώσουμε τη δύναμή μας, να οργανώσουμε από κοινού την πάλη μας, να διεκδικήσουμε τη ζωή που μας αξίζει και μας στερούν κυβερνήσεις και εργοδοσία. Ο μοναδικός δρόμος που έχουμε να επιλέξουμε σήμερα Ελληνες εργάτες, μετανάστες και πρόσφυγες είναι η πάλη για μια άλλη εξουσία. Για μια κοινωνία που θα έχει στο επίκεντρο τις ανάγκες μας. Χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, τον Σοσιαλισμό».

Επειδή δεν ζούμε στη χώρα των λωτοφάγων...

Με ανακοίνωση της Πολιτικής Γραμματείας του τοποθετείται ο ΣΥΡΙΖΑ για το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, με ειδικότερη αναφορά στην Αττική. Ανακοίνωση που πραγματικά αποτελεί μνημείο διαστρέβλωσης της πραγματικότητας. Τι μας λένε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ; Οτι επί κυβέρνησής τους υλοποιούνταν ένα φιλολαϊκό σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων, μέχρι που η ΝΔ το ακύρωσε. Αραγε ποιο ήταν το «φιλολαϊκό» του προγράμματός του;

-- Η ευθυγράμμιση με τις Οδηγίες και τα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, πράγμα που κάνει και η ΝΔ;

-- Η χωροθέτηση ανενεργών λατομείων της Αττικής ως ΧΥΤΥ;

-- Η καρκινογόνος καύση RDF σε τσιμεντοβιομηχανίες, που άνοιξε διάπλατα ο ΣΥΡΙΖΑ και προχωράει παραπέρα η ΝΔ;

-- Το χαράτσωμα των λαϊκών στρωμάτων, που συνεχίζει η ΝΔ και μάλιστα υπό την πίεση των δικών του βουλευτών;

-- Η πλήρης ιδιωτικοποίηση, ξεπούλημα σε επιχειρηματικούς ομίλους, των εγκαταστάσεων της Φυλής; `Η μήπως η θεσμική, επί των ημερών του, κατοχύρωση των κατάπτυστων χρηματικών «αντισταθμιστικών»;

-- Η εγκληματική απόπειρα λειτουργίας του παράνομου ΧΥΤΥ Γραμματικού;

-- Η πλήρης απαξίωση του ΔΣ του ΕΔΣΝΑ (φορέας διαχείρισης απορριμμάτων στην Αττική), οι κατεπείγουσες συνεδριάσεις της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΔΣΝΑ και οι fast track διαδικασίες στη λήψη αντιλαϊκών αποφάσεων που κληροδότησαν στη ΝΔ;

Η αναφορά είναι ενδεικτική γιατί ο κατάλογος είναι μακρύς...

Επιπλέον, αποτελεί πραγματική πρόκληση για το λαό της Δυτικής Αθήνας και της Δυτικής Αττικής, της Αττικής συνολικά, η αναφορά στην ανακοίνωση ότι το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ εξασφάλιζε το οριστικό κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής! Τη στιγμή που την 1η Αυγούστου του 2019, μέσα στο κατακαλόκαιρο, η υπό τον έλεγχο του ΣΥΡΙΖΑ Εκτελεστική Επιτροπή του ΕΔΣΝΑ αποφάσισε τη δημιουργία 3ου ΧΥΤΑ στη Φυλή, χωρητικότητας κατ' ελάχιστον 8.000.000 κυβικών μέτρων και «έπεται συνέχεια». Αυτή ήταν η ...συμβολή της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και της διοίκησης Δούρου στο ...οριστικό κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής, του «μνημείου περιβαλλοντικού χάους, αρρώστιας και ανθρωπίνου πόνου, τουλάχιστον για τις επόμενες τρεις γενιές», όπως υποκριτικά σπεύδει να αναγνωρίσει.

Ηταν τέτοια μάλιστα η ζέση της κας Δούρου να ...κλείσει οριστικά τη χωματερή, που τον Οκτώβρη του 2019 μαζί με τον εκλεκτό της ΝΔ Πατούλη επανεπιβεβαίωσαν στο Περιφερειακό Συμβούλιο τον 3ο ΧΥΤΑ στη Φυλή, όπως και τη ...δοκιμαστική λειτουργία του ΧΥΤΥ στο Γραμματικό. Αλήθεια, τότε δεν γνώριζαν για τα συγκλονιστικά ευρήματα των ερευνών σχετικά με τις συνέπειες από τη λειτουργία του ΧΥΤΑ Φυλής; Αλήθεια, τότε δεν ήταν αντιλαϊκή και ανάλγητη η ΝΔ;

Τέλος, γιατί δεν κάθισαν στη Βουλή να καταψηφίσουν τον «αντιπεριβαλλοντικό νόμο Χατζηδάκη» στην ονομαστική ψηφοφορία που είχε ζητήσει το ΚΚΕ;

Εάν νομίζουν στον ΣΥΡΙΖΑ ότι θα καταφέρουν να πάρουμε διαζύγιο από τα ίδια μας τα μάτια και τα αυτιά, εάν θεωρούν τους εργαζόμενους λωτοφάγους, ματαιοπονούν. Για την πολιτική της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ και στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων μιλούν τα «έργα και οι ημέρες τους». Κριτήριό τους δεν είναι η ποιότητα ζωής και η υγεία του λαού, η προστασία του περιβάλλοντος, αλλά οι μπίζνες, με τα σκουπίδια να μετατρέπονται σε χρυσοφόρα πηγή για το κεφάλαιο.

Οι αγώνες των εργαζομένων το προηγούμενο διάστημα, κόντρα στην πολιτική αυτή που χαντακώνει την υγεία, την ποιότητα ζωής και το περιβάλλον, είναι ελπιδοφόροι και πρέπει να δυναμώσουν.


Θ.

ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΥΒΟΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Συζήτηση για την Υγεία

Θα μιλήσει ο Γ. Μαρίνος

Την Τετάρτη 8 Ιούλη, στις 8.30 μ.μ., η Τομεακή Επιτροπή Εύβοιας του ΚΚΕ καλεί στον θερινό κινηματογράφο «ΡΕΞ» στη Χαλκίδα (Τζιαρντίνι 6), σε συζήτηση με θέμα «Ο αθεράπευτος ιός είναι ο καπιταλισμός. Υγεία δημόσια δωρεάν για όλους! Οχι εμπόρευμα. Η φωνή του λαού δεν φιμώνεται! Να αποσυρθεί τώρα το κατάπτυστο νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις!». Θα μιλήσει ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής Εύβοιας. Στη συζήτηση θα γίνουν σύντομες παρεμβάσεις από υγειονομικούς.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΓΡΑΦΑ
Αγωνιστικό ραντεβού στη Νιάλα

Σωματεία και φορείς της Καρδίτσας που έχουν συγκροτήσει το Συντονιστικό Αγώνα για τα Αγραφα, αλλά και μια σειρά σύλλογοι και φορείς από όλη την Ελλάδα, οργανώνουν πανελλαδική κινητοποίηση για τα Αγραφα στις 4 και 5 Ιούλη, συνεχίζοντας έτσι τις πολύμορφες δραστηριότητες ενάντια στα σχέδια παράδοσης των βουνοκορφών των Αγράφων σε επιχειρηματικά συμφέροντα, με τη συνολική εγκατάσταση 650 ανεμογεννητριών. Αυτές τις μέρες πραγματοποιούνται περιοδείες σε χώρους δουλειάς, γειτονιές και χωριά της Καρδίτσας, προκειμένου να εξασφαλιστεί η μαζική συμμετοχή. Παράλληλα, γίνονται μια σειρά από προετοιμασίες που αφορούν την ανάβαση και την πεζοπορία στο βουνό. Το πρόγραμμα για την Κυριακή 5 Ιούλη: 10 π.μ. συγκέντρωση στο πέρασμα του Αγ. Νικολάου. 11 π.μ. θα ξεκινήσει η πεζοπορία, με τελικό προορισμό το Μνημείο της Νιάλας. 1.30 μ.μ. συγκέντρωση στο Μνημείο της Νιάλας.

ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Ανοιχτή σύσκεψη για το πρόβλημα της δυσοσμίας από τα ΕΛΠΕ

Σήμερα Παρασκευή στην Ελευσίνα

«Να σταματήσουν η ρύπανση και η δυσοσμία από τα ΕΛΠΕ. Να αναβαθμιστούν οι δημόσιες μονάδες Υγείας στην περιοχή». Με αυτά ως κύρια θέματα πραγματοποιείται σήμερα Παρασκευή ανοιχτή σύσκεψη στις 7 μ.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο «Λ. Κανελλόπουλος» (Ιωνος Δραγούμη 37), στην Ελευσίνα. Την πρωτοβουλία πήραν τα Σωματεία Εργαζομένων Nοσοκομείου «Θριάσιο», Συνταξιούχων ΙΚΑ Ελευσίνας και Περιχώρων, Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής (παράρτημα Ελευσίνας), το Συνδικάτο Μετάλλου, οι Σύλλογοι Εργαζομένων ΟΤΑ Ελευσίνας, Ασπροπύργου, Μάνδρας - Ειδυλλίας και ο Σύλλογος Γυναικών Ελευσίνας.

Σωματεία και φορείς απαιτούν: Μέτρα για την προστασία της υγείας και της ζωής των εργαζομένων και κατοίκων της περιοχής από την ανεξέλεγκτη ρύπανση και δυσοσμία των ΕΛΠΕ, ιδιαίτερα για την πρόληψη και την αντιμετώπιση ενός βιομηχανικού ατυχήματος μεγάλης έκτασης. Να αποδοθεί ο χώρος της πρώην ΠΥΡΚΑΛ στο λαό της περιοχής, με σκοπό την κάλυψη των αναγκών του σε πράσινο. Να παρθεί πίσω η απόφαση για δημιουργία νέου ΧΥΤΑ στη Φυλή. Να κλείσει τώρα ο ΧΥΤΑ Φυλής. Να ενισχυθούν όλες οι δημόσιες δομές Υγείας της περιοχής («Θριάσιο», ΚΥ, ΠΠΙ) με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό και με επαρκή κρατική χρηματοδότηση.

ΦΟΡΕΙΣ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Συντονίζουν τον αγώνα ενάντια στην ασύδοτη δράση των ΕΛΠΕ

Εκδήλωση - συζήτηση την Πέμπτη 9 Ιούλη

Εκδήλωση - συζήτηση για τον συντονισμό του αγώνα ενάντια στην ασύδοτη δράση των ΕΛΠΕ και τη ρύπανση που προκαλεί η δραστηριότητα των επιχειρήσεων του ομίλου στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Θεσσαλονίκης προγραμματίζουν σωματεία και φορείς την Πέμπτη 9 Ιούλη, στις 8 μ.μ., στο θεατράκι στον πεζόδρομο του Κορδελιού.

Το κάλεσμα απευθύνουν τα Σωματεία Οικοδόμων και Εργαζομένων στα δομικά υλικά και στις κατασκευές, Εργαζομένων ΟΤΑ και Δημοτικών Επιχειρήσεων ν. Θεσσαλονίκης, Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών - Επισιτιστικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής, Εργατοτεχνιτών Κατεργασίας Ξύλου, η Ομοσπονδία Ενώσεων Γονέων και Κηδεμόνων Κεντρικής Μακεδονίας, ο Σύλλογος Γυναικών Ευόσμου και η Ομάδα Γυναικών Κορδελιού (μέλη της ΟΓΕ). Και καλούν τα εργατικά σωματεία της περιοχής, τους συλλόγους γυναικών, συλλόγους γονέων, πολιτιστικούς και αθλητικούς συλλόγους, μαζικούς φορείς της περιοχής σε συμμετοχή στην εκδήλωση για το συντονισμό της πάλης.

Η εκδήλωση έχει στόχο τη δημιουργία συντονιστικής επιτροπής και την οργάνωση νέων αγωνιστικών πρωτοβουλιών με οδηγό τα συμπεράσματα που βγήκαν από τη μέχρι τώρα αγωνιστική δράση, αλλά και τις εξελίξεις που δρομολογούνται στην περιοχή με τη δημιουργία νέας μονάδας ηλεκτροπαραγωγής, χωρίς να έχει λύσει τα προηγούμενα προβλήματα που δημιούργησε ο όμιλος των ΕΛΠΕ.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ
Για το θέμα των ΚΕΛ και της αποχέτευσης

Σύσκεψη για το θέμα των Κέντρων Επεξεργασίας Λυμάτων και της αποχέτευσης θα πραγματοποιήσουν στον πολυχώρο στο Πόρτο Ράφτη, αύριο Σάββατο 4 Ιούλη στις 7 μ.μ., οι Κομματικές Οργανώσεις Μαρκοπούλου, Πόρτο Ράφτη και Σαρωνικού του ΚΚΕ. Στη σύσκεψη θα μιλήσουν ο Βαγγέλης Ρεμπάπης, Γραμματέας της ΤΟ Μεσογείων και Λαυρεωτικής του ΚΚΕ και μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, και ο Κωστής Παναγιώτου, περιφερειακός σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ