ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Ιούνη 2020
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ούτε κουβέντα από τα αστικά κόμματα που τάχα κόπτονται για τη διαφάνεια

INTIME NEWS

«"Ιδού η Ρόδος" για όσους λέτε ότι κόπτεστε για τη διαφάνεια, να ψηφίσετε την τροπολογία του ΚΚΕ, για την οποία κανένα κόμμα από χτες που έχει δοθεί στη δημοσιότητα, δεν έχει πάρει θέση», ανέφερε μιλώντας χτες στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας. Οι αναφορές του έγιναν στη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια του νομοσχεδίου της Δικαιοσύνης, όπου και κατατέθηκε ως προσθήκη η τροπολογία του ΚΚΕ και μέχρι το απόγευμα που η συζήτηση εξελισσόταν, δεν είχε γίνει καμία αναφορά από την κυβέρνηση, τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων αστικών κομμάτων.

Το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί επί των άρθρων τη Δευτέρα 29 Ιούνη, ωστόσο η μέχρι τώρα στάση της ΝΔ και των υπολοίπων δείχνει και ποιες είναι οι προθέσεις τους απέναντι στην τροπολογία.

Στην τροπολογία περιέχεται σειρά αυτονόητων διατάξεων που αφορούν τη διαμόρφωση κάποιων ελάχιστων στοιχειωδών κανόνων για τον έλεγχο και τη διαφάνεια στο κρατικό χρήμα (από υπουργεία, δημόσιο, ευρύτερο δημόσιο, ΔΕΚΟ) που πηγαίνει στα ΜΜΕ. Δηλαδή να γνωρίζει ο λαός πού πηγαίνουν τα χρήματά του και γιατί. Προβλέπει μάλιστα ότι τα μηνύματα που αφορούν την ενημέρωση του λαού, την προστασία της δημόσιας υγείας, από σοβαρό κίνδυνο, απειλή, όπως είναι μία πανδημία, θα πρέπει να μεταδίδονται δωρεάν σε όλα τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα, εφημερίδες, σάιτ κ.λπ.

Παρ' όλα αυτά και ενώ όλα τα αστικά κόμματα μέχρι και χτες το απόγευμα στη Βουλή «ποιούσαν τη νήσσαν» απέναντι στην τροπολογία του ΚΚΕ, την ίδια ώρα σήκωναν την αντιπαράθεση και έσκιζαν τα ιμάτιά τους για το ποιος είναι περισσότερο υπερασπιστής της διαφάνειας και της κάθαρσης, με αφορμή όλη αυτή την μπόχα που βγάζει η σκανδαλολογία που έχει φουντώσει αυτό το διάστημα.

Ο Γιάννης Γκιόκας επισήμανε ότι η διαφάνεια της κρατικής διαφήμισης «είναι ένα ζήτημα που έχει αξιοποιηθεί και αξιοποιείται για αποπροσανατολιστικές αντιπαραθέσεις και που πάνω από όλα αξιοποιείται για να διαμορφώνουν οι κυβερνήσεις μηχανισμούς ελέγχου της ενημέρωσης, από κοινού φυσικά με τους ιδιοκτήτες των ΜΜΕ».

Οπως τόνισε, αποκορύφωμα αυτού του φαινομένου ήταν η περιβόητη «λίστα Πέτσα» και η διαχείριση των 20 εκατομμυρίων ευρώ της διαφημιστικής δαπάνης για την πανδημία, στο πλαίσιο της οποίας «υπήρξαν μέχρι και τραγελαφικές καταστάσεις χρηματοδότησης ανύπαρκτων sites και για την οποία δαπάνη η κυβέρνηση εξακολουθεί να κάνει το παγόνι και να μη δίνει λογαριασμό τι πήγε και πού».

Ανέφερε ότι παρόμοιες πρακτικές και μέσα αξιοποίησαν στον έναν ή τον άλλο βαθμό όλες οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, «γιατί όλοι θέλουν να συντηρούν έναν αδιαφανή μηχανισμό χειραγώγησης του ελληνικού λαού, έναν μηχανισμό εξωραϊσμού της πολιτικής τους».

Συμπτώματα βαθιάς σήψης του σημερινού συστήματος

Ο βουλευτής του ΚΚΕ έκανε αναλυτική παρουσίαση της τροπολογίας του ΚΚΕ, η οποία πέρα από τα δωρεάν μηνύματα για τη δημόσια υγεία προβλέπει συνοπτικά ότι κάθε είδους δημόσια διαφημιστική δαπάνη θα δημοσιεύεται αναλυτικά ανά ποσό και ανά ΜΜΕ, μέσα σε δέκα μέρες από την υπογραφή των συμβάσεων με τις σχετικές προβλεπόμενες κυρώσεις σε περίπτωση παραβιάσεων, τον έλεγχο για τις διαφημιστικές δαπάνες που έγιναν με κρατικό χρήμα εδώ και 10 χρόνια, τη δημοσιοποίηση της «λίστας Πέτσα» μέσα σε 5 μέρες από την ψήφιση της τροπολογίας.

Οπως σημείωσε, το ΚΚΕ δεν τρέφει αυταπάτες ότι με την τροπολογία που καταθέτει θα λυθεί αυτό το πρόβλημα, γιατί «είναι πολύ βαθύτερο, έχει να κάνει με τη σύμφυση των αστικών κυβερνήσεων, του ίδιου του αστικού κράτους με τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, κομμάτι των οποίων είναι και τα διάφορα ΜΜΕ», σύμφυση που «φαίνεται πάνω απ' όλα από την πολιτική που εφαρμόζουν, από τα νομοσχέδια που ψηφίζουν (...) από την παρέλαση σκανδάλων που βλέπουμε αυτές τις μέρες», για να προσθέσει πως «όλα αυτά δεν είναι παρά τα συμπτώματα μιας βαθιάς σήψης του σημερινού συστήματος και του σημερινού κράτους, που με το ένα χέρι ταΐζει μεγαλοεπιχειρηματίες και με το άλλο υπονομεύει τις ανάγκες του λαού».

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
Παραπέρα προσαρμογή της Δικαιοσύνης στις επιταγές των επιχειρηματικών ομίλων

Ψηφίστηκε χτες επί της αρχής, στην Ολομέλεια της Βουλής, το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, με το οποίο η κυβέρνηση της ΝΔ προσαρμόζει ακόμα περισσότερο τη λειτουργία της Δικαιοσύνης στις επιταγές των επιχειρηματικών ομίλων για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και κερδοφορίας τους.

Πρόκειται για νομοσχέδιο - «σκούπα» με τίτλο «Ενιαίο κείμενο Δικονομίας για το Ελεγκτικό Συνέδριο, ολοκληρωμένο νομοθετικό πλαίσιο για τον προσυμβατικό έλεγχο, τροποποιήσεις στον Κώδικα Νόμων για το Ελεγκτικό Συνέδριο και διατάξεις για την αποτελεσματική απονομή της δικαιοσύνης», με 364 άρθρα, το οποίο προβλέπει ακόμα και ...«επενδυτικά δικαστήρια», όπως αποκάλεσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θ. Παφίλης τα ειδικά «ελίτ» τμήματα που θα δημιουργηθούν στα Πρωτοδικεία και Εφετεία της Αθήνας και του Πειραιά για να διευκολύνουν τις fast track επενδύσεις των επιχειρηματικών ομίλων, που δραστηριοποιούνται στην Ενέργεια, στις Τηλεπικοινωνίες και τη Διαχείριση Δεδομένων.

Στο ίδιο νομοσχέδιο προβλέπεται ακόμα η σύσταση ειδικής επιτροπής που θα συλλέγει στοιχεία για τη λειτουργία των δικαστηρίων ανά την Ελλάδα, θα αξιολογεί το έργο τους και ανάλογα θα λαμβάνονται αποφάσεις ακόμα και για κλείσιμο δικαστηρίων, στη λογική «κόστους - οφέλους».

ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ έσπευσαν και εδώ να προσφέρουν την πλήρη στήριξή τους στην κυβέρνηση της ΝΔ. Οσο και αν τσακώθηκαν και χτες στη διάρκεια της συζήτησης, σηκώνοντας τον κουρνιαχτό της σκανδαλολογίας, στο διά ταύτα έσπευσαν να ψηφίσουν μέσα σε επευφημίες το νομοσχέδιο, δείχνοντας και σε αυτό ότι όλοι μαζί υπηρετούν τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων.

Δείχνοντας πώς ο ένας συνεχίζει από εκεί που σταμάτησε ο άλλος, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κ. Τσιάρας, αναφέρθηκε στο νόμο του ΣΥΡΙΖΑ 4529/2018, τον οποίο, όπως είπε, «επεκτείνει» η ΝΔ. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Τζανακόπουλος περηφανεύτηκε ότι το νομοσχέδιο «εντάσσεται στο ευρύτερο μεταρρυθμιστικό πλαίσιο που είχε κινητοποιήσει η προηγούμενη κυβέρνηση».

Η Ελληνική Λύση ψήφισε παρών και το ΜέΡΑ25 καταψήφισε, αν και σε επίμαχα άρθρα συμφωνεί.

Δικαιοσύνη στην υπηρεσία των επενδυτών

Η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Μαρία Κομνηνάκα, καταψήφισε τονίζοντας ότι «το ΚΚΕ έχει κάνει ξεκάθαρο ότι δεν πρόκειται να συναινέσει σε ένα νομοσχέδιο που νομιμοποιεί τη Δικαιοσύνη δύο ταχυτήτων και ενισχύει ουσιαστικά τα μέσα για να γίνεται αυτή όλο και πιο ελεγχόμενη, με βάση τις εκάστοτε κυβερνητικές επιδιώξεις, μια Δικαιοσύνη φιλική προς τους επιχειρηματικούς ομίλους».

Χαρακτήρισε πρόκληση «την ίδρυση ειδικών τμημάτων με έμπειρους δικαστές και ταχύρρυθμες διαδικασίες για υποθέσεις που συγκεντρώνουν ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, την ώρα που οι πάσης φύσεως λαϊκές υποθέσεις, ακόμα και οι εργατικές, οι συνταξιοδοτικές και άλλες, βαλτώνουν και χρονίζουν στα δικαστήρια».

Ο Θ. Παφίλης επισήμανε ότι δεν μπορεί να γίνεται λόγος για ανεξάρτητη Δικαιοσύνη και αυτό γιατί πρώτον - ανεξάρτητα από δικαστές που προσπαθούν να αξιοποιήσουν κάθε χαραμάδα για να υπερασπίσουν το δίκιο του λαού - εφαρμόζει τους αντιλαϊκούς νόμους που ψηφίζουν οι αστικές κυβερνήσεις και, δεύτερον, η ηγεσία της διορίζεται από τις εκάστοτε κυβερνήσεις, ενώ διαδοχικά οι αστικές κυβερνήσεις με τους νόμους τους την υποτάσσουν όλο και περισσότερο στα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, ορθώνοντας όλο και περισσότερο εμπόδια στους εργαζόμενους, συνολικά στο λαό, στο να βρει το δίκιο του.

Ειδικά για το εν λόγω νομοσχέδιο σημείωσε ότι θα έπρεπε να έχει τίτλο «Δικαιοσύνη στην υπηρεσία και προστασία των επενδυτών», την οποία διαμορφώνουν από κοινού ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και οι άλλοι, δείχνοντας πόσο κούφιες είναι οι διακηρύξεις τους περί ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης ή για «Δικαιοσύνη υπέρ του κοινωνικού συνόλου» που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ. Υπενθύμισε πως ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ κ.λπ. απέρριψαν την πρόταση του ΚΚΕ και στη συνταγματική αναθεώρηση η ηγεσία της Δικαιοσύνης να εκλέγεται από ευρύ εκλεκτορικό σώμα και όχι να διορίζεται.

Συνεχίζεται η σκανδαλολογία

Συνεχίζεται η σκανδαλολογία μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, με φόντο τη σαπίλα του συστήματος που από κοινού υπηρετούν, αποκαλύπτοντας τον τρόπο με τον οποίο γίνονται οι «δουλειές» ανάμεσα σε αστικές κυβερνήσεις - επιχειρηματικούς ομίλους - κράτη, ιμπεριαλιστικά κέντρα και κάθε είδους υπηρεσίες.

Χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας, κλωτσώντας και παραπέρα το τενεκεδάκι της κοκορομαχίας γύρω από τους διαλόγους Παππά - Μιωνή και τις αναφορές τους στον Παπαγγελόπουλο, μίλησε για «παραδικαστικό κύκλωμα και παρακράτος επί των ημερών της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ», όπου «το Μέγαρο Μαξίμου λειτουργούσε σαν "μαγαζί" με παραμάγαζα». Σε μια προσπάθεια να εγκλωβιστεί η συζήτηση στην «ηθική» συγκεκριμένων στελεχών ώστε να «βγει λάδι» το ίδιο το σύστημα που υπηρετούν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, κάλεσε τον Αλ. Τσίπρα «είτε να διαγράψει τον κ. Παππά, είτε να αναλάβει την ευθύνη του παρακράτους».

Παραπέρα, ο Πέτσας κάλυψε τον Αδ. Γεωργιάδη, που δήλωσε ότι η εισαγγελέας Ελένη Τουλουπάκη πρέπει να μπει φυλακή, λέγοντας ότι ο υπουργός Ανάπτυξης «εξέφρασε μία προσωπική αγανάκτηση, για το γεγονός ότι η υπόθεσή του δεν έχει διαλευκανθεί, εδώ και χρόνια». Σε ερώτημα, δε, αν θα ζητήσει η κυβέρνηση να διευρυνθεί το κατηγορητήριο της Προανακριτικής και να συμπεριληφθεί σε αυτό και ο Ν. Παππάς, όπως προτρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν το απέκλεισε.

Περήφανος ο ΣΥΡΙΖΑ και «αυτοκριτική» για το «ύφος»

Απαντώντας ο ΣΥΡΙΖΑ, μέσω του Πολιτικού του Συμβουλίου που συνεδρίασε χτες, καταλογίζει στην κυβέρνηση ότι αξιοποιεί υλικό από παράνομες υποκλοπές σε μια προσπάθεια «αντιπερισπασμού» και «αποπροσανατολισμού» από τα προβλήματα που δημιουργεί η πολιτική της. Χωρίς να σχολιάζει επί της ουσίας όσα αποκαλύπτονται τις τελευταίες μέρες, ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι «είναι περήφανος για το κυβερνητικό του έργο».

Ο Αλ. Τσίπρας στην ομιλία του κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με τις πολιτικές της διαταράσσει την «κοινωνική συνοχή» και επιλέγει τη λάσπη για πολιτικούς της αντιπάλους. Από αυτήν τη σκοπιά, κάλεσε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να «προσέχουμε κάθε μας πράξη και κάθε μας λέξη». Πρόσθεσε ότι δεν έχει «καμιά αμφιβολία για την εντιμότητα των στελεχών» του, όμως «ο καθένας μας πρέπει να αναλαμβάνει την ευθύνη που του αναλογεί για λάθη, παραλείψεις ή αστοχίες», «για να μην τα επαναλάβουμε».

Παίρνοντας στη συνέχεια το λόγο, ο Ν. Παππάς ανέφερε ότι «αναλαμβάνει την ευθύνη» και ότι «κάνει αυτοκριτική» για τη συνομιλία με τον Μιωνή, όμως «όσα ειπώθηκαν δεν είχαν να κάνουν με τις αυθεντικές πεποιθήσεις μου, αλλά ειπώθηκαν απέναντι σε έναν άνθρωπο σε παραλήρημα που προσπαθούσα να καθησυχάσω». Και χαρακτήρισε «λάθη ύφους και ουσίας» όσα αξιοποιεί η ΝΔ στη δικομματική αντιπαράθεση.

Κατά τ' άλλα, το Πολιτικό Συμβούλιο αποφάσισε να εισηγηθεί στην Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ, που θα συνεδριάσει αύριο, τη συμπλήρωση του ονόματός του με τον όρο «Προοδευτική Συμμαχία». Επίσης, παρέπεμψε στα τέλη Αυγούστου για τον ορισμό ημερομηνίας του συνεδρίου.

  • Στο μεταξύ, χτες ανακοινώθηκε από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ ότι «κλείνει» την υπόθεση «Novartis», με εξωδικαστικό συμβιβασμό μεταξύ της εταιρείας, του αμερικανικού υπ. Δικαιοσύνης και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Η «Novartis» συμφώνησε να καταβάλει ποσό πάνω από 112 εκατ. δολάρια για τον διακανονισμό κατηγοριών περί παραβίασης των Πρακτικών Διαφθοράς στην Αλλοδαπή, για δωροδοκίες την περίοδο από το 2012 έως το 2016, ενώ σε δημοσιεύματα επισημαίνεται ότι στην απόφαση δεν υπάρχουν αναφορές για εμπλοκή πολιτικών προσώπων στην Αμερική ή αλλού.


Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ